David Pefko wint de Gouden Boekenuil 2012!

, door (svo)

14
goud

Aan de bekroning is een geldprijs van 25.000 euro verbonden, en Pefko krijgt ook de Gouden Boekenuil-trofee mee naar huis, een kunstwerk van Philip Aguirre.

De vakjury, onder leiding van Phara de Aguirre, loofde zijn roman onder meer om zijn gevoel voor ritme en ruimte voor slapstick:

'Eén boek in het bijzonder sleepte ons bij het nekvel mee tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld. Meedogenloos toont het de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde, hunkerend naar dat beetje genegenheid.

Het hoofdpersonage van het bekroonde boek is een eenzame dwaalgast maar ook een kwetsbare mens van vlees en bloed die verstrikt raakt in een web van gebeurtenissen. De mens rijdt rondjes, geraakt niet waar hij zou willen zijn. Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.'

Humo-journalist Mark Schaevers sprak met Gouden Boekenuil-winnaar David Pefko

De Prijs van de Lezersjury - goed voor 2.500 euro en een Montblanc-pen, ging naar de 39-jarige Stephan Enter en zijn roman 'Grip'.

Ui het juryverslag van de Lezersjury:

'De winnaar van de Prijs van de Lezersjury schetst het psychologische portret van mensen die de vriendschapspuzzel opnieuw proberen te leggen. Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen. Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voelt je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen. Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet volgens mijn Lezersjury deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt het om. Kortom, een meesterlijke roman.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: