Groots: Stadt op Borgerwood

, door (vc)

63

Info en tickets Borgerwood »

HUMO Fulco, leven jullie voor het podium?

Fulco Ottervanger «We spelen alleszins heel graag live, dus als er nog organisatoren zijn die ons voor hun festival of zo willen boeken: contacteer ons, we zijn niet moeilijk te vinden! (lacht) Het draait bij ons vooral om de spanning: we vinden het saai om altijd maar hetzelfde te doen, en zoeken dus altijd naar een afslag, een risico – voor je het weet staan we heftig voor je neus te improviseren. Wat je niet als kritiek op andere groepen moet opvatten, hoor: er is niks mis mee om altijd hetzelfde te doen, en daar heel goed in te zijn. Maar wij zijn anders.»

HUMO Zijn jullie van die durfals die zonder setlist spelen?

Ottervanger «We spelen met het idee, ook al is het dan doodeng. In eerdere incarnaties van de groep hebben we het weleens geprobeerd: goed op onze bek gegaan. Je denkt in je jeugdige overmoed dat je wel even iets op het podium kunt gaan brengen dat een uur op voorhand is bedacht, maar in de praktijk trekt dat vaak op niks. Nu we een stuk ouder en vooral wijzer zijn, denken we het wél te kunnen. In het najaar gaan we een residentie doen bij deSingel (cultuurcentrum in Antwerpen, red.), met als uiteindelijke doel een volledig geïmproviseerd optreden.»

HUMO Ik heb deze week veel naar jullie muziek geluisterd, maar ik blijf het lastig vinden ze te omschrijven.

Ottervanger «Het klinkt misschien gek, maar ik heb exact hetzelfde (grinnikt). En ik vind het helemaal prima, overigens. Laat de mensen maar raden: de ene keer is het poppy, dan weer wat serieuzer. En gelukkig is er nog het label ‘psychedelisch’: die stoplap komt altijd wel van pas! (lacht hard)»

HUMO Jullie hebben twee platen uit. Zijn die wel belangrijk voor een livegroep als STADT?

Ottervanger «Ja hoor, al gedragen we ons in de studio wel zoals op het podium. In het najaar willen we onze derde studioplaat opnemen, maar we hebben nog geen idee hoe of wat het wordt. Zoals ik al zei: spannend!»

HUMO Tot besluit, je bent een Nederlander in België. Voordeel?

Ottervanger «Dat denk ik wel, maar dan vooral omdat ik in een Nederlandse enclave in Brussel ben geboren en opgegroeid. Dan hoor je nergens bij, hè? Niet bij Vlaanderen, niet bij Nederland, niet echt bij Brussel… Het heeft ertoe geleid dat ik het prettig vind om geen duidelijke identiteit te hebben, en dat ik daardoor misschien creatiever uit de hoek kan komen. Als het meezit, natuurlijk (lachje).»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?