Minor Victories op Best Kept Secret:
'Bij supergroepen denk je toch vooral aan de seventies en machismo'

, door (vc)

13

Meer informatie over Best Kept Secret »

Rachel Goswell «Het is niet dat we er een geheim van maken, maar bij supergroepen denk je toch vooral aan de seventies, machismo, noem maar op. Dat zijn wij helemaal niet. Het past ook niet bij hoe deze groep ontstaan is – per post! Nu ja, per mail. Maar ‘post’ klinkt lekker ouderwets (lacht).»

HUMO Jullie hebben een soort duivenpost uitgewisseld?

Goswell «Bijna. Het is allemaal ontstaan toen Slowdive in 2014 na lange tijd weer ging touren. Ons management is hetzelfde als dat van Editors. Zo kwam ik Justin (Lockey, red.) tegen, en dat klikte. We zijn toen per mail ideeën voor songs gaan uitwisselen. Dat is een hele tijd zo doorgegaan, tot er echt materiaal was, en pas daarna zijn we samengekomen. Inmiddels was ook Justins broer James erbij betrokken geraakt: hij speelt bas, en doet soms ook wat drums, als de song erom vraagt. Maar verwacht vooral veel sfeer, geluidsmuren, effecten, dromerige zang. Shoegaze dus, eigenlijk (lacht).»

HUMO Hoe raakt iemand van Mogwai daar dan nog bij betrokken?

Goswell «Met Slowdive stonden we op veel festivals waar Mogwai ook speelde. Daar sloeg ik steeds vaker een praatje met Stuart, en gaandeweg daagde het me dat hij de perfecte gitarist zou zijn voor de songs van Justin en mij. Bovendien kan hij zingen, en we konden nog een tweede stem gebruiken. Hij stemde in, and well, here we are.»

HUMO De veelbesproken Mark ‘Sun Kil Moon’ Kozelek zingt mee op het nummer ‘For You Always’. Een hoogtepunt, als je het mij vraagt.

Goswell «Dat vinden wij ook. Al was het wel even slikken, hoor. Mark schrijft alsof je een gesprek met hem aanknoopt, en als hij zingt wordt het een monoloog (lacht). Het was flink knokken om mijn zang er nog tussen te krijgen. Ik ken Mark gelukkig al bijna twintig jaar, dus ook zijn grillen zijn mij niet vreemd.»

HUMO Dertig jaar rock-’n-roll hebben je met een ernstig gehoorprobleem opgezadeld – komt dat nog goed?

Goswell «Lang verhaal kort: nee. Mijn linkeroor is totaal doof, het rechteroor is soms onderhevig aan evenwichtsstoornissen. Wat kan ik zeggen? In de nineties speelden we luid – véél te luid. Je hebt geluk dat ik de telefoon aan mijn rechteroor heb, en niet andersom: anders had je moeten schreeuwen (lacht hard).»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?