'Al Qaeda en IS leveren drugs, de maffia zorgt voor valse papieren waarmee terroristen door heel Europa kunnen reizen’ Beeld
'Al Qaeda en IS leveren drugs, de maffia zorgt voor valse papieren waarmee terroristen door heel Europa kunnen reizen’

procesaanslagen in parijs

Hoe de maffia Salah Abdeslam aan paspoorten hielp

Moslimterroristen steken zonder problemen de Europese buitengrenzen over, verplaatsen zich door de hele unie en slaan toe waar ze willen. Hoe ze dat doen? Met gestolen en vervalste Europese documenten die worden geleverd door Algerijnse gangsters, geruggensteund door de Italiaanse maffia.

Raf Sauviller

(Verschenen in Humo op 17 oktober 2016)

In Brussel is een bende Iraakse mensensmokkelaars opgerold die asielzoekers uit Irak binnensmokkelde tegen betaling van 15.000 tot 20.000 euro per persoon. Het topje van de ijsberg, want er zijn tientallen, mogelijk zelfs honderden bendes actief in België, van Marokkanen en Algerijnen tot Afghanen, Irakezen en Albanezen. In het zog van die mensensmokkelaars opereren bendes die de documenten leveren die de illegalen nodig hebben: Europese identiteitsbewijzen, paspoorten en rijbewijzen.

In oktober 2015 kwam het parket van Brussel in actie tegen een bende vervalsers van Algerijnse origine. Bij tien huiszoekingen werden negen mensen opgepakt. Een appartement in Sint-Gillis stond vol computers, printers, scanners en machines om plastic kaarten te maken. Daar werden meer dan 1.300 vervalste documenten ontdekt, van identiteitskaarten en SIS-kaarten tot trein- en busabonnementen. Die werden verkocht voor 500 tot 2.500 euro per stuk. De bende werkte ook voor mensensmokkelaars in Turkije en Griekenland, landen die een hoofdrol spelen in de illegale migratie naar Europa. Op de luchthaven van Zaventem werden bijvoorbeeld zendingen met valse documenten voor hen onderschept.

Er is ook een link naar het terreurnetwerk van Molenbeek. Bij de in beslag genomen documenten zaten foto’s van Najim Laachraoui, Mohamed Belkaïd en Salah Abdeslam, de moslimterroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, Zaventem en Brussel. Met zulke papieren kon Salah Abdeslam ongestoord met de auto door Italië reizen, tot in Bari. Daar nam hij de veerboot naar Griekenland, waar hij terreurmedeplichtigen oppikte die hij ongehinderd naar België kon brengen.

Bij de huiszoekingen van 13 oktober 2015 wist één van de kopstukken van de Algerijnse bende vervalsers te ontkomen naar Italië: de 40-jarige Djamal Eddine Ouali.


Alles voor de jihad

In Napels kunnen we spreken met een magistraat van het parket, die anoniem wil blijven. Hij houdt zich al jaren bezig met grote terreurdossiers in Zuid-Italië.

MAGISTRAAT «Wij hebben Djamal Ouali gearresteerd op 26 maart, vier dagen na de aanslagen in Zaventem en Brussel. Hij is opgepakt aan een bushalte in de Via Roma in Bellizzi, een dorpje in de provincie Salerno. Het was een spectaculaire operatie, maar Bellizzi was op dat moment vijandig gebied en we wilden geen enkel risico lopen. Ouali en zijn zwangere vrouw waren daar begin januari neergestreken. De vrouw had meteen een verblijfsvergunning aangevraagd en had zich daarbij beroepen op haar zwangerschap. Ook Ouali had geprobeerd een verblijfsvergunning te krijgen, maar enkele agenten herkenden hem van de foto die bij het Belgische internationale arrestatiebevel was gevoegd.»

Bellizzi is een landbouwstadje met ongeveer 15.000 inwoners dat vooral bekend is door de kweek van buffels, die de melk voor de Campanese mozzarella di bufala leveren. Maar volgens het Napolitaanse parket zijn Bellizzi en de provinciehoofdstad Salerno vooral bolwerken van Noord-Afrikaanse mensensmokkelaars en vervalsers van documenten.

MAGISTRAAT «In Bellizzi leven officieel zeshonderd Maghrebijnen, onder wie veel Algerijnen, die er sinds de jaren 90 in de landbouw en de fruitteelt werken. Maar daarnaast zijn er de voorbije jaren honderden Noord-Afrikanen binnengesmokkeld en ondergebracht in nauwelijks bewoonbare krotten van Italiaanse huisjesmelkers en Noord-Afrikaanse criminelen.

»We weten al langer dat die voornamelijk Algerijnse organisaties contacten hebben met radicale islamisten in Afrika en het Midden-Oosten. Drugshandel, mensensmokkel en het vervalsen van papieren zijn onlosmakelijk verbonden met de jihad, de heilige oorlog. En we weten ook dat die Noord-Afrikaanse bendes ondertussen in heel Europa opereren. De arrestatie van Ouali in Bellizzi is daar een duidelijk bewijs van. Hij was daarheen gevlucht omdat hij ervan uitging dat hij veilig was tussen zijn collega-vervalsers.»

Ouali verklaarde in zijn verhoor dat hij niets met de georganiseerde misdaad te maken had. Hij was met een geldig visum België binnengekomen en was in Brussel aan de slag gegaan als zakenman, tot hij begin 2016 had besloten om naar Italië te verhuizen. De speurders hechtten weinig geloof aan zijn verklaringen, en een paar weken later al werd hij aan België uitgeleverd. Hier zit Ouali nog altijd in de gevangenis; zijn verhaal heeft hij ondertussen wel aangepast. Hij heeft toegegeven dat hij in Brussel betrokken was bij een bende die illegalen het land binnensmokkelde en documenten vervalste. Maar hij ontkent dat hij rechtstreeks contact had met de moslimterroristen van Molenbeek, en hij wist evenmin waar de documenten die zij hadden gekocht, voor moesten dienen.


Gouden papieren

Hoe komt het dat die Noord-Afrikaanse bendes actief kunnen zijn op het territorium van de Italiaanse maffia, in een provincie die gecontroleerd wordt door de camorra?

MAGISTRAAT «Als die groepen zich aan de camorra onderwerpen en de winst delen, worden ze gedoogd. In Castel Volturno, bijvoorbeeld, op een boogscheut van Napels, mag de Nigeriaanse maffia geld verdienen met drugs, afpersing en prostitutie onder het waakzame oog van de camorra-tak van de Casalesi. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt uitgeschakeld. In 2008, bijvoorbeeld, maakten de Casalesi zes Afrikanen koelbloedig af in een bar in Castel Volturno.»

HUMO Heeft de camorra er dan geen bezwaar tegen dat die bendes samenwerken met moslimterroristen?

MAGISTRAAT «Ik vrees van niet. De maffia werkt al jaren samen met groepen als Al Qaeda en IS: ze leveren wapens en valse documenten, vaak in ruil voor drugs. De eerste contacten tussen de moslimterroristen en de camorra werden gelegd door Noord-Afrikaanse drugstrafikanten, die hasj, cocaïne en heroïne leveren. Een belangrijke spilfiguur was de Marokkaan Rachid Echemlali Rahmani, bijgenaamd Armando.»

Rahmani werd in 2012 gearresteerd in het Spaanse Málaga, waar hij een omvangrijke hasj- en cocaïnetrafiek vanuit Afrika controleerde. Terreurgroeperingen smokkelden de drugs met snelle speedboten en onderzeeërs van het noorden van Marokko naar het Europese vasteland. Poolse koeriers vervoerden de lading vervolgens in auto’s met dubbele bodems naar Zuid-Italië. Volgens de Italiaanse justitie financierde Rahmani het moslimterrorisme met de opbrengsten van zijn drugshandel. Hij zou weken vóór de aanslagen van 9/11 zelfs op de hoogte geweest zijn dat er iets op til was: een spijtoptant beweerde in 2012 dat Rahmani daar tijdens een vergadering met de camorra op had gezinspeeld.

MAGISTRAAT «Noord-Afrikaanse drugssmokkelaars en terroristen onderhouden al jaren goede contacten met de Italiaanse maffia. Djamel Lounici, één van de kopstukken van de Algerijnse terreurgroepen FIS en GIA, ruilde al in de jaren 90 van de vorige eeuw drugs voor in Italië nagemaakte of gestolen documenten, die via Marseille naar Algerije werden gebracht. In 2006 werd nog een groep van elf islamistische smokkelaars van valse papieren gearresteerd en veroordeeld tijdens een operatie van de Italiaanse en de Franse justitie, en werden in Napels een aantal Algerijnse salafisten opgepakt en veroordeeld voor het verhandelen van valse documenten.»

Vorig jaar raakte bekend dat de Napolitaanse clan Contini, die tot dan fortuinen verdiende met drugs-smokkel en -handel, plotseling een veel grotere bron van inkomsten had aangeboord: de verkoop van gestolen en vervalste Europese identiteitsbewijzen, paspoorten en rijbewijzen aan moslimterroristen uit het Midden-Oosten. Het geld komt van terreurgroepen als IS en het vroegere Jabhat al-Nusra, die hun fondsen bij elkaar plunderen in Syrië en Irak. In januari 2015 nam de Napolitaanse justitie voor 250 miljoen euro aan bezittingen van de Contini-clan in beslag: luxeauto’s, vastgoed, winkels en restaurants, die zich voor een groot deel niet in Napels, maar in Rome bevonden.

MAGISTRAAT «Algerijnse smokkelaars en mensenhandelaars brachten de Contini’s in contact met moslimterroristen. De Contini’s laten de documenten stelen in gemeentehuizen in het noorden van Italië, maar soms ook dichter bij huis. In augustus 2015 werden er duizend identiteitskaarten ontvreemd uit het gemeentehuis van Boscotrecase, op een steenworp van Napels. Die zijn al snel 400.000 euro waard op de markt in het Midden-Oosten. Even later doken die documenten niet alleen op in Italië, maar ook in Denemarken, Duitsland en België.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234