A.F.Th. van der Heijden - Het schervengericht

, door ()

3
3758_catalogue_5893_detail.jpg

Dat is niet zo verwonderlijk, want de nieuwe roman deelt geen hoofdpersonages met 'De Movo Tapes', het vier jaar geleden verschenen 'Deel 0' van 'Homo Duplex'.

De seismografische pen van Van der Heijden slaat steeds verder uit. Zijn eerste cyclus, 'De Tandeloze Tijd', schetste (naast zoveel meer) het Nederland van schrijvers jeugd en studentenjaren; de laatst verschenen delen van die cyclus, en ook 'De Movo Tapes', draaiden om maatschappelijke kwesties die Nederland beroerden en typeerden. Illustratief voor die periode is de roman-in-de-steigers met als werktitel 'De bijlslag', die over de vliegtuigramp in de Bijlmer zou gaan. (Maak dat boek alsnog af, A.F.Th., 9/11 heeft het alleen maar relevanter gemaakt!) Het ziet ernaar uit dat 'Het schervengericht' een nog wijdere, rijkere fase aankondigt in Van der Heijdens toch al rijke schrijverschap: de roman verkent maatschappelijke tribulaties die Nederland ver te buiten gaan, maar daarom niet minder diepgaand tekenen.

'Het schervengericht' kristalliseert zich rond twee dramatische momenten uit het leven van cineast Roman Polanski: de moord op zijn hoogzwangere vrouw Sharon Tate door de bende van Charles Manson in de zomer van 1969, en zijn veroordeling wegens zedenfeiten met een meisje van dertien, acht jaar later. De roman speelt zich grotendeels af in de Californische staatsgevangenis Choreo, waar de geïnterneerde paden van Polanski en Manson elkaar zeven weken lang kruisen - een as if-ontmoeting: in werkelijkheid is Polanski Amerika én een veroordeling ontvlucht. Maar verder zijn de talloze biografische verwijzingen wel historisch correct, al noemt Van der Heijden de twee nooit bij naam: ze figureren onder hun respectievelijke schuilnamen, Remo Woodehouse en Scott Maddox - schuilnamen die ze nodig hebben, om wraakacties van collega-gevangenen met een levensgevaarlijke hekel aan goeroes en kinderschenders te vermijden. (Ze ontraadselen elkaars identiteit ook pas na ruim 300 bladzijden: Remo heeft zich vermomd met een zware bril en baard, Maddox loopt met een omzwachteld hoofd om zijn verbrande hoofd.)

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: