Neil Young + Promise Of The Real (Sportpaleis)

, door ()

183
Neil Young Sportpaleis
© Santi de Flô

'Youngs concert bleef wel héél lang in het spreekwoordelijke The Shire hangen'

In 1995 stond Neil Young op Pukkelpop. Hij was toen negenenveertig. Zijn begeleiders - Pearl Jam, zonder Eddie Vedder - waren toen 29 jaar oud. Ondertussen is Young zeventig geworden, maar zijn partners in crime zijn vandaag jonger dan Pearl Jam toen. Promise Of The Real heet de zelfverklaarde hippie-cowboy-surf-rockgroep met wie Young al een tijdje on the road is. In de gelederen twee zonen van Willie Nelson: Lukas en Micah mogen in het Sportpaleis prominent vooraan staan, in de buurt van Young, naast Young, een paar keer vel-tegen-vel met Young.

Maar eerst is er het solospotje: Young stapt naar de alles behalve centraal opgestelde, stokoude buffetpiano voor ‘After the Gold Rush’. De tekst ('Look at mother nature on the run / In the nineteen seventies') krijgt een upgrade:‘We've got mother nature on the run, in the 21st century'. ‘Heart of Gold’, ‘The Needle and the Damage Done’ en ‘Comes a Time’ komen voorbij - ja, zelfs ‘Helpless’ is erbij: ze komen allemaal via een akoestische gitaar die duidelijk geleefd heeft. Iemand achter ons zegt dat ze nog van Willie Nelson zelve is geweest, maar dat wordt ons na drie keer googlen nergens bevestigd. Wie kan zoiets, trouwens, een Sportpaleis aan het begin in z’n eentje akoestisch betoveren? Springsteen, misschien? Indrukwekkend, dus. Maar we willen meer.

En we krijgen ook meer: eerst ‘Mother Earth (Natural Anthem)', kerk- en spookklanken uit een traporgel. Daarna songs uit ‘Harvest’ en ‘Harvest Moon’, mét groep die begint door rustig stroomafwaarts te peddelen: één gitaar wordt met de strijkstok bespeeld, er zit opvallend veel met de hand betrommelde percussie naast de drums, een buisje van metaal gaat sierlijk over de snaren, de backings zijn met velen, een enkele keer komt metalen klokkenspel er bovenuit. In ‘Only Love Can Break Your Heart’ is de sfeer zelfs die van een zorgeloze eilandvakantie.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: