20 van 2000 - De beste boeken van het jaar 2000

, door () en ()

Deel
Melissa Bank, 'Vrouw zoekt man' (Vassallucci)
Bank belicht het leven zoals het is: een combinatie van de treurnis van Woody Allens 'Husbands and Wives' en de onbestemde joie de vivre van Raymond Carver.

Jeroen Brouwers, 'Geheime kamers' (Atlas)
Een symfonisch noodlotsdrama over de onvervulbaarheid van de liefde, de zachte vernieling van illusies, de valkuilen van overspel en de lokroep van de dood. Een lenig, speels en geestig pleidooi voor schaduwlevens en schijnwerelden.

Douglas Coupland, 'Miss Wyoming' (Anthos)
Een love story over de tol van de roem en de gekunstelde pogingen om op te gaan in de massa, gekruid met de nodige laat-twintigste-eeuwse weemoed. Coupland levert alweer een schitterende brok American Beauty over het leven na God.

Dave Eggers, 'Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit' (Vassallucci)
Met een dozijn tongues in evenzoveel cheeks geschreven verhaal van de tearjerkende treurnis van twee wezen on the road. Tussendoor bezingt Eggers op lyrische wijze de neveneffecten van de Westerse welvaart op zijn generatie.

Arnon Grunberg, 'Fantoompijn' (Nijgh & Van Ditmar)
Grunberg bevestigt zijn reputatie van duizelingwekkende genialiteit met de terecht met de AKO-Literatuurprijs bekroonde roman over de lotgevallen van Robert G. Mehlman, fulltime schrijver en charlatan.

Aleksandar Hemon, 'Wat is er toch met Bruno?' (Meulenhoff)
De in Chicago wonende Bosniër Hemon schopt de lezer in de kloten met een beklemmende mini-kroniek over het dagelijks leven in Snipers' Alley, Sarajevo en ontroert à la John Fante met zijn eigen coming to America.

Michel Houellebecq, 'De wereld als markt en strijd' (De Arbeiderspers)
Frankrijks meest averechtse moralist draait de idealen van Westerse maatschappij ongenadig door de mangel in de inktzwarte prequel van het succesnummer 'Elementaire deeltjes' en legt geduldig uit dat liefde en seks niet meer dan economie zijn.

Ismail Kadare, 'De versteende bruidsstoet', 'Dossier H.' en 'Drie rouwzangen om Kosovo' (Van Gennep)
Het verrassend spannende en toegankelijke werk van een groot verteller, een verfijnd stilist en een uitbundige fantast is in veertig talen verkrijgbaar en wordt alom bejubeld en toch wil het bij ons maar niet aanslaan. Dat verandert vast na de Nobelprijs voor Kadare, begin oktober 2001.

Ian Kershaw, 'Vergelding. 1936-1945' (Het Spectrum)
Het slot van het magistrale tweeluik over het beruchtste snorretje van de twintigste eeuw. Hoewel Kershaw geleerde Hitler-bibliotheken samenvat, hij niet bepaald een vrolijk stemmende lofzang op de mens afsteekt, en je het happy end van het verhaal kent, blijf je gebiologeerd doorlezen tot bladzijde 1110.

Rick Moody, 'Demonology' (Faber)
Een studie in verhalen naar de demonen die hun schaduw werpen over het leven van elke dag in de Amerikaanse suburbia en naar de manier waarop postmodern ongemak zich in briljant Amerikaans laat gieten. Het verhaal 'Boys' is nu al een klassieker.

Jan Mulder, 'Verzameld sportwerk' (Thomas Rap)
Wie wegens te jong of te blind de topscorer van Anderlecht nooit aan het werk heeft gezien, kan via de papieren schijnbewegingen in de twee verschenen delen van zijn verzamelde sportstukken voluit fantaseren over zijn elegante doeltreffendheid op de grasmat.

Marlene van Niekerk, 'Triomf' (Arena)
Een vijfhonderd bladzijden lange exploratie van de zwarte doos van de white trash in Zuid-Afrika, een in allerlei opzichten heerlijk ontsporende Afrikaner roman met dezelfde niet te sussen onrust als het onovertroffen 'In ongenade' van J.M. Coetzee.

Josse de Pauw, 'Werk' (Houtekiet)
In zijn veelstemmige literaire debuut rijdt de bekroonde theaterman zich op zijn jaloers makende tandem (een haarscherp observatievermogen en een uit de beste Vlaamse klei opgetrokken stijl) met de vingers in de neus los uit het Vlaamse peloton van beroepsschrijvers.

Fernando Pessoa, 'De stoïcijn' en 'Het uur van de Duivel' (De Arbeiderspers)
Onder het doodsbed van de onder zijn vele ikken bezweken Fernando Pessoa werd een kist manuscripten gevonden, waaruit geregeld een parel in vertaling verschijnt in de Pessoa-bibliotheek. Vertaler August Willemsen schreef een onmisbaar essay, 'Het ik als vreemde'.

Arthur Rimbaud, 'Een seizoen in de hel' (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
Dankzij Paul Claes' vrolijke wetenschap in de inleiding en de aantekeningen bij zijn vertaling van de het enige werk dat Rimbaud bij zijn leven publiceerde, is het heerlijk zwelgen in de eindeloze veelzijdigheid van de archetypische gedoemde dichter.

Peter Sloterdijk, 'Regels voor het mensenpark' (Boom)
In een lezing van goed dertig bladzijden zette Sloterdijk zijn prikkelende meningen over klonen uiteen en meteen ook de filosofische, wetenschappelijke en politieke wereld op zijn kop. 'Regels voor het mensenpark' brengt de belangrijkste stemmen in het debat samen in een opwindend kakofonisch koor.

Olivier Todd, 'Albert Camus. Een leven' (De Bezige Bij)
Deze biografie heeft haar plaats op deze lijst net iets minder te danken aan Todd dan aan de schrijver van de meesterwerken 'De pest' en 'De vreemdeling', tevens volksjongen uit Algiers, op een na jongste Nobelprijswinnaar uit de geschiedenis en charmeur met een leven als een roman.

Peter Verhelst, 'Zwellend fruit' (Prometheus)
De weerwolf van Nazareth schreef tussen het 'Aars!'-gestaar door een uitgebeende roman in sprookjes, waarin een harde mythologische kern van een bijtende portie 'Tongkat' wordt voorzien.

Jeanette Winterson, 'Het Powerbook' (Contact)
Wintersons beste roman sinds 'Op het lichaam geschreven' is een overrompelende lofzang op de liefde, een grensverleggend interactief boek over experimenten in cyberspace, een als een computerhandleiding vermomde gids tot een handzaam triootje. Enter!

Joost Zwagerman, 'Pornotheek Arcadië' (De Arbeiderspers)
Een verzameling uitstekend gedocumenteerde en soepel geformuleerde schrijversportretten, waarin Zwagerman en passant afrekent met een reeks vooroordelen, dogma's en misverstanden die als een hardnekkige cyclonale wig het hedendaagse literaire klimaat verpesten.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: