Kader Gürbüz, Joy Anna Thielemans, Leah Thys Beeld Humo
Kader Gürbüz, Joy Anna Thielemans, Leah ThysBeeld Humo

Tussen Hemel & Hel

5000x ‘Thuis’: ‘Een onenightstand met Jef Vermassen zou ik absoluut zien zitten - als hij niet uit zijn mond stinkt’

Vanavond is op Eén de 5000ste aflevering van soapserie ‘Thuis’ te zien, al sinds 1995 hét kijkcijferkanon van onze openbare omroep. In de afgelopen 26 jaar zagen we talloze acteurs komen en gaan. Humo sprak hen zowat allemaal, en selecteert ter ere van het jubileum de allerbeste ‘Hemel & Hel’-interviews met (ex-)acteurs.

Redactie

Kadèr Gürbüz: ‘Een onenightstand met Kamagurka!’

(Verschenen in Humo op 8 juli 2003, vóór haar ‘Thuis’-periode)

Als wij Kader Gürbüz (33), bekend van de onvolprezen Ketnet-serie ‘W817', bellen met ons beruchte vragenlijstje, stapt ze net uit het vliegtuig: ze is in Alicante haar beste vriendin gaan bezoeken.

KADER GURBUZ «Héél leuk, maar aan alle goeie dingen komt een eind, hè?»

Kadèr Gürbüz in 2017 Beeld Johan Jacobs
Kadèr Gürbüz in 2017Beeld Johan Jacobs

HUMO Zo is het maar net, Kadèr. Maar vertel eens: wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

GURBUZ « Ik ben allergisch voor heel veel dingen, van pollen en huisstofmijt, tot katten, honden en vogels. Heel vervelend, zeker rond deze tijd van het jaar, als het heel warm is en er veel pollen in de lucht hangen. Als ik dan mijn anti-allergische medicijnen ben vergeten, krijg ik vaak hevige jeuk op het plekje waar mijn oor, neus en keel samenkomen. Je kunt daar niet bij, en je keel schrapen helpt ook niet. Als ik thuiskom, hol ik dan onmiddellijk naar de badkamer om met een wattenstaafje diep in mijn oren, tot vlak tegen het trommelvlies, te poken, en dan krijg ik altijd kiekenvlees van hier tot in Tokio. Soms moet ik mij echt vasthouden aan de lavabo, of ik val van puur genot omver. Het is vergelijkbaar met plassen als je dringend moet, maar het genot is tien keer zo groot.»

HUMO Wat komt er qua lichamelijk genot voor jou op de tweede plaats?

GURBUZ «Seks - maar seks die lang duurt. Ik hou vooral van een lang voorspel: ik wil uitgebreid geknuffeld, gekust en gemasseerd worden.»

HUMO Geniet je meer van het voorspel dan van een orgasme?

GURBUZ «Een lang voorspel maakt mijn orgasme sterker: hoe beter ik ben opgewarmd, hoe intenser het hoogtepunt is.»

HUMO Veel vrouwen klagen erover dat ze geen orgasme kunnen krijgen.

GURBUZ «Ik heb daar zelf geen enkele moeite mee. Ik denk dat, als je een keer een orgasme hebt gehad, het relatief gemakkelijk is er opnieuw een te hebben. Maar als je nog nooit bent klaargekomen, weet je niet goed waar je naar op zoek moet gaan. Pas op: vrijen op zich, zonder dat je klaarkomt, kan ook heel fijn en intens zijn - misschien denken veel vrouwen dat dát een orgasme is.»

HUMO Over naar de keuken: wat is voor jou het toppunt van culinair genot?

GURBUZ «Doe mij maar spinaziestamppot met worst, of bisque de homard, soep van zeekreeft, met een beetje room en - hoewel ik nooit alcohol drink - een scheutje cognac.»

HUMO Waarom drink je nooit alcohol?

GURBUZ «Omdat ik het niet lust. Een glaasje Pineau des Charentes gaat nog net, als hij heel koud is.»

HUMO Wat is je hoogste artistieke genot?

GURBUZ «Met een groepje mensen aan een project werken - het maakt mij niet uit of het voor theater of voor televisie is, als het mij maar ligt, en vooral: als de sfeer maar goed is. Voorlopig komt er geen zesde reeks van `W817'. Ik zit dus zonder werk, en daar heb ik het behoorlijk lastig mee, want voor mij is mijn job eigenlijk mijn tweede thuis.»

HUMO Kan het artistieke talent van anderen je ook bekoren?

GURBUZ «Absoluut. Ik ga heel graag naar de bioscoop en naar musea. Enkele weken geleden was ik in Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam, en daar stond midden in een zaal een beeldje van Edgar Degas: een kleine ballerina. Ik vond het zo ontroerend dat meisje daar helemaal alleen te zien staan, met haar handjes op haar rug en haarversleten rokje en schoenen aan, dat ik er tranen van in de ogen kreeg.»

HUMO Van wat kan je geestelijk genieten?

GURBUZ «Van een goed gesprek met iemand die intelligent is en mij iets kan bijleren. Let op: ik heb geen behoefte aan kennis of informatie, wel aan inzicht. Het gebeurt maar heel zelden dat ik iemand ontmoet die mij geestelijk raakt, of me beter kan doen voelen als het slecht gaat.»

HUMO Waaraan heb jij een bloedhekel?

GURBUZ «Aan milieuvervuiling. Dat is toch gewoon... wansmakelijk? Als ik voor de zoveelste keer beelden op de televisie zie van een lekkende olietanker: daar word ik gewoon ziek van. Hetzelfde gevoel had ik toen de Fransen indertijd atoomproeven in de Stille Oceaan deden: ‘Hoe kunnen jullie nu zo dom zijn hier op aarde een atoombom tot ontploffing te brengen? Wij leven hier verdorie! Moet je daar nu echt zoveel voor gestudeerd hebben?’»

HUMO Wanneer voel jij je het gelukkigst?

GURBUZ «Als ik iets half tegen mijn zin doe, en ik het dan opeens toch leuk blijk te vinden. Ik had bijvoorbeeld altijd gedacht dat fietsen oersaai was, maar vorige week zijn we met een paar vrienden langs de Nete gaan rijden, en langs de linkeroever van de Schelde in Kruibeke, en dat vond ik echt fantastisch.»

HUMO Wanneer ben je het ongelukkigst?

GURBUZ «Als ik geen werk heb, zoals nu. Dan pieker ik veel te veel. Ik wil bezig zijn, mijn ei kunnen leggen. Ik ben een ingedrukte veer: ik zit vol energie, en ik wil die energie kunnen loslaten.»

HUMO Wanneer in je leven heb je je het gelukkigst gevoeld?

GURBUZ «Toen ik onlangs voor de eerste keer in mijn leven een heel openhartig gesprek met mijn moeder had. Ik wou dat al heel lang, maar om de een of andere reden was dat nog nooit gebeurd. We zaten samen ergens iets te drinken en opeens, zonder echte aanleiding, waren we echt met elkaar aan het praten. Ik heb me ook heel gelukkig gevoeld toen ik een tijdje geleden het gevoel had dat mijn grootvader weer van zich liet horen. Hij is twee jaar geleden gestorven, en dat vond ik heel erg, omdat wij samen altijd gekke dingen deden, en ook omdat hij zo’n beetje mijn mecenas was: hij kocht altijd cadeautjes voor me. Maar enkele weken geleden liep ik op een zondag met mijn ouders over de Meir in Antwerpen, en opeens zei mijn vader, terwijl hij naar een etalage wees: ‘Zo’n kleedje zou je mooi staan, Kader.’ Hij had gelijk en dat was al heel bijzonder, want normaal gezien hebben mijn vader en ik absoluut niet dezelfde smaak. ‘Ga het morgen maar kopen als je wil,’ zei hij, ‘ik betaal.’ Ik wist niet wat ik hoorde: opeens had ik het gevoel dat mijn grootvader terug was. Ik ben toen beginnen te huilen, en toen mijn vader dat zag, begonnen de tranen van de weeromstuit over zijn gezicht te rollen, waardoor ik nog harder ging huilen - en toen begon mijn moeder ook mee te doen. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Een mooier moment bestaat niet.’»

HUMO Weet je ook nog wanneer je je het ongelukkigst hebt gevoeld?

GURBUZ «Ja, elke keer als ik van een reis terugkeer en er is hier niets dat op me wacht, omdat ik geen werk heb of omdat het weer hier afschuwelijk is of zo. Vaak begin ik al in het vliegtuig te huilen van miserie.»

HUMO Hoe zou jouw hemel er uitzien?

GURBUZ «Een plek waar ik heel veel werk heb, maar ik toch nog aan een sociaal leven toekom.»

HUMO Hoe stel je je de hel voor?

GURBUZ «Ik heb in Belgie vaak het idee dat ik in de hel leef, omdat steeds meer mensen hun verantwoordelijkheid ontduiken. Als er weer eens een boot vol olie zinkt, of de vogelpest breekt uit, heeft niemand het ooit gedaan.»

HUMO Tot slot: stel dat je van meneer Kader carte blanche zou krijgen, wie zou dan je favoriete onenightstand zijn?

GURBUZ «Ed Harris! Op voorwaarde dat hij niet te dik is. Ik heb hem onlangs in ‘Pollock’ gezien, en tijdens het eerste deel van de film was hij mooi afgetraind, maar op het einde woog hij zeker twintig kilo meer en had hij bovendien een lelijke baard. Geef mij maar de Ed Harris uit ‘The Truman Show’»

HUMO En als je je keuze moet beperken tot eigen land?

GURBUZ «Dan kies ik voor Kamagurka. Ik was een tijdje geleden aan het ontbijten in Het Broodhuis in Gent; aan de toonbank stond een hele rij mensen aan te schuiven, en opeens zag ik daar een knappe man in kostuum tussen staan. Ik dacht: ‘Maar ik ken die man.’ En toen keek ik nog eens en wist ik het: Kamagurka. Ik had hem nog nooit in een pak gezien, en ik moet zeggen: het maakte hem sexy, heel sexy.» (dvda)

Marleen Merckx: ‘Een onenightstand met Jef Vermassen zou ik absoluut zien zitten - als hij niet uit zijn mond stinkt’

(Verschenen in Humo op 6 juli 2004)

Ze speelt al een eeuwigheid de rol van Simonneke, de vrouw van loodgieter Frank Bomans, maar in het echt is Marleen Merckx allesbehalve de huilebalk aan wie ze op het kleine scherm gestalte geeft: als er genoten wordt, staat ze op de eerste rij.

Marleen Merckx in 'Thuis' Beeld VRT
Marleen Merckx in 'Thuis'Beeld VRT

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

MARLEEN MERCKX «Over seks wil ik het niet hebben - dat ligt zo voor de hand. Maar ik vind knuffelen bijna even lekker. De mensen die ik graag zie mijn man, mijn dochter, mijn vrienden, sommige collega’s - moet ik van tijd tot tijd eens goed vastpakken, zodat ik voel dat zij mij ook nog altijd graag zien. Ik knuffel vooral heel graag met mijn dochter van zes: ik vind het heerlijk om haar vast te pakken en haar armpjes rand mijn nek en haar benen rond mijn middel te voelen. Gelukkig is ze nog jong genoeg om daar zelf ook van te genieten; over een paar jaar vrees ik dat ze het flauw of onnozel zal vinden.»

HUMO Over naar de keuken: wat is jouw culinaire top?

MERCKX «Lekker brood! lk kan speciaal een paar kilometer omrijden om naar die bakker te gaan van wie ik weet dat hij het lekkerste stokbrood heeft - en de volgende dag ga ik naar de andere kant van de stad voor het beste volkoren. Op dat brood leg ik het liefst een stuk lekkere kaas. Mijn man is een Nederlander, en hij heeft me de echte Hollandse boerenkaas leren apprecieren - van de boer, niet uit de fabriek. lk rij soms speciaal de grens over om een paar kilo boerenkaas te gaan kopen.»

HUMO Kook je zeif graag?

MERCKX «Ja. Vroeger maakte ik graag speciale of ingewikkelde gerechten klaar, maar daar ben ik mee gestopt: mijn dochter is een heel slechte eter, en veel dingen lust ze niet. Het liefst eet ze puree uit een zakje met wat Bifi-worstjes erbij.

»Toen ik zelf nog een kind was, mocht ik van mijn moeder nooit van tafel voor ik mijn bord had leeggegeten, en als ik iets had laten liggen - zoals witlof, wat ik absoluut niet lustte - kreeg ik dat de volgende dag mee naar school. Dat wil ik mijn eigen dochter zeker niet aandoen.»

HUMO Wat verschaft jou artistiek genot?

MERCKX «lk heb thuis een paar schilderijen en kunstwerken hangen die ik jaren geleden van vrienden heb gekocht of gekregen, en daar kan ik heel erg van genieten. Het gekke is dat ik dat in een museum helemaal niet heb. Ik woon nu bijna dertig jaar in Antwerpen, en al die tijd heb ik maar twee of drie keer het Museum voor Schone Kunsten bezocht; in het Plantin-Moretus-museum of het Museum Mayer-Van den Bergh heb ik zelfs nog nooit een voet gezet. lk vind het zo artificieel om daar met een faux serieux vijf minuten voor zo’n schilderij te gaan staan. Dan kijk ik liever naar wat mij echt ontroert, zoals een tekening die mijn dochter voor mij heeft gemaakt.»

HUMO Wat verschaft je geesteIijk genot?

MERCKX «Luisteren naar mensen die veel meer weten dan ik: over politiek, kunst, koken, tuinieren... Nu, de meeste mensen weten meer dan ik, dus als ik in gezelschap ben, of ik luister naar de radio, zit ik meestal volop te genieten (lacht).»

HUMO Aan wie of wat heb je een bloedhekel?

MERCKX «Aan onfrisse mensen: mensen die niet lekker ruiken, hun gebit niet verzorgen, uit hun mond stinken. lk heb een vriend die zich na het sporten nooit wast en zo mee aan tafel schuift: daar ga ik altijd zo ver mogelijk vandaan zitten. Dat is lets uit mijn jeugd: mijn moeder heeft er altijd op gehamerd dat we ons goed moesten verzorgen, en twee keer per dag onze tanden moesten poetsen.

» Ik heb ook een hekel aan spilzieke mensen die dingen kopen die ze een week later weer weggooien, omdat ze merken dat ze er toch niks mee kunnen doen. En aan mensen die hun afval laten rondslingeren. Als ik in een park of bos wandel en ik zie zwerfvuil liggen, raap ik het op en gooi ik het in de vuilnisbak.

»En verder heb ik een hekel aan mensen die in een cabrio rijden en hun muziek veel te luid zetten, aan fatsoensrakkers en bemoeials, aan Filip Dewinter, die na de verkiezingen met een grote smile op zijn bakkes al dacht dat de wereld aan zijn voeten lag, aan mensen die je niet bedanken als je ze in het verkeer vriendelijk voorrang hebt verleend, en aan feestdagen. Met kerst en nieuwjaar vlucht ik meestal het land uit, en ik zet zeker geen kerstboom: dat vind ik commercieel gedoe.»

HUMO Wanneer voel jij je volmaakt gelukkig?

MERCKX «Als ik in de bergen kan wandelen. lk heb al veel bergen beklommen, in Europa, Azië en Afrika; onderweg is het altijd heel erg afzien, maar als ik dan boven sta, voel ik me intens gelukkig - omdat ik het gehaald heb, en omdat de wereld aan mijn voeten ligt. lk ben ooit eens met een parachute uit een vliegtuig gesprongen, en toen had ik dat gevoel ook.»

HUMO Wanneer ben je diep ongelukkig?

MERCKX «Als ik zie dat het Vlaams Blok zoveel mensen voor zijn verwerpelijke ideeen kan winnen. lk heb lang gedacht dat het cordon sanitaire een goede manier was om ze te counteren, maar nu weet ik het niet meer. Maar ik mag er niet aan denken dat Dewinter ooit burgemeester van Antwerpen zou worden: dan ben ik hier weg. lk ben een overtuigd socialist, en een grote fan van Steve Stevaert en Patrick Janssens

HUMO Wanneer in je leven ben je het gelukkigst geweest, en wanneer het ongelukkigst?

MERCKX «Het allergelukkigst was ik bij de geboorte van mijn dochter. lk was al veertig; mijn man en ik kenden elkaar al heel lang en we hadden het heel goed samen, maar ineens liet mijn moederinstinct van zich horen. Toen ik mijn man vroeg wat hij ervan zou vinden om een kind te maken, zei hij: ‘Ik ben perfect gelukkig zonder, maar als ik jou daar gelukkig mee kan maken, wil ik dat graag doen.’ lk ben toen vrij snel in verwachting geraakt, en de dag dat mijn dochter geboren werd, was de mooiste van mijn leven. lk wou dat kind aan iedereen laten zien, zo trots was ik. Ik wou graag nog een tweede kind, en toen heb ikeen paar miskramen gehad. De laatste keer was ik 43, en toen besefte ik dat ik echt te oud was om nog kinderen te krijgen. lk heb mijn droom toen vaarwel gezegd, en daar ben ik toch wel een paar maanden niet goed van geweest. lk was ook heel ongelukkig toen mijn hond stierf. Die kwam mij elke ochtend vrolijk een lik in mijn gezicht geven, en opeens was hij er niet meer. lk heb toen een tijdlang elke morgen het gevoel gehad dat er iets ontbrak.»

HUMO Stel dat je je eigen hemel kon scheppen, hoe zou die er dan uitzien?

MERCKX «Toen we nag niet getrouwd waren, zijn mijn man en ik met een oude Lada Niva een jaar door Afrika gereden. Toen ben ik verliefd geworden op Afrika en de Afrikanen - heel aangename, vrolijke mensen die zich geen zorgen maken over morgen. Zo zou ik ook wel willen leven, maar hier gaat dat zo moeilijk. Je moet de bele dag door beslissingen nemen, terwijl ik daar eigenlijk niet goed in ben: ik kan soms een halve dag staan te dubben of ik nu een witte of een rode jurk aandoe. In Afrika maken de mensen zich niet druk over dat soort banaliteiten: daar hebben ze nog tijd am wat in de zon te zitten en een praatje te slaan.

»In mijn hemel zou ik ook graag eens mijn vader ontmoeten - die heb ik nooit gekend. Iedereen die hem nag heeft meegemaakt, zegt dat hij zo’n lieve, toffe mens was.»

HUMO Hoe ziet jouw hel eruit?

MERCKX «De hel is voor mij: elke dag tegen je zin gaan werken, of ergens in een massa zoals op de Gentse Feesten gedropt worden, of met mensen moeten samenwerken bij wie je je absoluut niet thuisvoelt. lk heb eens een jaar rondgetrokken met het gezelschap van Jan Fabre, en daar zaten alleen maar hufters en onvolwassen praatjesmakers in. Ik heb toen echt de dagen zitten aftellen.»

HUMO Stel dat je van je man carte blanche zou krijgen, wie zou dan je favoriete onenightstand zijn?

MERCKX «Ik ben altijd op oudere mannen gevallen, al van toen ik zestien was. De laatste jaren heb ik een serieuze boon voor Jef Vermassen: niet dat hij zo nu ongelooflijk sexy is, maar ik vind hem heel intelligent en integer. Hij is ook erg gevoelig: dat zag je toen hij een tijdje geleden zoveel kritiek kreeg omdat hij die vermeende moordenaar uit Gent had vrijgepleit. Jef Vermassen is voor mij een man met het hart op de juiste plaats. Een onenightstand met hem zou ik absoluut zien zitten - als hij tenminste niet uit zijn mond stinkt (lacht).(dvda)

Leah Thys: ‘Op seks staat geen leeftijd. En ik heb mijn gerief’

(Verschenen in Humo op 22 augustus 2017)

Aangezien Marianne nog op de valreep gereanimeerd kon worden na de drieste moordpoging door de in het nauw gedreven William, is grand old Leah Thys alweer aan haar 23ste ‘Thuis’-seizoen toe: ‘Sorry dat ik de tijd nog niet heb gevonden om me af te schminken; ik kom rechtstreeks van de opnames.’

Leah Thys, 2015
 Beeld Johan Jacobs Humo
Leah Thys, 2015Beeld Johan Jacobs Humo

Leah Thys «Ik ben erg tevreden met ‘Thuis’, en ik ben van plan om het nog lang vol te houden. Eigenlijk is zo’n serie toch gewoon een voortzetting van de gedichtjes die je vroeger op de lagere school voordroeg, en waarvan de juffrouw zei dat je ’t mooi gedaan had? Ieder mens heeft behoefte aan waardering, en met zo’n rol zeg je: ‘Love me, look at me, I can do something nice.’ Waarom zou ik er dus mee stoppen? Ja, misschien wegens het alsmaar hectischer wordende verkeer naar de studio: daar kan ik echt wat van krijgen.»

HUMO Waar ergert u zich nog meer aan?

Thys «Ach, in het leven zijn er zoveel kleine ergernissen die er eigenlijk niet toe doen. Heel vaak verwijten we onze dierbaren iets terwijl er eigenlijk niks te verwijten valt: ’t zijn alleen wíj die er niet mee om kunnen. Toegegeven: ik ben nogal een controlefreak, en ik kan me weleens opwinden als mensen zich niet bekommeren om hoe laat er wat staat te gebeuren. En ik kan het ook niet hebben dat iemand zich komt moeien als ik aan het koken ben.»

HUMO Uw man Jos?

Thys «Nee: mijn man wéét dat hij zich dan niet moet komen moeien (lacht).»

HUMO Wat kookt u zoal?

Thys «Mijn drie jaar geleden gestorven zus Germaine was een voortreffelijke kok: de keuken was achteraf een slagveld, maar dat vergaf je haar meteen als je proefde wat ze had klaargemaakt. Van haar heb ik een paar recepten geleerd waar ik nog altijd succes mee heb, onder andere een ossobuco. In maart heb ik ’m nog voor Eric Goens gemaakt tijdens de opnames van ‘Het huis’, met conchiglie in plaats van tagliatelle: zeer lekker. Binnenkort wil ik trouwens ook Thais leren koken, want mijn vriendin Sally’tje (Sally-Jane Van Horenbeeck, Peggy in ‘Thuis’, red.) gaat hier in Borgerhout binnenkort een Thais restaurant openen waar ook workshops zullen worden gegeven. Ik vind het Thaise eten zalig; ik heb ten andere ook een fascinatie voor de Oosterse cultuur.»

HUMO Wanneer in uw leven was u het gelukkigst, en wanneer het ongelukkigst?

Thys «Het minst gelukkig was ik ongetwijfeld in mijn humaniorajaren. Ik liep toen school in Hasselt, en de meisjes van Hasselt voelden zich natuurlijk veel beter dan die van het platteland – ik was van Zonhoven. ’t Was daar een beetje chichi, hè?»

HUMO Mariannes in spe?

Thys «Jaja, en ik heb het mogen weten. Ik was bijvoorbeeld heel goed in basketbal – ik kon snel dribbelen en had een goed oog voor de korf – maar toch werd ik amper in de ploeg gezet. Ha, nee: ik droeg niet het juiste plooirokje, van Feytongs – dáár moest je dat gaan kopen, of je hoorde er niet bij.

»Enfin, dat is allemaal erg lang geleden, toen ik nog geen weet had van de wereld buiten het kleine Limburg. Gelukkig heb ik later andere oorden en omgevingen ontdekt.»

HUMO Londen bijvoorbeeld, waar u les bent gaan geven aan de prestigieuze Guildford School of Acting.

Thys «Elf jaar in totaal, ja, en die elf jaar waren misschien wel de gelukkigste uit mijn leven. Ik woonde op een appartementje in Kensington, samen met de actrice Janet McTeer, die nog altijd een goeie vriendin is. En ik heb daar met volle teugen van genoten. Vooral ook omdat het op een leeftijd was dat alles kon. Ik ben vertrokken toen ik halverwege de dertig was, en ik ben teruggekomen eind veertig. Fantastische jaren in het leven van een vrouw, hè? Je mist natuurlijk wel je vrienden en je familieleden, maar je bent zo druk bezig met jezelf te ontplooien, en met andere mensen en andere ideeën te leren kennen, dat je soms vergeet dat er ook een thuishaven is. Mijn ouders zijn kort na mekaar gestorven – mijn vader was 74, mijn moeder 73 – en ook al had het natuurlijk geen enkele zin meer, op dat moment dacht ik toch weleens: ‘Had ik niet wat meer moeten telefoneren of schrijven?’ Maar ja, je verwacht niet dat je ouders zullen doodgaan, hè? Want ouders gáán niet dood. Totdat het gebeurt, natuurlijk.

»Maar Engeland is sindsdien mijn tweede thuis, en het Engels mijn tweede taal. Ik hou van de poëzie, ik hou van de rijke woordenschat, ik hou van de stiff upper lip die eigenlijk een grote gevoeligheid verbergt.»

HUMO Hoe stelt u zich de hemel op aarde voor?

Thys «Oh dear, wat zal ik zeggen? Wat ik hemels vind, is wanneer mensen mij gerust laten.»

HUMO Ik ben al weg.

Thys (lacht) «Er wordt heden ten dage zo aanhoudend van alles en nog wat van je geëist, dat het je op den duur wat te veel wordt. Kijk, toen ik jong was, mocht je al blij zijn als je buren een telefoontoestel hadden. Nu heeft iedereen zo’n ding in z’n handen, en men wordt er volledig door opgeslorpt. Laatst zag ik op National Geographic een serie over Einstein: die voorspelde in zijn tijd al dat de mens kapotgemaakt zou worden door dit allemaal (wijst naar onze laptop en onze gsm). En gelijk had-ie. Als ik foto’s zie van mensen die ergens op een wondermooie plek op vakantie zijn, en alleen maar bezig zijn met kiekjes van zichzelf te maken, dan denk ik: ‘Not for me.’ Ik heb ook geen zin om in al die smartphonetoestanden mee te gaan: ik besteed mijn tijd liever aan dingen die ik wél leuk vind, zoals rustig een boek lezen of muziek opzetten.»

HUMO Welke muziek?

Thys «De laatste tijd ben ik nogal gek op de vioolconcerto’s van Paganini, en ik luister ook nog altijd graag naar de muziek uit mijn jeugd: Elvis en The Beatles en zo. Er zal tegenwoordig vast ook nog wel goeie muziek gemaakt worden, maar je hoort toch ook verdraaid veel boenkeboenkeboenk. Mijn kleinzoon is de roadmanager van Dimitri Vegas en Like Mike: fijn, maar ik mag er niet aan dénken dat ik naar één van hun shows zou moeten gaan. ‘Maar kom toch een keer af!’ – ‘Nee, dank u.’ Zijn broer, mijn andere kleinzoon dus, deed vroeger de Mob Nights, en op zijn uitnodiging – ‘We zetten u apart met een glas champagne!’ – ben ik daar eens een halfuurtje gaan zitten. (Stellig) Not my cup of tea. Ik kan niet tegen lawaai, echt niet. Geef mij maar een Cole Porter, of een Gershwin

HUMO Houdt u van kunst?

Thys «Jaah! Vooral van schilderkunst, al kan ik ook sommige beeldhouwkunst appreciëren. Mijn neef Willy Reekmans is beeldhouwer in Zuid-Afrika: als één van mijn vriendinnen of kennissen trouwt, stuur ik weleens een beeldje van hem op.»

HUMO Kost het transport dan niet meer dan het beeldje zelf?

Thys (schudt neen) «’t Is wel iets duurder, hoor. ’t Zijn beeldjes in brons.»

HUMO Wat is voor u het hoogste lichamelijke genot?

Thys «Vers gesteven lakens. En op een terrasje zitten met een glaasje, en denken: ‘Niks moet.’ En ik zou hier ook ‘in water liggen’ willen zeggen, alleen ben ik bang van water (lacht). Enfin, een bad nemen, dat doe ik wel graag. Met een kaarsje erbij, en een muziekje, en mijn man die mijn rug komt schuren – ‘Hier is Ruggenman!’ roept hij dan.»

HUMO Hoe komt het dat u bang bent voor water?

Thys «Bij de blauwe nonnen in Hasselt leerden we enkel ‘droog’ zwemmen, met onze buik op Zweedse banken. En als je zoals ik geen broers had om mee te gaan, dan mocht je als meisje nergens gaan zwemmen. Ik kón dus niet zwemmen toen ik als twaalfjarige door een paar jongetjes in het water ben gegooid: de angst die ik toen heb ervaren, is blijven plakken. En ’t is er zeker niet op gebeterd toen ik later, als volwassene, een keer kramp in mijn been heb gekregen in de zee in Griekenland, een beetje te ver van het strand. Ik heb dan als gek gezwaaid, tot ze me zijn komen redden.

»Maar over het hoogste lichamelijke genot gesproken: laten we seks alstublieft niet uit het oog verliezen, hè? Want ik kan u verzekeren dat daar geen leeftijd op staat.»

HUMO Fijn.

Thys «Vooral de ontspanning erna vind ik erg belangrijk. Stel je voor dat je die moet missen, omdat je je na de seks nog altijd niet op je gemak voelt: not for me, thank you.»

HUMO Met welke bekende persoon zou u zich nog weleens een nachtje op uw gemak willen voelen, gesteld dat het mocht van Jos?

Thys «Ah ja, de vraag naar de favoriete onenightstand. Luister: ik ben niet het type voor onenightstands. Ik heb er trouwens ook hoegenaamd geen behoefte aan, want zoals ik al zei: er staat geen leeftijd op seks, en ik heb mijn gerief. Dus nee.»

HUMO Ik dring beleefd aan.

Thys «Goed, ik zal het u niet moeilijk maken. Een filmster die al lang dood is, mag dat ook? Want dan kies ik voor Gregory Peck. Ik heb dat altijd een erg mooie man gevonden, tall and handsome, en hij had iets over zich dat je niet kon vatten.»

HUMO Blij dat u toch iemand genoemd heeft.

Thys «Is dat zo?»

HUMO Anders was ik hier desnoods de hele avond blijven zitten.

Thys (lachje) «Ach, dat weet ik nog zo niet.»

Joy Anna Thielemans: ‘Het hoogste lichamelijke genot? Huilen van geluk’

(Verschenen in Humo op 1 juli 2014)

Jeukende muggenbeten tussen onze tenen, herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’ op tv, de geur van aangebrande chipolataworstjes in de lucht: jawel, het is weer zomer. De allerhoogste tijd dus om op één van de vele nét iets te trendy terrasjes op het Antwerpse Zuid onze eerste Tussen Hemel en Hel-klant van dit seizoen aan het spit te rijgen: Joy Anna Thielemans (21), u vooral bekend als Jana uit ‘Thuis’.

Joy Anna Thielemans, 2014, Joy, boek, thuis Beeld Johan Jacobs
Joy Anna Thielemans, 2014, Joy, boek, thuisBeeld Johan Jacobs

HUMO Vertel eens, Joy Anna, wat zijn we deze zomer zoal van plan?

Joy Anna Thielemans «’t Was mijn bedoeling om een maand lang op vakantie te gaan, maar helaas heb ik daar de tijd niet meer voor: ik ben met een miljoen dingen tegelijk bezig. Zo zit ik te werken aan mijn boek ‘Gewoon Joy’, dat half augustus in de winkels moet liggen. Nu, ik denk wel dat ik er nog ergens een weekendje of twee tussenuit knijp. Ik móét wel: ’t is me soms echt te druk hier in Antwerpen, en ik heb geen eigen terras of tuin om een beetje op adem te komen – ik woon pal in het centrum, met uitzicht op de kathedraal en de Boerentoren. Ik ben er nu misschien nog wat jong voor, maar ooit zou ik graag op een boerderij wonen, ergens in een rustig dorpje. (Droomt weg) O, hoe zalig moet dat zijn, om ’s morgens in je pyjama verse eitjes te kunnen rapen bij de kippen!»

HUMO Stel je je zo de hemel op aarde voor: je eigen boerderijtje in the middle of nowhere?

Thielemans «Ja. (Denkt na) Of nee, nog beter: op reis zijn in een mooi, warm land, er ’s nachts in de openlucht slapen, en dan ’s morgens in alle vroegte wakker worden en vóór je een prachtige vallei zien waar nog wat ochtendmist in hangt. En dan de rest van de dag het gevoel hebben dat de wereld mooi is, en alle mensen goed.»

HUMO Heb je het nu over de vallei waarvan je onlangs een foto op je Twitterpagina hebt gezet?

Thielemans «Betrapt (lacht). Die foto is gemaakt tijdens de opnames van het nieuwe seizoen van ‘Beste vrienden’, maar ik mag je niet zeggen waar het was. Heel raar is dat: ik keek vroeger altijd naar ‘Beste vrienden’, en nu heb ik er zelf aan meegedaan, samen met Moora Vander Veken (Olivia in ‘Thuis’, red.). Hetzelfde met ‘Tussen Hemel en Hel’: ik lees die rubriek al van jongs af aan in Humo, en nu word ik er zelf in geïnterviewd. Ik ben zó benieuwd naar wat ik allemaal op jouw vragen zal antwoorden!»

Een echte man

HUMO Lees je graag?

Thielemans «Ja. Al lees ik bijlange niet genoeg naar m’n zin. Ik héb wel keiveel boeken – ik koop er eigenlijk veel te veel – maar ik lees ze zelden uit.

»Weet je, ik zou me in de toekomst graag wat meer verdiepen in poëzie. Onlangs zat ik op café, en ik raakte aan de praat met de man naast me, die gedichten zat te schrijven. Op mijn vraag droeg hij er eentje voor, en ik was er echt van aangedaan. Ik val eerlijk gezegd wel op mannen die zich van mooie taal weten te bedienen; in de sms-wereld van tegenwoordig zie je ze minder en minder.»

HUMO Heb je achteraf nog eens met die cafédichter afgesproken?

Thielemans «Nee, dat nu ook weer niet.»

HUMO Je zit dus nog altijd zonder lief, sinds je breuk met de bekendste tuinman van het land?

Thielemans (lachje) «Ja. En als dat niet het geval was, zou ik het je niet vertellen.»

HUMO Goed, dan kan ik je onbeschroomd naar je favoriete onenightstand vragen.

Thielemans «O man, dat vind ik zo’n moeilijke vraag! Ik ben sowieso niet het type voor onenightstands; ik geef mijn lijf enkel aan mensen die ik graag zie. Ik kan me ook niet vóórstellen dat ik ’s ochtends wakker word naast iemand van wie ik me de naam niet meer herinner. Maar kom, gesteld dat ik er wel het type voor was, dan zou ik het liefst een onenightstand hebben met een échte man. Eentje die goed breed staat en heel ambitieus is, maar toch ook nog wat zorg nodig heeft. Een vent mag voor mij ook af en toe eens kunnen breken.»

Joy Anna Thielemans, 2014, Joy, boek, thuis Beeld Johan Jacobs
Joy Anna Thielemans, 2014, Joy, boek, thuisBeeld Johan Jacobs

HUMO En dus?

Thielemans «Wel, Geert Van Rampelberg heb ik altijd wel een intrigerende man gevonden. Het probleem is alleen dat ik hem al heel lang ken, dus het zou megaraar zijn om met hem een onenightstand te hebben. ’s Ochtends aan de ontbijttafel zou het wel keigezellig zijn, want ik ken zijn kinderen: ik heb nog op hen gebabysit.»

HUMO Ik noteer: Geert Van Rampelberg?

Thielemans «Hmm, nee, doe toch maar niet. Noem anders nog eens wat mannen?»

HUMO Uit de losse pols: Peter Van de Veire?

Thielemans «Nah. Te clean

HUMO Matthias Schoenaerts?

Thielemans «Te breed. Een man mag van mij wel gespierd zijn van in de tuin te werken of je huis te verbouwen, maar dat afgetrainde, fitnessbrede lijf dat Matthias Schoenaerts sinds ‘Rundskop’ heeft, vind ik niet mooi.»

HUMO Vincent Kompany?

Thielemans «Idem, te afgetraind. Hij is me ook niet rough genoeg: volgens mij laat hij z’n baard nooit eens tien dagen staan. Pas op, een voetballer op zich zou wel goed zijn, want ik val keihard op ambitieuze mannen. Op het WK heb ik een Spaanse voetballer gezien die me wel kon bekoren, alleen weet ik zijn naam niet. Wacht, ik google hem even op mijn iPhone. (Wijst) Die!»

HUMO Dat is Gerard Piqué, het lief van Shakira.

Thielemans «Is ’t echt? Een knappe vent wel, hè? Ik zag hem spelen, en ik dacht: ‘Halloow’. Toch jammer dat Spanje zo snel was uitgeschakeld op het WK: ik had hem graag zijn T-shirt eens zien uittrekken na een wedstrijd.»

Huilen, huilen, huilen

HUMO Wat is je culinaire top?

Thielemans «Ik ben verzot op fruit: ik zou gerust de rest van mijn dagen kunnen overleven op frambozen, passievruchten en watermeloenen.»

HUMO Is dat eigenlijk een fruitdrankje, wat je nu aan het drinken bent?

Thielemans «Wat, dit? Dit is een pomton, een combinatie van pompelmoessap en tonic. Heel lekker.»

HUMO Zonder gin?

Thielemans (lacht) «Zonder gin.»

HUMO Drink je graag alcohol?

Thielemans «Ja, toch wel. Bij het eten drink ik al eens graag een glaasje wijn, en bijna iedere dag spreek ik met vrienden af om ergens een aperitiefje te drinken – dan drink ik cava, gin-tonic of bier. Maar nooit te veel: daar ben ik een te grote controlefreak voor. Ik heb ook nog nooit in mijn leven een blackout gehad of zo. Ik zou het niet aankunnen, dat ik wakker word en denk: ‘Wat is er gebeurd?’ Ik drink ook absoluut niet wanneer ik nog moet rijden: het idee dat er met mij of iemand anders iets gebeurt, omdat ik iets te veel heb gedronken – ik mag er niet aan denken.»

HUMO Waar heb je een hekel aan in het leven?

Thielemans «Ik haat het als mensen tegen me liegen, of als ze dingen voor me verzwijgen omdat ze denken dat dat voor mij beter zou zijn. ‘Ja maar, ik heb je dat niet gezegd omdat ik dacht dat je het slecht zou opvatten.’ Dat vind ik nu eens één van de belachelijkste zinnen die er bestaan. Omdat ik denk: ‘Jij kunt helemaal niet weten hoe ik me voel.’

»Ik erger me soms ook aan mijn eigen bekendheid. Laatst zat ik met mijn beste vriendin Lily (Roberts, red.) op een terras, en we waren verwikkeld in een zwaar gesprek. Lily was aan het huilen, en net op het moment dat ik ook dreigde te breken, kwam iemand vragen of hij met me op de foto mocht. Op zulke momenten zou ik mijn bekendheid even willen afzetten.»

HUMO Wat bezorgt jou geestelijk genot?

Thielemans «In bad zitten.»

HUMO Dat is lichamelijk genot.

Thielemans «Neenee, toch niet. Ik ben iemand die constant nadenkt over alles: alleen in bad komt mijn brein soms tot rust. Daarom ga ik elke dag in bad, soms wel anderhalf uur lang. Puur geestelijk genot, dus.»

HUMO Wat is dan jouw hoogste lichamelijke genot?

Thielemans «Huilen van geluk. Zo overmand worden door emoties dat je lijf zegt: ‘Klaar’. Onlangs pakte een heel goeie vriend me vast, en hij keek me recht in mijn ogen aan toen hij me zei: ‘Joy, ik denk dat ik jou van iedereen op de wereld het allerliefste vind’. Dat pakte me zo, dat ik er nu opnieuw van zou kunnen huilen.»

HUMO Wanneer was je het ongelukkigst in je leven?

Thielemans «De dag dat ik tegen mijn mama heb gezegd dat ik het allemaal niet meer snapte. Veertien was ik, en ik wist het niet meer: waar ik naartoe moest, wat ik moest aantrekken, wie mijn vrienden waren, wat ik op school deed. Een paar weken heeft dat geduurd; toen heb ik mezelf kunnen herpakken. Ik kan dat soort periodes nu nog hebben, maar niet meer zo intens als toen. Ik kan het meer plaatsen, denk ik, en mezelf moed inspreken: ‘Kijk eens naar wat je allemaal hebt.’»

HUMO Veel, toch?

Thielemans (knikt) «Té veel, ben ik soms bang. Ik heb een carrière als actrice, een column in Flair en een eigen evenementenbureau, en binnenkort komt mijn eerste boek uit. Ik denk weleens: ‘Al mijn kinderdromen zijn nú al uitgekomen, op mijn eenentwintigste. Ga ik ooit nog wel een nieuwe uitdaging vinden?’ Als zesjarig meisje droomde ik ervan om ooit handtekeningen te mogen uitdelen. Wel, op de recente ‘Thuis’-dag in Kortrijk had ik zeer aan mijn duim van het handtekeningen zetten!» (nj)

Moora Vander Veken: ‘Louis Talpe en Matteo Simoni vind ik wel knappe gasten, maar voor een onenightstand moet het toch internationaal gaan’

(Verschenen in Humo op 23 juni 2015)

Van haar 9de tot haar 15de danste ze in het Samsonballet, daarna mocht ze drie jaar lang geregeld de witte hengst Amika bestijgen in het gelijknamige kinderfeuilleton, en sinds vorig jaar speelt ze de rol van Olivia Hoefkens in het best bekeken programma van Vlaanderen, ‘Thuis’. Amper 23 is Moora Vander Veken, maar ze heeft nu al meer kilometers op de teller dan menige showbizz-BV.

Moora Vander Veken als Olivia in 'Thuis' Beeld VRT
Moora Vander Veken als Olivia in 'Thuis'Beeld VRT

Moora Vander Veken «’t Is gek: je zou verwachten dat de mensen me zo stilaan vooral herkennen van mijn rol in ‘Thuis’, maar als ik over straat loop, hoor ik nog altijd het meest ‘Amika!’ roepen. Terwijl de naam van mijn personage niet eens Amika was: ik heette Merel (lacht). Voor de rest merk ik wel dat ‘Thuis’ echt een fenomeen is – alleen al als je het aantal interviewaanvragen telt dat ik het afgelopen jaar heb gekregen...»

HUMO Heb je van die Facebookoproep gehoord om de seizoensfinale van ‘Thuis’ op een groot scherm te krijgen op Rock Werchter?

Vander Veken «Ja, geweldig, hè? Ik lag helemaal strijk bij het filmpje dat ze erbij hadden gemaakt: hilarisch! Maar ik vraag me af of de Werchtergangers niet massaal ‘Boe!’ gaan roepen en met bekertjes bier naar het scherm zullen gooien. Ik ben trots op die seizoensfinale en op mijn rol erin, maar of ‘Thuis’ bij de peace & love-sfeer van een festival past? Nu ja, misschien juist wél.»

HUMO Ga je zelf naar Werchter?

Vander Veken «Nee. Vroeger trok ik er ieder jaar naartoe, en ook naar Pukkelpop, maar die tijd heb ik zo’n beetje gehad. In juli ga ik met een paar vrienden naar het jazzfestival in Montreux. Ik vind dat weleens avontuurlijk, zo met de auto on the road.»

HUMO Hou je van jazz?

Vander Veken «Ik hou eerlijk gezegd vooral van Paolo Nutini. (Twinkelende oogjes) ’t Zal de vijfde keer zijn dat ik hem live zie, en ik kan niet wachten: ik ben zó verliefd op hem! Zijn stem, zijn looks, zijn manier van denken – hij is zo... vrij. Een beetje rock-’n-roll, een beetje bad ass, een beetje vuil: ik hou daar wel van. En als hij optreedt, vraag je je altijd af: heeft hij nu iets te veel gedronken of niet? (lacht

HUMO Over je favoriete onenightstand hebben we het later nog, Moora. Vertel me eerst even hoe jij je de hemel op aarde voorstelt.

Vander Veken «Wel, dit gaat misschien stom klinken, maar weet je wat ik de max zou vinden? Krokettenbomen! Ik ben dol op kroketten: ’t zou toch geweldig zijn als je die gewoon uit de bomen kon trekken?»

HUMO Ik noteer: kroketten zijn voor jou het culinaire summum?

Vander Veken «O ja, ik zou ze elke dag kunnen eten. Het probleem is alleen: ik woon samen met mijn zus, en wij hebben geen friteuse in huis. Maar weet je wat ik misschien nog wel lekkerder vind dan kroketten? Thais! Ik ben al verzot op de Thaise keuken sinds mijn 6de: toen ben ik met mijn ouders en mijn broer en zussen een maand lang met de rugzak door India en Thailand getrokken. Ik herinner me nog goed dat we naar de Full Moon Party zijn geweest – mijn vader z’n idee – en dat ik dat fantastisch vond: zo’n langgerekt strand met allemaal mensen en muziek, en iedereen was daar zo vrij en blij. Dat moment is me altijd bijgebleven.»

HUMO Hou je van kunst? En zo ja: van welke kunst?

Vander Veken «Goh, ik zou graag wat meer met kunst bezig zijn, maar voorlopig ben ik eerlijk gezegd vooral geïnteresseerd in levenskunst. Het klinkt misschien stom, maar ik kijk enorm op naar Selena Gomez. Als kind acteerde ze op Disney Channel, en inmiddels maakt ze haar eigen muziek en speelt ze in films. Ik laat me ook inspireren door hoe zij kan reageren op de vragen die kinderen en tieners haar stellen, over wat te doen wanneer je gepest wordt, bijvoorbeeld. Toen de ouders van Olivia, mijn personage in ‘Thuis’, aan het scheiden waren, kreeg ik via Facebook en Twitter heel veel berichten van meisjes van wie de ouders aan het scheiden waren: ‘Hoe moet ik hiermee omgaan?’ Geholpen door de quotes van Selena of zelfs een Miley Cyrus probeer ik die meisjes dan op een simpele manier uit te leggen hoe ik zelf zou reageren.»

HUMO Wanneer in je leven was jij zelf het ongelukkigst?

Vander Veken «Echt ongelukkig ben ik nooit geweest. Oké, ik heb dit jaar voor het eerst in mijn leven liefdesverdriet gehad, toen mijn Nederlandse vriend Soy en ik uit elkaar gingen. Maar eigenlijk vond ik dat wel fijn, om voor het eerst in mijn leven liefdesverdriet te voelen. ’t Heeft me ook enorm geholpen bij het spelen van enkele emotionele scènes in ‘Thuis’ – vóór de breuk had ik die nooit kunnen spelen.

»Ik ben nu al een jaar single, en als ik ’s avonds thuiskom, denk ik weleens: ‘Waarom ben ik dit eigenlijk allemaal aan het doen?’ Dan denk ik: ‘Ik vertrek hier en ik open in Thailand een cocktailbarretje.’ Maar wanneer ik ’s anderendaags op de set sta, ben ik altijd weer blij dat ik doe wat ik doe.»

HUMO Wat bezorgt jou geestelijk genot?

Vander Veken «Wat bij mij echt wonderen doet, is naar de zee kijken. Ik ga niet vaak op vakantie, maar onlangs ben ik in m’n eentje voor drie dagen naar Barcelona gegaan. Op mijn eerste dag heb ik nog even op een stuk strand gezeten waar het vol lag met toeristen, maar daarna ben ik wat verder gewandeld, en heb ik een klein, afgelegen plekje gevonden waar niemand zat. Uren aan een stuk heb ik daar met muziek in m’n oren naar de zee liggen staren. Zo rustgevend!»

HUMO ’t Verbaast me dat jij moederziel alleen naar Barcelona bent gereisd.

Vander Veken «Ja, ik had daar nood aan. Ik heb het de laatste tijd zo ongelooflijk druk gehad – met ‘Thuis’, met mijn studie communicatiemanagement, en met mijn stage bij een pr-bureau hier in Antwerpen – dat ik weleens met ademnood begon te kampen, puur van de stress. ’s Avonds kon ik dan bijna niks meer doen, omdat mijn lichaam op was. Ik dacht, als ik even naar Barcelona ga, dan kan ik daarna misschien weer normaal functioneren.»

HUMO En, is dat gelukt?

Vander Veken «Een week, ja. Of vijf dagen. Daarna is de ademnood teruggekomen.»

HUMO Klinkt niet best.

Vander Veken «Nee, dat besef ik. Maar weet je, ik ben al van mijn 9de keihard aan het werken. Je gaat maar door en door, en je denkt: ‘Dit stopt nooit.’ Maar nu heeft mijn lichaam me laten weten: ho! Ik hoop dat ik deze zomer eindelijk wat rust kan nemen, zodat ik op adem kan komen.»

HUMO Ben jij iemand die graag boeken mag lezen in de zomer?

Vander Veken «Nee, niet echt. ’t Is te zeggen: ik lees boeken nooit uit. Ik pak een boek graag vast en lees er enkele pagina’s in, maar daarna heb ik het gehad en klap ik het dicht. Boeken zijn net als mannen: ze kunnen heel aantrekkelijk zijn, maar ik verlies tamelijk snel mijn focus. Ja, mannen moeten echt wel hun best doen om mijn aandacht vast te houden. Maar wat ik op aanraden van mijn mama wel zo’n beetje begin te lezen, zijn spirituele boeken. ‘De kracht van het nu’ van de Duitse schrijver Eckhart Tolle, bijvoorbeeld. Daar staat in dat je niet naar de toekomst of naar het verleden moet kijken, maar enkel naar het nu: je moet nu leven, en nu gelukkig zijn.»

HUMO Een bekende Vlaamse veelschrijver heeft onlangs aangegeven dat hij eens met jou op date zou willen. Weet je wie?

Vander Veken «Ja, Herman Brusselmans, hè? Ik was altijd een beetje bang van die man, maar onlangs heb ik op een feestje eens een paar minuten met hem staan praten, en sindsdien weet ik dat het een heel zachte, warme mens is.»

HUMO Zou je met ’m op date willen?

Vander Veken «Nee (lacht). Hoewel ik eigenlijk wel op oudere mannen val.»

HUMO Je favoriete onenightstand, is dat ook een oudere man?

Vander Veken «Ik vind Johnny Depp in elk geval geweldig, en die is toch al ergens in de vijftig. Verder ben ik ook wel te porren voor Ben Howard, de zanger. Maar Paolo Nutini is toch echt de winnaar. Wat hij bij mij kan losmaken, dat kan niemand. Samen met één van mijn beste vrienden heb ik al een paar van zijn concerten bijgewoond. En tijdens het nummer ‘Iron Sky’ heeft die me telkens moeten vastpakken, omdat ik begon te wenen.»

HUMO Noem eens een onenightstand van bij ons?

Vander Veken «Oef... (Denkt na) Ik zou het echt niet weten. Louis Talpe en Matteo Simoni vind ik wel knappe gasten, en in een ander interview heb ik ooit de naam Kürt Rogiers laten vallen. Maar voor een onenightstand moet het toch internationaal gaan.»

HUMO Stel: op het Montreux Jazz Festival word je backstage genood door Paolo Nutini. Hoe kan hij jou lichamelijk het meest plezieren?

Vander Veken (klinkende lach) «Wel... Wat ik echt superfijn vind, is in iemands armen liggen. Echt ín die andere persoon kruipen: zalig is dat. Zo jammer dat het zo weinig gebeurt de laatste tijd.»

HUMO Je hebt nood aan een lief, Moora.

Vander Veken «Denk je? (lacht

HUMO Beschrijf je type eens?

Vander Veken «Het uiterlijk vind ik zeker niet onbelangrijk, maar ik ben vooral op zoek naar iemand met wie ik goed kan praten; iemand die me begrijpt en met wie ik kan lachen. Een man met ambitie, die mij in dat ambitieuze gevoel betrekt: dat zou de max zijn. Misschien dat ik hem deze zomer tegen het lijf loop?» (nj)

Tina Maerevoet: ‘Een nacht met Hans Teeuwen zou wel eens een pretje kunnen zijn’

(Verschenen in Humo op 23 augustus 2011)

Projectielschijtende vogels, zweterige beren en – zo onderhand toe aan een vaste betrekking in de natte dromen van Vlaamse vrouwen – Ruben Block: allemaal zijn het figuranten in de zoete dan wel enge dromen van actrice Tina Maerevoet (27), ook in het nieuwe seizoen weer Paulien in ‘Thuis’ en vanaf november in theaterzalen met haar nieuwe, zelfgeschreven voorstelling ‘Raaf’. Tijd voor een round-up van 27 jaar pleziertjes en ergernissen, te beginnen met: het hoogste lichamelijke genot.

Tina Maerevoet Beeld Humo / Carmen De Vos
Tina MaerevoetBeeld Humo / Carmen De Vos

Tina Maerevoet «Ik kan me moeilijk ontspannen, dus met een massage – een traditioneel antwoord – doe je me niet direct een plezier. Ik ben nogal een onrustig type: ik zit altijd over van alles te piekeren, de banaalste details eerst. Ik kan een gezellige avond met vrienden hebben en me ineens herinneren dat ik vergeten ben de was uit te halen. Dan begint het te malen in mijn hoofd: als ik vannacht thuiskom lukt het niet meer, en morgenvroeg moet ik meteen naar het werk, dus als ik morgenavond weer thuiskom ligt die was wellicht al te stinken in de machine. Help!

»Ik kan me alleen ontspannen als ik me ergens honderd procent op kan concentreren. Tijdens het dansen bijvoorbeeld: dan staat mijn verstand voor één keer af. Tenzij het met zijn tweeën is: dan pieker ik weer de hele tijd over wat ik aan het doen ben, of waar de hand van mijn danspartner naartoe gaat (lacht).

»Ik kan mijn gedachtestroom ook stopzetten als ik een keigoede voorstelling aan het spelen ben: dan komt er een soort ener-gie vrij waar ik volledig in kan opgaan. Maar soms heb ik een slechte dag. Of ik word afgeleid door de led-lichtjes die in sommige zalen aan de trappen zitten, zodat de mensen in het donker kunnen zien waar ze wandelen. Of ik heb een rotpubliek.»

HUMO Rotpubliek?

Maerevoet «Nu ja, dat is wat overdreven. Ik speel heel vaak voor kinderen; meestal is dat fantastisch, maar als het vrijdagmiddag is en mooi weer, dan willen ze naar buiten. Dan roepen ze ‘Saaaai!’ of beginnen ze met lichtjes te schijnen.

»Je hebt ook mensen die minder goed horen – ik denk nu aan ouderen, al wil ik niet veralgemenen – en die je dan vanuit de zaal constant hoort vragen: ‘Wát zei ze?’ En vervolgens hoor je iemand bijna de hele voorstelling zin na zin herhalen.

»Nog meer lichamelijk genot: dorst hebben en net zo lang ijskoud spuitwater drinken tot ik geen adem meer heb. Of: ’s avonds mijn lenzen uitdoen – ik heb nogal sterke lenzen – omdat ik voor mezelf beslist heb: ik heb genoeg gezien vandaag. Heerlijk gevoel.»

HUMO Waaruit put je artistiek genot?

Maerevoet «Uit een onwaarschijnlijk goeie theatervoorstelling. Vaak zit ik te letten op technische details en acteerprestaties, maar als het écht goed is, ben ik daar niet mee bezig. ‘Bij het kanaal naar links’ in Het Toneelhuis was de laatste voorstelling die me zo van de sokken geblazen heeft. Prachttheater op een geweldige tekst. Ik hou heel erg van teksten die makkelijk in de mond liggen, met een eenvoudige woordenschat en duidelijk gestructureerde zinnen die je toch superhard pakken.

»Van concerten kan ik ook erg genieten. Jamie Lidell is altijd een feest. Of Jónsi, die ik laatst in de Ancienne Belgique gezien heb: ik voelde de tranen over mijn wangen rollen. En The National – in Vorst, denk ik – was ook fantastisch. De zanger, Matt Berninger, was al eens van de boxen gevallen, en je kreeg heel sterk het gevoel dat hij gedronken had. Dus toen hij op het eind zei dat hij een liedje zonder microfoon wou zingen – die was hij kwijtgeraakt – en dat in een grote zaal als Vorst, dacht ik: dit loopt fout af. Maar het werd een ongelooflijk mooi moment. Collectief kippenvel. Magisch, bijna.»

HUMO En als het brein een plezier gedaan moet worden?

Maerevoet «Ik heb het nogal voor mensen die me vérder laten kijken, die vragen durven te stellen over een onderwerp waar ik een uitgesproken mening over heb. Vaak blijkt dat ik dan eigenlijk niet weet waaróm ik dat precies vind. Dat vind ik uitdagend. De laatste tijd heb ik nogal veel gesprekken met vrienden over hoe je een goed mens kan zijn zonder jezelf compleet te verloochenen. Of hoe je mensen écht kunt zeggen wat je van hen denkt, zonder ze te kwetsen. Dan toets ik mijn mening aan die van hen, en daar leer ik van.

»Ik ben ook weg van de boeken van Jonathan Safran Foer – ‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij’ is mijn absolute lievelingsboek. Of het werk van Herman Koch en van Joke van Leeuwen: zij schrijft voor kinderen én voor volwassenen, en ze heeft altijd een originele invalshoek.»

HUMO Haar ‘Deesje’ heb je voor je eindwerk uitgebouwd tot een theatervoorstelling waar je nu nog mee rondtrekt.

Maerevoet «Deesje is een personage dat heel naïef en bang in de wereld staat. Dat herken ik. Ze is ook niet assertief genoeg: ze laat zich door iedereen bij het handje nemen. Ik ben zelf een makkelijk slachtoffer van straatverkopers die je iets willen aansmeren, een lidkaart van een vereniging of zo. Nu, daar heb ik sinds kort een goede truc voor: ik doe alsof ik aan het bellen ben!»

HUMO Als je zo weinig assertief bent, zul je wellicht ook geen kritische restaurantbezoeker zijn, neem ik aan?

Maerevoet «Nee, maar dat is ook omdat ik zelf geen topkok ben. Mijn stelregel is: als ik het zelf niet beter kan, eet ik het op (lacht). Als ik ergens voor het eerst ga eten, zal ik altijd de spaghetti bolognaise nemen. Dat eet ik namelijk heel graag, en als ik vind dat die en als ik vind dat die lekker klaargemaakt wordt – met veel groenten en met parmezaanse kaas – dan zal ik daar achteraf nog eens terugkomen.

»Sowieso geniet ik altijd meer van het gezelschap dan van het eten. Met maten op stap gaan en midden in de nacht een pita eten: zalig! Ik zal ook nooit uitgebreid koken voor mezelf: ik stop tussendoor wel snel iets in mijn mond.»

‘POEP OP MIJN HOOFD’

HUMO Aan wie of wat heb je een bloedhekel?

Maerevoet «Ik kan me geweldig opwinden over valse en onoprechte mensen. Die heb je in elk vak, neem ik aan, maar toch. Toen ik net bij ‘Thuis’ begon te werken, een jaar of vier geleden, wilde ik er nog bijhoren. Maar hoe langer ik meedraai, hoe meer ik me terugtrek. Ik ben heel zuinig met vriendschappen: mijn vrienden in dit vak kan ik op de vingers van één hand tellen.

»Minder ernstig, maar ook vervelend: om één of andere reden vinden duiven het heel prettig om op mij te kakken. Zit ik ergens op een terras, dan heb ik het negen van de tien keer zitten: poep op mijn hoofd! Wellicht heb ik, van op een zekere hoogte gezien, een nogal warrig kapsel, en dat zal wel aantrekkelijk wezen voor die beesten. Om zot van te worden: iedereen rondom mij begint dan keihard te lachen, terwijl ik vooral wil weten hoe groot de schade is, om in te schatten of ik de afstand naar het cafétoilet nog aandurf (lacht). Verschrikkelijk!»

HUMO Heb je een uitgebreid cv als het op gênante momenten aankomt?

Maerevoet «Omdat ik zo’n angsthaas ben, vind ik bijna alle situaties potentieel gênant. Onlangs stond ik in de Fnac aan de kassa; ik schoof mijn geld over de toonbank, en de verkoper zei: ‘Dank u wel, meneer.’ Pas daarna keek hij op en zag hij dat ik een meisje was. Eigenlijk was hij dus in fout, maar onmiddellijk begon ik te denken: ‘Mijn stem klonk zeker keimannelijk! En mijn handen, die zien er toch allesbehalve meisjesachtig uit!’ Zo kan ik mezelf al bijna tot een man ompraten, snap je? Maar verder gaat het best oké met mij, hoor (lacht).»

HUMO Is er ook iets waar je zielsgelukkig van wordt?

Maerevoet «Ken je Paul van Vliet? In één van zijn liedjes zingt die: ‘In elke vrouw – in elke man / Zit een verlangen groot of klein / Om in dit leven als het kan / Eén keer gewichtloos vrij te zijn / Vrij van verdriet en niet meer bang / Niet meer alleen en vrij van toen / Omarmd door oeverloos geluk / In staat iets kolossaals te doen.’ Heel mooi gezegd, en zeer juist. Ik ben gelukkig als ik helemaal vrij van zorgen en angsten ben. Als ik overweldigd word door een schoonheid die me al die ballast doet vergeten. Niet zelden is dat dankzij de pracht van de natuur. In Noorwegen heb ik ooit de fjorden gezien: om steil van achterover te vallen – figuurlijk gesproken dan (lacht).»

HUMO Een vrij recente Facebook-update van je: ‘Verboden is het nieuwe spannend.’

Maerevoet «Dat klopt gewoon: bij alles dat naar gezag ruikt, ga ik tegenwringen. Als mijn baas morgen zegt: ‘Je mag nooit je broek afsteken,’ dan is dat overmorgen het eerste wat ik doe.»

HUMO Stel dat God een vrouw was en ze heette Maerevoet, Tina voor de vrienden; hoe zou haar hemel eruitzien?

Maerevoet «Een moeilijke. Er zou in elk geval constant muziek van Marvin Gaye opstaan; er is volop licht en warmte, en er zijn ook heel veel dieren. Euh, wacht: ben ik dan ook de baas van die hemel?»

HUMO Als jij dat wilt.

Maerevoet «Ik vind mezelf niet belangrijk genoeg om de baas te spelen. Ik wil liever de vertrouwenspersoon zijn: als iemand problemen heeft, probeer ik te luisteren en een persoonlijke oplossing te bedenken. Verder zou ik natuurlijk superbegaafd en oneindig getalenteerd zijn. Iedereen zou denken: ‘Maar mens, wat pakt die Tina het toch goed aan!’ (lacht

HUMO En de hel?

Maerevoet «Dat moet wel een kleine, benauwende ruimte met veel rook en doemp zijn. Iedereen is er smerig, ongezond en bezaaid met wratten. Je ziet er geen hand voor ogen, en je weet niet waar de grond onder je voeten eindigt. Iedereen heeft er ook een lelijke stem en slechte bedoelingen.»

HUMO Ben je al op plaatsen gekomen die daarop lijken?

Maerevoet «De combinatie van een donkere grot en een volle discotheek – eentje waarin vieze venten zich belachelijk dicht langs je heen wurmen en je helemaal nat maken met hun zweet – komt aardig in de buurt.»

HUMO Tot slot, omdat het traditie is en omdat we toch ergens mee moeten eindigen: wie mogen we, gesteld dat niemand er erg in zou hebben, voor één nacht in je slaapkamer achterlaten?

Maerevoet «Jónsi misschien. Of anders de zangeres Robyn, of Matt Berninger. En verder denk ik dat het met Hans Teeuwen ook wel een pretje zou kunnen zijn: ik weet niet of we echt iets zouden doen, maar er zou sowieso gelachen worden. En in Vlaanderen kies ik voor Ruben Block. Ik ken ’m niet, maar ’t is een hele mooie man.»

HUMO Het zou je pa kunnen zijn.

Maerevoet «Zeg! Leeftijd is totaal onbelangrijk voor mij. Nee: Ruben Block, dus. Alleen spijtig dat Geena Lisa hem hier een paar weken geleden ook al noemde in deze rubriek: te populair, dan haak ik af.» (fvd)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234