Dominique Van Malder Beeld SBS
Dominique Van MalderBeeld SBS

kijktip'Patiënt Dompi'

De transformatie van Dominique Van Malder: ‘Zelfs mijn telefoon herkende me niet meer’

Nu Pedro Elias verlost is van zijn hypochondrie en de muizenissen in zijn hoofd, is het tijd om de volgende patiënt het dokterskabinet binnen te roepen: in ‘Patiënt Dompi’ laat acteur Dominique Van Malder zich begeleiden door dokters en diëtisten om verlost te raken van zijn overtollige kilo’s. Vier afleveringen lang zien we hem naar zijn maagverkleining toeleven, de operatie ondergaan, en vervolgens een spectaculaire gedaanteverwisseling doormaken.

Hanne Van Tendeloo

DOMINIQUE VAN MALDER «Vergeleken met mijn piekgewicht, toen ik ‘Albatros’ aan het filmen was, ben ik 62 kilo kwijt. Om dat even aanschouwelijk te maken: ik ben nu een jongvolwassen mens lichter.»

HUMO Je bent haast onherkenbaar.

VAN MALDER «Volgens mijn smartphone ben ik een ander mens. Ik heb de gezichtsherkenning opnieuw moeten instellen: mijn eigen telefoon wist niet meer wie ik was.

»Vanbinnen ben ik nog altijd dezelfde Dompi, alleen loop ik nu niet meer rond met een vleesharnas. Ik gebruik eten niet meer als troost, waardoor de dingen nu veel harder binnenkomen. Ik ben dus zeker een emotioneler mens sinds mijn operatie. Ik kijk ook met een opener blik naar de wereld, en niet alleen omdat mijn ogen minder diep in mijn gezicht zitten. En, niet onbelangrijk: ik ben gezonder en fitter.»

HUMO Je gezondheid was de aanleiding voor de operatie. Je begon met allerlei kwaaltjes te kampen.

VAN MALDER «Vorig jaar kon ik nog behoorlijk wat vakjes aanvinken op mijn medisch dossier: apneu, hoge bloeddruk, suikerziekte. Dat laatste was voor mij het vinkje te veel. Ik vind het niet erg om een brede beer te zijn, maar wel om ongezond door het leven te gaan.»

HUMO Wiens idee was het om je tijdens zo’n intiem en persoonlijk traject te laten achtervolgen door een cameraploeg?

VAN MALDER «Het mijne. Na ‘Albatros’ was ik al 25 kilo vermagerd, puur op karakter, maar daarna was het vechten voor elke honderd gram. Ik had een structurele oplossing nodig. Maar als ik mensen zei dat ik een maagverkleining overwoog, botste ik op veel taboes en vooroordelen. Je laten opereren wordt nog altijd gezien als een gemakkelijkheidsoplossing. Dat is het dus níét, hè. Niet alleen mijn lichaam is veranderd, mijn hele levensstijl is gereset: ik eet anders, ik ga twee keer per week boksen, ik fiets en ik heb thuis een roeimachine. Ik geniet nu van sporten.»

HUMO Het zou me niet verwonderen als veel kijkers na ‘Patiënt Pedro’ een afspraak maakten bij een therapeut. Denk je dat ‘Patiënt Dompi’ tot een piek leidt in het aantal maagverkleiningen?

VAN MALDER «Het is géén lange promoclip voor een gastric bypass. De kijker kijkt even hard binnen in mijn hoofd als in mijn buik. En er komen lotgenoten aan het woord, die duidelijk maken dat elk bypassverhaal anders is. Ik vind niet dat dikke mensen dit móéten doen. Ik heb ervoor gekozen om – hopelijk – iets langer op deze aardbol rond te lopen, maar ieder leidt z’n eigen leven. Ik hoef geen vetrolmodel te zijn.»

‘Patiënt Dompi’
Play4, woensdag 31 mei, 21.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234