Brightblack Morning Light - Brightblack Morning Light

, door ()

Deel
3468_catalogue_5354_detail.jpg

Daar steken ze geregeld een vredespijp op met hun vriend Will Oldham (hij nam ze ooit mee op tournee toen ze nog Brightblack heetten), en daar hebben ze ook hun typische geluid ontwikkeld. We noemen het gemakshalve maar slow motion americana: tergend langzame grooves, opgebouwd uit flarden blues, country, folk en funk, zangpartijen die zowel hemels mooi als apestoned klinken, en dat alles overgoten met een van Dr. Johns 'Gris-Gris' geleend voodoosausje.

Rockers die om de drie minuten een nieuwe kick nodig hebben, zijn hier aan het verkeerde adres: 'Brightblack Morning Light' telt tien nummers voor 52 minuten, en wie niet oplet, hoort één lange song. Hoogtepunten noemen heeft dan ook weinig zin, al is 'Everybody Daylight' (bekend van de Arriba!-lijst) een sterke binnenkomer. Toch gebeurt hier veel meer dan bij een oppervlakkige beluistering opvalt, en wordt er heel subtiel gevarieerd, vaak met behulp van fluit, trombone en percussie. Producer Thom Monahan, de Pernice Brother die ook Devendra Banharts 'Cripple Crow' inblikte, heeft de sound aangedikt met een bijwijlen lugubere galm en een stoet dubeffecten, en verdient een compliment: Daniel Lanois zou het niet beter gedaan hebben.

Het resultaat? Sfeerrijke muziek die tegelijk gloednieuw en hoogbejaard, extreem landerig en akelig spannend is. Wat Shineywater en Hughes er precies mee willen zeggen, is niet duidelijk - de teksten zijn nauwelijks te verstaan, en de songs dragen titels als 'Star Blanket River Child' en 'Black Feather Wishes Rise' - en we vermoeden dat 'Brightblack Morning Light' zijn geheimen ook niet snel prijs zal geven. Maar daar zijn we, voor deze ene keer, heel gelukkig mee.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: