Voor een geslaagde boekenbeursgang: tip 4

4

In 2007 liep de wereld nog over van bezorgdheid voor het milieu: ‘An Inconvenient Truth’ werd onderscheiden met de Oscar voor de Beste Documentaire, Al Gore met de Nobelprijs voor de Vrede. Maar toen kwam de crisis, en was men wereldwijd plots minder bezig met superstormen en overstromingen, woestijnvorming en zeepeilstijging.

Naomi Klein, de Canadese activiste die met ‘No Logo’ en ‘De shockdoctrine’ eerder al ogen opende, brengt ons weer bij de les: de klimaatverandering veroorzaakt volop ellende en economische ontwrichting en moet dus hoogdringend aangepakt worden. Omdat in deze geglobaliseerde tijden alles met alles samenhangt, pleit Klein voor een gezamenlijke strategie tegen de huidige driedubbele (systeem)crisis: die van het maatschappelijk bestel, de economie en het klimaat.

Door deze ideologische inzet voert Klein het klimaatdebat op zijn vlijmscherpst. Even persoonlijk als verhalend getuigt ze van haar bezoeken aan de loopgraven van de klimaatstrijd; ze ondersteunt haar bevindingen met cijfermateriaal en kadert ze in een breder perspectief; ze formuleert bevlogen en overtuigend en verleidt met haar verontwaardiging en bezieling; en ze klaagt niet enkel aan, maar wijst ook op oplossingen en alternatieven. Zonder enige twijfel is ‘No Time’, samen met ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ van Thomas Piketty, het belangwekkendste non-fictieboek dat dit jaar in het Nederlands verschijnt.

Deze week in het hart van Humo: Humo's Haardvuurbestendige Boekenbijlage »

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: