An Inconvenient Truth

, door ()

Deel
3682_catalogue_5751_detail.jpg

'An Inconvenient truth', een registratie van de lezing over de opwarming van de aarde waarmee Gore na zijn nederlaag in 2000 de hort op trok, pakte wereldwijd inmiddels ruim veertig miljoen dollar aan de kassa en is daarmee na 'Fahrenheit' en de door de Antarctische kou marcherende keizerpinguïns de meest succesvolle documentaire aller tijden.

Spectaculair kan je 'An Inconvenient Truth' nochtans bewaarlijk noemen - veel meer dan een gefilmde diapresentatie is het niet - en voor wie weleens een artikel over de klimaatkwestie meepikt, wordt er weinig nieuws verteld, maar lezen dat het met deze planeet in snel tempo de verkeerde kant uitgaat, is toch nog iets anders dan het geïllustreerd zien met weinig aan de verbeelding overlatende voor-en-na-beelden, onheilspellende diagrammen, akelig klimmende grafieken en staalharde cijfers. De ex-vicepresident is ook niet plots de meest charismatische mens ter wereld geworden, maar hij brengt zijn boodschap wel met veel passie en overtuiging, en ook als iemand die weet waar hij het over heeft: Gore is al meer dan dertig jaar met het milieu bezig en schreef, lang voor het echt een brandend thema werd, een boek over de klimaatswijziging. Na het zien van zijn betoog, een film die overigens verplichte leerstof zou moeten worden in alle scholen, kan echt niemand er nog aan twijfelen: er staan ons grote, mogelijk desastreuze veranderingen te wachten en willen we binnen enkele generaties niet allemaal met vliezen tussen onze tenen en kieuwen rondlopen, dan moeten er hoogdringend drastische maatregelen worden genomen. Voor wie zélf zijn steentje wil bijdragen: nuttige tips en meer info op www.allianceforclimateprotection.org/ , de webstek van Al Gore's stichting. Wij hebben meteen twee van onze drie SUV's weggedaan!

Extra's ***: Geen commentaartrack van Gore, maar wel één van de regisseur en van de producers (onder wie ook Laurie David , het halve trouwboek van Larry David). Gore is wel te zien in een update waarin wordt ingegaan op de nieuwste wetenschappelijke bewijzen over de gevolgen van de CO2-uitstoot. Jammer overigens dat de dvd-release vóór de bekendmaking viel van het VN-klimaatrapport waarin zowat alle stellingen van Gore worden bevestigd. Verder: een beknopte making of en een videoclip van Melissa Etheridge.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: