The Hateful Eight

, door ()

63
vb_hateful

Er blaast een ijskoude, nooit aflatende, door merg en been snijdende wind door de nieuwe western van Quentin Tarantino. En dat mag u gerust letterlijk nemen: terwijl de hatelijke acht – een ruige verzameling van premiejagers, moordenaars, leugenaars en outlaws met dubbele agenda’s – elkaar binnen in Minnie’s Haberdashery – een vreemde kruising tussen een baancafé, een postkoetsstation en een warenhuis – zitten te beloeren en te begluipen, woedt buiten in de desolate vlakten van Wyoming een allesverterende sneeuwstorm.

‘Smijt de deur dicht! Timmer godverdomme die godverdomse deur dicht!’ horen we de mannen brullen wanneer de houten deur voor de zoveelste keer openvliegt en een nieuw aangekomen reiziger de sneeuwblizzard heel even mee naar binnen brengt. Maar ook figuurlijk: ‘The Hateful Eight’ is een steenkoude, bikkelharde, haast onplezierige western waarin geen enkel personage voorkomt waarvoor je kunt supporteren; waarin geen greintje hoop of optimisme valt te bespeuren; waarin de moraliteit als een stuk rottend vlees voor de honden wordt gegooid; ’t is een venijnige slang van een film. Als het inderdaad zo is dat Minnie’s Haberdashery metafoorgewijs het hedendaagse Amerika moet voorstellen – een verdorven plek waar geweld, paranoia en racisme welig tieren – dan kun je alleen maar concluderen dat Tarantino er wel een héél somber, bijna nihilistisch wereldbeeld op na houdt (het is allicht geen toeval dat Tarantino zijn film laat beginnen met een shot van een Christusbeeld met een verwrongen smoel). Of misschien – met The Big T. weet je nooit – vindt hij het gewoon leuk om u te tergen; om uw lust naar instant-actie en kant-en-klare fun te counteren met een volstrekt onconventionele, tergend trage, door lang uitgesponnen dialoogscènes gedragen western die bij momenten meer weg heeft van een theaterstuk dan van een film: ‘Jullie hoopten op een klassieke western in de stijl van Sergio Leone? Haha, vreet dit, motherfuckers!’

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan