'Mannen willen ons echt wel plezier geven, maar ze moeten weten hóé’

Nina Brochmann en Ellen Støkken Dahl

'Het wonder daaronder': alles wat u zou moeten weten over de vagina

Wist u dat een clitoris even groot is als een penis, en soms zelfs groter? Dat er helemaal geen maagdenvlies is dat de eerste keer doorgeprikt moet worden? Dat het vaginale orgasme niet hét orgasme is? Dat de visgeur waarover zoveel flauwe grappen worden gemaakt, juist heel gezond is? ‘Het wonder daaronder’, van de Noorse artsen in spe Nina Brochmann (30) en Ellen Støkken Dahl (25), staat vol met bevrijdende eyeopeners.

Bij alles wat je in ‘Het wonder daaronder’ leest, ook de heldere informatie over anticonceptie en vaginale ziektes, kun je alleen maar denken: ‘Had ik dat maar geweten toen ik aan mijn seksleven begon. Hoeveel onnodig gezoek en onzekerheid had ik mezelf daarmee kunnen besparen?’ Gelukkig zal mijn dochter ervan kunnen profiteren.

Nina Brochmann «Tijdens onze studie hebben we seksuele opvoeding gegeven aan tieners en vrouwen uit minderheidsgroepen. Daar merkten we dat wij niet op alle vragen het antwoord wisten. Toen we daarna begonnen met een blog over de vagina, stonden we er versteld van hoeveel vrouwen bijvoorbeeld wilden weten: ‘Ik krijg geen vaginaal orgasme. Is er iets mis met mij?’ Kennelijk was er ondanks het internet een dringende behoefte aan een boek dat concrete antwoorden geeft op alles, maar dan ook alles wat vrouwen over hun vagina willen weten.»

HUMO Tijdens de lessen aan vrouwen uit minderheden was dit dé vraag: als ik niet heb gebloed tijdens de eerste seks, wil dat dan zeggen dat mijn maagdenvlies kapot was? Kan ik het met een tampon gescheurd hebben?

Brochmann «Wij wisten zelf het antwoord niet. Maar als een vrouw de eerste keer niet bloedt, betekent dat niet dat ze geen maagd is.»

HUMO Het maagdenvlies is helemaal geen vlies?

Ellen Støkken Dahl «Wel als je kind bent. Maar in de puberteit ontstaat er een gat met een rafelige rand in het midden van dat vlies. Bovendien is de rest erg elastisch, dus een tampon of een penis kan er best in zonder dat er iets scheurt of bloedt. Het rekt gewoon op.»

Brochmann «Omdat er in de natuur altijd variatie is, zijn er ook maagdenvliezen waarin tijdens de puberteit maar een klein gaatje ontstaat, en dan kan de rafelige rand bij de eerste penetratie wel een beetje inscheuren en voor wat bloed zorgen. Maar dat is bij hooguit 50 procent van de vrouwen zo. Zelfs forensische onderzoekers geven toe dat ze nooit overtuigend kunnen aantonen of er sprake is van misbruik of niet. Daarom zijn forensische artsen uit de hele wereld in 2014 met het gezamenlijke standpunt naar buiten gekomen dat mannen nooit conclusies mogen trekken over de maagdelijkheid van een vrouw door even een dokter tussen haar benen te laten kijken.»

HUMO Toch laten veel vrouwen hun maagdenvlies herstellen. Daar is zelfs een hele business rond ontstaan.

Støkken Dahl «Bij zo’n operatie wordt er iets toegevoegd of aan elkaar genaaid – er wordt dus iets gecreëerd dat er niet was, iets dat bij de penetratie gebroken kan worden en bloed verzekert, én dat vrouwen nodeloze pijn doet lijden. Vrouwen vragen daar zelf om, dat is waar, maar wel wegens een mythe waarmee mannen vrouwen al eeuwen in de tang houden, en die nu in stand wordt gehouden door al die artsen die zogenaamd vliezen repareren. Ze zouden beter duidelijk zeggen: ‘Mannen, als je wilt weten of een vrouw seks heeft gehad of niet, vráág het haar gewoon.’»

HUMO Vreemd dat vrouwen elkaar niet vaker wat wijzer maken. Jullie kregen op jullie blog ook veel vragen van vrouwen die zich afvroegen of hun schaamlippen wel normaal waren.

Brochmann «We kijken niet makkelijk tussen elkaars benen, hè. En in de seksuele opvoeding leren we wel dat de penis van de jongens groter wordt tijdens de puberteit, maar niemand vertelt ons dat onze schaamlippen evenzeer veranderen. Met die info zou je veel paniek kunnen voorkomen in een periode waarin meisjes zich al zoveel zorgen maken over hun uiterlijk. Jonge vrouwen denken nu meestal dat hun vulva er moet blijven uitzien zoals toen ze kind waren: blank, met de binnenste schaamlippen onzichtbaar en opgevouwen achter de buitenste schaamlippen. Maar in de puberteit worden de lippen rood en soms zelfs paars, en de binnenste groeien bij meer dan de helft van de vrouwen flink door en floepen tussen de buitenste lippen naar buiten. Het is meestal allemaal normaal.»

Støkken Dahl «Dat was dé vraag die telkens weer werd gesteld: ‘Ben ik wel normaal?’ Ook een klassieker: ‘Is het normaal dat ik tijdens de penetratie geen orgasme krijg?’»

Brochmann «Daarover kwamen mijn vriendinnen ook wel klagen: ‘Ik krijg nooit een vaginaal orgasme. Hoe komt dat?’ Ze wilden dat ook beleven, want dat is toch het échte orgasme, heet het. Dat idee bewijst nog maar eens hoe de kijk op de vrouwelijke seksualiteit eeuwenlang door de mannelijke behoefte is gekleurd.»

HUMO Het is vooral Freud zijn schuld dat vaginaal klaarkomen het summum is.

Brochmann (lacht) «Inderdaad. Zodra een meisje interesse voor jongens krijgt, neemt haar belangstelling voor de clitoris af en koestert ze de vurige wens om gepenetreerd te worden, beweerde hij. Dat was volgens hem de enige vorm van seks die vrouwen echt bevrediging kon schenken. Waar haalde Freud dat vandaan, denk je? Uit zijn eigen hoofd, natuurlijk. Dat theorietje speelde mannen helemaal in de kaart. Vraag jij maar eens aan je vriendinnen hoeveel er klaarkomen door een partijtje penis-in-vagina. Je zult zien: het zijn er heel weinig. Gisteren belde de moeder van een vriendin me op. Ze is 60 en ze is mijn boek aan het lezen. Ze zei me: ‘Mannen móéten het ook lezen. Ik heb hun nooit kunnen uitleggen hoe ze me een orgasme kunnen geven. Ik regelde dat altijd zelf.’ Dat is ook makkelijker. Veel vrouwen doen er jaren over voor ze samen met hun sekspartner een orgasme krijgen.»

HUMO Een vaginaal orgasme ligt niet voor de hand.

Brochmann «Neen. En toch publiceren vrouwenbladen er nog steeds artikels over: ‘Vijf manieren om een vaginaal orgasme te bereiken’. Of: ‘Hoe krijg je een multi-orgasme?’ Daardoor blijven vrouwen denken dat het hún probleem is als ze geen vaginaal orgasme krijgen, iets wat zíj moeten proberen op te lossen. Maar er valt niks op te lossen.

»Dé bron van ons orgasme is de clitoris. Als we vaginaal klaarkomen, is dat omdat de armen van de clitoris geraakt worden, die tot diep in de vaginawand lopen. Je weet dat het mysterie van de g-spot nog altijd niet is opgelost. Maar de uitleg die nu de meeste bijval oogst, is dat die plek een diepliggend, inwendig deel van de clitoris is dat tijdens de seks wordt gestimuleerd, dwars door de schedewand heen. Mannen kunnen die kietelen met het Disney-heksengebaar, de ‘kom eens hier’-vingerbeweging.»

HUMO Dat werkt echt, hè?

Støkken Dahl «Absoluut. Maar weet je waarom iedereen zo lang naar die g-spot heeft gezocht? Omdat we niet wisten dat de clitoris zo’n groot orgaan is. Ik dacht ook dat er aan de ingang van de vagina een gevoelig knopje zat en meer niet. Ik vroeg me wel af waarom dat prettige gevoel van bevrediging altijd zo diep ging, maar de clitoris omarmt de hele vagina. Ze is groter dan sommige penissen, weet je dat? Dat hebben wij niet geleerd in de colleges aan de medische faculteit, hoor. We kregen uiterst gedetailleerde uiteenzettingen over het mannelijke geslachtsdeel en over de erectie, en op het examen moesten we de werking ervan uitleggen in een epistel van drie bladzijden. Voor het vrouwelijke geslachtsdeel had je één bladzijde. Dat verschil kun je alleen verklaren doordat de geneeskunde veel te lang een mannenbolwerk is geweest.»

Brochmann «Als er vroeger een baby met onduidelijke geslachtskenmerken werd geboren, besloten de chirurgen – altijd mannen – vaak: ‘We maken er een meisje van.’ Ze dachten dat je onmogelijk een goed leven kon hebben met een kleine of half werkende penis, maar in een half werkende vagina zagen ze geen bezwaar. Het resultaat was dat ze vaak meisjes maakten van kinderen die genetisch en psychologisch jongens waren. Zo hebben ze veel levens kapotgemaakt.»

HUMO Pure horror.

Brochmann «Inderdaad.»

HUMO Nog een mythe die jullie ontzenuwen, is het door mannen gekoesterde idee dat jonge meisjes een nauwere vagina hebben dan ervaren vrouwen.

Brochmann «Kijk, de vagina is een sterk gespierde buis. Steek je vinger er maar eens in en span dan die spieren op. Bovendien is ze heel elastisch. Het verschil tussen de vagina van een 18-jarige en die van een 35-jarige is nauwelijks voelbaar, hoeveel penissen of dildo’s er ook zijn gepasseerd. Die spieren kun je trainen en sterker maken. Daardoor kun je als 50-jarige heel strakke vaginale spieren hebben, zelfs als je huid wat aan elasticiteit verliest. Je kunt zelfs strakkere spieren hebben dan die van een 20-jarige, want er spelen ook anatomische verschillen mee.

»Nu zit ik me hier weer op te winden over de dubbele signalen die we als vrouw krijgen. We worden van alle kanten aangemoedigd om zo seksueel en verleidelijk mogelijk te zijn, maar we moeten wel onze puurheid behouden en we mogen maar een paar seksuele partners gehad hebben, anders hebben we uitgelubberde vagina’s. Hoe combineer je dat in godsnaam?»

HUMO Nog een klassieker waar de laatste grap nog niet over is verteld: onze visgeur.

Støkken Dahl «Veel vrouwen die we hebben gesproken, maken zich daar zorgen over. Maar een gezond onderlichaam ruikt nu eenmaal. Verse witte vloed, waar alle vrouwen vanaf hun puberteit mee te maken krijgen, heeft een zurige geur en smaak door het melkzuur dat erin zit. Het zuur houdt de bacteriën buiten. Maar in onze lies zitten ook veel zweetklieren en als we dansen of andere inspanningen leveren, ontstaat door de mix van zweet, urineresten en melkzuur wat mannen wel de ‘discopoes’ noemen. Die ruikt niet echt vies maar wel, euh, intens.»

'Eén op de vier 20-jarigen heeft geregeld anale seks. Door porno zijn hun gewoonten enorm aan het veranderen'

In de knoop

HUMO ‘Het wonder daaronder’ is ook een must voor mannen. Zeker voor mannen die je echt een plezier willen doen, zich op je clitoris storten en vol overgave beginnen te wrijven.

Brochmann (lacht) «Als hij te hard zijn best doet en de clitoris een overdaad aan prikkels krijgt, gaat die op non-actief en voel je helemaal niks meer.»

Støkken Dahl «Elk lichaamsdeel dat gedurende langere tijd een sterke stimulus krijgt, zal niet meer reageren. Een man die er heel trots op is dat hij zijn orgasme kan blijven uitstellen, kan daardoor ook op een punt komen dat hij geen orgasme meer kan krijgen.»

Brochmann «Voor fijne seks samen is het zó belangrijk te durven zeggen wat je wilt. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat je fijn vindt en wat niet. Als wij ons boek signeren, schrijven we vaak: ‘Masturbeer elke dag! Leer je lichaam kennen. Dan is er veel mogelijk.’ Ik hou erg van het onderzoek met anorgastische vrouwen dat we gevonden hebben. Die vrouwen hadden nog nooit een orgasme gehad, maar na vijf tot zeven weken dagelijkse training kon 60 tot 70 procent wél een hoogtepunt beleven.»

HUMO Tijdens de seks praten over seks: ik weet het niet, hoor. En mannen staan daar al helemaal niet voor te springen.

Støkken Dahl «Daar zou je nog van opkijken. Ik was geschokt door de resultaten van een grote Britse studie die in The Lancet is gepubliceerd, waaruit bleek dat 10 procent van de mannen problemen hebben met hun orgasme, en dan vooral jonge mannen. Velen onder hen moeten zich, net als vrouwen, veilig en verbonden voelen voor ze zich echt kunnen laten gaan.»

HUMO Maar als je moet praten tijdens de seks, denkt iedereen: ‘Nee, dat verpest de sfeer.’

Støkken Dahl «Ze zijn bang dat de spanning dan wegvalt en dat ze de magie verjagen. Daarom ook durven ze vaak niet over condooms te beginnen.»

Brochmann «Vrouwen zijn bang dat ze dan afgewezen worden. Ze durven ook vaak niet te zeggen dat ze iets niet fijn vinden omdat ze bang zijn het mannelijke ego te kwetsen. Maar als een man zich daardoor bedreigd of afgewezen zou voelen, is hij niet matuur genoeg om een goede sekspartner te zijn.

»De koppels die elkaar wel durven te zeggen wat ze fijn en niet fijn vinden, zeggen allemaal dat ze gelukkiger zijn, in hun seksleven én in hun relatie.»

HUMO Dat praten belangrijk is bij anale seks, daar ben ik wél van overtuigd nu ik jullie hoofdstuk daarover heb gelezen. Jullie beweren dat het razend populair is.

Brochmann «Eén op de vier 20-jarigen heeft geregeld anale seks. De gewoonten bij jongeren zijn, vooral door porno, enorm aan het veranderen.»

HUMO Die inspireert meestal niet bepaald tot het plezieren van vrouwen.

Brochmann «Ook veel vrouwen kijken naar porno. En dat mannen nu veel vaker orale seks geven aan vrouwen, hebben we toch daaraan te danken. Het idee dat het sexy is voor een man om de vrouw een orgasme te laten beleven, is daar zeker mee door ontstaan. Nu, porno zorgt ook voor problemen. Mannen gaan denken dat vrouwen zo maar eventjes vier orgasmes krijgen tijdens een vrijpartij, bijvoorbeeld, en als dat niet gebeurt, zijn ze zogezegd geen goede minnaars. Dan moeten ze maar mans genoeg zijn om hun vriendin te vragen hoe het zit en een gesprek te beginnen over wat zij fijn vindt.»

HUMO We moeten dus praten. Zeker als we aan de anale variant beginnen.

Brochmann «Iedereen denkt dat anale seks ruw is, maar in feite moet je juist zo zacht en gevoelig zijn als maar kan. Je moet goed luisteren naar de reactie van je partner en daar je bewegingen op afstemmen. In de darm is er veel plaats, het is een soort ballon. Maar de sluitspier van de anus is als een knoop, dus mag je niet te snel willen gaan. Als je vriend het echter zacht aanpakt, kan het absoluut een fantastische ervaring zijn.»

HUMO Vreemd genoeg mag je je juist níét ontspannen.

Brochmann «Het is onmogelijk om zelf je anus te ontspannen. Maar goed ook, anders zou die gaan openstaan als je tijdens je slaap ontspant, met alle gevolgen van dien. Alleen door er zachtjes op te kloppen, kun je de knoop losser maken.

»Veel mensen schrikken de eerste keer ook als de anus na de seks nog wat openstaat. Het duurt even voor die spier beseft dat hij zich moet sluiten, soms wel een uur. Dat is niet gevaarlijk. Het kan hooguit wat rommel geven, maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij.»

HUMO Het probleem van de alomtegenwoordige seks is ook dat vrouwen aan zichzelf beginnen te twijfelen als ze niet altijd zin hebben.

Brochmann «Dat klopt. Vrouwen die denken dat ze abnormaal zijn, misschien zelfs frigide, of van mannen horen dat ze niet seksueel genoeg zijn, dat is echt iets van deze tijd. Er wordt zoveel druk op vrouwen uitgeoefend. We moeten even hard werken als mannen, hoogopgeleid zijn, een boeiend sociaal leven hebben, sporten, een mooi lijf onderhouden én voortdurend zin in seks hebben. Dat maakt ons onzeker en geeft stress, wat de zin in seks doet afnemen. Seks is een surplus. Je hebt er geen zin in als je basisbehoeften niet zijn vervuld.»

Brochmann «Het probleem is ook dat we denken dat spontane lust de norm is, omdat die bij mannen overheerst. Daardoor zijn vrouwen die niet zo vaak spontaan zin in seks hebben, bang dat hun partner hen frigide vindt en voelen ze zich schuldig dat ze niet vaak het initiatief nemen. Dat maakt hen onzeker, wat de seks ook niet vooruithelpt. Maar zoals Emily Nagoski in haar boek ‘Come as You Are’ heel goed uitlegt: lust is bij het merendeel van de vrouwen niet iets dat hen spontaan overvalt, maar iets dat ontstaat door aanraking of door een opwindende situatie.»

Støkken Dahl «Wat ook voor veel verwarring zorgt, is dat we denken dat lust een drift is, zoals slapen, eten en drinken. Dat is niet zo. Seks is doping voor de hersenen, een beloning. En als seks voor jou niet als een beloning werkt – door een traumatische seksuele ervaring in je jeugd, of omdat het pijn doet, of omdat het je onzeker maakt – dan vermindert de lust. We worden geboren met de mogelijkheid om geil te worden, maar óf we het worden, hangt af van het plezier dat we van seks krijgen en de omstandigheden waarin we leven. Bovendien zijn er mensen die ervan houden en mensen die het minder doen. Chocolade vindt ook niet iedereen even lekker.»

'Koppels die elkaar durven te zeggen wat ze fijn en niet fijn vinden, zijn gelukkiger in hun seksleven én in hun relatie’

Licht uit

HUMO Bij mannen is het vaak zo, las ik, dat er een direct verband is tussen hun erectie en hun lust. ‘O, ik heb een stijve, dus ik heb zin in seks.’

Støkken Dahl «Bij ongeveer 65 procent van de mannen zijn hoofd en lichaam wat dat betreft één. Daarom werkt viagra bij hen ook zo geweldig. Die pil werkt niet op de hersenen, maar doet bloed naar de penis stromen. De rest volgt vanzelf. Bij vrouwen is het verband tussen hun hoofd en de reacties in hun onderlichaam heel klein. Vrouwen kunnen soms zelfs een orgasme krijgen als ze worden aangerand, terwijl ze op dat moment natuurlijk allesbehalve lust voelen. ‘Zie je wel,’ zegt de aanrander dan, ‘ze wilde het zelf!’ Nee, nee en nog eens néé. Dat is pertinent niet waar. Bij vrouwen spreken onderlichaam en hersenen niet dezelfde taal. Vandaar dat er nog steeds geen roze pil is, geen viagrapil voor vrouwen. Gewoon wat bloed naar de vagina sturen windt hen niet automatisch op. Het is veel complexer bij vrouwen: je moet eerst hun hoofd opwinden.»

HUMO Vandaar jullie idee voor een ‘orgasmebijbel’, waarin vrouwen bijhouden wat hen opwindt en wat niet, om zo de ideale omstandigheden voor een hoogtepunt te kunnen oplijsten. Zoals: ‘Trek sokken aan als je last hebt van koude voeten.’

Brochmann «Dat klinkt misschien idioot, maar het punt is dat onze hersenen voortdurend signalen van ons lichaam krijgen. Die signalen en de gedachten die erop volgen, strijden om onze aandacht en het is moeilijk een orgasme te krijgen als je hoofd naar andere dingen staat dan wat er in je onderlijf gebeurt. Als het bezig is met je koude voeten, bijvoorbeeld, of met de gedachte dat je dik bent. Vrouwen zijn kennelijk extra gevoelig voor die afleidende prikkels. Daarom helpt het om de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken en afleiding te voorkomen. Je kunt je pas dán maximaal concentreren op je eigen genot. Als dat betekent dat je het licht wilt uitdoen of een T-shirt wilt dragen, doe dat dan. Ik ken ook mannen die dat doen, hoor, maar bij vrouwen speelt die afleiding vaker een rol.»

HUMO Wat vinden jullie partners er eigenlijk van dat jullie seksspecialisten zijn? Voelen ze zich niet bedreigd?

Støkken Dahl «Néén! Ze zijn trots. Het windt hen op (lacht).»

Brochmann «Mijn vriend is zelfs een ambassadeur van ons boek geworden. Hij legt al zijn vrienden uit hoe ze de seks moeten aanpakken. Bijna elke avond komt hij met een waanzinnig verhaal thuis. Gisteren vertelde hij dat een vriend van hem er rotsvast van overtuigd was dat de vagina alle sperma altijd opslokt, en dat er nooit iets terugstroomt. Een man van 35!

»Nu, de mannen van onze generatie zijn echt wel begaan met het genot van hun partner. Tijdens signeersessies merk ik ook dat ze willen leren. ‘Waar staat de uitleg over de cat position?’ vragen ze dan – dat is de positie waarbij de man de vrouw penetreert, maar zo dicht op haar ligt dat hij bij elke beweging ook haar clitoris raakt. Iedereen blij (lacht). Vaak beginnen ze meteen te lezen en zeggen ze: ‘Vinden jullie dat fijn? Cool!’ Jonge mannen willen ons echt plezier geven, maar ze willen weten hóé. Dus moeten wij onze verantwoordelijkheid opnemen en hun zeggen wat we willen. Zonder een beetje begeleiding is het veel te moeilijk om een vrouwenlichaam te begrijpen.»

‘Het wonder daaronder’ van Nina Brochmann en Ellen Støkken Dahl.

'Het verschil tussen de vagina van een 18-jarige en die van een 35-jarige is nauwelijks voelbaar, hoeveel penissen of dildo's er ook zijn gepasseerd'
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234