null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

Bieke Ilegems wordt 50: ‘Dat Erik mij heeft toegelaten om over zijn overspel te schrijven, waardeer ik enorm’

Bieke Ilegems blaast vandaag vijftig kaarsjes uit! Sinds 2017 mag ze naast actrice, presentatrice en nieuwsanker ook auteur bijschrijven op haar visitekaartje. Humo sprak met haar toen haar eerste boek van de persen rolde.

Katrien Depecker

(Verschenen in Humo op 25 december 2017)

‘Voor mij was 2017 een jaar van transformatie,’ zegt Bieke Ilegems. ‘Ik heb voor mezelf een gewaagde stap gezet door een behoorlijk onthullend boek te schrijven en me ongelofelijk kwetsbaar op te stellen – wat ik de 46 jaar hiervóór nooit heb gedurfd. Ik ben een Kreeft: ik hou me graag verborgen onder mijn schelp (lacht). Dit jaar heb ik die schelp een beetje opengebroken, en dat heeft toch wat teweeggebracht.’

HUMO Ben je trots?

BIEKE Ilegems «Ik heb een bóék geschreven: daar probeer ik trots op te zijn, hoewel dat niet in mijn aard ligt. Ik werd al wel vaker gevraagd om een stijlgids te schrijven, maar dat heb ik altijd afgewimpeld: ik wil het niet alleen over uiterlijkheden hebben. Ik twijfelde ook teveel aan mezelf: ‘Wat heb ík te vertellen?’

»Toen ik vorig jaar opnieuw die vraag kreeg, wist ik plots wat het moest worden. Het werd tijd om te kijken wat er áchter de uiterlijkheden schuilging, om het ook eens over de binnenkant te hebben. Want dat voetstuk waar je als BV vaak op geplaatst wordt, strookt niet helemaal met de werkelijkheid.

»Het woord ‘zoektocht’ staat niet zomaar in de titel: het is écht een zoektocht geweest, die me veel zelfkennis heeft opgeleverd. Ik heb bijvoorbeeld veel gelezen over perfectionisme, waardoor ik te weten ben gekomen dat ik echt wel een perfectioniste ben. Ga je op zoek naar de oorzaken daarvan, dan ontdek je dat perfectionisme voortkomt uit angst om niet te voldoen. Of je houdt te veel rekening met andermans mening, terwijl je tegelijk te weinig voeling hebt met je eigen verlangens. Eens je dat weet, kan je daaraan werken.

»Ik heb ook ontdekt dat ik heel graag schrijf: misschien ligt daarin wel een toekomst voor me. Weten wat je graag doet, is een voorwaarde voor geluk. Ik vond het haast jammer toen m’n boek af was.»

HUMO Heb je al plannen voor een nieuw boek?

ILEGEMS «Mijn uitgever zit erop te wachten, maar ik ben nog aan het afkicken van dit boek en alle reacties erop. Ik wil ook niet zomaar aan een tweede boek beginnen: er moet weer een aha-erlebnis aan voorafgaan. Ik krijg de meeste reacties op de kleine en grote persoonlijke verhalen — de herkenbare dingen die iederéén meemaakt — dus misschien ga ik weer die richting uit.»

HUMO Vind je het vervelend dat er vooral veel aandacht gaat naar het overspel van je man, Erik Goossens?

ILEGEMS «Ja. Er wordt me soms verweten dat ik dat verhaal er enkel heb bijgesleurd om m’n boek in de kijker te zetten, maar zo’n verhaal vertel je niet zómaar. Toen ik aan het boek begon, was ik ook helemaal niet van plan om het daarover te hebben. Maar tijdens het schrijven merkte ik dat ik het niet uit de weg kon gaan.

»Ik heb er al zoveel interviews over gegeven, dat mensen denken: ‘Ik weet er alles al over, ik hoef het boek niet meer te lezen!’ Als ik dat verhaal had geschreven om meer boeken te verkopen, dan heeft dat dus een averechts effect gehad (lacht).

»Het boek is veel méér dan dat ene verhaal. Ik schrijf over yoga en meditatie, de vooroordelen erover en mijn bedenkingen daarbij. Ik ben heel blij als mensen me daarover mailtjes of berichtjes sturen, of als ze me laten weten dat ze een recept uit m’n boek hebben klaargemaakt en het lekker vonden.»

HUMO Ben je even blij als lezers moed putten uit je getuigenis over je huwelijkscrisis?

ILEGEMS «Als mensen zo dapper zijn om mij te schrijven: ‘Wij maken hetzelfde mee en putten hoop uit jouw verhaal’, dan zie ik dat als een blijk van waardering. ‘Moedig’ en ‘respect’ zijn de woorden die ik de afgelopen weken het vaakst gehoord heb.

»Ik had niet verwacht dat het nog zo’n groot taboe was. Het was haast nódig dat iemand er eens over schreef. Ik heb veel mails gekregen van therapeuten die me bedanken voor m’n durf. Maar ik heb ook een brief gekregen van een vader wiens dochter door perfectionisme tot zelfmoord gedreven werd: haar eigen onvolkomenheden leken haar te groot in vergelijking met alle valse idealen die ze op sociale media zag. Iedereen toont alleen de hoera-momenten, waardoor je eigen shit abnormaal gaat lijken. Terwijl iedereen natuurlijk weleens moeilijke dagen heeft.

»Mijn boek gaat over wat mooi maakt, vanbinnen en vanbuiten. Dus ook over geluk, een thema waarvoor ik onder meer bij psychiater Dirk De Wachter ben gaan aankloppen. Volgens hem kan je pas echt gelukkig zijn als je beseft dat het leven niet altijd een pretje is. Je moet dóór die slechte momenten. Had ik ons verhaal er niet in verwerkt, dan was dat maar hypocriet geweest. Veel mensen kenden dat verhaal. Ik wilde niet dat zij zouden denken: ‘Ze heeft het over liefde en raadt iedereen aan zich kwetsbaar op te stellen, maar dát verzwijgt ze dan!’»

HUMO In ‘Van Gils & gasten’ zei je dat er een paar jaar geleden al flink over je geroddeld werd. Heb je sinds de verschijning van je boek nog wat van die kwatongen vernomen?

ILEGEMS «Neen. Als je met zo’n verhaal naar buiten komt, krijg je verrassende reacties van mensen van wie je dat niet had verwacht, en géén reactie van wie je dat wél had verwacht.

»Ik heb lang gewacht voor ik ermee naar buiten kwam. Je moet eerst alle pijn en boosheid toelaten, anders kan je niet verder. Ik ontdekte Eriks overspel toen we deelnamen aan ‘Dansdate’ (programma dat Ilegems en Goossens in 2014 wonnen, red.). Hoe pijnlijk die opnames ook waren: we hadden niet uit die wedstrijd kunnen stappen zonder te vertellen waaróm. Maar ik kon het toen zelf nog niet helemaal vatten.

»Dat Erik mij heeft toegelaten om erover te schrijven, waardeer ik enorm, want het brengt hem in een lastig parket. Ik wil absoluut komaf maken met het clichébeeld dat mensen over zo’n situatie hebben: dat er één slachtoffer en twee daders zijn. Zo zwart-wit is het niet. Wie het boek niet gelezen heeft, interpreteert het soms anders, waardoor Erik zich soms de grote boeman voelt. Sommigen zien dat hoofdstuk als mijn ultieme wraak, maar dat is helemaal niet zo.»

HUMO Krijgt hij veel negatieve reacties?

ILEGEMS «Dat valt mee, omdat ik er heel respectvol mee ben omgegaan. Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn aandeel hierin: zoiets gebeurt niet zomaar. Je mag je huwelijk niet als een evidentie beschouwen, je moet je partner voldoende aandacht blijven schenken.

»Erik heeft behoorlijk wat te verwerken gekregen, persoonlijk, professioneel en financieel. Ik was er wel voor hem, maar op den duur begint die aandacht te slijten: ‘Nu kan hij er vast wel weer tegenaan.’ Telkens als ik een trapje hoger klom op de carrièreladder, was dat voor hem een klap in het gezicht. Daar heb ik te weinig oog voor gehad, waardoor hij bij iemand anders aandacht en begrip is gaan zoeken.»

HUMO Vind je het niet jammer dat hij daar niet met jou over gesproken heeft?

ILEGEMS «Natuurlijk. Maar ik ga hier nu niet ons therapeutische proces uit de doeken doen. Nu, die minnares is er ook niet aan begonnen met de intentie een huwelijk kapot te maken: je begint een affaire uit verliefdheid. En ook zij heeft gehoopt op een toekomst die ze in duigen heeft zien vallen. Ik erken ook haar verdriet.»

HUMO Je hebt voor je boek transcendente meditatie uitgeprobeerd. Kan je er daardoor zo bewonderenswaardig mee omgaan?

ILEGEMS (lacht) «Als ik ’s morgens gemediteerd heb, begin ik de dag rustiger en zelfverzekerder. Het maakt je bewust van hoe je tegen jezelf praat, waardoor je meer controle krijgt over de stem in je hoofd. Je emoties kan je niet controleren, maar wél over hoe je erover denkt.

»Mijn boek heeft mijn leven veranderd: ik heb geleerd om op een andere manier tegen het leven aan te kijken. Er zijn zeker nog dagen waarop ik de dramaqueen uithang, maar nu beséf ik dat ook, waardoor ik me de dag nadien kan herpakken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234