The Godfather - The Coppola Restoration

, door ()

Deel
5190_catalogue_8280_detail.jpg

Eén telefoontje van Baard naar Baard volstond om de restauratie van de 'Godfather'-trilogie in gang te zetten. Een kleine negen uur pellicule werd letterlijk beeldje voor beeldje tot in de kleinste hoekjes opgepoetst en bijgewerkt, en het resultaat mag dan ook gezien worden: check alleen al de fantastische openingsscène waarin de omineuze bruinen en zwarten van Corleones halfverduisterde studeerkamer scherper dan ooit contrasteren met de bewust een tikje overbelichte scènes van de bruiloft.
En ook de goudachtige glans die cameraman Gordon Willis over de beelden legde om de sfeer van de late jaren veertig en vroege jaren vijftig op te roepen, ziet er op uw kamerbrede flatscreen weer helemaal uit zoals destijds in de bioscoop.
Omdat de heren tóch bezig waren, werd meteen ook maar de geluidsband onder handen genomen, zodat de weemoedige blazers van Nino Rota nog een ietsje zuiverder uit de surround komen gewalst. Redenen genoeg dus om deze versie in huis te halen en Coppolas onverwoestbare, van voor tot achter met klassieke scènes volgestouwde filmmijlpaal nog eens in zijn volle glorie te bekijken. Zelfs tot en met het lichtelijk overbodige derde deel.
Extras ****: Deze uitgave bevat bovenop het bonusmateriaal dat al op de vorige 'Godfather'-box te vinden was (commentaartracks van Coppola en alle documentaires, making of's en behind the scenes-features die de fans zich maar wensen konden) ook een handjevol nieuwe, zij het niet echt onmisbare extra's.
Blikvangers zijn een item over de verstrekkende invloed van de trilogie op de populaire cultuur (met getuigenissen van o.a. het doorgaans zeer mediaschuwe Sopranos-brein David Chase), een korte docu over de moeizame ontstaansgeschiedenis van de trilogie en het onvermijdelijke, niet oninteressante, maar nogal technische item over de restauratie.


Links

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: