null Beeld

Wat te doen deze zomer? Humo's 50 zinderend hete zomertips!

De zomer probeert al drie weken de schijn hoog te houden, maar u bent overmand door een algeheel gevoel van onbehagen: het weer is nog triester dan de tv-programmatie, de Rode Duivels hebben u teleurgesteld en de Spice Girls-reünie blijft onzeker. Slaat de verveling toe en weet u niet meteen waarheen? Humo, betrouwbaarder dan Jeroen Piqueur, wijst de weg naar de betere films, festivals, food en vermouth, vinyl en ander vrolijks.

'Hoed u voor tattooprutsers die u levenslang opzadelen met spelfouten als 'No regerts'


1 Kom buiten

Het terreurniveau mag dan onveranderd op drie blijven hangen, toch schiet u er niets mee op als u zich in een vlaag van paranoia in een bepantserde panic room verschuilt: de kans dat u het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag, is véle malen kleiner dan de kans dat Eva Pauwels volgende keer wél op de juiste man valt. Kom uit uw zetel en geniet: het is zomer! Hoera!


2 Het bed van Jimi

Maak een groovy trip naar Londen en bezoek het knusse appartement waar Jimi Hendrix eind jaren 60 verbleef en alle dingen deed die een normale sterveling ook doet: eten, u overslapen, proberen het kruiswoordraadsel van The Guardian volledig in te vullen. En als u er dan toch bent: voor dezelfde prijs kunt u, pal ernaast, op 25 Brook Street, ook het huis van Händel bezoeken, de iets minder psychedelische componist uit de 18de eeuw.

> Info & tickets:

handelhendrix.org

null Beeld


3 Zwerkbal in Zweinstein

Zet een uilenbril op uw snoet en trek naar de Harry Potter-expo in Brussel, waar u niet alleen decors, rekwisieten en kostuums uit de gelijknamige films kunt bewonderen, maar eveneens mandragora’s kunt uittrekken en zwerkbal kunt spelen. Tevens de enige plek waar u ongegeneerd uw toverstaf kunt bovenhalen in het bijzijn van minderjarigen, zonder ervoor vervolgd te worden. Expelliarmus!

> Info & tickets:

expoharrypotter.be


4 Blozen met Amy Schumer

De vuilbekkende Amerikaanse comédienne Amy Schumer, u bekend van de film ‘Trainwreck’ en haar sketchshow ‘Inside Amy Schumer’, begint eind augustus aan een kleine Europese tournee. Dat wil u niet missen, omdat Schumer het vooral over haar – vaak schabouwelijke – seksuele escapades heeft en hoe ze zich daar gewillig naar toewerkt.

> Data & tickets:

amyschumer.com/tour


5 Krijg Festivalitis

Balthazar, Ertebrekers, Noémie Wolfs, The Sore Losers, Woodie Smalls en Goe Vur In Den Otto doen deze zomer werkelijk alle festivals aan. Hoewel die met z’n allen al een mooie affiche vormen, hebben de meeste zomerfestivals zich uitgesloofd om ook nog eens een smakelijke kers op de taart te zetten. Een overzicht van onze favoriete toppers: St Germain (Gent Jazz), Sigur Rós (Dour), Absynthe Minded (Rock Herk, en alléén daar), STUFF. (Boomtown), Deep Purple (Suikerrock), Clement Peerens Explosition (Linkerwoofer), Lee ‘Scratch’ Perry (Reggae Geel), Arno (Dranouter), Van Morrison (Lokerse Feesten), Patti Smith (Jazz Middelheim) en The Congos (Openluchttheater Rivierenhof).

null Beeld


6 Tel af naar ‘The Get Down’

Gewaagd: niet lang na het roemloos afgevoerde ‘Vinyl’ van HBO pakt Netflix uit met een prestigieuze reeks die zich ook in de muziekscene van de jaren 70 afspeelt. De invalshoek van deze serie van regisseur Baz Luhrmann (‘Moulin Rouge!’) is wel lichtjes anders: ‘The Get Down’ gaat over de opkomst van de hiphop, punk en disco in het gewelddadige en grimmige New York van medio jaren 70. Luhrmann belooft naast coole trainingspakken, flodderige onderbroeken, ‘Saturday Night Fever’-dansvloeren, wild schuddende derrières, zonsverduisterend grote afro’s en virtuoos tollende breakdancers ook een ijzersterk verhaal. Als Luhrmann, die liefst tien jaar op het concept kauwde, zijn campy neigingen en barokke beeldtaal een beetje in bedwang weet te houden, kan dit niet anders dan vonken.

null Beeld

> Eerste zes afleveringen vanaf 12 augustus op Netflix


7 Breek wereldrecords in Phantasialand

U lust in de zomer wel wat rollercoasterfun, maar bent al één keer te veel naar Bobbejaanland, Walibi en de Efteling geweest? Probeer dan eens het op een steenworp van Keulen gelegen Phantasialand. In mei openden daar twee gloednieuwe achtbanen die samen goed zijn voor een handvol wereldrecords. Zo wordt u in de anderhalve kilometer lange Taron twee keer met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur over de sporen gekatapulteerd. Onze maag plakte al ter hoogte van de tweede rib tegen onze ruggengraat tijdens het bekijken van – checken! – de onride-video op YouTube. Ietsje rustiger: de eveneens nagelnieuwe boomerangcoaster Raik, de langste en grootste in zijn soort ter wereld. Slingert zich door een prachtig, tot in de kleinste details afgewerkt decor met watervallen, basalt-rotsen, tunnels en een volledig pre-industrieel dorp. Toller Spaß!

> Info & tickets:

phantasialand.de/nl


8 Zomerbar-trio

Is er eigenlijk iets leukers dan op een zwoele zomeravond met zicht op een fraai stervende zon van een vreemd gekleurde cocktail, een exotisch biertje of iets anders bij voorkeur alcoholhoudends te sippen op een dakterras of een nepstrand? Ongetwijfeld, maar het is toch wel érrug leuk. Brusselaars weten al sinds enkele jaren waar ze daarvoor moeten zijn: tot 30 september kan er op vrijdag- en zaterdagavond in een fraai decor van kunstgras en palmbomen weer gesipt, geaperitiefd en licht aangeschoten in decolletés gestaard worden in Skybar 58, boven op het dak van Parking 58. In het volgens de laatste berichten weer ultrahippe Gent kunt u met een glas in de hand staan uitwaaien bij Gaston, dat ook dit jaar een rooftop bar op de Galvestonfabriek opent. U kunt er met de kerktorenrijke skyline van de Arteveldestad als achtergrond naar goede gewoonte ook een potje petanquen of zelfs een filmpje meepikken. Voor een Saint-Tropez-gevoel aan de Schelde (volgens ingewijden bestaat het wel degelijk) bent u dan weer aan het juiste, zanderige adres bij Brocadero, de beachbar aan de Waagnatie die in geen tijd tot de zomerse place to be uitgroeide. Behalve tipsy naar de overkant van de Schelde turen en eetkraampjes van onder anderen Sepideh Sedaghatnia uitproberen, kunt u er ook op bepaalde avonden een (salsa)dansje wagen.

> Info & reservaties:

rooftop58.be, gaston-gent.be, bocadero.be

null Beeld


9 Moondog wordt 100

Moondog is mogelijk het bekendst als de man die – dertig jaar aan een stuk! – verkleed als Viking rondhing op 6th Avenue in New York, maar hij maakte ook naam als invloedrijke avant-gardecomponist. Elvis Costello en David Bowie waren gepassioneerde fans. Was de man zeventien jaar geleden al niet naar die andere baard in the sky vertrokken, dan had hij dit jaar zijn 100ste verjaardag gevierd. Blazen in zijn plaats – en wel op 23 augustus in het gezelligste park van Brussel –de kaarsjes uit: Condor Gruppe (dat enkele Moondog-songs zal condoriseren, of vice versa), en Moondog-protegés en -erfgenamen Stefan Lakatos en Dominique Ponty. Leg alvast een knoop in uw baard.

> Dinsdag 23 augustus,

Warandepark Brussel, gratis

> Info: abconcerts.be/nl/

agenda/evenementen


10 Harley Quinn!

In de gegarandeerde blockbuster ‘Suicide Squad’ wordt een team supervillains die toch niks te verliezen hebben, uitgestuurd op allerlei ultragevaarlijke missies. Kan alleen maar op explosieve wijze verkeerd lopen! Wij onthouden uit de trailers vooral de met uitgerafelde hotpants, schoolmeisjesvlechtjes en een baseballbat rondparaderende Margot Robbie als – culticoon in wording! – Harley Quinn. De eerste reacties op de film waren zo laaiend dat er nu al een sequel en spin-offs rond (yesss!) Harley Quinn gepland zijn. U zou nu al in de cinema moeten zitten!

> Vanaf 3 augustus in de zalen


11 Yoga in openlucht

De Zonnegroet brengen in een muffe yogastudio of tussen uw eigen universele IKEA-meubels heeft niet altijd het verhoopte effect voor uw chakra’s. Transcendeer daarom naar Antwerpen, waar u zich op verschillende locaties in de openlucht letterlijk in duizend bochten kunt wringen en gratis één kunt worden met de natuur. Bijkomend voordeel: in het park bent u niet de enige Omhoogkijkende Hond!

> Info: antwerpen.be/nl/info

null Beeld


12 Boeken ruilen

Op zoek naar kraakvers zomers leesvoer? Waarom niet halthouden bij één van de vogelkastjes van Little Free Library of van Books in Boxes? Onder het motto ‘Take a book, leave a book’ kunt u uw uitgelezen boek daar achterlaten – in ruil mag u zelf iets uit het selecte aanbod kiezen. BookCrossing werkt volgens hetzelfde procedé, maar dan op internationaal niveau. Ook zeer handig als u zich eindelijk van die beduimelde ‘50 tinten grijs’-kopie wilt ontdoen.

> Info: littlefreelibrary.org, booksinboxes.eu,

bookcrossers.be


13 Jerooms gezonde festivalhap

U hebt de buik vol van hamburgers, frieten en andere gefrituurde bocht op festivals? Schuif volgende keer aan bij The Foodmaker en ga voor gezonde killer salads, weelderige wraps of kakelverse pasta en soep. Het eetkraam werd volledig ontworpen door Humo’s eigenste Jeroom. Aanschuiven kan op Pukkelpop, Boerenrock en Crammerock.

null Beeld


14 De Olympische Spelen

Ook zo benieuwd of onze landgenoten het op de Olympische Spelen in Rio beter doen dan op het EK Voetbal in Frankrijk? Volg meteen ook de atleten die volgens ons sowieso een medaille verdienen: het allereerste Olympische Refugee Team ooit. Dat de tien vluchtelingen – onder wie zwemmer Rami Anis, die uit Syrië naar België gevlucht is – zich in hun verschrikkelijke situatie überhaupt al voor de Spelen wisten te kwalificeren, vinden wij al een Olympische prestatie op zich. Het klinkt een beetje fout, maar: go, refugees, go!

> Ontdek alles over de dapperen op: radio, tv, olympic.org/news/refugee-olympic-team


15 Tour of Thrones

Winter is nog lang niet coming én het duurt nog een jaar eer er nieuwe afleveringen van ‘Game of Thrones’ te bekijken vallen. De beste manier om die afkickverschijnselen tegen te gaan, is een heuse ‘Game of Thrones’-tour door Ierland. Volg de raad der wijzen en trek ijlings naar Belfast, waar u, gehuld in Iron Born-mantels (écht!), de diepe wouden (The Whispering Wood!), woeste kliffen en middeleeuwse ruïnes (Winterfell Castle!) van Winterfell per fiets kunt gaan ontdekken. Uitkijken voor White Walkers!

> Info & tickets: gameofthrones-winterfelltours.com


16 Rihanna op Pukkelpop

Opmerkelijkste transfer van het tussenseizoen: Rihanna, Barbados’ excentriekste popster en drukst geyoutubede muzikante van het moment, komt naar Pukkelpop! Verwacht een uit volle borsten gezongen set vol superhits. Verder kan u zich in Kiewit een lumbago vergapen, headbangen en dansen bij onder meer Julia Holter, Die Antwoord, Oscar And The Wolf, Mastodon, Marky Ramone’s Blitzkrieg, de wederopstanding van Sophia, Soulwax en TaxiWars. Ook komt de ploeg van ‘De ideale wereld’ drie dagen na elkaar iets onbestemds doen in de Wablief?!-tent. En op zaterdag viert het LCD Soundsystem van James Murphy zijn comeback op Belgische bodem. Wat ons betreft: de enige echte headliner van Pukkelpop. Maar hou het stil: wij hebben graag wat plaats op de eerste rij.

null Beeld

> 17 t.e.m. 20 augustus, Kiewit

Info & tickets: pukkelpop.be


17 De nieuwe Dave Eggers!

Hét literaire lichtpunt in een boekenluwe zomer: halverwege de vakantie verschijnt ‘Heroes of the Frontier’ (‘Helden van de grens’), de nieuwe van Dave Eggers. Deze roman over een vrouw die haar kinderen mee op sleeptouw neemt naar Alaska, is volgens de auteur zijn grappigste en volgens zijn uitgever zijn beste boek.

null Beeld

> Verschijnt op 26 juli, bij Random House en Lebowski


18 De nieuwe Nick Cave!

In juli vorig jaar – toen Nick Cave And The Bad Seeds volop aan het schrijven en opnemen waren – stierf Arthur Cave, tienerzoon van, nadat hij in Brighton van een klif was gevallen. ‘Skeleton Tree’ (sober gehuld in een inktzwarte hoes) wordt voorafgegaan door de documentaire ‘One More Time with Feeling’, die een blik achter de schermen en in de bodemloze ziel van Cave werpt. Een grimmig voordeel bij een bijzonder tragisch nadeel: Nick Cave is op zijn best als hij kan uithalen vanuit de schaduw.

> Release: 9 september, uit bij Bad Seed Ltd.


19 In De Wulf: de laatste kans

Eind dit jaar verruilt sterrenchef Kobe Desramaults het pastorale Dranouter voor het urbane Gent: een uitgelezen moment om u over te geven aan een streekgebonden zesgangenmenu in ’s mans veelgeprezen restaurant In De Wulf. U bent het immers waard. Dénken we.

> Reservaties: indewulf.be


20 Wat ruist er door het Zwingewas?

Het Zwin in Knokke-Heist kreeg de voorbije jaren een grondige make-over en opende onlangs een gloednieuw bezoekers- en educatiecentrum, waar jong en oud op bijdetijdse, interactieve en inventieve wijze alles te weten komen over de gevederde vrienden die het reservaat af en toe – als was het een internationale luchthaven voor trekvogels – met een bezoekje vereren. Nieuw zijn ook een vaste tentoonstelling over trekvogels, een in het landschap verwerkt kijkcentrum dat u (in alle weersomstandigheden) letterlijk midden in de natuur en tussen de beestjes brengt, een luisterduin met vogelgeluiden (wel degelijk in de ornithologische zin van het woord) en grote landingspalen waar met een beetje geluk zomaar recht voor uw neus – selfiemoment! – een ooievaar op kan landen.

> Info & tickets: zwin.be


21 Binnenblijven voor ‘The Night Of’

Zelfs als de rest van de serie maar half zo goed is als de eerste aflevering, wordt deze achtdelige minireeks van HBO de tv-sensatie van de zomer. Achter deze adaptatie van de BBC-reeks ‘Criminal Justice’ zit dan ook volk van serieus kaliber: coscenarist Richard Price schreef mee aan het alombejubelde ‘The Wire’, en regisseur en scenarist Steven Zaillian heeft ‘Mission: Impossible’, ‘Gangs of New York’, ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ en het met een Oscar bekroonde ‘Schindler’s List’ op zijn palmares. ‘The Night Of’ was daarnaast het pet project van de betreurde James Gandolfini, die ook de hoofdrol zou vertolken. Na zijn jammerlijke overlijden mocht – altijd een goeie keuze – John Turturro in de huid kruipen van een wat verlopen advocaat die de verdediging op zich neemt van een student van Pakistaanse afkomst, die naar eigen zeggen onterecht van een gruwelijke moord wordt beschuldigd. In ‘The Night Of’ wordt de fatale nacht minutieus gereconstrueerd en het niet altijd even rechtvaardige Amerikaanse juridische systeem gedissecteerd. Onze XL-teil chips staat al klaar.

null Beeld

> Vanaf 11 juli wekelijks op Play More


22 Beyoncé, wraakengel

‘Lemonade’ van Beyoncé is een plaat, een wraakactie en nu ook een live-ervaring. De wereldtournee van Bey-Bey brengt haar op 31 juli naar Brussel, met een show die meer spektakel bevat dan die van haar dichtste concurrentes, alsook nagenoeg al haar solohits, oude Destiny’s Child-tracks, enkele Prince-covers, een soort militaristisch theater, een half dozijn kostuumwissels én een ballet in enkeldiep water.

> Zondag 31 juli, Koning

Boudewijnstadion, Brussel

Info & tickets: livenation.be


23 My name is cocktail

Gin-tonics zijn zó 2015: wie deze zomer een cool cat wil zijn, zet vermout aan z’n lippen. Ga James Bond achterna en drink een Americano. Mix Campari met rode vermout en een scheutje sodawater, en werk af met een sinaasappelschilletje. Ideaal als aperitief, en bijna even bitter als u!

U wilt – iets minder cool – gewoon zo snel en lekker mogelijk dronken worden? Dan is de Long Island Iced Tea de geknipte cocktail voor u! Mix tequila met witte rum, wodka, gin én triple sec, doe er wat citroensap bij en vul de rest van het longdrinkglas aan met cola. U hebt er maar twee van nodig om op uw hoofd te staan, maar hey: als er één moment is waarop u ongegeneerd vijf soorten sterkedrank mag mixen, dan wel ’s zomers.


24 Onveilige kunst

Antwerpen pakt deze zomer uit met een doodeenvoudig doch effectief concept: ‘11 kunstenaars tegen de muur’. In plaats van tentoon te stellen in de veilige context van witte museumruimtes verhuizen kunstenaars hun werk naar de straat. Ziet u het verschil tussen een Tuymans en random graffiti? Of tussen verkiezingsaffiches van een zekere politieke partij en de fictieve poster van Guillaume Bijl (die Stef Duyck, ‘een nieuwe kandidaat, een nieuwe hoop’, naar voren schuift)?

> ‘11 kunstenaars tegen de muur in Antwerpen’, tot 30 juni 2017, Antwerpse binnenstad, gratis


25 Begluur een callgirl

Op het Theaterfestival, de bloemlezing van wat het voorbije jaar aan podiumkunsten voortbracht, raden wij u het pareltje ‘Helpdesk’ van Wunderbaum aan. Aan het roer van die helpdesk: Wine Dierickx, die u vermoedelijk nog kent als Zwarte Kelly uit ‘Dagen zonder lief’. Zij is er voor iedereen, behalve voor zichzelf, want terwijl ze voortdurend nieuwe identiteiten aanneemt, komt ze steeds verder te staan van wie ze eigenlijk is. Een callgirl op de dool.

> Van 25 t.e.m. 28 augustus, Antwerpen, Info & tickets:

theaterfestival.be


26 Anarchie op Sziget

De voorbije jaren uitgegroeid tot het allergrootste festival van Europa (400.000 bezoekers!) én het gezellige, broeierige en uit zijn naden barstende bewijs dat complete anarchie wérkt: Sziget Festival, op een eiland in de Donau. Iedereen mag er nog steeds zijn tent zetten waar hij of zij wil en geen mens die boel zoekt. De line-up (met onder meer Muse, Die Antwoord, Chemical Brothers, Oscar And The Wolf, Editors en The Last Shadow Puppets) is dit jaar ook alweer niet om over te mopperen.

null Beeld

> Van 10 tot 17 augustus,

Boedapest, Hongarije

Info & tickets:

szigetfestival.com


27 Bezoek Cuba & Durbuy

Authenticiteit onder druk: nu de Amerikaanse ambassade in Cuba heropend is en er dagelijks weer ijzeren vogels vanuit Miami naar Havana opstijgen, talmt u beter niet langer om een retourtje naar het decennialange geïsoleerde eiland te boeken alvorens het onherroepelijk veranderd is. Iets minder exotisch, want verscholen in het Waalse groen: het stadje Durbuy. Ook daar verdwijnt de couleur locale gestaag door de intrede van het kapitalisme. Marc ‘Ik doe al eens graag een polonaise’ Coucke wil tegen 2020 immers 50 miljoen euro in avonturenpark Durbuy Adventure pompen.


28 Blockbusters in openlucht

Het grote voordeel van openluchtcinema bij zonsondergang is dat u niet ingesloten zit tussen buren die u op de zenuwen werken door decibelnormen overschrijdend chips of popcorn te knabbelen. Dat gevoel van opluchting kunt u onder meer in Gent (DOKstrand), Leuven (verschillende locaties) en Antwerpen (Cinema Urbana) ten volle ervaren. Utopolis organiseert in Bobbejaanland en op Mechelen Beach ‘Drive-in movies’ met randanimatie: rodeostieren, jacuzzi’s en kappers die u het kapsel van uw favoriete filmster aanmeten. Waarna er spontaan een scenario voor een adult film ontstaat, gokken we.

> Data & programmatie:

dokgent.be, zomerfilms.be, zomervanantwerpen.be/cinemaurbana en utopolis.be/drive


29 Nieuwe rage: bouwputtoerisme

Soms wil een mens zich gewoon eens stierlijk vervelen, maar ook in dat geval hebben wij de ideale tip voor u: neem de trein – altijd een beetje reizen – naar Hasselt en poneer uw derrière op de overdekte tribune die speciaal voor de kijklustigen werd neergepoot aan de bouwwerf van het woon- en winkelcomplex Quartier Bleu. Mijmerend voor u uit staren terwijl graafmachines vervaarlijk in het rond grijpen: vakántie. Troosteloze locatie: aan de Hasseltse binnenvaart.


30 Excentriek: nieuwe muziek

Weinig muzikanten brengen een nieuwe plaat uit in de zomer, maar enkelingen hebben toch weer hun carrière op het spel gezet om uw barbecue straks van gloednieuwe muziek te voorzien. Dit uitstekende trio is nu al uit: ‘Wildflower’ (The Avalanches), ‘Freetown Sound’ (Blood Orange) en ‘The Bride’ (Bat For Lashes) – herlees de recensies op humo.be. Maar draai uw bloemkooloren alvast ook de juiste richting uit voor enkele van de voornaamste, nog te verwachten platen: De La Soul komt voor de zoveelste keer terug met het volgens de geruchten uitstekende ‘And the Anonymous Nobody...’ (26 augustus), Factory Floor brengt de vuilste industrial op ‘25 25’ (19 augustus), de French touch-flurken van Cassius maken een comeback met ‘Ibifornia’ (26 augustus), singer-songwriter Ryley Walker zal andermaal bevestigen op ‘Golden Sings That Have Been Sung’ (19 augustus), Rock Werchter-revelatie Bear’s Den casht met ‘Red Earth & Pouring Rain’ (22 juli) en ook het betreurde (want begin dit jaar integraal in een auto-ongeluk omgekomen) Viola Beach brengt zijn postume, titelloze debuut uit (29 juli).


31 Ga voluit op de Gentse Feesten

Goed, u kunt op de Gentse Feesten terecht voor straattheater, optredens en comedy, maar voor de écht dolle pret moet u bij rariteitenkabinet Cirq zijn. Om u een idee te geven: vorige jaren werden er in de toiletten tapes afgespeeld met secce wetenschappelijke info over de stoelgang en werd er live op Chatroulette gegaan. Zwalp daarna, na een tussenstop in het Baudelopark, tegen het ochtendgloren naar de Flashmarkt om er, welja, te flashen. Bestel een bot’ram mee uufflakke en een Irish coffee (de goedkoopste vindt u bij de Kinky Star) en sla daarna met een groep antropologen gade hoe de zeden met de minuut verloederen.

> Cirq: Willem de Beersteeg

Flashmarkt: Vlasmarkt


32 Jason Bourne is back!

Na het vergeetbare ‘The Bourne Legacy’ leek de franchise rond onze favoriete door amnesia getroffen actieheld ten dode opgeschreven, maar regisseur Paul Greengrass en Matt Damon (dank u beiden!) sloegen de knuisten weer in elkaar om de reeks opnieuw op knallende wijze op scherp te zetten. En dus mag u zoals gewoonlijk een druk telefonerende, snapchattende, knokkende, schietende, van gebouwen duikelende en in het Snowden-tijdperk meer dan ooit zelfs zijn eigen schaduw wantrouwende Bourne verwachten. Wedden dat Jason na al die inspanningen wéér helemaal niks wijzer is geworden, zodat we meteen nagelbijtend naar het volgende deel kunnen uitkijken?

> Vanaf 10 augustus in de zalen

null Beeld


33 Vlucht voor zombies

U kent ondertussen wellicht wel de escape room, een spel waarbij één of meer deelnemers binnen een bepaalde tijdspanne uit een gesloten kamer moeten zien te ontsnappen door allerlei puzzels en raadsels in variërende moeilijkheidsgraad (van zelfs-voor-Sam-Gooris-doenbaar tot Stephen-Hawking-denkt-zich-een-hersenbloeding-lastig) op te lossen. Nog een ietsje spannender is de nieuwste variatie in het genre: je zit opgesloten met bloeddorstige zombies en je hersenpan en torso dreigen leeggevreten te worden als je niet tijdig buitenraakt. Leuk!

> Info & tickets:

zombie-escape.nl


34 Lach u een breuk met Louis C.K.

Louis C.K. is eindelijk nog eens op tournee als stand-upcomedian, met – zo heeft hij plechtig beloofd – uitsluitend nieuw materiaal. Het goeie nieuws is dat hij Europa niet vergeten is, het minder goeie nieuws dat hij ons land feestelijk links laat liggen. Uw beste kans om één van ’s werelds scherpste, snedigste en roodharigste stand-uppers eens in levenden lijve aan het werk te zien, is wellicht de Ziggo Dome in Amsterdam. Wij zouden niet aarzelen!

> Info & tickets: louisck.net/tour-dates


35 Raak in een deuk bij Hans Teeuwen

Hans Teeuwen! Zo niet de beste, dan toch wel de meest knetteronnozele, onverschrokkendst met een bulldozer op de heiligste huisjes afdenderende en als een dolgedraaide wervelwind over het toneel (en als u pech heeft tot op uw schoot) razende komiek! Met een nieuwe show! Zijn eerste sinds ‘Spiksplinter’ uit 2011, waarin hij naast de gebruikelijke muzikale en verbale gekte ook voor zijn doen ongewoon persoonlijk en zelfs kwetsbaar uit de hoek komt!

null Beeld

> Tussen 21 juli en 13 augustus

in Gent, Antwerpen en

Oostende. Info & tickets:

www.livecomedy.be


36 Dijenkletsen: Wim Helsen en Eva Crutzen

Het is blijkbaar de zomer van het blijde weerzien, want ook de onvolprezen Wim Helsen werkt aan een nieuwe show. Op het Lacht Comedy Festival op de Gentse Feesten stelt hij een try-out van drie kwartier voor, maar dat wordt meer dan ruimschoots gecompenseerd door zijn voorprogramma: de in Nederland meermaals bekroonde en met lof overladen Eva Crutzen. Allen daarheen!

null Beeld

> www.livecomedy.be


37 Techno vs. Orkest

‘Wie in een hokje leeft, heeft snel last van kromme tenen,’ wist Shakespeare al. Zo ook de intussen 53-jarige Jeff Mills, de chronisch weirdste en zichzelf vaakst opnieuw uitvindende aller Detroit techno-iconen. Deze keer doorbreekt hij de barrières tussen techno en klassieke orkestmuziek. In wat een spektakel en een once in a lifetime-ervaring belooft te worden, zet hij geruggensteund door een symfonisch orkest ‘The Planets’ van Gustav Holst naar zijn hand.

Dinsdag 30 augustus, Concertgebouw Amsterdam

> Info & tickets:

concertgebouw.nl/concerten

null Beeld


38 Neem eindelijk die Tattoo

Als Judi Dench op haar 81ste nog een tattoo durft te laten zetten (‘carpe diem’, op de binnenkant van haar rechterpols), dan u zeker! Om een full on Nainggolan te doen, telt de zomer – misschien maar goed ook – niet genoeg dagen meer, maar een bescheiden stuk lichaamsversiering moet nog lukken. Ga dan wel voor een minder ongeïnspireerde tattoo dan Dench, en hoed u voor prutsers die u levenslang opzadelen met spelfouten als ‘No regerts’. Benodigdheden voor individuen met een lage pijngrens: paracetamol.

null Beeld


39 Toost op de Londense skyline

De vaste collectie van Tate Modern krijgt een nieuw onderkomen. Oude kunst in nieuwe zakken, of zoiets, maar wát voor zakken. De nieuwe vleugel van Tate Modern is een soort gedraaide piramide – beton vanbinnen, bakstenen langs buiten – met uitsparingen die ervoor zorgen dat er overdag mooi diffuus daglicht binnenvalt, en ’s avonds romantisch licht naar buiten schijnt. Het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron, dat eerder al de voormalige energiecentrale ombouwde tot wat wij nu kennen als Tate Modern, maakte er een architecturaal hoogstandje van. Tien verdiepingen kunst, en helemaal bovenaan een bar en dakterras met zicht op de Theems, St Paul’s Cathedral en de Londense skyline.

> Info & tickets: tate.org.uk


40 Sprookje aan zee

U neemt uw kroost mee naar zee, maar wilt meer dan de gebruikelijke zwempartij en garnaalkroket op de dijk? Dat kan, en wel met ‘Bâmbôle’, de nieuwe voorstelling van Theater FroeFroe, die op Theater aan Zee haar avant-première beleeft. Een man, een nieuwe buurvrouw en als vanzelf een sprookje voor iedereen van 3 tot 6 jaar én hun ouders.

> Van 29 juli t.e.m. 3 augustus, Oostende

Info & tickets: theateraanzee.be


41 Tandeloos op Ieperfest

Ieperfest – een hardcorefestival in het diepe westen van het land – is het soort bijeenkomst waar u scheef bekeken wordt indien u géén auto-onderdelen door uw onderlip heeft zitten, en waar de bands familievriendelijke namen als Goatwhore en Wiegedood dragen. Maar het is ook een festival dat met de gezellig kierewiete Jello Biafra (ex-Dead Kennedys en tegenwoordig omringd door The Guantanamo School Of Medicine) één van de meest charismatische frontmannen in het genre op de affiche heeft staan én waar – mooi rijmend met de straight edge-roots van de hardcore scene – alle te koop aangeboden voedsel voor de volle 100 procent veganistisch is. Een vaderlands unicum, en een ecologische stunt waar ze nog een GroeneVent Award voor hebben gekregen.

> Van 12 tot 14 augustus, Ieper

Info & tickets: ieperfest.com


42 De meisjeshype

‘De meisjes’ van Emma Cline, een coming of age-roman in het broeierige Californië van de jaren 60, is dé literaire hype van deze zomer. Volkomen terecht, tijdens een paar uur bingelezen zal u het wisselvallige weer gegarandeerd vergeten.

> Uit bij Uitgeverij Lebowski


43 De reissue-regen

Het is wetenschappelijk bewezen dat de beste platen gemaakt werden toen u tussen de 16 en 23 jaar oud was. Maar dat hoeft niet te betekenen dat u voor eeuwig naar uw oude, bekraste exemplaren dient te luisteren. En dus regent het deze zomer opnieuw reissues van klassiekers; dezelfde gewaardeerde inhoud, voorzien van een uitstekende nieuwe vorm en – in de beste gevallen – enige extra’s. Herontdek het titelloze debuut van de Ramones (1976) en van Dead Can Dance (1984), ‘Mirage’ van Fleetwood Mac (1982), ‘We Care a Lot’ van Faith No More (1985), ‘Lifes Rich Pageant’ van R.E.M. (1986), ‘A Northern Soul’ van The Verve (1995) én ‘Opalescent’ van Jon Hopkins (2001).


44 Op de grill: barbecues

Liefhebbers van het betere barbecuewerk moeten absoluut eens een bezoek brengen aan The Big Grill in Dublin. Op dat festival nemen pitmasters van over de hele wereld het tegen elkaar op in een BBQ-competitie, waarbij in een welhaast apocalyptisch walmend en knetterend barbecue-inferno alles wat twee of meer poten heeft en er smakelijk uitziet, genadeloos aan het spit wordt geregen. Naast de competitie zijn er ook demonstraties van BBQ-technieken uit alle windstreken en zorgen licht doorrookte liveacts en deejays voor de hippe muziek. De laatste editie telde twintigduizend tevreden (en op één dag gemiddeld tien kilo aangekomen) bezoekers, en dat zullen er dit jaar zeker niet minder zijn.

Wilt u iets dichter bij huis in de houtskoolrook zitten, dan kunt u bijvoorbeeld in Antwerpen terecht in Smokey Jo’s Garage, in de oude fabriekshallen van brouwerij De Koninck, waar deze zomer elke zondag allerlei lillend lekkers op de Fire Pit of de Amerikaanse Smoker belandt. Of was u van plan uw tuin deze zomer zo weinig mogelijk te verlaten? Haal dan een authentieke plaatstalen Oklahoma-barbecue in huis (‘Amerikaanse standing met de romantiek van een trein’, luidt de ietwat verwarrende slogan). Koop een cowboyhoed, sleep een paar vaten bier aan en probeer niet in Neder-Over-Heembeek te belanden op de afdeling houtskoolachtigen. Voor ons nog een metertje gemarineerde varkensribben!

> Info & tickets:

biggrillfestival.com,

smokeyjosgarage.be,

oklahoma.be


45 Zoek dekking (1): Massive Attack

Hun recentste ep ‘Ritual Spirit’ kreeg eerder dit jaar het maximumaantal sterren in Humo, en naar verluidt volgt er dit jaar ook nog een volledige plaat. En Massive Attack blijft trakteren: eind augustus staan ze op het Sint-Pietersplein in Gent. Dat is dus in de openlucht, wat van pas komt bij het soort liveshow dat voortdurend naar adem doet happen.

null Beeld

> Zondag 28 augustus,

Sint-Pietersplein, Gent

Info & tickets:

massiveattack.gent


46 Zoek dekking (2): Geile gorilla’s

Hebt u zich, bijvoorbeeld na het zien van ‘Madagascar’, weleens afgevraagd wat er zich na sluitingstijd allemaal in een dierentuin afspeelt? Probeer dan nog een ticket te scoren voor Sunset Safari, een evenement waarbij een beperkt aantal bezoekers na zonsondergang door een sprookjesachtig verlichte London Zoo mag wandelen. Een zorgvuldig uitgestippelde Safari Trail leidt u langs de plaatsen met de beste actie, terwijl medewerkers van de zoo interessante info over de beestjes verstrekken en verklede acrobaten hun kunsten vertonen. Topervaring!

U kunt natuurlijk ook gewoon naar de Antwerpse Zoo gaan, waar altijd wel iets te beleven valt. U kunt de op 1 juni geboren Kaapse buffel Ramses bewonderen, checken hoe het uit Frankrijk overgekomen nijlpaard Bouli het stelt, of gaan kijken naar het pas uitgebreide gezin uilenkopmeerkatten. Het spannendst gaat het er vast aan toe in het gorillaverblijf, waar het jonge mannetje Matadi sinds zijn komst in februari voorzichtig wordt voorgesteld aan de gorillavrouwen, met dramatische gebeurtenissen als gevolg. Enkele maanden geleden moest namelijk de onderarm van het vrouwtje Kiki worden geamputeerd, nadat Matadi erin had gebeten en de arm geïnfecteerd was geraakt. Begin deze maand mocht Matadi voor het eerst een paar dagen in hetzelfde verblijf doorbrengen als de vrouwtjes Amahoro en Mambele. Die dubbele date was zo geslaagd (er vielen liefdesbeten!) dat de zoo, waar men al hardop van babygorilla’s begint te dromen, het experiment zo snel mogelijk wil herhalen. Spannender dan ‘Temptation Island’, ‘Blind getrouwd’ en de doorsnee aflevering van ‘Komen eten’ tegelijk!

> Info & tickets: zsl.org/sunset-safari, zooantwerpen.be


47 Zoek dekking (3): Banksy

Banksy – u weet wel, de nog steeds anonieme kunstenaar die de straten van een rist wereldsteden bombardeert met zijn politiek geëngageerde graffiti, de kerel die zijn eigen kunstwerken binnensmokkelde in Tate Britain, het Louvre en het Metropolitan Museum of Art in New York, de Brit die met zijn documentaire ‘Exit Through the Gift Shop’ genomineerd werd voor een Academy Award – díé Banksy is momenteel te aanschouwen in twee tentoonstellingen. Trek richting Rome of Amsterdam voor het grootste kunstmysterie van de 21ste eeuw.

> Info & tickets: warcapitalismandliberty.org, beursvanberlage.com

null Beeld


48 ‘Zomergasten’: Dyab en Grietje

‘Zomergasten’, het beste wat ’s zomers op tv te gast is, zoekt het dit jaar tot tweemaal toe over de Belgische grens. Op 31 juli mag Dyab Abou Jahjah de zomerse talkshow voor geopend verklaren en drie weken later is het de beurt aan bestsellerauteur Griet Op de Beeck. Benieuwd of Arnon Grunberg allebei die avonden gaat kijken.

> Te bekijken op: NPO 2,

elke zondag vanaf 31 juli,

rond 20.15 uur


49 Houellebecqs rariteitenkabinet

Het universum van de Franse choque-auteur Michel Houellebecq treedt deze zomer eenmalig buiten zijn literaire oevers. In het Palais de Tokyo in Parijs kunt u tot 11 september naar ‘Rester vivant’ gaan kijken, een expo die volledig werd samengesteld door Monsieur Michel himself. Naast eigen fotografisch werk brengt Houellebecq ook poëzie van zijn goede vriend Iggy Pop. Voorts krijgen de erotiek, de gapende leegte van het moderne bestaan én Clément, Houellebecqs overleden viervoeter, een prominente plaats in ‘Rester vivant’. Voldoende weirdness om nu uw Thalysticketje te boeken, dunkt ons.

> Info & tickets: palaisdetokyo.com/fr/evenement/michel-houellebecq


50 Wees een held

Onderzoek heeft het al meermaals uitgewezen: wie iets kan betekenen voor anderen, is gelukkiger. En u bent niet van steen, dus waarom niet van altruïsme uw tweede natuur maken? Ga ronddolen in Molenbeek en maak er een praatje met de bewoners, word vrijwilliger bij de Zelfmoordlijn, zeg iedereen die u passeert vriendelijk en oprecht gedag, ga voorlezen bij de blinden of rol eens niet met de ogen wanneer een oudje naast u op de bus via honderd zijverhalen haar voormiddag tot in het kleinste detail tegen u uit de doeken doet: u wordt er allebei beter van. Win-winsituatie! In ruil mag u van ons blijven mopperen over het weer.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234