Valerie (links), hier met haar beste vriendin Mireille, kwam gisteren om het leven na een aanrijding aan de Bilterweg in Hoepertingen. Beeld RV
Valerie (links), hier met haar beste vriendin Mireille, kwam gisteren om het leven na een aanrijding aan de Bilterweg in Hoepertingen.Beeld RV

humoOpen Venster

‘Weinig mensen weten dat voetgangers aan de linkerkant van de weg mogen stappen’

Lezersbrief

Met verdriet heb ik het nieuws gelezen over de mama van 45 jaar die in Hoepertingen is overleden, nadat ze was aangereden door een bestelwagen. Ze liep aan de linkerkant van de weg, tegen het verkeer in, zoals het hoort.

Ik ben zelf een hardloper en loop op kleinere wegen zonder fiets- of voetpad, en dat ongeval verrast me niet. Ik kan de bijna-aanrijdingen en helaas ook opzettelijke pogingen niet meer tellen. Ook de talrijke discussies die ik de voorbije tien jaar al heb gevoerd met autobestuurders, en met fietsers en andere voetgangers die steevast rechts van de baan wandelen, zijn niet meer bij te houden.

Een groot deel van de weggebruikers is ervan overtuigd dat voetgangers aan de rechterkant van de weg moeten stappen, dus met het verkeer mee, als er geen voetpaden, fietspaden of begaanbare bermen zijn. Ze zijn niet op de hoogte van het artikel 42.2.2 §2 van het verkeersreglement, dat stelt: ‘Wanneer de voetgangers de rijbaan volgen, moeten zij zich zo dicht mogelijk bij de rand van de rijbaan houden en behoudens bijzondere omstandigheden links in de door hen gevolgde richting gaan.’

Voor automobilisten geldt bovendien dat, als ze geconfronteerd worden met een voetganger die hen tegemoetkomt, ze die zwakke weggebruiker voorrang moeten verlenen en op gepaste afstand moeten kruisen. Op een smalle weg hebben ze bovendien niet het recht om tot tegen de knieën van de voetganger te rijden, om voorrang te kunnen verlenen aan fietsers of auto’s uit de tegenovergestelde richting.

Anders dan veel fietsers denken, mogen voetgangers wel degelijk op een fietspad stappen of lopen als er geen voetpad is, maar ze mogen de fietsers niet opzettelijk hinderen. De fietser heeft niet het recht een voetganger aan te rijden als die zich op het fietspad bevindt, want artikel 43.2 van het verkeersreglement luidt: ‘De gebruikers van het fietspad mogen elkaar noch hinderen, noch in gevaar brengen, noch een gevaarlijk gedrag vertonen ten opzichte van de andere weggebruikers.’ Die regel geldt trouwens ook voor de fietssnelweg.

Ik hoop dat het overlijden van de 45-jarige mama een discussie op gang kan brengen, waardoor alle weggebruikers eindelijk op de hoogte zijn van de plaats die de zwakke weggebruikers mogen innemen op de openbare weg. De familie van Valerie wens ik oprecht heel veel sterkte toe.

Kristof Voet, Duffel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234