Tips voor een gloeiend hete festivalzomer (2)

, door (fvd) en (jub) en (kv) en (kt) en (hs) en (tr)

Deel

TaxiWars Gent Jazz • vrijdag 11 juli

Sugarfreejazz meets spoken word, ofte een swingende joint venture tussen Tom Barman, jazzsaxofonist Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre. Wereld­première, ook.

Giorgio Moroder Les Ardentes • vrijdag 11 juli

Het volautobiografische ­‘Giorgio By Moroder’ op ‘Random ­Access Memories’ van Daft Punk was een grote verrassing, aangezien Moroder nooit een man van de voorgrond is geweest. Er waren wel soloplaten, maar we herinneren hem ons toch vooral van een paar geweldige soundtracks en die geniale hand achter hits als ‘I Feel Love’ van Donna Summer, ‘Together in Electric Dreams’ van Phil Oakey, en ­‘Axel F.’ van Harold ­Faltermeyer in ‘Beverly Hills Cop’. Samenwerkingen met Kelis en Lana Del Rey zitten eraan te komen.

Massive Attack Les Ardentes • zondag 13 juli Cactus Festival • maandag 14 juli

De groep heeft sinds ‘Heligoland’ uit 2010 geen plaat meer uit­gebracht en leek wat versnipperd in de touwen te hangen – soundtracks, een gastbijdrage links en rechts, maar geen groepsleven – tot Robert Del Naja vorig jaar plots liet weten dat een nieuwe plaat in de pijplijn zat, en dat een samenwerking met Tricky (na ‘Protection’ uit 1994 niet meer van de partij en sindsdien op gespannen voet met de rest) daarop niet onmogelijk zou zijn. Die plaat is er vooralsnog niet, en we hebben er het raden naar of we live een voorsmaakje van de grote muzikale verzoening krijgen, maar hoop doet sidderen van verwachting.

Darkside Dour • donderdag 17 juli Pukkelpop • zaterdag 16 augustus

Als Darkside legden Nicolas Jaar en Dave ­Harrington met ‘Psychic’ één van de ­fascinerendste muzikale puzzels van vorig jaar. Telkens als ze een stukje tekortkwamen, sneden ze er drie andere een beetje bij, om het toch te laten passen. Duister, ijl, verontrustend, bloedmooi: dat kan van ‘De Matterhorn’ (3.000 stukjes) en ‘Het vrolijke herdertje’ (5.000) niet gezegd worden!

Future Islands Dour • donderdag 17 juli

‘De terugkeer van de ergste soort dad dancing sinds ­Orchestral Manoeuvres In The Dark,’ schreef de Engelse rockjournalist Simon Price – het was trouwens allemaal positief bedoeld – over Samuel T. ­Herring van Future Islands. Raar verhaal: één optreden bij David Letterman maakte de al jaren noest aan de weg timmerende groep uit Baltimore ineens populair, met dank aan de sharende en likende massa. Die ‘Oh buddy, come on!’ van Letterman tegen Herring. Die recht uit het hart gerukte ­‘Because I been waiting on you’ uit ­‘Seasons (Waiting On You)’, al in de lente hét refrein van deze zomer. Live versterkt door die onhippe, maar ongemeen pakkende overgave van Herring: half tourette­patiënt, half zatte nonkel op een trouwfeest.

Humo 3851 24/06/2014

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 24 juni 2014

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?