'Er zijn geen doden. Die zogezegde slachtoffers werkten allemaal voor de regering’ Beeld
'Er zijn geen doden. Die zogezegde slachtoffers werkten allemaal voor de regering’

20 jaar9/11

De complotten van 9/11: de helft van de Amerikanen gelooft niet meer in de officiële versie

Op 11 september 2001 boorden twee verkeersvliegtuigen zich in de WTC-torens in New York, en sloeg er eentje te pletter tegen het Pentagon in Washington: de grootste terroristische aanslag aller tijden, gepland en uitgevoerd door leden van Al-Qaeda. Althans, dat is de officiële versie. Nog voor het vuur in de WTC-torens was geblust circuleerden op het internet al de eerste complottheorieën: de Amerikaanse regering zat zélf achter de aanslagen, de officiële uitleg hield geen steek.

Annemie Bulté

(Verschenen in HUMO 3441/34 van 15 augustus 2006)

Wist u dat er vlak na de aanslagen op Ground Zero een haast smetteloze reispas werd teruggevonden van een van de kapers? Lijken waren verpulverd en gigantische hoeveelheden staal gesmolten, maar dat ene papiertje had de extreme hitte overleefd. Wist u dat de snelheid waarmee de WTC-torens instortten volgens experts wijst op een gecontroleerde, door explosieven op gang gebrachte sloop? Wist u dat verschillende getuigen, onder wie brandweerlui, na de vliegtuigcrash in de WTC-torens meerdere explosies hoorden? Wist u dat er, twee blokken verder dan de Twin Towers, ook een derde gebouw van het World Trade Center is ingestort, zonder dat er een vliegtuig was ingevlogen? Wist u dat het toestel dat in het Pentagon vloog een gat sloeg van 5,5 meter doorsnede - en dus nooit een Boeing 757 met een spanwijdte van 38 meter kan zijn geweest?

Met zulke vragen proberen aanhangers van de complottheorie de versie van de Amerikaanse overheid over 9/11 onderuit te halen. En daar slagen ze blijkbaar ook in: volgens opiniepeilingen gelooft bijna de helft van de Amerikanen inmiddels al niet meer in de officiële lezing van de gebeurtenissen.

'Loose Change 2', is een 81 minuten durende documentaire van de 22-jarige Amerikaan Dylan Avery, die de complottheorieën die op het net circuleren bundelt. Avery zelf deed geen onderzoek en ondervroeg geen getuigen, maar putte rijkelijk uit verklaringen van ooggetuigen in de media, uit officiële overheidsdocumenten en nieuwsverslagen van CNN, Fox News, Associated Press, Reuters... én zette er een aanstekelijke elektronische beat onder. Het werd een gigantisch succes. Met meer dan 20.000 hits per dag is 'Loose Change 2' een van de meest bekeken films op het internet.

In de Frans-Duitse reportage 'Le 11 septembre n'a pas eu lieu' krijgen de tegenstanders van de complotdenkers het woord. De documentaire houdt de bekendste samenzweringstheorieën tegen het licht, en haalt ze onverbiddelijk onderuit. De Frans-Russische journalist Antoine Vitkine, die aan de reportage meewerkte, ergert zich blauw aan de 'klinkklare nonsens' die fantasten als Dylan Avery & co. de wereld insturen.

ANTOINE VITKINE «In Amerika is het een traditie te denken dat de federale regering niks anders doet dan complotten uitwerken. Twintig procent van de Amerikanen gelooft dat er marsmannetjes onze planeet bezocht hebben, en dat de Amerikaanse regering dat verbergt. De complottheorie is een lapmiddel voor intelligentie: als je niet kan vatten wat er echt gebeurd is, dan neem je maar je toevlucht tot dat soort simpele verhaaltjes.»


Bommen en granaten

Zo simpel oogt de internetfilm 'Loose Change 2' nu ook weer niet. Het bombardement van gegevens over tegenstrijdigheden en lacunes in de officiële 9/11-versie maakt indruk, zelfs als je weet dat de makers geen moeite deden om hun informatie te verifiëren.

Zo besteedt Dylan Avery - en heel wat complotdenkers met hem - nogal wat aandacht aan de instorting van de WTC-torens: die zou niet door brandende vliegtuigbrandstof maar door explosies veroorzaakt zijn. Avery leidt dat onder meer af uit het gegeven dat de torens binnen tien seconden instortten. Voor een gebouw van 415 meter hoog is tien seconden bijna de snelheid van een vrije val. Als iedere verdieping een klein beetje weerstand bood, zodat erdoorheen breken een halve seconde zou duren, zou het instorten van al de verdiepingen - 85 in totaal - meer dan 40 seconden in beslag nemen. De noordelijke toren stortte zelfs nog sneller in - in nauwelijks acht seconden. Het beton van de WTC-torens werd daarbij verpulverd tot een uiterst fijn stof, waarvoor een kracht nodig is die meer dan twintig keer zo groot is als de energie die vrijkomt bij een instorting. Zo'n kracht, betogen de aanhangers van de 'gecontroleerde vernietigingstheorie', kan alleen van explosieven afkomstig zijn.

DYLAN AVERY (in de documentaire 'Loose Change 2') «Heel wat nieuwsreporters die live verslag uitbrachten van de crashes in de Twin Towers, hadden het over een tweede explosie, negen seconden nadat het tweede vliegtuig zich in de zuidelijke toren had geboord. Ooggetuigen zagen zes vuurflitsen in het gebouw tussen de tiende en de vijftiende verdieping. Ene Willy Rodriguez, die op 11 september aan het werk was op de benedenverdieping van één van de torens, hoorde twéé achtereenvolgende explosies: één uit de kelder, en één die van boven kwam. Ook brandweermannen zeiden dat ze meerdere knallen hadden gehoord die hen deden denken aan bomexplosies.»

De broer van Bush

Maar hoe waren die bommen dan terechtgekomen in de streng beveiligde WTC-torens? Daarvoor duikelt Avery een werknemer uit de Twin Towers op, die getuigt dat er in de weken voor 11 september verschillende evacuatieoefeningen gehouden werden, waarbij de torens volledig ontruimd moesten worden.

AVERY «Drie dagen voor de aanslagen werden alle explosievenspeurhonden uit het gebouw geweerd. Waarom? Misschien moeten we het antwoord zoeken bij de firma die de beveiliging van de WTC-torens verzorgde. Die wordt gerund door de broer van George Bush, Marvin

- Zou het dan toch kunnen dat de Twin Towers een beetje 'geholpen' werden om in te storten?

ANTOINE VITKINE (anticomplotdenker) «Een heel eenvoudig antwoord. Zijn er of zijn er niet twee vliegtuigen in de torens gecrasht? Daar draait het om, dat weten we. De rest zijn hypotheses.

»Misschien hebben die mensen inderdaad explosies gehoord, maar dat kunnen toch ook gasontploffingen geweest zijn? Er waren veel keukens in de torens. En misschien waren die mensen ook in paniek, en hebben ze een vertekend beeld van wat er echt gebeurd is.

»Wat de snelheid van de instorting betreft: ik ben geen expert, maar als de meest gerenommeerde bouwingenieurs me perfect kunnen uitleggen wat de oorzaken van de instorting geweest zijn, en helemaal geen problemen hebben met hoe snel het allemaal gebeurde, dan leg ik me daarbij neer. Sinds 9/11 heeft men trouwens de constructiemethodes van wolkenkrabbers aangepast, net omdat ze niet bestand bleken te zijn tegen vliegtuigcrashes.»

Maar er was ook nog een derde WTC-toren in Manhattan, een gebouw van 47 verdiepingen even verderop. Uren na de ineenstorting van de Twin Towers, vatten twee verdiepingen van de derde toren vuur. De brandweer zei aanvankelijk dat ze de brand onder controle had, maar toen stortte het gebouw plots in, op dezelfde manier als de Twin Towers. Om 17.18 uur. Alsof het verkruimelde.

VITKINE «De instorting van de derde toren is veroorzaakt door de val van de twee andere torens: rondvliegend puin en gensters, trillende bodem... Je hebt helemaal geen bommen nodig om dat feit te verklaren.

»Kijk, het stoort me verschrikkelijk dat er voor complotdenkers gewoonweg geen toeval bestaat. Er was inderdaad een detail dat tot de verbeelding sprak, namelijk dat in de derde toren een bijkantoor van de CIA gevestigd was, et alors? De CIA heeft overal in New York bijkantoren. Toch compleet absurd dat ze die toren zouden willen opblazen net omdat ze daar zelf een kantoor hebben?»


Geen doden

De Twin Towers werden getroffen om 8.46 u. en 9.02 u. Om 9.38 u. werd het Pentagon geraakt door wat de eerste ooggetuigen omschreven als een 'snel en uiterst manoeuvreerbaar toestel, dat een schril lawaai maakte, zoals een militair vliegtuig.' De inslag en de brand die erop volgde, doodde 125 medewerkers van het Pentagon, vooral burgers. Achteraf bleek het om een veel groter toestel te gaan, een Boeing 757.

De officiële versie van de Pentagoncrash heeft het meeste kritiek gekregen, onder meer van de Franse onderzoeker en linkse activist Thierry Meyssan. Zijn belangrijkste bewijsstuk zijn de foto's die direct na de inslag zijn gemaakt. Een van de foto's toont een gat in de buitenmuur met een doorsnede van vier en een halve à vijf en een halve meter. Op geen van die eerste foto's is enig teken van een vliegtuig te zien - geen romp, geen staartstuk, geen vleugels, geen motoren - en ook geen enkel spoor van iets dat over het grasveld zou hebben geschraapt. Wat het Pentagon had geraakt, was dus vanuit de lucht ingeslagen, en volledig gedesintegreerd na de impact. Maar kan een gat van 5,5 meter breed veroorzaakt worden door een toestel met een spanwijdte van 38 meter? Thierry Meyssan (en ook de makers van 'Loose Change 2') beweren dat de Pentagon-aanslag een macabere mise-en-scène was: er werd een Amerikaanse kruisraket afgevuurd, die moest doorgaan voor een Boeing 757.

Dat argument wordt in de reportage 'Le 11 septembre n'a pas eu lieu' overtuigend weerlegd door een militair expert, generaal Jacques Rolland, die optreedt als rechtbankdeskundige inzake vliegtuigcrashes.

VITKINE «Hij legt uit waarom er geen herkenbare sporen van het vliegtuig teruggevonden zijn: door de extreme hitte en wrijving is het toestel goeddeels verdampt. Trouwens, als vlucht 77 niet in het Pentagon is gevlogen, waar is dat toestel met al zijn passagiers dan wel naartoe?»

Over de passagiers van vlucht 77, die door hun familieleden als dood worden beschouwd, hebben sommige complotdenkers een aardige theorie. Neem nu de excentrieke miljardair Jimmy Walter, die meer dan 4 miljoen dollar besteedde aan een advertentiecampagne in de belangrijkste Amerikaanse kranten en tijdschriften met de vraag: 'Are we safer now?'- 'Zijn we nu veiliger?'

JIMMY WALTER (in een Amerikaans tv-interview) «Ik ben er vast van overtuigd dat de passagiers nog altijd leven, en veilig en wel zijn. Waarschijnlijk werkten ze allemaal voor de Amerikaanse regering.»


Het jodengerucht

HUMO Ook veel Arabieren zijn fervente aanhangers van complottheorieën. Zo is er het hardnekkige gerucht dat meer dan vierduizend joden op 11 september niet zijn komen opdagen op hun werk in het World Trade Center.

VITKINE «In de islamitische wereld geloven heel veel mensen dat gerucht nog altijd, ook al is intussen bekend dat er in de Twin Towers zo'n 400 joden zijn omgekomen. De Arabische wereld zit in een zeer diepe crisis, en Israël is hun ideale zondebok, ook vóór 9/11 al.

»Ik vond het daarom wel interessant uit te zoeken waar dat jodengerucht vandaan komt. Ik heb het nagetrokken, en ik denk dat de oorsprong van het cijfer 4.000 ligt in een persmededeling van de Israëlische ambassade in de VS: op 11 september, vlak na de aanslagen, drukken ze hun bezorgdheid uit over de vierduizend Israëlische staatsburgers die in en rond New York wonen en werken. In ieder geval verscheen er kort daarop een berichtje in een Iraanse krant over de 4.000 joden die op 11 september waren thuisgebleven. Het bericht is meteen overgenomen door het Libanese televisiestation Al-Manar, niet toevallig de zender van Hezbollah. Daarmee was het gerucht gelanceerd, en bijna elke Arabische krant heeft het overgenomen.»

HUMO Terug naar de westerse geruchtenmolen: critici twijfelen aan de echtheid van de telefoongesprekken die passagiers van de gekaapte vliegtuigen net voor de crash met hun familie voerden.

VITKINE «Ja, ze beweren dat die gesprekken in scène gezet zijn, omdat een gsm op die hoogte er maar moeilijk in slaagt verbinding te maken. Dat klopt. Maar ze vergeten erbij te vermelden dat er vaste telefoontoestellen in het vliegtuig beschikbaar waren, waarmee je tijdens de vlucht probleemloos kon telefoneren.»

HUMO Er woedt ook een verhitte discussie over de identiteit van de kapers. Afhankelijk van de bron zouden er nog vijf tot negen in leven zijn; ze zouden rustig hun dagen slijten in Saudi-Arabië.

VITKINE «Er is al heel veel onderzoek naar de namen van die kapers gedaan, onder andere door de journalisten van Der Spiegel. In het begin zijn er inderdaad een paar fouten gemaakt, maar dat komt doordat je Arabische lettertekens op verschillende manieren kan omzetten in ons alfabet, waardoor één en dezelfde naam soms heel verschillend gespeld wordt. Dat hééft tot verwarring en persoonsverwisselingen geleid, maar daaruit nu meteen zonder enig verder bewijs besluiten dat die kapers nog in leven zijn...

»Kijk, de grond van het probleem is dat die complottheoretici niet geloven in toeval, en er geen rekening mee houden dat de Amerikaanse overheid ook fouten kan maken. Dus als ze op een toevalligheidje stuiten, of een vergissing van de regering, roepen ze meteen: 'Zie je wel! Complot!'»


Van de aardbodem verdwenen

Op het internet is ondertussen ook een beweging ontstaan tégen de complottheorieën. Wie ‘Screw Loose Change’ op Google intikt, komt terecht op een site die van leer trekt tegen de Dylan Avery’s van deze wereld - met dezelfde verbetenheid. Op hun websites zijn video’s en tapes te bekijken en te beluisteren die voor de makers van 'Loose Change' wel bijzonder pijnlijk moeten zijn.

Zo is er een interview van Dylan Avery met Wing TV Radio, waarin de jonge filmmaker het verhaal doet van een van de jongste slachtoffers van 9/11: de elfjarige Bernard Curtis Brown, die op vlucht 77 zat – het toestel dat (zogezegd!) in het Pentagon vloog. Bernard Brown was op uitstap met zijn klas voor een National Geographic Field- trip, maar had kennelijk vliegangst. Volgens Avery zou Bernards vader, die in de Navy-vleugel van het Pentagon werkte, die ochtend met de elfjarige een ‘vader-zoon-gesprek’ gehad hebben over de dood.

DYLAN AVERY «Hij zei tegen zijn zoon: ‘Wees niet bang om te sterven, iedereen moet op een dag dood.’ En toen, heel vreemd, nam Bernards vader een snipperdag om golf te gaan spelen. Een man die nooit eens vrij nam, en uitgerekend op 11 september, nadat hij zijn zoon heeft gezegd niet bang te zijn om te sterven, besluit hij er een dagje tussenuit te knijpen! Ik bedoel, als hij niet was gaan golfen, was hij dood geweest!»

REPORTER «Eh… very interesting.»

AVERY «Ja, hé?»

REPORTER «Heeft iemand de vader daar ooit over aangesproken?»

AVERY «Wel euh, ik en Phil hadden het idee hem op te sporen, om te zien of hij overstag zou gaan, maar ik denk dat die kerel zo diep in dit schandaal zit… (lacht) Hem aan de telefoon uitvragen waarom hij zijn zoon de dood ingestuurd heeft, is misschien toch niet zo’n goed idee! (lacht)… Niemand heeft trouwens na 9/11 nog van Bernards vader gehoord, hij is gewoon van de aardbol verdwenen.»

Het interview wordt afgebroken en er volgt een foto van Bernards vader, die op 11 januari 2002 deelneemt aan een herdenkingsceremonie voor de 9/11-slachtoffers aan het Pentagon. ‘Chief Petty Officer Bernard Brown loopt vooraan en draagt een brandende toorts van de Olympische winterspelen, te midden van een haag van 184 Amerikaanse vlaggen.’

Op een video zien we de makers van 'Loose Change' naar Ground Zero trekken ter gelegenheid van een reclamecampagne voor hun film. Voor de vijfde verjaardag van 9/11 hebben ze met een filmstudio onderhandeld voor een derde, final cut van hun internetdocumentaire. ‘Het wordt een geweldig jaar voor de waarheid,’ zegt Dylan Avery tegen de camera.

In de volgende scène zien we Avery een weduwe aanspreken, wier echtgenoot is omgekomen in de WTC-torens. Hij overhandigt haar een exemplaar van de dvd 'Loose Change 2'.

AVERY «Serieus, mevrouw, u krijgt hem van mij, gratis. Want u weet niet waarom uw man écht is gestorven. Uw man werd vermoord…»

WEDUWE (een beetje overdonderd) «Ja, hij werd vermoord…»

AVERY (onderbreekt) «Uw man werd vermoord door de Amerikaanse regering, mevrouw! Niét door een man met een baard in een grot ergens in Afghanistan… Ik geef u deze dvd, bekijk hem, en u zal het begrijpen. Uw man verdiént de waarheid…»

***

Net nu de verjaardag van 9/11 er zit aan te komen, raakte bekend dat de Britse inlichtingendiensten bomaanslagen op tien passagiersvliegtuigen hebben verijdeld. Ze arresteerden 24 vermoedelijke terroristen, waarvan een groot deel afkomstig uit Pakistan. Volgens de Britse binnenlandminister John Reid is daarmee een ‘onvoorstelbare massamoord’ vermeden. Of… een nieuw onvoorstelbaar ‘verschrikkelijk bedrog’.

Misschien toch geen al te best moment voor complottheorieën.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234