The Waterboys - Book of Lightning

, door ()

Deel
4047_catalogue_6387_detail.jpg

Van de weeromstuit veranderde Scott het geweer van schouder: de kamerbrede, messiaanse rock werd ingeruild voor een warmer, meer folky geluid, wat in '88 culmineerde in 'Fisherman's Blues'.

Toen Mike Scott vorig jaar in de archieven dook om een reissue van die plaat voor te bereiden, stootte hij op een handvol songs die hij toen niet opgenomen had. Drie ervan werden alsnog geschikt voor de dienst bevonden en prijken nu op de nieuwe cd 'Book of Lightning'. 'You in the Sky' is The Waterboys by numbers; in 'The Man with the Wind at His Heels' is Scotts Dylan-obsessie te storend; maar 'Everybody Takes a Tumble' is dankzij de fiddle van Steve Wickham een zeer fijn divertimento.

Er is nog een connectie met 'Fisherman's Blues': de Canadese band Great Aunt Ida heeft een paar jaar geleden de titeltrack van die plaat gecoverd, en als dank mogen ze van Scott meespelen op 'Sustain': een ingehouden maar hartroerende ballad met centraal de piano van tante Ida Nilsen. Het is de enige geslaagde kalme song op een plaat die vooral steunt op pittige rock ('Love Will Shoot You Down') en gebalde pop ('The Crash of Angel Wings', dat naar World Party geurt). Dat laatste nummer had Scott overigens geschreven voor 'Harpo's Ghost' van Thea Gilmore, maar die wilde het niet, evenmin als het onheilszwangere 'It's Gonna Rain'. Duidelijk niet gezegend met de gave des onderscheids, die Thea.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: