In bijna al zijn nummers zingt Gers hoe hij zijn leven gaat beteren. Hij wíl dat ook echt, maar hij kan het niet

Cherchez la femmeSelina van Gool

Humo sprak de vriendin van Gers Pardoel, maar toen: ‘Deze ochtend heb ik zijn spullen op straat gezet’

In bijna al zijn nummers zingt Gers hoe hij zijn leven gaat beteren. Hij wíl dat ook echt, maar hij kan het nietBeeld Raia Maria-Laura

Gers Pardoel (40) verschijnt vanavond opnieuw in een bedenkelijke outfit als presentator in ‘Come dance with me’ op Play4. Maar als wij Gers horen, denken we maar aan twee dingen: ‘Bagagedrager’ en één van de vreemdste wendingen die een interview ooit nam in dit blad: zijn toenmalige vriendin Sélina van Gool (35) blies ons een uur lang omver, om aan het einde van het gesprek doodleuk te zeggen dat ze Gers op straat heeft gezet en met iemand anders gaat trouwen. Maar ons gesprek begon zo:

Stefanie De Jonge

(Verschenen in Humo op 17 maart 2020)

HUMO Jij bent manager van Gers Pardoel en van andere artiesten. Je hebt je ADHD dus wel onder controle.

SELINA VAN GOOL «Ik ben veel rustiger dan vroeger. Toen kon ik, als mijn huisparfum bijvoorbeeld op was, meteen de deur uitlopen om een nieuwe fles te kopen. Dat alles helemaal klopt, is heel belangrijk voor mij. Ik weet nog dat ik eens de deur uitging voor zo'n parfum, merkte dat het mooi weer was, en dacht: ik ga lekker de stad in, waarop ik twee dagen niet meer ben thuisgekomen. Ik kwam mensen tegen, bleef tot laat hangen, ging dan maar op hotel, kocht schoenen, kleren... Tot ik me bedacht: shit, ik heb de deuren van mijn balkon laten openstaan, straks roven ze mijn huis leeg! Maar de dingen gaan nooit echt mis. Er wordt over mij gewaakt. Echt. Ik ben eens verdwaald geraakt in Barcelona en toen heeft een vogel die steeds mijn aandacht vroeg, mij de weg gewezen.»

null Beeld SBS BE
Beeld SBS BE

HUMO Ja, hoor...

VAN GOOL «Echt waar. Ik ben heel spiritueel opgevoed. Mijn opa is reikimaster (reiki is een alternatieve geneeswijze, red.). Hij is op de één of andere manier altijd bij mij.»

HUMO Je bent een geslaagde manager. Hoe doe je dat als je zo impulsief en chaotisch bent?

VAN GOOL «Ik lijk chaotisch, maar dat ben ik niet. Ik ben heel zakelijk, een woestijnvrouw. Ik heb veel meegemaakt en kan veel aan. Ik ben ook een caretaker, iemand die zorgt. Mijn eerste vriendje had dat door, en toen hij zag hoe ik mezelf soms verloor in mijn wilde manier van leven, zei hij: ‘Weet je wat jij moet doen? Een kat nemen, want jij zorgt goed.’ Hij had gelijk. Tot dat moment leefde ik als een zwerver, maar voor die kat ging ik elke dag naar huis. Nu heb ik kinderen. Nu denk ik al helemáál: ik mag niet te impulsief zijn, want ik heb veel te verliezen. Ik hou héél veel van mijn kinderen. Zij staan op één. Altijd.»

HUMO Je moeder is Nederlands en je vader Surinaams.

VAN GOOL «Ja, maar mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader is intussen overleden en met mijn stiefvader kon ik niet door één deur. Op mijn 15de ben ik het huis uitgegaan. Het ging echt niet meer. Mijn vader heeft toen een studio voor me gehuurd, naast die van mijn oudere zus.»

HUMO Kon je niet bij hem gaan wonen?

VAN GOOL «Nee. Hij leidde een wild leven. Een leuk leven, maar ook een gevaarlijk. Hij is een boef, meer ga ik daar niet over zeggen.»

HUMO Wat doet je moeder?

VAN GOOL «Zij is boevenvrouw. Dat is ook een job - heel veel mensen weten dat niet, maar ik heb daar veel respect voor. Ze schildert ook en heeft een reeks kinderboekjes geschreven en geïllustreerd. Ze is heel creatief.»

HUMO Maar ze was toch van je vader gescheiden?

VAN GOOL «Ja, maar mijn stiefvader is ook een boef. Sommige vrouwen vallen gewoon op boeven. Ik snap dat. Boeven vallen ook op mij, en ik heb vroeger ook met veel spannende jongens opgetrokken. Maar ik heb er bewust voor gekozen om niet in hetzelfde leven als mijn ouders te stappen. Ik wilde schoonheidsspecialiste en zakenvrouw worden, zoals Diana Gabriels. Zij is de zaakvoerder en eigenaresse van Praktijk Gabriels (in Nederland een bekend instituut voor injectables, plastische chirurgie en overgewicht, red.). Ik ken haar al heel lang. Zij had vroeger sportscholen bij mij in de buurt, en omdat ik hyperactief en brutaal was, heb ik haar als 8-jarig meisje gevraagd of ik niet bij haar kon komen werken. Ik vond haar zo bijzonder en schreef in mijn vriendenboekjes dat ik wilde zijn zoals zij (lacht). Ze vond dat hilarisch en bood me meteen klusjes aan. Ik ben altijd voor haar blijven werken. Ik organiseerde de spreekuren in de praktijken, zorgde ervoor dat er genoeg botox en andere fillers waren, en dat de artsen die niet achteroverdrukten (lacht). Diana was als een tweede moeder voor mij. Veel van wat ik nu voor Gers doe, heb ik van haar geleerd, ze is een keiharde zakenvrouw.»

HUMO Nu ben jíj zakenvrouw.

VAN GOOL «Ja. Een hele goeie. Juist omdat ik zo wild en onbesuisd ben. Daardoor verwacht niemand dat ik goed kan onderhandelen en kan ik onverwachts uit de hoek komen. Je weet toch dat er geen betere positie is dan de underdogpositie? (lacht)»

HUMO Je leidt sinds vier jaar je eigen managementbureau, GoudRocc Entertainment – een samenstelling van Goud en Rocci, de namen van de twee kinderen van jou en Gers.

VAN GOOL «Ik leid natuurlijk vooral Gers' business, maar nu ook die van onder meer Fernando Halman (radiopresentator bij FunX en bekend van 'RTL Late Night', red.). Ik geef ook een paar uur per week gratis advies aan opkomend talent. Ik help ze om geen verkeerde deals te tekenen en zorg ervoor dat ze krijgen waar ze recht op hebben. Er staan nog steeds veel mensen klaar om creatief talent uit te buiten. Het brein van creatieve mensen ontwikkelt zich anders, dat is bewezen. Zij willen alleen maar 'maken', ze hebben een visie waaraan ze koste wat het kost uiting moeten geven. Daarmee geven ze kleur aan onze wereld. De zakelijke kant interesseert hen niet en daar probeert iedereen zijn voordeel mee te doen. Terwijl het die creatievelingen zijn die ons doen genieten. Ik vind dat zo onrechtvaardig en wil hen daartegen bescherm.»

‘Mijn vader was een boef, en mijn moeder is boevenvrouw. Dat is ook een job – heel veel mensen weten dat niet, maar ik heb daar veel respect voor.’ Beeld Raia Maria-Laura
‘Mijn vader was een boef, en mijn moeder is boevenvrouw. Dat is ook een job – heel veel mensen weten dat niet, maar ik heb daar veel respect voor.’Beeld Raia Maria-Laura

HUMO Gers Pardoel heeft met jou dus het groot lot gewonnen. Je hebt hem ontmoet toen hij nog in een kledingzaak werkte.

VAN GOOL «Ja. Ik zag hem en zei meteen tegen mijn vriendin: ‘Zooo, díé vind ik leuk!’ Hij had een attitude over zich waarvan ik dacht: doe eens normaal, je werkt gewoon in een kledingzaak. Maar zijn houding triggerde me ook. Ik hou van moeilijke mensen.

»Een paar maanden later ben ik met hem beginnen te chatten en bellen. Maar ik heb de boot echt heel lang afgehouden. Gers heeft daar veel liedjes over geschreven.»

HUMO In ‘Zo bijzonder’ zingt hij daarover, maar uiteindelijk ben je toch achter op z'n fiets gesprongen.

VAN GOOL «Ja. Op een avond zijn we samen gaan smoren in mijn auto. Hij vertelde me toen: 'Eigenlijk ben ik artiest.' Hij wilde me zijn nummers laten horen. Zijn huis was een dump, maar tussen alle ellende stonden wel heel dure luidsprekers. Toen wist ik: die gast heeft een passie. Hij heeft me toen 'Denk' en 'We missen je' laten horen, en daarna heb ik meteen gezegd: ‘Jij gaat het maken. Jij kunt rappen en je bent blond met blauwe ogen; dat hebben Nederlanders graag. Bovendien zing je met een zachte g. Dat maakt je anders dan die hele Amsterdamse en Rotterdamse rapscene. Je moet ervoor gaan.’

»Ik kan Gers soms echt achter het behang plakken, maar hij kán iets. Ik vind dat hij tot de beste songschrijversbeatmakers van de wereld behoort. Weet je dat hij nummers heeft gepitcht bij Rihanna en dat zij heeft overwogen om zijn compositie te gebruiken? Bij Magic! heeft hij dat ook gedaan en die hebben een nummer dat hij mee heeft gecomponeerd ook echt uitgebracht. Hij is héél goed, en maakt alles helemaal in zijn eentje.»

HUMO Waarom wil je hem soms achter het behang plakken?

VAN GOOL «Hij is arrogant, picky en heel moeilijk in de omgang. Daardoor is hij er niet goed in deuren voor zichzelf te openen. Ik ben daar juist heel goed in. Ik kan mensen in de watten leggen en ervoor zorgen dat ze later nog eens iets met ons willen doen. Ik denk op de lange termijn. Ik maak plannen, organiseer, produceer - de productie van Gers' show volgende maand in de Lotto Arena verzorg ik ook. Ik vraag hem altijd of hij het wel eens is met hoe ik alles op touw zet, maar het enige wat hij altijd zegt, is: ‘Doe maar en zorg ervoor dat iedereen me met rust laat.’»

HUMO In Humo zei hij: ‘Mijn leven draait om mij, dus Selina’s leven draait ook om mij.’

VAN GOOL «Ja. Alles draait om De Grote Gers Show.»

HUMO Daar moet je wel zin in hebben.

VAN GOOL «Ik zei al: ik ben een woestijnvrouw. Die avond toen hij me ‘Denk’ liet horen, heb ik gedacht: we dóén dit. En als ik dat denk, gá ik het ook doen. Mij maakte het niet uit of ik daarvoor moest kruipen en deur aan deur kaarten moest verkopen. Ik dacht alleen maar: Gers zál voor een volle zaal staan, hij gáát shinen. Ik heb niet de behoefte om op een podium staan, maar als ik Gers zie shinen, weet ik waar ik het allemaal voor doe. Ik gun hem zijn succes zo hard.»

HUMO Als ik het goed begrijp, zou de Gers-show zonder jou helemaal niet van de grond zijn gekomen.

VAN GOOL «Neen. Dat lijkt arrogant, maar dat denk ik echt. Ik ben de motor en Kees de Koning (Nederlandse muziek - manager, red.) is destijds de plugger geweest - ook hij heeft veel liefde voor Gers' genialiteit. Ik heb zoveel voor Gers gedaan. Ik heb een platenlabel voor hem opgericht, zodat andere platenmaatschappijen hem niet meer kunnen zeggen: ‘Nu moet jij een single uitbrengen.’ Hij kan nu nummers uitbrengen wanneer het voor hem goed voelt. We hebben ook ons eigen publishing kantoor en ik heb ervoor gezorgd dat alle rechten die hij had weggetekend weer van ons zijn, zodat hij er eerlijk beloond wordt. We hebben de regie nu volledig in eigen handen. Ik wilde dat Gers helemaal vrij was. Hij móét niks meer, alleen maar opstaan en ademhalen. Hij is mij daar dankbaar voor, en zegt altijd eerlijk tegen iedereen: ‘Ik maak muziek, maar voor de rest doet Selina alles.’ Hij zingt daar zelfs veel over. In het begin vond ik dat leuk en voelde ik me gevleid, maar nu stoort het me soms dat hij zelf niet een klein beetje meer zijn best doet voor het grote geheel.»

‘Ik ben eens verdwaald geraakt in Barcelona. Een vogel die steeds mijn aandacht vroeg, heeft mij toen de weg gewezen.’ Beeld Raia Maria-Laura
‘Ik ben eens verdwaald geraakt in Barcelona. Een vogel die steeds mijn aandacht vroeg, heeft mij toen de weg gewezen.’Beeld Raia Maria-Laura

HUMO Dat je een caretaker bent, is een understatement.

VAN GOOL «Ja. Ik droom vaak dat ik iedereen chocomelk geef, en dat er niets meer over is als ik mezelf wil inschenken. Mijn moeder zegt nu ook steeds: ‘Selina, jij geeft te veel van je energie weg. De kraan moet dicht.’»

HUMO Waarom zorg je zo graag?

VAN GOOL «Ik heb gewoon veel te geven, ik heb heel veel energie en ben heel dankbaar dat ik nog leef. Ik ben heel ziek geweest, heb mijn hele jeugd in het ziekenhuis gelegen. Zonder mijn opa was ik er nu niet meer, denk ik.»

HUMO Hemel! Wat was er aan de hand?

VAN GOOL «Ik ben geboren met kieuwen.»

HUMO Pardon?

VAN GOOL «Er zijn kieuwboogresten achtergebleven in mijn hals. Normaal is het zo dat kieuwen bij een embryo in de zevende week dichtgroeien. Als dat niet goed verloopt, word je geboren met een open rug, een hazenlip of een open gehemelte. Bij mij was aan de buitenkant alles dichtgegroeid, maar vanbinnen waren de kieuwen nog open. Dat is heel zeldzaam en je ziet er niets van. Daarom heeft het jaren geduurd voor ze erachter kwamen.

»Het openbaarde zich voor het eerst toen ik anderhalf jaar oud was: in de holte van die kieuwen bleef zich altijd maar rommel verzamelen, waar ik heel ziek van werd. Ik ben zeven jaar lang behandeld voor open tuberculose, terwijl dat het probleem helemaal niet was. Ik ben ook kleurenblind geworden omdat ik al die jaren de verkeerde medicijnen kreeg toegediend. Het grootste deel van mijn jeugd heb ik in het ziekenhuis gelegen en kon ik niet naar school. En als ik wel naar school kon, werd ik soms gepest, omdat mijn keel vaak zo hard was opgezwollen dat ik geen nek meer had. Toen ik 12 was, heb ik gezegd: ‘Als ik nu wéér ziek word, wil ik dood.’

»Op dat moment heeft mijn moeder mijn opa erbij gehaald. Normaal mogen reikimasters geen familie behandelen, maar hij heeft dat toen toch gedaan. Daarna heb ik heel lang nergens last van gehad. Maar op mijn 21ste zwol mijn keel weer op. Ik was toen al samen met Gers, en het was vooral het verlangen om met hem kinderen te krijgen dat me er toen heeft doorgesleurd.

»In die tijd was Gerwin er wél steeds voor mij. Ik wilde nooit dat hij met me meeging naar het ziekenhuis. Ik moet mijn wonden in mijn eentje likken, ik voel me ongemakkelijk als ik niet in vorm ben en wil niet dat iemand dat ziet. Ik genees ook echt beter als ik alleen ben. Maar elke keer als ik de polikliniek binnenliep, zat Gerwin daar. Hij bleef zelfs slapen toen ik negen weken in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij nam dan lekkere hapjes voor me mee of kwam met haarverf aanzetten om mijn haar te kleuren, omdat hij wist dat ik dat leuk vond. We raceten dan door de gangen met het karretje waar mijn baxter aan hing.»

HUMO ‘Je lijkt de vrouwelijke Gerssie wel,’ zingt hij in ‘Bagagedrager’.

VAN GOOL «Ja. We houden allebei van intens leven en kunnen echt goed lol hebben samen. We hoeven niet eens te praten als we samen zijn. Wij zijn tweelingzielen.»

HUMO Ben je nu genezen?

VAN GOOL «Ja. Professor Rob Baatenburg van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam heeft op een gegeven moment gezegd: 'Omdat jij zo'n vechter bent, ga ik het risico nemen om die keel open te maken.' Achteraf zeiden de assistenten dat hij bijna stond te juichen in de operatiekamer toen hij die kieuwresten ontdekte en wist dat hij mijn probleem kon oplossen.

»Kort daarna heb ik mijn zoon Goud gekregen. Hij was echt van goud; hij had goud engelenhaar. Hij is heel bijzonder. Een mini-Gerwin. En daarna kreeg ik een meisje dat in alles op mij lijkt. Zij denkt ook dat ze de directeur is. Ze heet Rocci en is een echte rock, ze gaat niet naar links of naar rechts, maar doet precies waar ze zin
in heeft. Ik ben zo blij met mijn kinderen. Ik heb echt alles waarvan ik droomde. Het enige wat ik nog wil, is de wereld rondreizen met mijn gezin en trouwen.»`

HUMO En meer tijd en ruimte voor jezelf, zei je.

VAN GOOL «Inderdaad. Daarom heb ik dit salon geopend. Het is een hobbyproject. Hier kan ik met gewone mensen koffiedrinken en slap ouwehoeren, horen hoe mijn medewerker Pepijn zich in het weekend heeft misdragen en zien hoe ik Lurie, die jou net koffie gaf, kan helpen op zichzelf te gaan wonen. Daar geniet ik zo van.»

null Beeld Koen Bauters
Beeld Koen Bauters

HUMO Je verdient hier geen geld mee?

VAN GOOL «Niet echt. Vroeger stond ik nog bij Gers op de loonlijst, maar vijf jaar geleden heb ik mezelf aandeelhouder gemaakt van Gerwins zaak. Ik vond dat ik daar recht op had. Ik heb toen GoudRocc Entertainment opgericht. Daarmee begeleid ik artiesten, maar ik heb ook een paar televisieformats bedacht en het programma 'Roadie' gemaakt - waarin comedian Nabil Aoulad Ayad een dag lang roadie is van verschillende groepen. Ik wist helemaal niet hoe dat moest, programma's maken, maar ik ben er gewoon aan begonnen. En als ik het niet meer wist, belde ik naar John de Mol jr. Mensen gaan graag met mij om en willen me ook altijd helpen.

»Eigenlijk ben ik programma's beginnen te bedenken omdat ik Gers op de buis wilde. Het liep niet zo goed met zijn carrière in Nederland – hij heeft het hier en daar een beetje voor zichzelf verpest en ik dacht: hij moet in beeld, want uit het oog is uit het hart.»

HUMO Zijn tweet over het coronavirus was niet echt een slimme zet. ‘Geef elkaar wel een hand, geef elkaar wel een knuffel en geef elkaar wel liefde,’ schreef hij, ‘want liefde kan elk virus genezen.’ Het leverde hem woedende reacties op.

VAN GOOL «Ja. Ik begrijp wel wat hij bedoelde, want ik ken hem natuurlijk door en door. Liefde is een belangrijke bron van energie. En hij is natuurlijk niet tegen de maatregelen. Ik heb mijn handen er weer vol aan gehad. Gelukkig doet hij het in Vlaanderen heel goed sinds hij meedeed aan ‘Liefde voor muziek’. »

HUMO Gers en jij zijn twee jaar geleden even uit elkaar geweest. Wat was er gebeurd?

VAN GOOL «Ik ben toen vertrokken omdat het thuis niet fijn meer was. Ik moest afstand creëren, want Gerwin is te emotioneel om uit te zoomen en rustig te praten als de dingen niet goed gaan. Hij is heel bang om mij kwijt te raken. Omdat zijn moeder op heel jonge leeftijd is overleden denk ik.

»Ik hou met heel mijn hart van Gerwin en hij houdt van mij, maar thuis moet het fijn zijn. Ik wil niet dat mijn kinderen, zoals ik vroeger, alleen maar het huis uit willen. Hun thuis moet gezellig zijn. Ze moeten zich er veilig voelen.»

HUMO Gers gaf al vaak toe dat hij soms onmogelijk is, en...

VAN GOOL «...alleen maar met zichzelf bezig is. Ik heb hem heel hoog zitten, maar nu ga ik mezelf even hoog houden.»

HUMO Hij heeft jou ook heel hoog zitten. In zijn laatste nummer ‘Nooit meer een ander’ zingt hij: ‘Ik wil nooit meer een ander aan mijn zij.’

VAN GOOL «Dat zingt hij al jaren. In bijna al zijn nummers heeft hij het erover hoe hij me op een voetstuk wil zetten, de rode loper voor mij gaat uitrollen en zijn leven gaat beteren. Hij wíl dat ook echt, maar hij kan het niet.»

HUMO Jullie zijn toch weer samen.

VAN GOOL «Soort van. We hebben samen een business en kinderen. Heb je vanochtend niet gelezen dat ik Gers' spullen op straat heb gezet?»

HUMO Huh?

VAN GOOL «Soms moet je gewoon springen.

»Ik heb iemand anders ontmoet. Het is iemand die twee uur rijdt om mij te zien, ook al heb ik maar een kwartiertje tijd. Gisteren heeft hij mijn naam op zijn arm getatoeëerd. Hij is horecaondernemer – een artiest wil ik nooit meer. Hij zegt: jij verdient zoveel meer in je leven, en ik ga je alles geven.»

HUMO Het is met hém dat je wilt trouwen!

VAN GOOL «Dat zou mooi zijn. Ik wil een feest op een landgoed, met al mijn vrienden en familie, paarden, witte bloemen... Ik geloof in sprookjes en ik maak ze allemaal waar. Dit ook. Let maar op.»

HUMO (met de mond vol tanden) We wensen je alle geluk.


COME DANCE WITH ME
PLAY 4, vrijdag 20 maart, 19.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234