Sonic Youth - Dirty

, door ()

1
932_catalogue_2104_detail.jpg
De liefde bedrijven met een krankzinnige: zo omschrijft zanger-gitarist Thurston Moore de muziek van Sonic Youth. Wie hun nieuwe elpee 'Dirty' tweemaal als een psychotische wervelwind door zijn hoofd heeft laten razen, moet hem wel gelijk geven. 'Dirty' is rauw, excessief, ziek maar opwindend.

Thurston Moore en Lee Ranaldo bespannen hun gitaren als vanouds met prikkeldraad. Het bloed spat van de snaren in 'Theresa's sound-world', 'Chapel Hill' en de succulente single '100 %'. Sonic Youth keert de ruwe garagerock van The Stooges en MC5 binnenstebuiten. Hun songs zijn eerder kettingbotsingen van klank, woekeringen van noise en feedback.

Kim Gordon, X-rated van kop tot teen, speelt met brio de Madonna voor volwassenen : als een perverse engel legt ze hijgerige vocalen in 'Swimsuit issue', een song over sexuele intimidatie op het werk ('Don't touch my breast / I'm just working at my desk'), of in 'Shoot', een groezelig verhaal over geladen revolvers, sex en de spannende combinatie van beide ('Since we've been together you've been good to me / You only hit me when you wanna be pleased'). Thurston Moore zwaait met een brandende Amerikaanse vlag in 'Youth against fascism', een woedende protestsong met een verzengende gitaarsolo van Fugazi-opperhoofd Ian MacKaye.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: