Concertreview: Max & Iggor Cavalera – Return to Roots op Graspop Metal Meeting

, door (wdo)

103

Lang kon zanger en gitarist Max Cavalera echter niet genieten van dat succes. Datzelfde jaar nog koos hij Sepultura te verlaten. Nog eens tien jaar later volgde ook broer Iggor, de drummer van het stel. Inmiddels zijn de twee stevig op weg het wereldrecord in de categorie ‘hoogst aantal muzikale zijsprongetjes’ te veroveren. Om de 20ste verjaardag van ‘Roots’ te vieren, bijvoorbeeld. Sepultura, dat overigens vrijdag speelde op Graspop, bleef bestaan als soortement veredelde coverband van zichzelf.

Andere naam, zelfde band: zo herkennen we gitarist Marc Rizzo en bassistTony Campos, die ook in Soulfly en Cavalera Conspiracy het betere shredwerk voor hun rekening nemen. Hoewel er na 20 jaar ook 20 kilo’s zijn bijgekomen, ogen de broers fris en energiek. Ze hebben er zin in. Openen doen ze, uiteraard, met titelsong ‘Roots Bloody Roots’ om vervolgens een selectie van de rest van het album te spelen.

Touren met een twintig jaar oud album: het is enkel de groten gegeven. Generatiegenoten Metallica deden het met ‘The Black Album’, al hebben de Cavalera’s nooit een dergelijke stijlbreuk overwogen. Dat leverde hen een immense voorraad credibiliteit op, waardoor Max amper een vinger hoeft te lichten om de goedgevulde weide op en neer te doen deinen.

‘Cut-Throat’, ‘Ratamahatta’, ‘Ambush’, ‘Spit’… Het nummer doet er eigenlijk niet toe: na de traditionele ‘Un dos tres quat’ van frontman Max gaat iedereen uit zijn plaat. Zijn pretoogjes overschouwen de weide, en zien dat het goed is. De Cavalera’s houden van België, en België houdt van de Cavalera’s. De Braziliaanse wappert broederlijk langs de Belgische vlag op het drumstel van Iggor.

Eindigen doen ze met een eerbetoon aan Lemmy. Hoewel ietwat aan de late kant, brult het publiek onherroepelijk mee met het onvermijdelijke ‘Ace of Spades’. Daarna maken Max en Iggor plaats voor een ander uitermate getalenteerd stel broers, namelijk die van Gojira.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?