Michel Faber - Het vuurevangelie

, door ()

Deel
5671_catalogue_9274_detail.jpg

Faber gaat in zijn nieuwste aan de slag met de mythe van Prometheus. U weet wel, die titaan die het vuur stal van de goden om het aan de mensen te schenken. Als straf kwam een adelaar elke dag in zijn lever pikken. De Canadese wetenschapper Theo Griepenkerl is de onfortuinlijke kerel die in 'Het vuurevangelie' de rol van Prometheus mag spelen. Terwijl hij een bezoek brengt aan een Iraaks museum, slaat er een bom in die niet alleen de vervelende curator aan stukken rijt maar ook een eeuwenoud beeld. Daaruit vallen enkele papyrusrollen de wetenschapper letterlijk voor de voeten. Hij rept zich naar huis om ze te vertalen en er munt uit te slaan. 't Gaat om een ooggetuigenverslag van de kruisiging van Christus, die al te menselijk smeekt om er een einde aan te maken en zijn darminhoud langs het kruis laat lopen.

Wat volgt is een vermakelijke satire over wat roem met een schrijver doet. Griepenkerl, door zijn uitgever tot Grippin omgedoopt, holt op een slopende boektournee het succes achterna, en duikt onderweg uiteraard met een knappe pr-griet het bed in. 's Nachts schuimt hij de besprekingen van zijn boek op Amazon af. Die zijn niet mals: 'Misschien dat Dan Brown nog eens een echte fictieroman over dit onderwerp schrijft en dat het dan een kaskraker wordt.' En vaak geschreven door beledigde godsdienstfanaten: 'Hebt u voor u uw boek op de wereld losliet wel eens nagedacht over het mogelijke effect op mensen als ik?' Dat heeft Grippin dus niet, en hij zal het zich nog berouwen.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan