'Bij warm weer lopen er meer zotten rond' Beeld Getty Images
'Bij warm weer lopen er meer zotten rond'Beeld Getty Images

de zomer van zweten en zuchtenhet leven zoals het is in het bordeel

‘De felste stinkerds vind je onder de plastrons. Ik trok er eens één zijn broek uit en dacht: ‘Is dat hier aan het rotten, of wat?’’

Tropische zomerhitte is een kwelling voor wegenwerkers, serristen en hartlijders. En je zult maar kassierster van een openluchtzwembad zijn, of hulpje in een frituur. Toch bestaan er ergere klussen. In het schemerduister van de samenleving wordt er ook behoorlijk wat afgezweet. Het predikaat ‘Meisjes van plezier’ is in de zomer volkomen misplaatst. Krijg bij 40 graden Celsius maar eens een hijgende vent in je tent. Neen, dán liever een Humoreporter!

Martin Heylen

(Verschenen in Humo juli 1995)

Op een zonnige middag stappen wij fluitend één van de vele Antwerpse bordelen binnen. Twee schaars geklede vrouwen veren op. ‘Laten we het maar meteen doen,’ stel ik voor. Tussen de pornoliteratuur en bloteborstenposters is het even zoeken naar een geschikte plek; het kamertje is duidelijk niet berekend op een duointerview. Er staat één fauteuil (in de vitrine), één stoel, een voetbad en een lavabo. ‘Waarom kruipen we niet in bed?’ vraagt Maria. ‘Dat is tenslotte de plek waar we het meest transpireren.’ Ik leg mijn taperecorder tussen de twee dames. Het rode lichtje brandt. Het gordijn is dicht. We kunnen beginnen.

HUMO Hoe voelt het aan om met dit warme weer de hele dag achter dat raam te zitten?

MARIA «Als in een serre! Patricia heeft er geen last van: zij werkt aan de schaduwkant van de straat. Maar ik zit ‘s middags pal in de zon. Dat is niet om uit te houden. Ik schuif mijn zetel wel wat achteruit, maar ik kan me niet permitteren om te ver van het raam te gaan zitten.»

PATRICIA «Zon of geen zon: de warmte blijft binnen. Daar helpt geen ventilator tegen.»

HUMO Is het voor jullie ook komkommertijd?

MARIA «Ja, in volle zomer gaan de zaken altijd slecht. De mannen hebben minder goesting. Ze paraderen wel voorbij het raam maar ze komen niet binnen.»

PATRICIA «Als het drukkend warm is heb ik zelf ook niet veel zin. Enerzijds hoop ik dat er eentje binnen komt, anderzijds denk ik: ‘Kom liever een andere keer.’»

MARIA «Ik niet. Dit is mijn broodwinning. Laat het maar snikheet zijn. Als ze maar binnen komen.»

PATRICIA «Kom kom, Maria: je weet toch ook dat we in de zomer veel harder moeten werken? Als het warm is, duurt het veel langer voor die mannen klaar komen. Ik vind dat zo frustrerend: je doet geweldig je best, je weet wat erin zit en het... het wordt niets. Ik hou daar een onbevredigd gevoel aan over.»

HUMO Is het bed vaak nat van het zweet?

ALLEBEI «Neen, natuurlijk niet.»

HUMO Ook niet als het héél lang duurt?

MARIA «Dat is hier geen kwestie van uren, jongen! Dat is een passage, meer niet. Binnen en buiten. De lopende band. (Beiden schateren)»

HUMO Met dat zweterige weer is het allicht niet prettig om altijd die glibberige mannen over je heen te krijgen?

MARIA «De meeste klanten zijn niet veeleisend. Dikwijls vraag ik vooraf: ‘Schatje, is het niet een beetje te warm voor dát?’ De vaste klanten zeggen dan: ‘Ja, speel jij er maar een beetje mee.’ Dan heb je gelukkig niet zoveel lichamelijk contact.»

PATRICIA «De vaste klanten kennen zichzelf en zoeken samen met mij naar een alternatief.»

HUMO Raken mannen niet opgehitst door de monokini’s op het strand en de vele minirokjes in het straatbeeld?

PATRICIA «Ja, dat vind ik wel positief.»

MARIA «Helaas gaat het snel over door de warmte. In de zomer krijg je de meest klanten na middernacht, als het buiten begint af te koelen. In de winter gaan de zaken overdag beter.»

HUMO Liggen er dan dekens op het bed?

MARIA (proest het uit) «Neen, natuurlijk niet. Die mannen komen hier niet slapen, hoor! In de winter staat de centrale verwarming aan en voor de rest warmen wij hen wel op (lacht)

Geurtjes

HUMO Ligt het deodorantverbruik ‘s zomers veel hoger?

PATRICIA «Ik gebruik er in elk geval veel meer dan ‘s winters. Als je een man ontvangt, moet je fris ruiken.»

MARIA «Na zo’n dag voor het raam plak ik van het zweet. ‘s Morgens neem ik wel een douche, maar door dat warme weer moet ik me na het werk soms nog eens douchen.»

HUMO En de klanten?

PATRICIA «lk zeg het niet graag, maar ik krijg heel weinig frisse mannen over de vloer: pakweg twee op tien. Soms slaat er al een walm in mijn neus als zo’n man nog maar zijn hemd losknoopt.»

MARIA «Ze dragen een keurig maatpak, een wit hemd, een das. Ze hebben fijne maniertjes en bekijken je vanuit de hoogte. Ze zien er tiptop verzorgd uit. Tot ze hun broek uittrekken... (zuur gezicht)»

PATRICIA «Die geur is soms zo indringend: het is alsof hij zich in je neus vastzet.»

MARIA «Ik trok er eens een zijn broek uit: amai mijn neusbeentje! Ik dacht: ‘Is dat hier aan het rotten, of wat?’»

PATRICIA (verontwaardigd) «Beseffen die mannen dat zelf niet? En hun vrouw dan?Die wordt daar toch ook mee geconfronteerd?»

MARIA «Die vrouwen zullen ook zo zijn, zeker? Ik zou niet kunnen samenleven met zo’n man.»

HUMO Vraag je dan of ze zich eerst willen wassen?

PATRICIA «Pff, als je daar eerst nog je tijd moet instoppen, is het einde zoek. Sommige mannen, maar niet veel, vragen zelf om zich even te verfrissen. Dat kan uiteraard: daartoe is er een lavabo, vloeibare zeep en een rol keukenpapier. Een handdoek gebruiken we niet meer: handdoeken zijn broeinesten van bacteriën. Voor mezelf gebruik ik aparte zeep.»

MARIA «Achteraf geef ik de klant de kans om zich wat te verfrissen. Dan krijg ik soms als antwoord: ‘Laat maar, ik neem straks wel een bad.’ Als dezelfde klant twee dagen later terugkomt, stinkt hij vaak nog méér.»

HUMO Waarom vraag je niet of hij zich vooraf wil douchen?

MARIA «Luister, jongen: als je zo een vuilaard treft, wil je maar één ding: dat hij zo snel mogelijk weer buiten is. Sommigen zijn zich niet eens bewust van hun eigen stank.»

PATRICIA «Sommigen schamen zich omdat de binnenkant van hun onderbroek een bruin streepje vertoont. Ze spartelen zo snel mogelijk uit hun slipje en trachten het weg te moffelen. Bij mij pakt dat niet. Het eerste waar ik bij een man naar kijk is naar zijn onderbroek. ‘Hemeltje, neen toch,’ denk ik dan. ‘Er zal gegarandeerd weer een streep op mijn handdoek staan.»

(Maria lacht)

HUMO Ligt er altijd een handdoek op bed?

PATRICIA «Ja, een sponshanddoek. Er werkt namelijk nog een ander meisje in dezelfde kamer, dus houden we het bed voor elkaar proper. We hebben elk onze eigen handdoek.»

HUMO Jullie hebben nog met geen woord gerept over zindelijke, naar Cacharel en Egoïste geurende klanten.

PATRICIA «Die bestáán, maar ze zijn zeldzaam. Alleen al de vaststelling dat een man fris ruikt, vind ik een heerlijke belevenis.»

MARIA «Een verzorgd lichaam heeft niets met uiterlijk of kleren te maken. Al vaak meegemaakt: een slonzige kerel in een flodderige jeansbroek en met een verwaaid uiterlijk die heel goed op zijn hygiëne lette. De felste stinkerds vind je onder de plastronnekes.»

PATRICIA (zucht) «In het begin hebben we het daar vaak over gehad, hé Maria? Ik moest soms bijna braken als ik het condoom bij de klant aanbracht. Wat ik niet begreep was dat het blééf stinken, ook als het condoom er al rond was. Hé, Maria?»

MARIA «Dé truuk, meisje, is dat je hem zoveel mogelijk probeert op te hitsen, zodat het snel voorbij is.»

PATRICIA «Achteraf spuit ik overal deodorant.»

MARIA «Sommige mannen stinken ook geweldig aan hun voeten. Die weeë zweetgeur dringt in de mat en geraakt er de eerstvolgende uren niet meer uit. Daarstraks had ik er zo eentje. Die mens was helemaal niet vuil, maar ik krijg gewoon de pest in als ze me vragen ‘Trek mijn sokken uit.’ Ik heb hem gezegd: ‘Hou je sokken maar aan. Tussen je tenen heb ik niks te zoeken.’»

HUMO Het is wellicht ook onmogelijk om de ramen open te zetten?

PATRICIA«Dat spreekt vanzelf. We moeten aan de privacy van onze klanten denken.»

MARIA «Dikwijls komen er mannen aan de deur luisteren, of op je raam tikken, als ze zien dat het gordijntje dicht is. Dat zijn de geile gluurders, de pottekijkers die in het weekend hun toerke doen.»

HUMO Vliegen en muggen, hoe zit het daar mee?

MARIA «Daar hebben we in de zomer veel last van. We stoppen verdelgingsapparaatjes in het stopcontact.»

Ozon

HUMO Als het zeer warm is waarschuwt het K.M.I. hartlijders en mensen die last hebben met hun ademhaling voor al te felle inspanningen, onder andere wegens het hoge ozongehalte.

MARIA «In alle oprechtheid: ik ben soms bang dat een klant een beroerte zou krijgen. Als ik een oudere mens zie binnenkomen, flitst het altijd door mijn hoofd: ‘Zou ik het wel durven doen?’»

PATRICIA «Ik ook. Terwijl ik bezig ben blijft de gedachte aan een mogelijke hartaanval door mijn hoofd spoken.»

MARIA «Anderzijds zitten we hier toch om onze kost te verdienen, dus neem ik het risico. Ik denk wel dat ik onmiddellijk met dit werk zou stoppen als er ooit één dood zou blijven.»

HUMO Is dat al gebeurd, bij collega’s?

MARIA «0 ja. Een paar jaar geleden hoorden we om het hoekje plots kabaal. Er werkten daar een aantal jonge hoertjes en we dachten: ‘Er zijn problemen met een lastige klant, laten we een handje gaan toesteken en hem samen buitengooien.’

»Ik wist niet wat ik zag. Op het bed lag een blote vent, dood. Mijn vriendin begon meteen hartmassage toe te passen. ‘Neem jij even over,’ vroeg ze, maar ik viel bijna flauw. Hij was van middelbare leeftijd en had middenin het liefdesspel een beroerte gekregen.»

HUMO Wat een dood.

PATRICIA «Op mij is er nog nooit een man gestorven, wel is er al een onpasselijk geworden. Ik zag hem almaar bleker worden. Op de duur stopte ik. ‘Waarom ga je niet eerst even naar het toilet?’ vroeg ik. Hij had heel veel bollekes gedronken. Pas na een half uur kwam hij naar buiten. Hij trok zijn kleren aan, ging weg en is nooit meer terug gekomen.»

HUMO Heeft hij betaald?

PATRICIA «Ja.»

MARIA «Als ze kunnen zuipen, moeten ze maar kunnen betalen ook. Ik ben geen sociale dienst. Ik aanvaard trouwens geen klanten die gedronken hebben.»

HUMO Wat is de grens: 0,8 pro mille?

MARIA «Met `niet drinken’, bedoel ik: niet over de schreef. Die kerel die gisteren bij jou over de drempel waggelde, zou ik nooit ontvangen hebben, Patricia.»

PATRICIA «0, dat viel mee hoor. Hij zwaansde wel veel, maar alles verliep naar wens.»

HUMO Waarom laat jij geen dronken mannen binnen?

MARIA «Omdat het een geweldige rompslomp is om een dronken man naar zijn hoogtepunt te brengen. ‘Allez, nog efkes’, zeuren ze dan, maar het is een hopeloze strijd. Je verspilt alleen maar kostbare tijd. Ze willen niet bijbetalen omdat het zo lang duurt, ze worden sneller agressief en je loopt gevaar. Neen, liever niet.

»Er zijn altijd uitzonderingen. Ik heb een vaste klant die alleen maar langs komt als hij te dronken is om nog een stap voor of achteruit te zetten. Maar als je die ook maar eventjes beet pakt, is het al zover en vertrekt hij weer. (lacht) En hij betaalt heel goed.»

HUMO Wat is de basisprijs?

MARIA «25 euro. Fantasietjes kosten meer. Bij warm weer kan het duurder uitvallen omdat het niet meteen lukt en er andere dingen worden geprobeerd.»

PATRICIA «En bij warm weer lopen er meer zotten rond.»

HUMO U bedoelt?

MARIA «Van de week kwam er een binnen die me eerst vroeg hoeveel het kostte en toen zei dat hij wel elders naar de blote tieten zou gaan kijken en zich masturberen. Ofwel komen de freaks, die heel buitenissige dingen willen. Er lopen heel abnormale mensen rond.»

PATRICIA «Vorige week vroeg een klant me of ik een warme jas wou aantrekken. Het was snikheet, ik schat vijfendertig graden. ‘Schatje, kunnen we dat niet op een andere keer doen?’ vroeg ik. Maar hij betaalde, dus trok ik de warme jas aan. Hij trok er ook een aan. Heel mijn lichaam plakte van het zweet. Toen alles achter de rug was en we ons verfrist hadden, vroeg ik: ‘Hopelijk vond je het goed?’ Hij zei: ‘Het was gene vette.’ (Boos) Ja, zèg!»

MARIA «Ik ken die man. In de winter wil hij dat ook altijd. Dan staat de verwarming aan, wat ook kan tellen. In het begin kon ik zulke dingen niet aan. Ik heb vaak zitten schreien. Gaandeweg word je harder en zeg je: ‘Geef hier die jas.’»

HUMO Beginnen jullie ‘s zomers vroeger te werken?

PATRICIA «Ja, rond zeven uur ‘s morgens.»

MARIA «Mannen uit de nachtshift komen nog even langs voor ze naar huis gaan. Als er in de voormiddag veel klandizie is, kunnen we al in de vroege namiddag naar huis.»

HUMO Is de vakantie een slappe periode?

MARIA «Dat verschilt van jaar tot jaar. Dit jaar voelen we goed dat er veel mensen op reis zijn.»

HUMO En de buitenlandse toeristen?

MARIA «Die komen ook langs, ja. In de loop van de dag kuieren ze voorbij het raam met hun vrouw en hun kinderen en kijken ondertussen waar ze hun gading kunnen vinden. Als de echtgenote het ‘s avonds te warm heeft en op haar bed gaat liggen, glipt de man er eventjes van tussen. Ofwel gaan ze pistolékes halen, is het niet, Patricia?»

HUMO U zegt?

MARIA «Op zondagmorgen is dat. Dan komt er zo’n man hijgend naar binnen gevallen, die me zegt: ‘Het moet rap gaan. Ik heb gezegd dat ik pistolékes ging halen.’»

PATRICIA «Er stond dan veel volk bij de bakker! (lacht)»

MARIA «Je begrijpt nu wel dat ik mijn eigen man niet vertrouw. Die mag niet eens alleen gaan plassen! (lacht)»

Vakantie

HUMO Vakantie, dat betekent: geen school. Komen er in juli en augustus wel eens scholieren langs?

MARIA «Zelden. Scholieren komen vooral op schoolreis naar ons kijken, in gezelschap van hun leerkrachten. Ik kan best begrijpen dat jonge gasten zich vrolijk maken over ons. Maar aan die leraars heb ik al een paar keer gevraagd of ze hun leerlingen al eens hebben uitgelegd wat wij hier eigenlijk zitten te doen.»

PATRICIA «Het is toch een ideale gelegenheid om seksuele voorlichting te geven of over condooms te praten?»

HUMO Hoe reageren jullie op geile scholieren?

PATRICIA «Ik gedraag me vrij discreet. Andere meisjes in de buurt maken obscene gebaren: dat vind ik onverantwoord. Ieder zijn stijl, zeg ik. Trouwens, er bestaat nog zoiets als een minimumleeftijd.»

MARIA «Er komen zelfs stadsgidsen langs, die een lading toeristen uitleggen dat dit de rosse buurt is. Waartoe dient nu zoiets? Ooit nam een Duitse toeriste zowaar een foto van mij: dat vond ik het toppunt. Ik liep naar buiten en eiste het filmpje op. ‘Terwijl jullie hier rondlopen, amuseert jullie vent zich op de Reeperbahn!’ riep ik.»

HUMO Waarom komen toeristen naar hier?

MARIA «Omdat we een onderdeel van het toerisme zijn. Als je naar Antwerpen bent geweest, moet je de Burggracht of de Schippersstraat hebben gezien.»

HUMO De laatste dag voor de vakantie: is dat een topdag? Worden dan alle remmen los gegooid?

MARIA «Neen, de topdagen situeren zich in de maand mei, als ze hun verlofgeld opstrijken. Zo is dat ook met hun eindejaarspremie. Klanten die het zich normaal niet kunnen permitteren komen dan wél eens langs. Anderen vragen om iets extra’s.»

HUMO Wat is de beste periode?

MARIA «Ik heb een vast cliënteel. Dat blijft altijd zo. De ene maand compenseert de andere.»

HUMO Brengen feestdagen zoals 11 juli of 21 juli extra veel volk mee?

PATRICIA «Als 21 juli in een verlengd weekend valt, zoals nu, is dat een slechte zaak. Ze trekken er dan op uit met hun vrouw en hun kinderen.»

MARIA «Op vijftien augustus is het Rubensmarkt en braderij. Dan gaan ze met hun vrouw naar de markt en kunnen niet ontsnappen.»

PATRICIA «Er loopt dan ook veel te veel volk op straat: ze durven niet binnen komen.»

MARIA «Maar voor de rest: één november of elf november, dat is net hetzelfde als een doorsnee weekdag.»

HUMO Viel alles stil tijdens de rechtstreekse uitzending van de Ronde van Frankrijk?

MARIA «Poeh, zeker niet! Er zijn geen goeie Belgen meer in de Tour. Ze práten er niet eens meer over.»

PATRICIA «Voor voetbal blijven ze wél thuis.»

MARIA «Op zo’n voetbalavond komen er mannen langs die niét van voetbal houden. Dat zijn vaak de beste klanten. Ze willen de complete behandeling.»

Congé payé

HUMO Vakantie: hoe moet ik me dat voorstellen in dit beroep?

MARIA «Jongen toch, dat verschilt in niets van iemand die in General Motors werkt. We doen dit niet voor ons plezier. Vakantie is ook voor ons: zalig niksen.»

PATRICIA «We hebben die vakantie net zo hard nodig als elke andere zelfstandige.»

HUMO Bestaat er zoiets als betaald verlof?

MARIA «Ons vakantiegeld proberen we los te pingelen bij de klanten: ‘Schatteke, denk je er aan dat ik ook wel eens naar zee wil?’ (hilariteit) Ik heb zes weken lang geen inkomsten. Maar ik verdien nu eenmaal meer dan de doorsnee mens, dus zet ik in de loop van het jaar mijn vakantiegeld opzij.»

PATRICIA «Ik kan me geen vakantie permitteren omdat ik het financieel niet breed heb. Ik ben nu hard aan het werken om volgend jaar op reis naar Griekenland te gaan. Tussendoor neem ik wel eens een snipperdag.»

HUMO Hoeveel dagen per week werken jullie?

PATRICIA en MARIA «Zeven dagen Op zeven.»

HUMO Als ik van vakantie terugkeer, heb ik heel veel zin om weer te beginnen schrijven. Hoe zit dat met jullie?

MARIA «Dat is net hetzelfde. Als we terug voor ons raam plaats nemen, denken we: ‘Nu gaan we er eens invliegen!’ Wat meer is: als ik na zes weken terugkeer, weten al mijn schattekes dat. Ze komen allemaal de eerste dag al en dan heb ik ‘s avonds al een hele mooie boterham verdiend.»

HUMO Vakantieseks: is dat aan jullie besteed?

MARIA «Uiteraard! Met onze echtgenoot, hé. Ik zeg altijd: met mijn man vrij ik; hier in deze kamer laat ik me gebruiken. Dat is een groot verschil. Als ik ooit alleen val, zal ik wel geen man meer zoeken. Want ik ben ze soms zo moe als koude pap. Ik kan je verzekeren dat het hard is om thuis alles nog eens over te doen, na een dag hard werken.

»Wij wéten natuurlijk meer dan een doorsnee vrouw. Dat is het nadeel van dit beroep: je hebt te veel ondervinding.»

PATRICIA «Ik zou wél graag een relatie aangaan. Ik heb kinderen, maar ik kan hen niet alles vertellen wat er op mijn hart ligt. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn, maar wie? Wie? Welke man kun je nog vertrouwen? Met wie durf je nog een relatie aanknopen?»

MARIA «Alle mannen die wij ontmoeten willen maar één ding: ons gebruiken. Veel ‘normale’ zijn er niet. Ze hebben allemaal wel ergens een tieske. Omdat ze thuis met hun afwijking niet terecht kunnen, komen ze bij ons. Soms vraag ik me af wat er verkeerd zou zijn met die van mij. Loopt die misschien ook in vrouwenkleren rond?»

HUMO Wat zou je graag willen?

MARIA «Warmte. Maar als prostituée kun je die nergens krijgen. Tenzij je ze koopt.»

HUMO Een waardige afsluiter van dit gesprek. Dames, bedankt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234