Tips voor een gloeiend hete festivalzomer (1)

, door (fvd) en (jub) en (kv) en (kt) en (hs) en (tr)

13

The Rolling Stones TW Classic • zaterdag 28 juni

Hoe onvoorstelbaar fantastisch is het dat we een groep die is opgericht in 1962 vandaag nog live aan het werk kunnen zien? En niet zomaar een groep: The Rolling ­Stones, the greatest rock and roll band in the world. Woorden van tourmanager Sam Cutler uit 1969 die vandaag nog steeds geldig zijn. Ter verdere info: op Pinkpop waren ze in uitzonderlijk goeden doen, met een weergaloze gastbijdrage van voormalig lid Mick Taylor in onder andere ‘Midnight Rambler’, en niets wijst erop dat dat in Werchter niet zo zal zijn.

Magnus Couleur Café • zondag 29 juni

Tom Barman en CJ Bolland, in ’t Stad én op de parking bekend onder de roepnaam Magnus, gooien tijdens Couleur Café songs uit hun ­nieuwe plaat ‘Where Neon Goes to Die’ (als u ’t ons vraagt: prima reden om af te tellen naar 1 september) voor de leeuwen. Live, welteverstaan, met ruggensteun van Tim Vanhamel, toetsenist Joris Caluwaerts (Zita Swoon, The Go Find) en drummer Christophe Claeys (ex-Balthazar).

Black Sabbath Graspop Metal Meeting • zondag 29 juni

Wat we ons aldoor afvragen als we aan Black ­Sabbath denken: ‘Waar zou Ozzy nu zijn?’ En wat we ons voortdurend afvragen als we naar Black Sabbath staan te kijken: ‘Waar zou Ozzy nu zijn?’ Dat Ozzy Osbourne, met dank aan dertig jaar raket­brandstof slikken, ons zonnestelsel al ettelijke decennia geleden verlaten heeft, hoeven we niet meer te vertellen. Maar hij blijft een min of meer levende legende, Black Sabbath is terug, én we slagen er maar niet in ‘13’, hun nieuwste, weg te lachen. Reden genoeg om in Dessel eens poolshoogte te gaan nemen.

Pixies Rock Werchter • zaterdag 5 juli

Na die sof van een comebackplaat klonk het nieuws dat de Pixies in Werchter zouden neerstrijken ons plots een stuk minder hemels in de oren. En toch: toen Onze Man eind vorig jaar ging verkennen in de AB, verscheen hij de dag erop alles­behalve balend ter redactie. Hopen op veel oud werk, dus.

Stromae Rock Werchter • zondag 6 juli

Sluiten zondag de Main ­Stage, en meteen ook de hele Werchter-editie van 2014, níét af: Kings Of Leon, Franz ­Ferdinand, ­Rudimental, en – handjes kussen – Bastille. Werd wél geselecteerd: Paul Van Haver uit Etterbeek. Stromae heeft die plaats niet gestolen – alhoewel: geef hem een podium en u krijgt het niet snel meer terug – maar zijn de bakken belgitude waarover hij beschikt opgewassen tegen de festivalpuristen die de ‘Rock’ in ‘Rock Werchter’ elk jaar weer gaan napluizen op de affiche? Denk aan de heisa toen Milk Inc. in 2009 de Marquee afsloot, maar bedenk daarna ook dat Stromae Milk Inc. niet is – iets waar we hem erg dankbaar voor zijn.

Humo 3851 24/06/2014

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 24 juni 2014

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?