null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Humo sprak metRobbie Rensenbrink

Herman de Coninck en Jan Wauters spraken met Robbie Rensenbrink: ‘Ik heb het toch wel ver geschopt’

‘Slangenmens’ Robbie Rensenbrink overleed afgelopen weekend op 72-jarige leeftijd na een lange strijd tegen de spierziekte PSMA. In de jaren 70 bezorgde hij Anderlecht de ene trofee na de andere, waaronder twee keer de Beker der Bekerwinnaars. In 1974 spraken Herman de Coninck en Jan Wauters met hem. Herlees hier het interview.

(Verschenen in Humo op 31 oktober 1974)

Robbie Rensenbrink is een beetje een stille. Niet zozeer een stille genieter als een stille cijferaar, lijkt het soms. ‘Ik ben binnen,’ heeft ie ooit toegegeven in een interview. Stille waters, diepe fondsen. Antwoorden met ja en nee en mmm. Een buitenstaander ook wel, een linksbuitenstaander. ‘Maar toch doet ie z’n eigen zin,’ zegt mevrouw Rensenbrink. Rensenbrink is één van de minder talrijk wordende stilisten op onze voetbalvelden. Terwijl een Cruijff volgens Bomans een angelieke speler is die soms de indruk wekt na de wedstrijd niet gewoon het veld te zullen verlaten, maar over de tribune te zullen wegzweven, geeft Rensenbrink veeleer de indruk geen echte voetballer te zijn, alleen iemand met veel talent die er zomaar wat bij loopt en af en toe ineens, eventjes, schitterende dingen met de bal doet — terwijl de echte voetballers er verbouwereerd bij staan: wie heeft die man gevraagd om zich ermee te komen bemoeien? Is ie wel aangesloten? Aan z’n emotieloze gezicht te zien zou je denken van niet.

HUMO Ben je tevreden over je carriere?

Rensenbrink «Ik heb het toch wel ver geschopt, ja. Als je bedenkt dat duizend miljoen jongens dat nooit van hun hele leven bij elkaar trappen, dan ben jij één van die enkele uitzonderingen, dat besef je wel.»

HUMO Als je nou Cruijff met Rensenbrink vergelijkt, twee spelers met intrinsiek bijna evenveel aanleg, wat is dan het verschil wat Cruijff tot Cruijffie maakt?

Rensenbrink «Toeval, geloof ik. De successen van Ajax, die opeenvolgende Europabekers. Wie zou Pelé gekend hebben, als Brazilië geen twee keer wereldkampioen geworden was?»

HUMO Je kan het ook omkeren en zeggen dat Ajax nooit zo bekend zou geworden zijn zonder Cruijff.

Rensenbrink «Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Vergelijk het maar met een Coen Moulijn, één van de allerbeste linksbuitens, die in Europa toch niet zo bekend was. En waarom niet? Omdat Feyenoord nooit zo ver en zo vaak is doorgestoten in de Europabekers.»

HUMO Is Cruijff desondanks niet meer een persoonlijkheid die Ajax leidt, die Ajax, een goeie groep spelers, boven zichzelf kan uittillen?

Rensenbrink «Tja, als linksbuiten is het nu eenmaal zo dat je minder gemakkelijk een elftal kan leiden.»

HUMO Maar Cruijff is ook vooraan begonnen en is dan zelf teruggezakt tot spelverdeler. Zou jij zoiets doen, zelf zo’n positie opeisen binnen de ploeg?

Rensenbrink «Ik zou wel graag achter de voorhoede willen spelen. Maar ik ben nu eenmaal gekocht als linksbuiten.»

HUMO Dat is het ’m misschien juist: je zou wel graag, maar...

Rensenbrink «Tegen Kessler heb ik er ooit wel wat van gezegd, en Kessler zei toen : ‘Oké, als Van Himst weggaat.’ Maar Kessler is zelf weggegaan.»

HUMO Het typeert jou misschien wel dat je zoiets niet afdwingt.

Rensenbrink «Nou, ik zou wel willen.»

HUMO Dat typeert je nog méér.

Rensenbrink «Nou ja, maar ik vind ’t ook niet zo nodig, Misschien kunnen ze me wel beter als linksbuiten gebruiken.»

HUMO Heb je ’t ook in het Nederlandse elftal niet moeilijk gehad om je door te zetten naast Cruijff?

Rensenbrink «Nou niet speciaal omdat het Cruijff was, maar omdat het hele spel over hem loopt en je weet nooit wat hij gaat doen. Het is moeilijk met hem voetballen. Keizer wist precies wat Cruijff ging doen, door jarenlang naast ’m te spelen. Die voelden elkaar aan, Keizer gaf de passes en Cruijff ging. Maar de laatste tijd, zoals tegen Zweden, ging het voortreffelijk.»

HUMO Vind je inderdaad dat je als speler het meest op Cruijff lijkt?

Rensenbrink «Qua speltype, ja.»

HUMO En twee zulke spelers is te veel voor één voorlijn?

Rensenbrink «Nou, sinds Cruijff op het middenveld speelt, is dat een stuk makkelijker. Nu weten de achterspelers van de tegenstander niet meer wat ze moeten doen: je kan niet steeds aansluiten, want dan vallen er grote gaten achter hem. Daarom spelen wij nu eigenlijk een type spel zonder midvoor, met twee buitenspelers-spitsen.»

HUMO Die belangrijker geworden zijn dan de specifieke midvoor?

Rensenbrink «In dat speltype, ja.»

HUMO Is het toeval dat ook bij Anderlecht de midvoors de mindere, ook de goedkopere voetballers zijn? Destijds Stockman, voor een appel en een ei gekocht, nadien Ladinsky, voor een appel en twee eieren, nu De Nul, toch ook niet dermate briljant? Dient een midvoor niet meer en meer om de hem toegespeelde ballen binnen te tikken?

Rensenbrink «Ik denk dat het moeilijk is om een echte goeie midvoor te kopen, vreselijk moeilijk. Anderlecht had wel Edström kunnen kopen, die Zweed, maar die vonden ze niet goed genoeg. Iemand was wezen kijken, en had gezegd: ‘Nou, da’s niks, hij is wel een grote jongen, maar hij kan niet voetballen.’ Nou, als we die gehad hadden... Maar het blijft moeilijk om een goeie spits te kopen. Als je nagaat dat Ajax voor mij 3 miljoen gulden wou bieden.»

HUMO Jij bent ook nu een uitzondering, doordat je een persoonlijk contract met Vanden Stock hebt.

Rensenbrink «Nou ja, het is fiftyfifty, hè.»

HUMO Is het voor jou niet moeilijk om afhankelijk te zijn van één man?

Rensenbrink «Wie me betaalt, interesseert me niet, als ik maar betaald word.»

HUMO En nu heb je een zevenjarig contract gekregen.

Rensenbrink «Dat had ik al, dat heb ik laten aanpassen, met de inflatie en zo (lacht)

HUMO Wat vind je zelf van transfergevallen als dat van Neeskens, waarbij aangegane contracten niks waard blijken?

Rensenbrink «Nou, dat ging om zulke bedragen, dat was bij mij wel niet het geval, echt niet (lacht)

HUMO In Nederland heb je die arbitragecommissie die het contract kan verbreken. In België had je naar een gewone rechter kunnen gaan. Daar heb je niet aan gedacht?

Rensenbrink (even stilte) «Nou, dat was niet nodig.»

HUMO Je hebt er dus wel even over gedacht.

Rensenbrink «Nou... als ik geen verbeterd contract had gekregen, had ik er zeker op gestaan om weg te gaan, ja. Bij Ajax kon ik nu eenmaal meer verdienen, en dat heeft Anderlecht aangepast.»

HUMO Is er een mentaliteitsverschil tussen Belgische en Nederlandse voetballers?

Rensenbrink «De Nederlanders zijn misschien wat brutaler. Dat komt omdat je hier buitenlander bent, je hebt meer maling aan de hele bedoening. Als het niet goed is, ajuus, dan ga je weg. Terwijl een Belg moet blijven.»

HUMO Eigenlijk kon je ook je financiële meerwaarde omzetten in andere dingen: zoals een Van Himst mee het elftal bepalen, je zegje hebben in de opstelling?

Rensenbrink «Ik geloof wel dat Van Himst vroeger wat te zeggen had, maar de laatste jaren heb ik het toch niet meer zo meegemaakt.»

HUMO Misschien ook omdat de anderen meer persoonlijkheden geworden zijn.

Rensenbrink «Ja, een Verheyen, een Dockx, een Ruiter en noem maar op; ’t is niet meer zo dat ze allemaal zomaar naar Van Binst luisteren.»

HUMO Maar je zou wel die invloed kunnen aanwenden. Cruijff had over het Nederlandse elftal ook meer te zeggen dan een ander.

Rensenbrink «Nou ja, een trainer zal weleens komen polsen hoe z’n aanvoerder erover denkt. Hij gaat altijd wel met een paar spelers praten, en dat zijn bij ons ikzelf, Van Himst, Dockx of Verheyen en Vandendaele.»

HUMO Durft Braems zijn twijfels kenbaar te maken en spelers om hulp te vragen?

Rensenbrink «Nou, om hulp vragen... Ik vind het wel goed dat ie de spelers erbij betrekt, da’s wel goed bekeken van hem, dan kan je niet alles op hem afwentelen. Als de spelers zelf zeggen: ‘Zo kan je het beste spelen’, dan krijgt ie achteraf ook nooit kritiek.»

HUMO Heel andere man dan Kessler?

Rensenbrink «Nou ja, deze is veel gemoedelijker. Al vond ik Kessler ook een goeie trainer, ik heb met Kessler nooit problemen gehad. Maar het was misschien niet allemaal zo eerlijk wat ie deed. Dingen beloven, of achter je rug praten en zo.»

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

HUMO Kessler werd door de spelers buitengewerkt.

Rensenbrink «Nou nee... Misschien door Van Himst, een beetje, omdat het niet ging tussen die twee. Maar de spelers hebben echt niet gestemd of zo om hem buiten te krijgen.»

HUMO Althans jij hebt niet meegestemd.

Rensenbrink «Ik wist van niks, opeens stond Kessler met z’n koffers in de gang, ik was gaan trainen. Ik zie hem daar met z’n koffers staan. Ik zeg dag, dàààg, en hij was weg. Ik wist niet eens dat ie ontslagen was.»

HUMO Hoe komt het dat Nederlandse trainers hier zo vaak mislukken?

Rensenbrink «Omdat het hier nog allemaal erg amateuristisch toegaat, terwijl zo’n Nederlandse trainer alles zelf voor het zeggen wil hebben. Maar dan krijgt ie af te rekenen met een beheerraad waarin zes tot twaalf man allemaal wat te vertellen willen hebben.»

HUMO Je denkt nu aan Club Brugge.

Rensenbrink «Precies, ja. En je mag helemaal niks zeggen, dat heeft Canjels wel ondervonden.»

HUMO Is het verhaal correct van trainer De Munck, die voor het tactisch bord aantoonde hoe Brugge de tegenstrever moest verslaan, tot bleek dat hij twaalf spelers op zijn bord had staan?

Rensenbrink «Ja, maar dat vind ik helemaal niet zo erg, hoor.»

HUMO Hoe komt het dat je bij Brugge nooit zo rendeerde? Je was goed voor één match op de twee, zei men.

Rensenbrink «Bij Anderlecht speel ik beter, ja. Dat komt ook door de spelers die bij Brugge rondliepen, natuurlijk. Alles ging over Lambert, een dieptepass, en Lambert ging rennen. Als buitenspeler kom je er dan erg weinig aan te pas. Ik speel nu eenmaal graag met de bal aan de voet. Bij Brugge waren het gewoon allemaal lange ballen en rennen maar.»

HUMO Ging het bij Brugge toen niet om de keuze tussen Rensenbrink en Houwaart, allebei dure mannen?

Rensenbrink «Mmm, ik heb met Henk nooit moeilijkheden gehad. Misschien een bepaalde jaloezie of zo, ik weet het niet, op een bepaald moment werd het alleen iets koeler tussen ons.»

HUMO Houwaart is ook nu weer het persoonlijke vriendje van Happel.

Rensenbrink «Ja, hij is veel met het bestuur, daar hou ik helemaal niet van. Een beetje lijmen, hè. Henk, de leuke jongen.»

HUMO Als men bij Brugge zei dat je maar één op de twee wedstrijden rendeerde, bedoelde men daarmee ook: hij gaf zich nooit helemaal. Met op de achtergrond de gedachte erbij: hij moest nog meer geld hebben.

Rensenbrink «Niet waar, maar ja, ze moesten een reden vinden waarom ze me lieten gaan. Toen alles met Anderlecht al in kannen en kruiken was, zijn ze me nog komen vragen: ‘Teken alstublieft niet.’»

HUMO Scheepmaker had het nooit over het verschil in aankopen tussen Ajax en Feyenoord : Ajax kocht voornamelijk mensen die later, terwijl ze bij Ajax voetbalden, echt doorstootten en het nationale elftal haalden. Terwijl Feyenoord kocht van: die speelt in de nationale ploeg, die kopen we. Waarna de speler in kwestie begon teleur te stellen en alras uit het Nederlandse elftal verdween. Anderlecht lijkt soms wel hetzelfde te doen: De Nul, Thissen — is die zoveel beter dan Volders?— Nicolaes.

Rensenbrink «Nou, Volders moest harder worden, Anderlecht had achteraan meer kracht nodig. Ik vond Volders ook een vreselijk goeie voetballer, maar je komt er niet ver mee, hè. Kijk maar naar Thissen, niemand durft erop af. Tien meter voor hem geven ze de bal al af. Zo iemand moet je erbij hebben, gewoon. En Van Binst ook. Maar de opbouw van zo’n elftal is nu eenmaal vreselijk moeilijk. We hebben erg veel geluk dat Van der Elst en Coeck nu doorbreken. Overigens: Anderlecht moet uitkijken, Ajax heeft bij mij al geïnformeerd over Coeck.»

HUMO Hoe reageer jij als je voor Nederland tegen Van Binst speelt en binnen de vijf minuten lig je al onderuit?

Rensenbrink «Lag ik al op de sintelbaan. Nou ja, da’s niet zo erg. Vanden Stock hield toch wel z’n hart vast op de tribune, die dacht dat ie me in mekaar zou schoppen. Maar dat was het enige incident uit de hele wedstrijd, voor de rest is alles goed verlopen.»

HUMO Wie verdient er aan zulke transfers?

Rensenbrink «Dat weet ik niet. Naar mijn idee verdienen de bestuursleden er geld aan; maar dat kan je niet bewijzen. Bij Ajax was er onlangs nog een rel rond Van Praag, maar Van Praag won z’n proces, omdat je het nou eenmaal niet kan bewijzen. Dus mag je niks zeggen.»

HUMO Om bij betalen te blijven: Anderlecht dat Racing White betaalt om z’n laatste match tegen Brugge dóór te spelen, om Anderlecht nog in extremis kampioen te laten worden, mag dat?

Rensenbrink «Nou, een supporter die geld heeft, dat mag. Je mag je uiteraard niet laten betalen om te verliezen.»

HUMO Maar zoals het hier gebeurd is, dat mag?

Rensenbrink «Ja, waarom niet, als een gekke supporter dat doet?»

HUMO Je bent achteraf nog gaan dineren met de spelers van Racing White?

Rensenbrink «Ja, die zijn toen bij ons geweest.»

HUMO Over supporters gesproken: jullie lopen met Bellevue-publiciteit op de buik, waar je geen geld voor krijgt, terwijl ze daar bij andere clubs wel wat voor krijgen. Vind je dat normaal?

Rensenbrink «Ja, da’s met schoenen precies hetzelfde, bij een ander merk zou ik geld kunnen krijgen. Maar ja, je moet op Adidas blijven spelen, omdat de club daar wat voor krijgt.»

HUMO Puma wil jou dus geld geven?

Rensenbrink «Daar kan ik geld van krijgen, maar ja, het mag niet.»

HUMO Op welke schoenen speelde je in het Nederlandse elftal?

Rensenbrink «Puma, maar dat staat buiten Anderlecht.»

HUMO Hoewel het Nederlandse elftal ook met Adidas speelt. Maar jij speelt op Puma, Cruijff ook. Wie nog?

Rensenbrink «Haan

HUMO Dat was meer dan 50.000 frank per wedstrijd, heb ik gehoord.

Rensenbrink «Tja, heel wat meer, hoor.»

HUMO Van Moer vertelde ooit dat hij dreigde de drie Adidas-streepjes van zijn schoenen te snijden als ie er geen geld voor kreeg.

Rensenbrink «Nou, als ik er voor het Nederlandse elftal geen geld voor gekregen had, had ik ook op zwarte schoenen gespeeld.»

HUMO Dus toch overal geld in zien en het eruit halen ook.

Rensenbrink «Da’s wel gegroeid, hè, in Engeland is dat al jaren zo. Maar de reclame verdient nu eenmaal ook aan ons, dus. Vergeleken met de wielrenners verdienen wij er nog weinig aan.»

HUMO Doe je er naast het voetbal niks buiten, niks public-relationachtigs?

Rensenbrink «Nou, iets in een kledingzaak wil ik wel proberen, maar da’s nog niet helemaal voor mekaar. Zoiets als Arie Haan, niet dadelijk een handelsreiziger, maar toch.»

HUMO Je eigen naam te gelde maken toch weer?

Rensenbrink «Ja.»

HUMO Al die financiële investeringen brengen ook dingen met zich, zoals het oplappen van gekwetste spelers: het onderste uit de man halen. De wereldbekerfinale, bijvoorbeeld, had je die mogen meespelen?

Rensenbrink «Ik had ’s morgens nog getraind met Michels, we hebben daar nog wat afgelachen. Michels had van zo’n politieagent, één van onze voortdurende bewakers daar, z’n pet op en z’n jas aan, en zo stond ie me daar training te geven. Vreselijk gelachen. Met pijn. Maar ik wou zelf ook wel spelen, het was ook mijn fout.»

HUMO Overigens beklaagde Van de Kerkhof zich erover dat hij pas enkele minuten voor de tweede helft te weten kwam dat hij kon spelen.

Rensenbrink «Voor de wedstrijd was gezegd dat als ik niet zou spelen, Keizer zou spelen. Ik ben ervan overtuigd dat, als we 2-0 voor hadden gestaan, het Keizer was geworden ook.»

HUMO En voor je tegen Bratislava zou spelen, hoorde ik spelers nog zeggen: ‘Geef ’m een goeie spuit.’

Rensenbrink «Ik heb er twee gehad. Soms vind ik dat wel onverantwoord, hoor, zoals Ruiter speelde tegen Lierse, met zo’n gezicht: had ie er opnieuw een tik tegenaan gekregen, dan waren we ’m zes weken kwijt geweest. Dat was nog veel te vers, dinsdag was ie geopereerd, en zondag stond ie tegen Lierse te keepen. Met zo’n gezicht, dat vind ik een beetje onverantwoord.»

HUMO Was dat trouwens geen gelegenheid geweest om Barth te recupereren, na zijn flaters te Bratislava ? Nu is hij weg.

Rensenbrink «Ja, hij mág weg volgend jaar.»

HUMO Ja, maar bovendien is hij nu ook kapot, marktwaarde inbegrepen. Terwijl, als hij tegen Lierse opgesteld was, had hij het misschien prima gedaan, want qua klasse doet hij eigenlijk niet onder voor Ruiter. De jongen was meteen over de klap heen geweest.

Rensenbrink «Nou ja, het ligt misschien ook wel aan Jan, Jan wil altijd wel graag spelen. Maar mocht er wat gebeuren...»

HUMO En wat vind je van je eigen spel tegen Bratislava?

Rensenbrink «Ik zit nou nog met die kwetsuur. Maar ja, ik moet meedoen, hè. Als het niet kan, dan kan het natuurlijk niet — zo praten ze dan. Ik zeg altijd: ‘Als een goeie verdoving helpt, speel ik graag.’ Maar met die twee spuiten voelde ik m’n hele voet niet meer.»

HUMO Dan voel je ook niet meer hoe je trapt.

Rensenbrink «Nee, dan kan je beter pijn hebben dan helemaal verdoofd zijn. Maar ja, ze laten je altijd zelf beslissen.»

HUMO Ze geven je de indruk dat je zelf mag beslissen.

Rensenbrink «Ja. En je moet het zeggen als het niet gaat, hoor, dan speel je niet. Dus, ik ben er zelf ook schuldig aan, natuurlijk.»

HUMO Je trapt er wel in.

Rensenbrink «Ja. Zoals ik daar stond te spelen, had het inderdaad geen zin. Maar je hoort steeds: ‘Nou, met zo’n enkel had ik al lang gespeeld. En nou ja, je hebt een paar weken stilgestaan, dat moet slijten,’ zeggen ze dan.»

HUMO Dat zei jij ook.

Rensenbrink «Ja, het moet slijten: ze zeggen ’t je voor, en dat zeg ik dan ook, ja (lacht)

HUMO Hoe zit dat met die dokters bij Anderlecht? Malvaux is clubdokter?

Rensenbrink «Ja.»

Mevr. Rensenbrink «Toen ik hem de eerste keer zag, dacht ik dat hij de kroegbaas was.»

HUMO En Marlier scharrelt er ook zo’n beetje rond.

Rensenbrink «Nou, ik weet ook niet hoe het precies toegaat, hoor. Maar je bent wel vrij om ook nog naar een andere dokter te gaan — met de goedkeuring van Malvaux

HUMO En niet van Marlier?

Rensenbrink «Nee.»

HUMO Wat is dan de rol van Marlier eigenlijk?

Rensenbrink «Weet ik niks van.»

HUMO Marlier is in de volksmond de pillendokter.

Rensenbrink «Vitamines, dat nemen we altijd. En we krijgen ook wel vitaminespuiten.»

HUMO Je neemt aan dat het vitamines zijn.

Rensenbrink «Natuurlijk.»

HUMO En bij Brugge ook, waar destijds altijd die dopingcontroles waren?

Rensenbrink «Nou, daar kregen we altijd een glas whisky voor een cupwedstrijd.»

HUMO Is er een bepaalde opbouw met vitamines?

Rensenbrink «Een echte opbouw, ja. Voor bepaalde wedstrijden begint zo’n kuur drie weken van tevoren. Zoals tegen Bratislava.»

HUMO En afbouw is er ook bij?

Rensenbrink «Ja. Dus niet altijd, niet de hele week vitamines.»

HUMO En tijdens de wereldbeker?

Rensenbrink «Nauwelijks, we kregen alleen bruistabletten.»

HUMO En had je nooit het gevoel dat tegenstanders iets pakten?

Rensenbrink «Dat wordt wel gedaan, da’s normaal, logisch. Maar privé, door bepaalde spelers. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een dokter dat voorstelt.»

HUMO Gewoonlijk redt de dokter zich wel uit zo’n situatie.

Rensenbrink «Toch niet als nou ineens een heel elftal positief bevonden zou worden.»

HUMO En er is bij jullie als spelers ook geen afstandname tegenover een Marlier, omdat hij nu eenmaal de naam heeft... en bij enkele gevallen in opspraak is gekomen.

Rensenbrink «Nee.»

HUMO En is iedereen bij die medische begeleiding gelijk voor de wet, of wordt er onderzocht: die is zo’n type, die heeft meer van dat nodig dan die ander?

Rensenbrink «Ja, spelers met te zwakke spieren, bijvoorbeeld, krijgen speciale versterkende geneesmiddelen, om de spieren te verstevigen. En in het begin van het jaar krijg je een bloedanalyse, en dan wordt gezegd: ‘Je hebt te weinig ijzer, te weinig van dit of van dat.’ Maar dat er ook andere dingen gegeven zouden worden, daarvan heb ik nog niks gemerkt. God ja, het gebeurt, natuurlijk, maar dat zal altijd wel privé wezen.»

HUMO Train je graag?

Rensenbrink «Ik ken niet veel spelers die zeggen: ‘Nou, ik train graag.’ Nee.»

HUMO Vergeleken met wielrenners zijn voetballers een stuk minder goed getraind, inderdaad.

Rensenbrink «Tja, die spelen liever... hè… wedstrijdjes.»

HUMO Durf jij adem pikken? Zeggen: god, de trainer ziet het toch niet, ik doe dat laatste stuk wandelend. Of Ik snij dat bochtje af?

Rensenbrink «Dat gebeurt weleens, dat doet iedereen weleens, ja. Een trainer hoeft niet alles te zien, niet alles te weten.»

HUMO Als sommige spelers, om Ladinsky niet te noemen, al eens dronken op training verschijnen, wordt er dan door de spelers wat op gezegd?

Rensenbrink «Nee.»

HUMO Het is toch al wel gebeurd dat spelers naar Ladinsky trokken om hem een wat rustiger manier van leven aan te praten? Als hij slecht speelt, heeft het hele elftal daar financieel nadeel van.

Rensenbrink «Dat is al gebeurd, ja, maar ik zou zoiets niet doen, dat is de taak van de trainer, vind ik.»

HUMO Vind je Rensenbrink zijn, herkend worden op straat, beroemd zijn, belangrijk?

Rensenbrink «Het doet je wel wat, ja. Maar na het voetbal, als je er eenmaal mee gestopt bent, kennen ze je niet meer. Dat hou ik wel altijd voor ogen, daarom ook neem ik nu al afstand van het hele bedrijf, dat doe ik een beetje bewust toch wel.»

HUMO Je bent inderdaad nogal gelijkmoedig op het veld, je doet ook nooit te gek na het scoren van een doelpunt, je maakt je zelden kwaad. Krijg je weleens verwijten op het veld die je toch treffen? Of verwijten van de trainer?

Rensenbrink «Tja, na sommige krantenberichten hoor je wel wat. Ik ben weleens een paar keer bij Braems moeten komen omwille van verklaringen van mij.»

HUMO Hoezo?

Rensenbrink «In Het Laatste Nieuws stond ooit dat niemand me geloofde in verband met mijn gekwetste enkel. Toen zei Braems: ‘Dat kan je niet zeggen, trouwens, ik geloof je toch wel.’»

HUMO Je mag toch wel vrijuit spreken met de pers?

Rensenbrink «Ja, zolang je niks verkeerds zegt, wat anderen zich dan gaan aantrekken. Als je iets over de trainer zegt, nou ja.»

HUMO Staat dat in je contract, dat je niks over de club mag zeggen, of over de trainer of over medemaats?

Rensenbrink «Ja, dat je geen dingen mag zeggen ten nadele van de club.»

HUMO Zoals Knobel bij Ajax, over wijntje en Trijntje?

Rensenbrink «Ja, dat staat trouwens ook in het trainerscontract.»

HUMO Hoe wordt zo’n contract opgemaakt, wie is er daarbij?

Rensenbrink «Ik alleen.»

HUMO Je laat je toch raad geven?

Rensenbrink «Nou ja, je contract moet waardevast zijn, aan de index gekoppeld, dat moet je er wel allemaal laten inzetten.»

HUMO Je bent dus inderdaad tegen inflatie beschermd?

Rensenbrink «Ja, dat leer je gewoon.»

HUMO Je bent destijds bij Brugge binnengeloodst door Robert Bécu. Wat vind je daarvan: voetbalmakelaars die tegelijkertijd journalist zijn, die achteraf eventueel nog over jou moeten schrijven?

Rensenbrink «Ik vind dat niet zo erg, hoor. Hij krijgt toch alleen maar opdracht om je even te gaan polsen of zo.»

HUMO Maar als bestuursleden bij een transfer waarschijnlijk wat op zak steken, waarom dan zo iemand niet?

Rensenbrink «Nou, gewoon omdat ie een goeie vriend van Vanden Stock is. Ik heb weleens een onkostennota gezien van Bécu, dat zijn alleen verplaatsingskosten, etentjes en zo.»

HUMO Maar Vanden Stock is altijd wel bereid om geld toe te steken. Toen hij Braems bij Antwerp heeft weggehaald, is hij daarna ook wel naar de Kredietbank bij Eddy Wauters van Antwerp gegaan.

Rensenbrink «Om iemand los te kopen, ja, maar da’s wat anders.»

HUMO En als ie over jullie moet schrijven, vind je dat geen probleem? Bécu zit toevallig in Nederland, met hem zal het niet zoveel gebeuren, maar er zijn hier ook zulke mensen.

Rensenbrink «Tja, bepaalde verslaggevers schrijven nu eenmaal niks verkeerds over Anderlecht. Dat is met Racing White begonnen, destijds. Stef De Wolf is een Racing White-journalist.»

HUMO Nou moet je iemand noemen die hetzelfde voor Anderlecht doet ook.

Rensenbrink «Nou, Charles Baeten

HUMO Vind jij dat journalisten tot taak hebben een club groot te schrijven?

Rensenbrink «Nee, ik ben daar helemaal niet voor.»

HUMO Wordt er in België niet te veel over sport geschreven?

Rensenbrink «Veel te veel. Als je ooit op een training wat gezegd hebt, staat het ’s anderendaags met zulke letters in de krant. Da’s onzin, op die manier krijg je al die stomme verhalen van ik lig in onmin met Van Himst, ik ben kwaad op die en die geweest — wat gewoon niet waar is. Iedereen zegt op zo’n training weleens: ‘Klootzak, speel die bal dan door’ of zo. En dan kan je weer bij de trainer op ’t matje. Daar wordt veel te veel over geluld, van die speler heeft dit gezegd, die speler dat, en zo de hele week door; niet alleen op maandag, maar de hele week.»

HUMO Ook op het veld krijg je wel eens verwijten te horen, van ploegmaats.

Rensenbrink «Tuurlijk, da’s toch helemaal oké, als daar na de match maar niks blijft van hangen. lk heb het altijd aan de stok met Ladinsky, maar we zijn de beste vrienden buiten het veld. Nou, hij is ook opvliegend en als hij de bal wil hebben, staat ie me uit te schelden, en omgekeerd. Maar na de wedstrijd zijn we dat vergeten. Dat kon Braems maar niet begrijpen. Dat was altijd weer op ’t matje komen. Omdat we mekaar de bal zogezegd niet gunden.»

Mevr. Rensenbrink «Dat matje is wel haast versleten, hoor.»

HUMO Was Ladinsky niet goedkoop ingekocht, met de bedoeling hem penalty’s te laten geven en hem dan als topscorer duur te kunnen verkopen?

Rensenbrink «Nee, Van Himst had al een paar penalty’s gemist, ik ook, en Ladinsky gaf ze gewoon het best.»

HUMO Is daar wat speciaals aan, aan het geven van penalty’s? Technisch gezien moet elke speler dat toch kunnen?

Rensenbrink «Ik vind ’t vreselijk moeilijk, hoor. De meeste mensen denken: da’s een doelpunt cadeau, maar ze vergeten dat er nog een keeper in dat doel staat, en als ie de goeie hoek ingaat, heeft ie toch 60 of 70 procent kans dat ie ’m heeft.»

HUMO Zuiver technisch is dat toch niet moeilijk - zonder de zenuwen erbij: aanlopen, schijnbewegingetje, schieten?

Rensenbrink «Nou, meestal plaats ik de bal. Maar ja, als de keeper een seconde vroeger vertrekt en de goeie hoek ingaat... Dan kan ie de bal altijd wel meepikken. Niet als je à la Neeskens knalt. Als ik keeper was en Neeskens zou een penalty trappen, dan bleef ik gewoon staan, die schiet toch gewoon keihard, dan heb je nog altijd de kans dat ie ’m op je lichaam schiet.»

HUMO Zijn penalty op de wereldbekerfinale was niet zo zuiver gegeven.

Rensenbrink «Nee, midden in de goal, gewoon ogen dicht, keihard schieten. Zo heb ik ’m ook tegen Oostende gegeven.»

HUMO Zonder te kijken?

Rensenbrink «Zonder te kijken. Soms durf ik ’m niet goed te plaatsen, dan schiet je maar keihard. Als we 0-0 staan, geef ik ze altijd zonder te kijken.»

HUMO Van Hanegem zei onlangs nog dat de voetballerij binnenkort een spel van elf robotten tegen elf andere robotten wordt. Vrees je daar als creatieve speler ook niet voor? lk denk aan een Vandendaele, die door Happel blijkbaar helemaal gemist kan worden, wegens z’n aanvallende bevliegingetjes?

Rensenbrink «Ja, als laatste man moet je helemaal niet gaan dribbelen of zo, wat Erwin graag doet. Ik vind het best leuk, als ie het maar goed doet. En Erwin is nou eenmaal één van de beste verdedigers van Europa, dat mag je best wel zeggen. Als laatste man.»

HUMO Is Happel dan wel een goeie trainer?

Rensenbrink «Happel wil nou eenmaal liever een man als Israel, die helemaal geen risico’s neemt, de bal vlug afgeeft en zo. Erwin wil er altijd graag nog een beetje bij spelen. En als je niet beantwoordt aan de gedachten van de trainer, nou, dan krijg je moeilijkheden.»

HUMO Van welke verdediger ben je het meest bang?

Rensenbrink «Van verdedigers die erg snel zijn, want die ga je voorbij en die komen terug, zodat je ze een tweede keer voorbij moet.»

HUMO Wie is er zo snel?

Rensenbrink «Nou, Van Binst.»

HUMO Je hebt ook liever dat ze op je afkomen dan dat ze blijven staan.

Rensenbrink «Ja, dat is dan makkelijker om te passeren. Maar als ze afwachten, wordt het moeilijk.»

HUMO Dat zijn ook de betere verdedigers?

Rensenbrink «Ja, Vandendaele doet dat bijvoorbeeld, die wacht altijd af tot je de bal even te ver van je voet gespeeld hebt.»

HUMO Zijn er verdedigers die je trachten te intimideren, te ontmoedigen, die zeggen: ‘Je raakt geen bal vandaag’?

Rensenbrink «Of: ‘Als je nog eens komt, schop ik je dood’, ja. Maar dat is nooit serieus.»

HUMO Van Hanegem zei ook dat hij ervan droomde de laatste man voorbij te gaan en dan de bal met z’n hoofd nog over de lijn te werken, dat soort gekke dingen.

Rensenbrink «Ja, dat zou ik ook wel leuk vinden, maar je mag je tegenstander nooit echt belachelijk maken.»

HUMO Kan je dat doen, te veel dribbelen of zo? In de match Ajax-Bayern München is Beckenbauer ooit erg boos geworden op Keizer.

Rensenbrink «Omdat ie ’m de bal tussen de benen door speelde. Maar ja, dan zet je iemand voor schut, en de volgende keer krijg je een goeie trap. Dan zoek je het zelf. ’t Is wel leuk voor het publiek, maar die speler wordt weleens kwaad, je moet hem niet belachelijk maken.»

HUMO Niet doen zoals Rik Coppens destijds, die een tegenstander voorbijging, hem liet terugkomen en ’m opnieuw voorbijging?

Rensenbrink «Nee. Dat gebeurt weleens, maar alleen om zo’n speler helemaal uit positie te spelen, dat ik er makkelijk langs kán gaan.»

HUMO Wat je weleens doet, is een paar verdedigers naar je toe trekken, om gaten te maken voor de anderen.

Rensenbrink «Ja, tegenwoordig met al die versterkte verdedigingen, moet je zulke dingen wel. Door die bal steeds heen en weer te passen schiet je niks op. Je moet al eens een keer erin rommelen, een paar man naar je toe halen, en dan de bal nog wegtikken. Zoals het eerste doelpunt tegen Oostende, toen kreeg ik drie man naar me toe, en kon ik de bal nog net wegtikken: 1-0. Dan zeggen de mensen weleens : ‘Het is een pingelaar.’ Maar je doet zoiets toch maar om een verdediging uit elkaar te halen. Op combineren kan een verdediger zich makkelijk instellen. Balletje opzij, dan weer terug, da’s makkelijk. Maar als je alleen passeert, komen er altijd wel twee, drie man op je af.»

Op het terrein. Op de tribune daarentegen duizenden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234