Voor een geslaagde boekenbeursgang: tip 6

11

‘Kut!’ roept de bewaker van shoppingcenter ‘Dreamland’ tegen het instellingskind Gianna, als die naar zijn smaak te lang op zijn territorium rondhangt en zich niet zomaar laat wegsturen. Er is ook een jongen uit de instelling in de buurt, waarin we de jonge Dimitri Verhulst herkennen: hij incasseert de vernedering evengoed.

Als Verhulst decennia later over die instellingsjaren getuigt, duikt die kut op in de titel, maar met kaddisj ervoor, want er moet voor Gianna gerouwd worden: ze heeft, toch in deze roman, zelfmoord gepleegd. Daarmee ligt een mogelijke structuur ook voor de hand: we volgen het verloop van een begrafenis, waarbij Verhulst lekker schuimig tapt uit het vaatje van zijn katholieke jeugd.

‘Kaddisj voor een kut’ geeft een frontaal gezicht op enkele jeugdjaren van Verhulst die volgden op de bezopen jaren in zijn vaders buurt, zoals verteld in ‘De helaasheid der dingen’. De toon is dit keer harder, de humor weggejaagd: Verhulst wil geen twijfel laten bestaan over zijn inschatting van dit soort jeugdinstellingen als de vuilnisbakken van onze wereld.

De daders van een dubbele kindermoord in Aalst, waarover Verhulst in 2005 een toneelstuk schreef, waren ook zulke ramsjkinderen met een instellingsverleden. Dat stuk is hard en goed, maar het toevoegen aan dit boek was geen must: de roman die eraan voorafgaat, had kracht te over om het alleen te redden.

Deze week in het hart van Humo: Humo's Haardvuurbestendige Boekenbijlage »

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: