John Lennon - Imagine

, door ()

Deel
799_catalogue_1971_detail.jpg
Sinds een paar weken kan er eindelijk een duidelijk antwoord worden gegeven op de kwellen­de vraag welke oud-Beatle er, sinds het uiteenvallen van die groep, nu eigenlijk de beste is. Dat Ringo dat niet zou zijn, stond vast, ook al viel zijn 'Beaucoups of blues' heel be­hoorlijk mee. George Harrison, ook al geen favoriet, verraste met zijn heel beluisterbare drie­dubbele pakket. Kanshebber Paul McCartney maakte een re­delijke eerste en een zwaar te­genvallende tweede solo-elpee. En John Lennon tenslotte was het lastigste geval. De 'live' plaat van zijn Plastic Ono Band in Toronto telt eigenlijk niet mee, want daar stond hoofdza­kelijk werk van anderen op. Dus restte zijn solo-album 'John Lennon'. Een erg knappe en vooral ontroerende brok mu­ziek, die echter zo vol zat met het afreageren van komplexen (John kuurde toen bij een Ame­rikaanse 'primal scream'-psychiater) dat het velen nog wat huiverig stemde. Maar dat gevoel moet verdwenen zijn nu zijn 'Imagine' uit is. Want bijgestaan door een aantal oude vertrouwde vrienden maakt Lennon daarop zonneklaar dat hij zich sinds de Beatles-split verreweg het beste heeft ont­wikkeld.

Muzikaal maakt Lennon, oude rocker als hij nog altijd blijft, geen ingewikkelde toestanden. Stevig, recht voor zijn raap, zonder experimenten. Zodat we heel goed en zonder te worden afgeleid kunnen luisteren naar de teksten, die heel wat minder getormenteerd zijn dan op de vorige elpee, want te oordelen naar 'Imagine' is John met zichzelf in het reine aan het komen.

Alleen op 'How' wordt nog getwijfeld. Want daarin vraagt hij zich bijvoorbeeld af hoe hij liefde kan geven... als hij niet weet hoe te geven. Maar die­zelfde liefde lijkt hem toch voor een groot deel van de oude twijfels en problemen te hebben verlost, getuige het erg mooie 'Oh my love' en de ongemeen vrolijke, intens gelukkige ode aan de vrouw die daarvoor ver­antwoordelijk is: Yoko Ono (de titel? 'Oh Yoko!').

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: