© Inge Kinet

Review: Raketkanon op Dour 2013

, door (tr)

205

In Gent en omstreken bekend en berucht voor zijn oorlogsmisdaden met Kapitan Korsakov, sinds vorig jaar ook bekend en berucht in Dour omdat hij er vorig jaar tijdens zijn set met Korsakov kledij tot een overbodige luxe uitriep.

'De stukjes lawaai die de bengels van Raketkanon in elkaar hebben geflanst, weken wat los bij een mens. Gedachten als 'Wel wel', 'Nou nou', en 'Waar is in godsnaam de fokking uitgang!?''

Met Raketkanon - een al even vrolijk kamerorkestje als Devos' andere groep - hield de frontman het deze keer wel zedig. Als is 'zedig' misschien het verkeerde woord voor iets wat zich nog het beste laat beschrijven als een gang bang van de zintuigen. De stukjes lawaai die de bengels van Raketkanon in elkaar hebben geflanst, weken de eerste ogenblikken namelijk wat los bij een mens. Gedachten als 'Wel wel', 'Nou nou', en 'Waar is hier in godsnaam de fokking uitgang!?'

De energie waarmee Devos op het podium staat is namelijk op het randje af geváárlijk: stuiptrekkend als kampend met een overdosis, sprekend in tongen, zichzelf ei zo na wurgend met de kabel van zijn microfoon in nummers als 'Herman' en 'Judith' (die van Raketkanon geven hun songs liever namen dan titels). Na veertig minuten blootstelling aan Raketkanon toch maar eens geïnformeerd of muziekjournalist niet als risicoberoep erkend kan worden. Helaas.

Het moment

We hebben al veel dingen in het publiek gegooid zien worden vanop een podium, maar waarom drummer Pieter De Wilde er precies voor gekozen had u te trakteren op een wc-borstel, het mag een raadsel heten.

Het publiek

Zette het vanaf de eerste noot op een hevig zweten, zuipen en blowen. Dour 2013, en avant.

Quote

'Zijn er lesbische vrouwen aanwezig?' - Pieter-Paul Devos had zin om ter plekke wat bekeringen uit te voeren.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?