Charlotte: 'Op één avond ben ik van voorzichtig kussen naar full swap gegaan. Ik waande mij op een exotische, zintuiglijke reis vol nieuwe smaken.' Beeld Carmen De Vos
Charlotte: 'Op één avond ben ik van voorzichtig kussen naar full swap gegaan. Ik waande mij op een exotische, zintuiglijke reis vol nieuwe smaken.'Beeld Carmen De Vos

LUST EN LIEFDEIN DE PARENCLUB

'Een man had erectie-problemen bij zijn vrouw, maar bij mij had hij daar geen last meer van'

Full swing of soft? Een wapfeestje of een thuisdate? Als u meteen een antwoord kunt formuleren, is de kans groot dat uw seksleven zich niet beperkt tot het echtelijke bed. De gemiddelde Vlaamse swinger is 47 jaar en heeft seks buiten het relationele keurslijf. Eén op de vijf geeft aan al eens drugs te gebruiken en bijna allemaal frequenteren ze datingsites. Maar daar stoppen de veralgemeningen, want werkelijk iedereen swingt: van chirurg tot schooljuffrouw of ambtenaar. ‘Ik ben al op mijn baas gebotst. Héél ongemakkelijk, want hij had zijn minnares bij.’

Sophie Pycke

Saskia en Dieter ‘volle glorie’

Saskia (37) en Dieter (36) leerden elkaar kennen in de middelbare school en vertoeven al zeven jaar in de swingerscene. De voorbije maanden slorpten verbouwingen alle energie op, maar voor het eerst in twaalf maanden bezoeken ze opnieuw een swingersclub. Hotspot van de avond: club Acanthus in Harelbeke. Ik wacht hen op in het restaurant. Terwijl pin-upgirls in netkousen een paar flessen cava naar boven brengen, passeert zowat het hele demografische spectrum: door testosteron geplaagde twintigers in bloot bovenlijf, jonge vrouwen in kanten niemendalletjes en op torenhoge hakken, een ouder stel dat zich geen bal aantrekt van zwabberende buikjes en koppels wiens zaterdagavond niet op het werk zal worden besproken.

Het is 22 uur en de meeste swingers leven zich beneden uit in één van de twee discotheken. In de ene speelt techno, in de andere hits uit de jaren 80 en 90. Ik glip gauw even naar boven en bevind me in een nog leeg doolhof van playrooms: een spiegelkamer, een glory hole-ruimte, een orgiekamer met twintig matrassen... Behalve de darkroom baden alle ruimtes in een iel donkerrood licht. Ik wandel voorbij een oude gynaecologiestoel, een rood verlicht kruis en een schommel, naar de trap die naar beneden leidt.

DIETER «Het was Saskia die het woord swingen voor het eerst in de mond nam en zo’n club weleens met eigen ogen wilde zien. De eerste keer, in Circle Club in Schoten, stapte ik met bonkend hart over de drempel. Ik werd overrompeld door indrukken, maar werd er ook meteen ingezogen. Hoe later op de avond, hoe meer mensen in prikkelende lingerie tegen elkaar aan dansten. Op het einde van de avond zijn we naar boven gegaan, naar de speelkamers. Andere koppels die al lagen te vrijen keken even op, maar deden verder hun ding. Het deed ons denken aan een publieke sauna. Eentje waar je voor 100 euro à volonté kunt eten, drinken en allerlei fysieke geneugtes beleven (lacht).»

HUMO De drempelvrees was snel verdwenen?

SASKIA «Om 23 uur, het tijdstip waarop iedereen in lingerie moet verschijnen, keken we wel nog even twijfelachtig in elkaars ogen (lacht). Mannen moeten in bloot bovenlijf, de broek mag ook uit. Maar van vrouwen wordt verwacht dat ze een kinky setje aandoen. Ik had een latexachtige salopette aan met een transparant inzetstuk aan mijn billen. Bloot, maar niet té voor een eerste keer. Het leuke is dat je hier alle vormen, maten en leeftijden in hun volle glorie ziet rondlopen, en niemand oordeelt. Je mag hier gewoon jezelf zijn en kunt dansen in een prikkelend, maar respectvol sfeertje.»

HUMO Divers is het publiek hier inderdaad wel.

SASKIA «Ik ben zelf kleuterjuf en ik merk dat mijn beroepsgroep sterk vertegenwoordigd is in de swingerswereld, net als verpleegkundigen. Het lijkt wel alsof mensen met een sociaal beroep ook makkelijker sociaal zijn in hun ondergoed (lacht).»

DIETER «Je ziet hier ook veel hooggeplaatste mensen. Ik werk bij de politie en ben al eens op een rechter én op mijn commissaris gebotst. Voor die laatste was dat heel ongemakkelijk, want hij had zijn minnares mee.»

HUMO Welke leeftijden kom je het meest tegen in dit soort clubs?

DIETER «Vooral rijpe dertigers en veertigers, maar twintigers lijken in opmars.»

SASKIA «Een leeftijdslimiet bestaat hier niet. Ook senioren lusten wel een ander blaadje. Er sprak ons eens een bomma aan die haar man was kwijtgeraakt in het feestgejoel. We zijn hem samen gaan zoeken. Hij stond zich uit te leven op de dansvloer.»

HUMO Bevreemdende situaties zijn wellicht niet zo uitzonderlijk?

DIETER «Op vrijdag komen we alleszins niet meer. Dan is het singlesavond, maar dan kom je ook mannen tegen die inkomgeld betalen om live seks te zien. We lagen eens te rollebollen toen er plots vijf masturberende mannen rond ons stonden. Zeer onaangenaam.»

SASKIA «Maar verder is de sfeer gemoedelijk en respectvol. En af en toe is er iemand die wat extra kleur brengt. Ik herinner me het verhaal – het is bijna een volkslegende – van een vrouw die erop kickte om te squirten op de dansvloer. Madam Pipi werd lang geleden de toegang ontzegd (lacht).»

HUMO Jullie gaan niet full swap, maar beperken zich tot soft sex met andere koppels. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

SASKIA «We zijn tevreden met ons eigen seksleven, maar prikkelen graag onze fantasie. Ik hou ervan om een andere vrouw te strelen, maar echte seks wil ik alleen met Dieter.»

DIETER «Dat wordt ook openlijk gevraagd op de dansvloer: zijn jullie full of soft? Soms gaan we met vier naar de speelkamers, maar op het moment dat er penetratie aan te pas komt, klikken wij altijd samen. Ik zou misschien wel een stapje verder willen gaan, maar ik houd me aan Saskia’s grenzen. En trouwens, de fantasie is meestal beter dan de werkelijkheid.»

HUMO Zijn die grenzen streng gedefinieerd?

DIETER «We zijn hier zeven jaar geleden ingestapt zonder regels. Dat heeft al tot discussies geleid. Ik herinner mij een avond waarop ik me nog even ging douchen en Saskia al naar boven was met een ander koppel. Ze waren al begonnen en ik moest me er zien tussen te wringen. Ik voelde me het vijfde wiel aan de wagen. Sindsdien hebben we afspraken over zulke praktische details.»

SASKIA «De belangrijkste regel: niet kussen. Dat vind ik veel intiemer dan dat softe gedoe. Dieter zou dat liever wel doen, maar meestal houdt hij zich wel aan die regel.»

DIETER «We zijn nog altijd zoekende. We weten nog altijd niet hoe onze perfecte swingersnacht eruitziet, maar die zoektocht is net het leuke.»


Expert Lieselot Ooms: ‘Wap wap wap’

De meest opvallende trend in swingersland is het wapfeestje, wat staat voor weekend adult party. Swingers gebruiken drugs om hun grenzen te verleggen of om de zintuigelijke ervaring van een seksdate te versterken. Lieselot Ooms, swingexperte en sociaal verpleegkundige bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, begeleidt swingers die met vragen zitten.

HUMO Hoeveel mensen vullen hun weekends met wappen?

LIESELOT OOMS «Een exact cijfer kan ik daar niet op plakken. Ook het totale percentage swingers is moeilijk te becijferen. De internationale swingerswebsite SDC pretendeert 2 tot 3 miljoen actieve gebruikers te hebben, en dan vooral in België en Nederland, waar de site gestart is.

»Ik heb onlangs een bevraging gedaan bij 400 swingers in Vlaanderen. Eén op de vijf gaf aan weleens drugs te gebruiken tijdens het swingen. Ze doen dat om de controle los te laten en ten volle te genieten. Maar onbezonnen doen ze het niet. Ze houden vaak een drugsboekhouding bij waarin staat wat en wanneer ze genomen hebben.»

HUMO Welke drugs circuleren zoal?

OOMS «GHB en ketamine, wat pijn vermindert. Xtc is ook populair. Die drug werd in de jaren 70 trouwens vaak voorgeschreven door relatietherapeuten, hij zou het empathisch vermogen versterken.»

HUMO Bij jou kunnen swingers terecht met alle vragen over drugs?

OOMS «Ze hebben niets aan de reguliere drugshulpverlening, omdat er in eerste instantie geen drugsprobleem is. Maar ze vragen zich bijvoorbeeld af welke drugs met elkaar interageren of wanneer ze verslaafd zijn. Eigenlijk is de huisarts een belangrijke eerstelijnsfiguur, maar Vlamingen praten niet graag over seks bij de dokter, en al zeker niet wanneer ze buiten de lijntjes kleuren. Bij mij krijgen ze alle ruimte om open en bloot vragen te stellen.»


Charlotte en Tom: ‘Alle mannen prooien’

In de zomer van 2003 stootte Charlotte (47) in een magazine op het woord ‘parenclub’. ‘Ik verbaas me nog altijd over mijn naïviteit, maar ik moest die term even door Google halen,’ zegt ze. Charlotte raakte meteen gefascineerd door het wereldje en wilde meer weten. Haar man Tom (50) zag potentieel in haar nieuwe interesse. Na een avondje surfen kwamen ze uit bij een swingersclub in Rotterdam.

CHARLOTTE «Ver van huis, lekker veilig. Ze hadden er een bordeelstraatje met kamers in weelderig fluweel en een theaterzaaltje waar je op, naast of achter het podium kon seksen. Die avond was het startschot van tien jaar lang samen clubs bezoeken, zónder fysiek contact te hebben met andere koppels. Ik was er niet klaar voor. Misschien omdat ik nogal preuts ben opgevoed. Verlangen naar een ander lichaam dan dat van Tom zadelde me met een enorm schuldgevoel op. Hij had wél de behoefte om te experimenteren, maar zodra hij zijn hand uitstak naar een andere vrouw, gaf ik er een klets op. Niet omdat ik jaloers was, maar omdat ik wist dat de man van dat koppel hetzelfde bij mij zou willen doen.»

HUMO Dacht je toen dat swingen niets voor jou was?

CHARLOTTE «Ik moest het gewoon op mijn tempo ontdekken. Via de swingerswebsite SDC zijn we uiteindelijk in contact gekomen met een toffe dame die een kleinschalig feest organiseerde in Den Haag. We duidden die avond aan in onze agenda en boekten een hotel in de buurt. Ik wist dat ik mijn fysieke grens, na tien jaar dralen in de marge, zou moeten overschrijden. Diezelfde avond ben ik van voorzichtig kussen naar full swap gegaan. Ik waande mij op een exotische, zintuiglijke reis vol nieuwe smaken.»

HUMO Welk type swingers zijn jullie vandaag?

CHARLOTTE «We houden van de meer upper class-avonden. Caviar de la Nuit, bijvoorbeeld, wordt georganiseerd door een Antwerpse dame. Zij geeft onwaarschijnlijk stijlvolle feesten op magische locaties. Mannen komen in smoking, vrouwen in luxueuze lingerie.»

HUMO Die dresscode volgt niet meteen de trend van gendergelijkheid.

CHARLOTTE (lacht) «Hoe je het ook draait of keert, de vrouw is het mooiste wezen om naar te kijken. De vrouwen bepalen trouwens helemaal zelf hoeveel stof ze nog dragen. Sommige dames kiezen bewust voor enkel een prikkelende string, anderen voor een mooie body met nylons en mouwhandschoenen... Vrouwen ervaren die dresscode niet als denigrerend, maar als een eerbetoon aan hun lichaam. En alle dames weten hun troeven uit te spelen, ook zij die wat ouder of ronder zijn.»

'Seks is als een etentje: een tête-à-tête is leuk, maar een diner met zes kan ook heel fijn zijn’ Beeld
'Seks is als een etentje: een tête-à-tête is leuk, maar een diner met zes kan ook heel fijn zijn’

HUMO Hoe over the top zijn die feesten?

CHARLOTTE «Het gekste feest is ongetwijfeld Wasteland in Amsterdam. Een tweejaarlijks fetisjfeest waar echt alles kan. Vroeger was ik gechoqueerd toen ik mannen verkleed als hond aan de leiband zag lopen, maar nu weet ik dat het draait rond zot doen en loskomen van het gewone. Je mag er zijn wie je wilt. Een beetje zoals op carnaval (lacht).

»Oh ja, en dan vergeet ik nog KitKat in Berlijn, een kinky undergroundclub. Je ziet er grote kerels in tutu die niet op de maat kunnen dansen en mannen in een babypakje, slurpend van een papfles. En af en toe een seksend homokoppel of een paar stellen die het aan de rand van de dansvloer gezellig maken op een matrasje.»

HUMO Hebben jullie ook thuisdates?

CHARLOTTE «We hebben dat weleens geprobeerd, maar dat voelde wat geforceerd. Op welk moment stopt het gezellig praten rond de eettafel en begint de actie? Het gebeurt ook niet vaak dat beide partners een klik hebben met het andere koppel. Op feestjes kom je met veel meer mensen in contact en hoef je niet één op één te wisselen.»

HUMO Swingen klinkt alleszins sociaal ingewikkeld.

CHARLOTTE (lacht) «Ik heb al vaak gedacht dat we ideaal studiemateriaal zouden zijn voor de wetenschap. Al die stilzwijgende afspraken en interacties, eerst voorzichtig en dan gulzig… Mijn mensenkennis is er wel door verbeterd. Je leert lichaamstaal makkelijker in te schatten.»

HUMO De gemiddelde Vlaamse swinger is eind 40 en wapt al eens graag. Jullie passen perfect in dat profiel.

CHARLOTTE «Drie jaar geleden bood een Nederlands stel ons een kwartje xtc aan. De muziek en de zintuiglijke ervaringen werden er zodanig door versterkt dat ik in een soort roes terechtkwam en een beetje weg was van de wereld. Het helpt om sociale drempelvrees minder groot te maken. Maar we beperken druggebruik tot het absolute minimum en we wagen ons ook niet aan zwaarder spul. Iedereen schrijft trouwens nauwgezet op wat hij neemt en op welk tijdstip, voor het geval er iets zou mislopen en we een ziekenwagen moeten bellen.»

HUMO Wat wordt er zoal genomen?

CHARLOTTE «Xtc, de vloeibare variant Blue 69, ketamine, MDMA... Over het algemeen zijn ze er in Nederland wat losser mee. Als je daar aankomt op een feestje, is het geen probleem om meteen de inhoud van je handtas op tafel te gooien en iets te nemen.»

HUMO Je swingt nu al bijna twintig jaar. Welk effect heeft het op jou?

CHARLOTTE «De ene avond was Tom nog mijn allereerste en enige seksuele partner, de volgende avond ging ik zonder nadenken naar full swap en werd de wereld mijn speeltuin. Alle mannen waren prooien. Ik popelde om nieuwe ervaringen op te doen, onder het goedkeurend oog van Tom. Twintig jaar later is elke nieuwe ervaring nog altijd even spannend.»

HUMO Als vrouwelijke swinger heb je de leiding?

CHARLOTTE «Klopt! Mannen verafgoden ons als godinnen. Men denkt weleens dat swingers een bende losgeslagen seksmaniakken zijn, maar niets is minder waar. Als ik ergens binnenkom, krijg ik bewonderende blikken en het ene compliment na het andere. En een ‘nee’ wordt ook meteen aanvaard. Ik heb het gevoel dat die hofmakerij een fase in mijn leven is die ik heb overgeslagen – Tom en ik zijn high school sweethearts – en die ik nu eindelijk ten volle beleef.»

HUMO Je bent een mooie vrouw. Allicht krijg je meer aandacht dan de doorsnee swingster. Heeft Tom het daar soms moeilijk mee?

CHARLOTTE «Voor Tom is dat niet altijd leuk. Mannen stoten hem aan: ‘Mooie vrouw heb je daar!’ Andere vrouwen vinden me intimiderend en stappen niet snel op Tom af, omdat ze denken dat ze toch geen kans maken. Ik houd hem dus in het oog. Zodra ik merk dat hij aansluiting vindt bij een andere vrouw, kan ik me ook uitleven.»

HUMO Leer je bij?

CHARLOTTE «Uiteraard! Iedereen heeft zijn of haar eigen technieken in het liefdesspel. Die leer ik dan op mijn beurt aan Tom (lacht). Zo heb ik drie jaar geleden ontdekt dat ik kan squirten. Ik heb me al vaak afgevraagd waarom ik pas toen dat aspect van mijn lichaam heb leren kennen. Seks is een leerschool, zoveel is duidelijk. Volgens mij kwijnt er bij heel wat mensen een groot deel van hun leven weg door louter in die maatschappelijk geaccepteerde relatieformule te blijven hangen.

»Seks wordt al te veel gezien als een monopolie van twee partners. Maar je kunt het ook vergelijken met een etentje. Een tête-à-tête is leuk, maar gaan dineren met een gezelschap van vier, zes of zelfs acht mensen kan ook heel fijn zijn. Volgens de statistieken heeft de Vlaming één keer per week seks. Dat vind ik zo’n triest cijfer. We zijn vergeten dat seks een wezenlijk onderdeel van onszelf is, óók als je twintig jaar getrouwd bent.»

HUMO Leggen jullie elkaar regels op?

CHARLOTTE «Een minimum (lacht). Soms daten we apart. Op Tinder hebben we samen voor mij een toyboy gezocht en gevonden. Op avonden dat ik op zwier ben, zorgt Tom ervoor dat hij ook een date heeft. Als één van beiden thuis voor de televisie zit, zou die zich toch maar afvragen wat de ander aan het doen is. Het is al eens gebeurd dat ik pas om half 3 ’s nachts thuiskwam en Tom doodongerust zat te wachten. Dat doen we dus niet meer.

»Ondanks alle vrijheid die swingende koppels elkaar geven, zijn er ook altijd mensen die elkaar bedriegen en stiekem beginnen te appen na een feest. Dat is voor mij een brug te ver. Als mijn man voor iemand anders valt, dan zij het zo. Misbruik de vrijheid die je elkaar gunt niet, is mijn raad.»

HUMO Het klinkt allemaal mooi, maar het moet toch ook druk op jullie relatie leggen?

CHARLOTTE «Als je swingt, moet je over dingen praten waar een doorsnee koppel nooit bij stilstaat. Spreken over seks is voor veel mensen al moeilijk, zelfs in de beslotenheid van een relatie. Je moet niet gaan swingen als je relatie al in de loopgraven zit. Swingen zal een slechte relatie nooit redden, integendeel.»

HUMO En wat met jaloezie?

CHARLOTTE «Mijn relatie met Tom overstijgt alles. We zijn er voor elkaar in goede en slechte tijden. Wat ik met een swingpartner heb, is puur fysiek, experimenteel en vluchtig. In een goeie relatie kun je dat verschil altijd onderscheiden. Reden tot jaloezie is er dus niet. Maar wie al een jaloers kantje heeft in een ‘gewone’ relatie, waagt zich beter niet in de swingerskuil (lacht).»

HUMO Jullie zijn nu eind de 40. Hoeveel swingende jaren liggen nog voor jullie?

CHARLOTTE «We zien genoeg aantrekkelijk uitziende senioren die al hun hele leven lustig swingen. Onlangs kochten we een appartement dat we verhuren op Airbnb én als swingstulpje gebruiken. We denken niet aan stoppen (lacht).»


Tinne en Alex: ‘Zien en laten zien’

Toen Alex (48) een twintiger was, pochten kameraden al eens over de wilde stoten die ze tijdens het weekend in een swingersclub hadden uitgehaald. Verhalen die bleven plakken, dus besloot Alex na een paar jaar als getrouwde man te polsen of hij een extra luik aan zijn huwelijk met Tinne (49) kon breien.

TINNE «Ik wist dat hij een hoger libido heeft dan ik, maar toch viel ik uit de lucht toen hij het vroeg: ‘Schiet ik tekort? Is er een probleem?’ En vooral: ‘Wat is er eigenlijk met Alex aan de hand?’ Het was begin jaren 90 en Paul Jambers had net een documentaire gemaakt over swingers in Vlaanderen. Hij deed het op zijn typische, weinig genuanceerde manier. Ik zat met dat beeld in mijn hoofd van gore tenten en vreemde mensen aan de rand van de maatschappij. Een beeld dat niet klopt, weet ik nu, maar dat ik destijds voor waarheid aannam.»

HUMO Dus lieten jullie het swingersplan varen?

ALEX «Aandringen had op dat moment geen zin, maar het idee bleef wel hangen natuurlijk. Na de geboorte van onze dochter kwam het toch weer ter sprake. Ik denk niet dat onze nieuwe rol als ouder er iets mee te maken had. We waren er op dat moment toevallig allebei klaar voor.»

TINNE «We trokken naar de andere kant van het land, naar swingersclub Bornedries in Sint-Truiden. Alex verzekerde me dat ik op elk moment de handdoek kon werpen.»

ALEX «We gingen die avond de kat uit de boom kijken, we hadden echt geen idee waar we zouden belanden.»

HUMO Het bleek niet de hel die je na ‘Jambers’ verwachtte?

TINNE «Ik moest meteen mijn kleren in een locker opbergen en in lingerie flaneren. Een grote, maar belangrijke stap. Het was een immense drempel waar ik over moest. Maar ik voelde me opgelucht, bevrijd bijna. Niemand staarde ons aan. Voorzichtig trokken we naar de speelkamers, waar een ander koppel lag te kussen. In mijn studententijd fantaseerde ik weleens over seks met een andere vrouw, dus op dat moment dacht ik: waarom niet, we zijn hier nu toch? De mannen hielden zich wat afzijdig en wij begonnen elkaars lichaam te verkennen. Ik voelde me gerespecteerd en veilig, en kwam tot de ontdekking dat ik anders in elkaar zat dan ik voorheen dacht.»

ALEX «De week erna zaten we samen op een wolk. Af en toe wierpen we elkaar een stilzwijgende blik toe. Het weekend na onze vuurdoop reden we opnieuw naar dezelfde club.»

HUMO Jullie vertoeven intussen achttien jaar in de swingerswereld. Ik neem aan dat er heel wat veranderd is?

ALEX «Vroeger volgden thuisdates meestal op een eerste leuk contact in een club, met de opkomst van het internet hebben we ook de eerste chat- en swingerssites ontdekt. Er was toen wel een griezelig kantje aan die sites, vooral omdat ze minder gereguleerd waren en er niet veel werd gedaan voor de privacy van de gebruikers.

»Nieuwere swingerssites, zoals SDC en B4dating, werken met profielen en een chatroom, wat al een verbetering is, maar we delen nog altijd geen foto’s waar onze hoofden op staan.»

TINNE «Ook parenclubs zijn geëvolueerd. We zien steeds meer koppels die er niet zozeer voor de actie zijn, maar voor een avondje plezier in een andere setting, en om te observeren. Om te zien en te laten zien, zeg maar. Sommigen hebben een hele garderobe mee en veranderen vijf keer per avond van lingeriesetje. Ze dagen uit, maar daar blijft het bij.»

HUMO Maken het internet en sociale media het makkelijker om heel gerichte fantasieën werkelijkheid te laten worden?

ALEX «Op SDC is geen enkele fantasie onbestaande, er wordt maar zelden raar opgekeken als je een vraag in de groep gooit. In subgroepjes kun je je voorkeuren instellen. Dat gaat van de meer frequente sm-voorkeuren tot koppels die op zoek zijn naar een extra man met, bijvoorbeeld, een specifieke lengtevereiste. Extreme dingen zoals seks met dieren kom je er gelukkig niet tegen. Maar allicht zitten ook die fantasieën verscholen in de krochten van het internet.»

null Beeld

HUMO Sociale media hebben vaak een negatieve impact op ons zelfvertrouwen. Is dat in de swingerswereld anders?

ALEX «Vooral in gesloten Facebookgroepen zie je opgeblonken foto’s van schijnbaar perfecte mensen die ook nog eens pronken met de zeilboot waarmee ze in het weekend rond de Franse kust varen. Uiterlijke status en rijkelijk vertoon worden steeds belangrijker, zeker om op privéfeestjes uitgenodigd te worden. Mensen blazen zichzelf op. Leeftijden en gewicht gaan naar beneden, lengtes gaan omhoog. Hoe meer je jezelf verkoopt en hoe meer likes je foto’s krijgen, hoe populairder je wordt.»

HUMO Wat met druggebruik? Is dat een trend bij swingers?

ALEX «Die trend is niet aan ons besteed. In Vlaanderen valt het best mee, maar in Nederland kijkt niemand er van op als je een pilletje gebruikt. Het wordt er zelfs een beetje verwacht op wapfeestjes. Ze kijken raar op als we zeggen dat we géén drugs gebruiken. We drinken wel een glaasje om onze eerste remmingen te doen wegvallen.»

HUMO Hoe heeft swingen jullie relatie veranderd?

TINNE «Het heeft onze band versterkt. We kunnen vrij praten over onze fantasieën zonder dat de ander vreemd opkijkt. De openheid om tegen elkaar te kunnen zeggen wat je denkt en voelt, over wat dan ook, is heerlijk. We kijken veel ruimer naar de wereld dan voorheen.»


Bert en Nadia: ‘Zoals ‘in de gloria’’

Bert (45) en Nadia (44) zijn via een omweg de swingerswereld ingerold. Hij had al ervaring in het bdsm-wereldje, maar liet dat achter zich toen hij een relatie begon met haar. Althans, voor even.

BERT «Als vrijgezel heb ik wat ervaring opgedaan met bondage en slaaf-meesterspelletjes. Maar zodra ik een relatie met Nadia kreeg, ben ik ermee gestopt. Toch fantaseerden we over de occasionele zweepslag, maar we maakten nooit concrete plannen. Tot Nadia vorig jaar 44 werd. Het leek me het ideale moment om eens iets anders dan een bos bloemen boven te halen. Ik nam haar mee naar een munch, een bijeenkomst van mensen die hun bdsm-wensen uitwisselen. Vaak gebeurt zoiets op café of op restaurant, maar is er achteraan wel een privékamer die kan gebruikt worden.»

HUMO Origineel verjaardagscadeau!

NADIA (lacht) «Ik wist niet goed wat ik me erbij moest voorstellen en of het iets voor mij was. Ik dacht dat ik te soft zou zijn. Op het einde van de avond was de conclusie dat er waarschijnlijk wel een goeie meesteres in mij schuilde. Ik kreeg de opdracht om Bert thuis tot slaaf te degraderen en hem drie kwartier lang in de berging te zetten en hem de huid vol te schelden. Raar wel.»

BERT «Die munch is alleszins een keerpunt geweest. Nadia heeft er een seksdate met een meester aan overgehouden. Onze eerste gemeenschappelijke ervaring buiten het relationele keurslijf.»

NADIA «In de auto kreeg ik een kleine paniekaanval en vroeg ik me af waarmee ik in godsnaam bezig was. Maar ik moest eerlijk zijn tegen mezelf: seks met een andere man bezorgde mij een kick.»

HUMO Bert, jij had intussen gezien hoe je vrouw gedomineerd werd door een andere man. Dacht je toen niet: laten we het toch maar bij het echtelijke bed houden?

BERT «Ik vond het leuk, wat ik zag. Die keer heb ik enkel nauwlettend vanop de zijlijn geobserveerd, maar aan de trio’s die volgden, nam ik wel deel. De meeste mannen duiken nog liever onder het bed in plaats van seks te hebben met hun vrouw en een andere man, maar ik houd er wel van.»

HUMO Hoe werkt online daten bij swingers? Is het een beetje zoals Tinder: keuren en swipen?

BERT «Wij staan ingeschreven op SDC en B4dating. Die eerste site is wereldwijd, de tweede beperkt zich tot de Benelux. Als koppel maak je een gezamenlijk profiel aan en algauw krijg je een stortvloed aan reacties: nieuw vlees wordt snel opgemerkt. Je kunt alle mogelijke voorkeuren en gekke fetisjen opgeven.»

NADIA «Bert doet een voorselectie van de profielen en samen bepalen we met wie we contact opnemen. Hij beheert ook de WhatsApp-agenda waarin we onze afspraakjes vastzetten. Een ondankbare job: probeer maar eens vier agenda’s op elkaar afgestemd te krijgen.»

HUMO Jullie matchen online, maar wat dan? Spreken jullie meteen thuis af?

NADIA «Dat deden we in het begin, maar dat zorgde al eens voor ongemakkelijke situaties. Dan zaten we in de woonkamer van die mensen met een glaasje cava in de zetel. Wij voelden zelf wat aarzeling, maar de man zat op hete kolen. Zijn vrouw probeerde hem zo subtiel mogelijk te temperen, maar uiteindelijk stelde hij dan toch de vraag: ‘Ja, wanneer gaan we naar boven?’ De gelijkenis met die swingerssketch uit ‘In de gloria’ was verbazingwekkend groot (lacht).»

BERT «Sindsdien gaan we met onze dates op voorhand iets drinken. Heel af en toe duiken we diezelfde avond met z’n allen in bed, maar meestal houden we dat voor een tweede date. Dan spreken we op hotel af en delen we de kosten, of gaan we naar het andere koppel thuis. Bij ons lopen nog kinderen rond die op de meest onverwachte momenten kunnen binnenwaaien.»

HUMO Zijn de foto’s die mensen online tonen altijd representatief?

NADIA «Meestal zijn dat foto’s zonder hoofd, logischerwijs. Vaak zien we pas hoe de ander eruitziet als we hen toevoegen op Facebook. Maar ik heb wel de indruk dat sommigen al eens creatief met Photoshop omspringen of billen in zeer flatterend licht positioneren (lacht).»

HUMO Wat als het via chat wel klikt met een ander koppel, maar ze in het echte leven tegenvallen?

BERT «Onlangs hadden we een koppel leren kennen op B4dating. In hun profiel zagen we dat ze amper drie kilometer verderop woonden: handig. Niet veel later belden we vol verwachtingen bij hen aan. Ze deden samen de deur open en ik zag meteen dat de vrouw mij niet aanstond. Haar stem, haar geur, wat ze zei... Ik knapte meteen op haar af, maar tussen Nadia en die man sprongen de vonken er al af nog voor we in hun bed lagen.»

NADIA «Die man had erectieproblemen bij zijn vrouw, maar bij mij had hij daar geen last meer van. Hij én zijn vrouw waren door het dolle heen. Ze bombardeerden mij met berichtjes. Zijn vrouw stuurde dat ze zo blij was dat haar man iemand had gevonden met wie hij matchte. Wel raar (lacht). Maar voor Bert was het elke keer een opdracht. ‘Serieus, moeten we nu wéér naar daar? Kunnen we niet gewoon iets gaan drinken op café?’ Uiteindelijk had dat koppel ook door hoe het zat en hebben we het contact verbroken. Bert en ik swingen samen. Daar maken we geen uitzonderingen op.»

HUMO Is het niet tenenkrullend ongemakkelijk om plots oogcontact met elkaar te hebben terwijl je partner hevig aan het vogelen is met een ander?

NADIA «Hm, ik let eigenlijk niet zo op Bert.»

BERT «In het begin hield ik haar nauwlettend in het oog. Ik was bang dat ze zich niet op haar gemak voelde of dat ze dingen deed die ze niet wilde. Nu wéét ik dat alles altijd wel oké is. We blijven ook steeds in dezelfde ruimte. Er zijn ook koppels die seks hebben in andere kamers, maar dat gaat aan de essentie van swingen voorbij.»

NADIA «Eigenlijk hebben we het liefst dat er interactie is tussen de vier personen. Als het écht goed zit, kan dat, maar die momenten zijn zeldzaam.»

HUMO Ben je nooit bang dat je partner op één van die anderen verliefd wordt?

NADIA «Wat als hij die andere vrouw knapper of beter in bed vindt? Die vraag heb ik me wel al gesteld. Daarom mag je pas swingen als je relatie ijzersterk is. Wij hadden al een heel goeie relatie en die is er alleen sterker op geworden. Er ontbrak niets, maar nu hebben we een extraatje. Als wij na een avondje swingen thuiskomen, hebben we de meest spetterende seks ooit. Dan ben ik zo blij en trots dat hij de mijne is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234