null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Blijf van de borsten van onze diensters!’ Zo stoomden de tabloids de Britten klaar voor de Brexit

Op 23 juni 2016 hielden de Britten een referendum over de vraag of ze al dan niet in de EU wilden blijven. Al sinds de Britse toetreding tot de EU bestoken de tabloids hun lezers onophoudelijk met meestal volledig uit de lucht gegrepen horrorverhalen over de Brusselse regel- en spilzucht. Een bijwijlen hallucinante propagandaslag waar ze in Moskou en Pyongyang nog wat van kunnen leren. Mocht u zich afvragen waarom zoveel Britten er zulke rare ideeën over Europa op na houden: een kleine bloemlezing van enkele recente en minder recente krantenkoppen. Cheers!

Marc Van Springel

(Verschenen in Humo op 29 februari 2016)

'Diensters moeten van Europa voortaan hun borsten bedekken' The Daily Telegraph, augustus 2005

Het begon met een bericht in The Daily Telegraph over een protestactie in Beieren. Daar dreigde de dirndljurk die diensters onder meer tijdens het beroemde Oktoberfest dragen te verdwijnen. Volgens Europa stelde het diep uitgesneden kledingstuk de huid (lees: borsten) van de serveersters namelijk te veel aan het zonlicht bloot, en dat kon huidkanker veroorzaken. Een dag later luidde het in The Sun onder de subtiele kop ‘Hands off our barmaids’ boobs!’ dat Britse diensters van Europa geen decolleté meer mochten dragen. In werkelijkheid ging het over de EU-wetgeving rond optische straling. Die bepaalde niet wat diensters al of niet mogen dragen, maar vroeg werkgevers om het risico op schade aan de huid of het netvlies in te schatten bij personeel dat de hele dag in de zon staat te werken. Op het Oktoberfest zijn de decolletés voorlopig nog altijd even diep.

'Alle varkens moeten speeltjes krijgen' The Times, januari 2003

Volgens The Times zou in varkensstallen voortaan in speeltjes (bijvoorbeeld ballen) moeten worden voorzien om de stress bij de dieren te verlichten. Op het niet naleven van de nieuwe wet zou drie maanden celstraf staan. Waarmee de krant een heel eigen interpretatie gaf aan een Europese richtlijn over het welzijn van varkens. Volgens die richtlijn moesten alle varkens beschikken over ‘manipuleerbaar materiaal’, omdat het nu eenmaal hun instinct is om te wroeten. Onderzoek heeft aangetoond dat de dieren zichzelf en andere varkens kunnen verwonden wanneer ze verveeld raken. Als voorbeelden van geschikt wroetmateriaal werden hooi, zaagsel en compost genoemd. Van ballen of andere speeltjes werd nergens melding gemaakt. Evenmin van gevangenisstraffen voor overtreders – dat is een zaak voor de lidstaten. De richtlijn kwam er bovendien op vraag van de varkenssector en de vleesverwerkende industrie zelf.

'Slecht nieuws voor Britse koffieliefhebbers: Brussel wil uw cafeïnegebruik inperken' The Daily Express, mei 2015

De aanleiding voor dit nonsensverhaal was de vraag aan de EU van enkele fabrikanten van energiedranken en andere cafeïnehoudende producten om enkele mogelijk heilzame effecten van cafeïne te onderzoeken. Als fabrikanten die claims in advertenties willen gebruiken, moeten ze namelijk eerst door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid worden goedgekeurd. Eén van de conclusies van het Europese onderzoek was dat de consumptie van maximaal 400 mg cafeïne (of ongeveer vier koppen sterke koffie) per dag geen gezondheidsrisico’s inhield voor volwassenen. Het ging dus om een advies, niet om een wet. Hoeveel koppen koffie of blikjes Red Bull u dagelijks drinkt, is vooralsnog uw zaak.

'De EU spendeert een krankzinnige 25 miljoen pond belastinggeld aan afkickprogramma’s voor Peruaanse drugsverslaafden' The Daily Express, juli 2014

Het grootste deel van de steun aan Peru wordt niet besteed aan afkickprogramma’s voor junkies, maar aan het bestrijden van de lokale cocateelt. Onder meer door mensen die vroeger in de drugsteelt en -handel zaten aan ander, legaal werk te helpen. Minder Peruaanse cocaïne betekent ook minder cocaïne in Europa, want het leeuwendeel van hun productie is voor de Europese markt bestemd. En dus ook voor Groot-Brittannië, want haast nergens in Europa wordt méér coke gesnoven.

'Koorddansers moeten van Brussel een veiligheidshelm dragen' The Times, juli 2003

De krant voerde in het artikel een circusartiest op die voor zijn job vreesde, omdat hij voortaan met een helm zou moeten optreden. De aanleiding voor het artikel was nieuwe Europese wetgeving over de bescherming van arbeiders die op grote hoogte werken. Over circusartiesten werd daarin echter met geen woord gerept, evenmin als over het verplichten van een helm voor dat soort performers.

'Eieren mogen van Europa niet langer per dozijn worden verkocht, maar alleen per gewicht' The Daily Mail, juni 2010

De heisa ontstond toen er in het Europees Parlement werd gedebatteerd over aanvullende regels voor de etikettering van voeding. Er werd onder andere gesproken over de mogelijke verplichting om ook het gewicht op het etiket te vermelden. Niemand opperde ooit het nogal silly idee om het aantal stuks van het etiket te schrappen. En eitjes worden, zoals u in elke supermarkt kunt vaststellen, nog altijd per twaalf, zes of vier verkocht.

'Europa wil Big Brother-achtige technologie in uw auto installeren die al uw bewegingen in de gaten houdt' The Daily Mail, mei 2014

In werkelijkheid ging het om de goedkeuring van eCall, een systeem dat bij een ongeval automatisch de hulpdiensten waarschuwt, zodat die veel sneller ter plaatse kunnen zijn. Europa is het erover eens om alle nieuwe auto’s met de technologie uit te rusten, een maatregel die jaarlijks 2.500 mensenlevens kan redden.

'De Brusselse taalpolitie wil het woord ‘faillissement’ verbieden' The Mail On Sunday, februari 2014

The Mail en The Sun, snel gevolgd door The Daily Express, hingen hun verhaal op aan één zinnetje uit een 140 pagina’s tellende studie die door een commissie van het Europees Parlement was besteld. Concreet ging het over de bescherming van klanten die gebruikmaken van financiële diensten. Mensen die ooit failliet gingen en een nieuwe zaak willen opstarten, kunnen banken vaak maar moeilijk overtuigen om hen opnieuw geld te lenen. In het rapport werd daarom voorgesteld om de pejoratieve term ‘faillissement’ door het iets neutralere ‘schuldregeling’ te vervangen. Het sloeg bovendien alleen maar op mensen die niet door hun eigen onverantwoorde gedrag financiële problemen kenden, maar omdat de bank hen dubieuze producten had aangesmeerd. En het ging om een suggestie in een rapport van een extern adviesbureau, niet om een Europese verplichting.

'EU-inspecteurs kunnen straks uw tuin volledig verwoesten' The Daily Express, maart 2014

Een troep mannen in overalls die je met liefde aangelegde tuin binnenvalt en alle bloemen en struiken verwijdert die Europa heeft verboden, het is zowat de ultieme nachtmerrie van elke Brit. De Express inspireerde zich voor dat wilde verhaal op het Europese voornemen om een lijst van zogeheten invasieve soorten aan te leggen: dat zijn soorten (planten en dieren) die normaal niet in de EU (of bepaalde gebieden) voorkomen, en door hun agressieve verspreiding grote ecologische en economische schade kunnen aanrichten. Op de lijst staan onder andere de Japanse duizendknoop, de reuzenberenklauw, de potentieel dodelijke tijgermug en de beverrat. De planten die in de meeste tuinen staan, komen uiteraard niet op de lijst voor. En de Britten hoeven al helemaal niet te vrezen voor, zoals de Mail suggereerde, EU-inspecteurs die hun rododendrons of dwergmispels komen uitspitten.

'Om de EU-wetgeving over bemesting te omzeilen moet een boer uit Beieren zijn koeien luiers omdoen!' The Daily Mail, oktober 2014

Een boer uit Beieren haalde paginagroot alle Britse tabloids toen hij zijn koeien met buitenmaatse luiers in zijn weide liet rondlopen. Hun vlaaien bevatten namelijk te veel door Europa verboden nitraten, en om geen sancties te riskeren zag hij zich naar eigen zeggen wel verplicht zijn runderen op die manier te laten grazen. Er is inderdaad een Europese richtlijn die het gebruik van nitraten aan banden legt (ze dateert overigens al van 1991), maar daar zijn goede redenen voor. Nitraten, die via overbemesting in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen, kunnen een gevaar voor de gezondheid vormen. En in oppervlaktewater stimuleren ze de groei van algen, wat nefast is voor alle andere leven in het water. Het is aan de lidstaten om te bepalen hoe de Europese richtlijnen rond nitraten worden uitgevoerd. Europa noch de Duitse overheid is ooit van plan geweest om luiers voor runderen te verplichten. En nu denkt u waarschijnlijk net hetzelfde als wij: eigenlijk toch wel een klein beetje jammer.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234