De eindejaarsvragen: Meryame Kitir

Deel
Meryame Kitir

Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

De sterkte van de democratie, die gewapend is tegen machthebbers die haar grenzen dreigen te overschrijden (Boris Johnson bij schorsing parlement en impeachmentprocedure van Trump). Het enthousiasme van de klimaatjongeren, aangespoord door jonge meisjes als Greta en Anuna.

Wat vindt u het beste en wat het slechtste radio- en /of tv-programma van 2019?

Beste tv: ‘De Columbus’ (Eén). Beste radio: StuBru op de festivals. Sociale media zijn zowel een zegen als een vloek: het was prachtig om te zien hoe de solidariteitsactie voor baby Pia massaal gedeeld werd, maar helaas is er voor elk positief verhaal een trol die het verpest.

Wat vindt u het beste boek/toneelstuk/concert en wat de beste film/cd van 2019?

Boek: ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn kijk op migratie, toeristen, liefde en vriendschap zijn zeer boeiend omschreven. ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo. Films: ‘The Wife’ (Björn Runge). Toneel: ‘Lazarus’, Ivo van Hoves samenwerking met David Bowie.

Wie wenst u wat toe voor 2020 (ten goede of ten kwade)?

Ik wens alle Belgen een slagkrachtige federale regering, iedereen wat meer solidariteit en positiviteit, en dat we elkaar oprecht beter leren kennen. Want zoals William Butler Yeats zei: ‘There are no strangers, only friends you haven’t met yet.’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?