Docu: 'Debt Collector'

, door (sso)

25
vice - debt collector
© Vice.com

Tien jaar geleden werkte Shaun Smith voor één van de grootste criminele families in Liverpool. Hij inde schulden en was betrokken in een oorlog met een rivaliserende drugsbende. Niet iemand die je 's avonds in een donker steegje wil tegenkomen: Smith introduceerde het stadsterrorisme in de Britse onderwereld. Hij martelde zijn slachtoffers, ging hun huizen te lijf met machinegeweren en gooide zelfgemaakte napalmbommen naar zijn vijanden.

'Smith is van niemand bang.'

Na vijf jaar cel wegens illegaal wapenbezit probeert hij vandaag op een legale manier aan de bak te geraken: Smith heeft een incassobureau in het Noord-Engelse stadje Warrington. Opnieuw int hij schulden, al noemt hij het zelf liever 'bemiddelen'. In opdracht van loodgieters, verwarmingsinstallateurs en cafés trekt Smith er met een bende zware jongens en een hondenbrigade op uit om achterstallige betalingen af te dwingen.

Bang is Smith van niemand. 'Niemand heeft wat ik niet heb', pocht hij in zijn bokshal annex buurthuis, waar zijn luitenanten trainen. 'Het gaat er gewoon over hoe hard je iets wilt.' En Smith wil het héél hard: achter de cameraman die hem vergezelt tijdens een inning gaat het geheime wapen schuil – een beruchte gangster die veroordeeld werd wegens wapenbezit en extreem geweld en die klaarstaat om in te grijpen wanneer de wanbetaler traag van begrip is.

Smith heeft maar één taboe: hij gebruikt geen seksueel geweld om een schuld af te dwingen – nochtans een steeds vaker voorkomende vorm van onderwerelds geweld. Bendeleden verkrachten schuldenaars, nemen foto's en dreigen die openbaar te maken om de schuldenaar te 'ontmaskeren' als een nicht. Doet Smith niet aan mee: hij breekt liever iets. Nog altijd wordt hij geplaagd door de herinnering aan een verkrachtingsslachtoffer dat snel na de feiten betaalde. Een half jaar later pleegde de man zelfmoord.

Bekijk deel 1:

Bekijk deel 2:

Bekijk meer Vice-docu's »

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: