Review: Lady Gaga op Rock Werchter

, door (hs)

Deel

Dat Warhol-fan Lady GaGa elk optreden als een performance ziet, was overduidelijk. De show was doorspekt met fragmenten van de film 'Who Shot Candy Warhol' van haar Haus Of GaGa-studio. Voortdurend werd er met muzikanten en dansers geschoven alsof ze decorstukken waren: de twee gitaristen mochten enkel vooraan op het podium een potje komen scheuren om de gaten in de set op te vullen, terwijl de Lady zich in haar volgende outfit hees. Terwijl ze over het podium paradeerde, werd ze in songs als LoveGame' en Eh Eh' op de hielen gezeten door drie in sm-pakjes gehulde dansers, alsof ze in een kinky hommage aan de Material Girl'-videoclip van Madonna was beland.

We zijn er echter zeker van dat al die referenties u aan uw in een zomerse stofje gehulde reet konden roesten: u kwam om te springen en te dansen en te gillen, en daar was ruimschoots gelegenheid toe. Alle hits en toekomstige hits passeerden de revue: Paparazzi', Beautiful, Dirty, Rich', Boys Boys Boys', The Fame', Just Dance'.

Ondertussen werd er in het kruis getast, om de haverklap SSSCREAMMM!' geroepen, en werd er rudimentaire, ranzige elektropop de tent ingeblazen.

Voor Brown Eyes' werd een glazen piano vol kerstballen de planken opgereden. Lady GaGa vond de song opnieuw uit als een brok powerlounge, en liet hem meteen overgaan in een theatrale croonerversie van Poker Face', vol dramatische stiltes, melige zijsprongetjes à la Thank you so much for learning all the words to my songs' en momenten waarop ze vanop haar stoeltje en met haar doorluchtige behind in de lucht, op haar piano stond te rammen. Tot de song onvermijdelijk opnieuw in een extatische discoversie losbarstte, met een kekke bionische dansroutine aan het eind als bonus, zodat u op dat moment met z'n allen pas echt door het dak van de Marquee ging.

Lady GaGa wil – zo verklaart ze te pas en te onpas - onbeschaamd commerciële nummers maken', die niets te maken hebben met die van die deprimerende singer-songwriters'. In die missie is ze alvast geslaagd, zo bleek vanavond. Haar show was een fascinerend schouwspel. Alleen weten we nog niet zeker of het fascinerend goed dan wel fascinerend slecht was. Voorlopig krijgt ze van ons het voordeel van de twijfel.

Hoogtepunt

De dubbele maxi-uitvoering van Poker Face' natuurlijk, of wat had u gedacht?

Quote

Lady GaGa backstage tegen Henry Rollins: Let's have some fun. This beat is sick. I wanna take a ride on your disco stick.'
…
(Oké, die hebben we verzonnen.)

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?