Aangeboden door Open Universiteit

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Humo zijn hier niet bij betrokken.

Terug naar de schoolbanken op je 40e: violiste Sarah-Jane (45) verkent de wereld van de wetenschap

Sarah-Jane Oates, een gevierde violiste met een bloeiende muziekcarrière van Johannesburg via Londen, New York tot in Antwerpen ging tijdens de lockdown opnieuw studeren aan de Open Universiteit. Ze behaalde een bachelor in milieu-natuurwetenschappen. Beeld Sandra van Watermeulen
Sarah-Jane Oates, een gevierde violiste met een bloeiende muziekcarrière van Johannesburg via Londen, New York tot in Antwerpen ging tijdens de lockdown opnieuw studeren aan de Open Universiteit. Ze behaalde een bachelor in milieu-natuurwetenschappen.Beeld Sandra van Watermeulen

Aan het hoofd van het Londense Philharmonia Orchestra vloog violiste Sarah-Jane Oates (45) de hele wereld over. Toch bleef een onvervuld verlangen knagen. Twee jaar geleden besloot ze haar carrière te combineren met een universitaire studie in de milieu- en natuurwetenschap. “Op een gegeven moment besefte ik dat mijn passie voor muziek een eigen leven was gaan leiden. Ik ben al mijn hele leven geïntrigeerd door de wetenschap.”

Van Kaapstad via Londen, New York en Amsterdam naar Antwerpen. De term ‘wereldburger’ is hier een understatement. Voor de pandemie losbarstte, vloog ze de hele wereld over. Nu herontdekt ze haar thuisstad Antwerpen en kijkt ze met goede hoop vooruit.

Kneepjes van het vak
“Al sinds ik 9 ben, staat mijn leven in het teken van muziek,” vertelt Sarah. “Toen ik op mijn 15e de kans kreeg om les te volgen aan de Londense Purcell School of Music, twijfelde ik niet. Na een tijdje in Londen en Manchester te hebben gestudeerd, nam Pinchas Zukerman (één van ‘s werelds beroemdste violisten, red.) me onder zijn vleugels in New York. Tot maart vorig jaar verbleef ik de helft van de tijd in het buitenland. Maar toen het coronavirus de hele wereld lam legde, betekende dat ook voor mij een angstaanjagend lege agenda.”

Verrijking
Toch was de pandemie niet de trigger voor Sarah om terug te keren naar de universiteit. “Ik ben al mijn hele leven geïntrigeerd door de wetenschap: hoe is het leven ontstaan en geëvolueerd? Hoe zit het met klimaatverandering, en wat voor wereld willen wij nalaten aan toekomstige generaties? Mijn muziekcarrière was allesbehalve saai, maar op een gegeven moment besefte ik dat mijn passie voor muziek een eigen leven was gaan leiden. Ik was niet op zoek naar een carrièreswitch, wel naar een verrijking van mijn interesses.”

Verschillende hersendelen activeren
In 2019 besloot Sarah de sprong te wagen. Ze schreef zich in aan de Open Universiteit, waar ze de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen volgt. “Geen evidente keuze. Het Nederlands is niet mijn moedertaal, maar het lukt me wonderwel. Ik vind het fijn om het rationele te combineren met het gevoelsmatige. Als ik ‘s ochtends wat studeer, wissel ik wetenschappelijke cursussen af met viool: zo heb ik het gevoel dat ik verschillende gebieden van mijn hersenen activeer, met een kopje thee tussendoor. Ik vind het enorm fascinerend om de plek van de mens in de geschiedenis van de natuur en het leven te bestuderen.” En, zo beaamt Sarah, de coronacrisis kwam niet helemaal ongelegen. “Ik had plots zeeën van tijd, dus dook ik in de studieboeken. Momenteel heb ik de helft van mijn opleiding, die 3 jaar duurt wanneer je hem voltijds volgt, afgerond.”

Studeren in Tokio
Haar voorkeur ging uit naar de Open Universiteit omwille van de flexibiliteit. “Veel lessen verlopen online – ideaal, met mijn hectische leven. Zo was ik eens op tournee in Japan, vlak voor de examens. Uitkijkend over Tokio studeerde ik elke dag een paar uurtjes op mijn hotelkamer. Af en toe zijn er wel bijeenkomsten waar je medestudenten en docenten kan ontmoeten, maar het is vooral zelfstudie en discipline.”

En die discipline is Sarah allesbehalve vreemd. “Bij aanvang werd me op het hart gedrukt dat het op de Open Universiteit vooral draait om motivatie en toewijding. Als ik één ding heb geleerd tijdens mijn muziekcarrière, is het wel zelfdiscipline. Concentratie en focus zijn het allerbelangrijkst, en die komen goed van pas tijdens mijn studie.”

Actueler dan ooit
“En zodra ik ben afgestudeerd? De pandemie is voor mij een eye-opener geweest, zeker omdat in mijn sector de zwaarste klappen vielen. Het is fantastisch om overal te mogen optreden, maar de prestatiedruk is enorm hoog. Mijn viool is mijn identiteit, maar nu alles op een lager pitje staat, besef ik: zoveel stress is niet gezond. Ik sluit daarom niet uit dat ik ooit nog resoluut voor de wetenschap kies, zeker nu het onderwerp nog actueler is geworden door een wereldcrisis van formaat. Ik zie mezelf wel werken bij een ngo, in de ontwikkelingssamenwerking.”

Bij de Open Universiteit word je gestimuleerd om te groeien, denken en durven. Bekijk het hele aanbod op www.openuniversiteit.be.

De journalisten van Humo zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234