null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Humo sprak methell's angels

Humo sprak met de Hell’s Angels: ‘Wij zijn het slachtoffer van een mythe’

Danny Ilegems

(Verschenen in Humo 3010 op 12 mei 1998)

De dag na de uitstap van Dutroux zijn ze vrijgekomen. Maar vrij is een groot woord, in hun geval. Ze mogen zich voorlopig niet meer profileren als Hell’s Angels, ze mogen niet vergaderen, ze mogen geen contact hebben met buitenlandse Hell’s Angels, noch met de drie broeders die in de gevangenis zijn achtergebleven. Hoewel het niet als zodanig in de voorwaarden staat vermeld: met Humo mogen ze wel praten. Geweldig land, geweldig regime.

Bijna een jaar geleden heeft de rijkswacht de oorlog verklaard aan de Hell’s Angels. Het begin van de vijandelijkheden viel ongeveer samen met de erkenning van de eerste twee Hell’s Angel-chapters (clubs) in Gent en in Antwerpen. De moordende gevechten in Scandinavië tussen de Hell’s Angels en de Bandido’s zullen de rijkswacht wel gealarmeerd hebben. Daarnaast zijn er de vuistdikke politierapporten uit Amerika, Canada, Nederland en Duitsland, waaruit moet blijken dat de Hell’s Angels een snel groeiend internationaal misdaadsyndicaat zijn dat grossiert in drugs, wapens, knokploegen en zelfs huurdoders.

Gezellig biken

Eind februari van dit jaar floot de rijkswacht operatie Highsider in gang. Na grootscheepse razzia’s werden dertien Hell’s Angels aangehouden en beschuldigd van verboden wapendracht, drugsbezit, heling, afpersing en poging tot doodslag. De Hell’s Angels die tegenover mij zitten, ontkennen alles. Wat had u verwacht? Ze vinden dat hun grondwettelijk recht op vereniging en vrije meningsuiting wordt bedreigd, Tommy is de president van de chapter Antwerpen. De groep had een clubhuis in Ranst, tot de rijkswacht het zaakje grondig uitkleedde (de muren staan er nog en het dak ligt er nog op). President Tommy is van oorsprong Amsterdammer, maar hij woont al negen jaar in België. Hij heeft zijn vrouw en twee kinderen meegebracht. Hij zegt: ‘Het is hoog tijd om wat tegengas te geven, want we worden begraven onder de beschuldigingen en insinuaties. Als we nu niet reageren, gaan de mensen het allemaal nog geloven ook.’ We slurpen koffie in het Antwerpse café Het Parlement. Naast Tommy zit brother Sven uit Gent. Vlak voor het begin van het gesprek rinkelt de gsm van Sven. Hij krijgt te horen dat hij zijn werk kwijt is. Sven zucht.

HUMO Had je het dan niet verwacht?

SVEN «Jawel. maar het is klote. Toen ik gearresteerd werd, kon ik uiteraard niet meer op mijn werk verschijnen. lk heb de baas een brief gestuurd vanuit de gevangenis, maar ja, meer dan twee maanden voorarrest: elke baas kan dat soort negatieve publiciteit missen als kiespijn, hè. Jammer. Ik had een blanco strafregister.»

TOMMY «De meesten van ons hebben een redelijk blanco strafregister. De rijkswacht fluistert de media al jaren in dat je, om bij de Hell’s Angels te kunnen horen, een bewijs van slecht gedrag en zeden nodig hebt. Bullshit! Daar hebben wij toch niks aan? Wij zijn een motorclub, wij willen gezellig biken. Maar als je club vol zit met hele en halve criminelen met een strafregister van hier tot Breda, dan vraag je om aandacht van de politie. Dan word je nooit met rust gelaten. En het enige wat wij willen, is met rust gelaten worden.»

HUMO De clubs van Gent en Antwerpen zouden samen niet meer dan dertien full members, volwaardige leden, tellen. Klopt dat?

TOMMY «Ik heb echt geen zin om nu getallen en namen te noemen. Wij zijn net op vrije voeten, joh. Maar je mag wel weten dat rijkswacht en justitie zo’n vierhonderd manschappen hebben ingezet om een man of twintig op te pakken. Dat weet je wel, hè. Ze schieten met een kanon op een mug.»

HUMO Hoe zou dat komen? Dat kan toch alleen maar als ze jullie een levensgevaarlijke bende criminelen vinden?

TOMMY «Ik denk dat er een vraag uit het buitenland is gekomen om de Belgische Hell’s Angels aan te pakken. Dat heeft de woordvoerster van de rijkswacht trouwens op de televisie gezegd. De Verenigde Staten of Canada zitten erachter, vermoeden wij.»

SVEN «En ik denk ook dat de rijkswacht zijn imago een beetje wilde oppoetsen. De pedofiliezaken, het ene corruptieschandaal na het andere...»

TOMMY «Gisteren stonden er weer drie verhalen in de krant waar de rijkswacht bekaaid uit kwam!»

SVEN «Dus met die actie tegen ons willen de Belgische politie en justitie internationaal weer in een goed blaadje komen. In Amerika is een poging om de Hell’s Angels op te rollen mislukt. In Canada zijn ze het nog steeds aan het proberen. Stel je voor dat België het eerste land is dat erin slaagt ons te verbieden!»

TOMMY «Wij hebben nu eenmaal een reputatie. Wereldwijd.»

HUMO Méér dan een reputatie, zou ik zeggen. In Scandinavië, in Denemarken, Noorwegen en Zweden, zijn er doden gevallen in confrontaties tussen de Hell’s Angels en de concurrerende Bandido’s.

SVEN «Goed, in Scandinavië is er oorlog geweest. De regeringen hebben met beide partijen gepraat, en nu is er vrede. Waarom wordt dat conflict tegen ons gebruikt?»

HUMO In rijkswachtteksten staat: als er niet tijdig en preventief wordt ingegrepen, krijgen we in België misschien ook Scandinavische toestanden.

SVEN «Maar wat heeft België, wat hebben de chapters van Gent en Antwerpen, die nog maar net bestaan, in godsnaam met Scandinavië te maken? Niks!»

Een klap of dit en dat

HUMO Twee jaar geleden hebben jullie een echte raid uitgevoerd op het clubhuis van de Outlaws in Mechelen. Die jongens durven naar het schijnt niet meer buiten te komen.

TOMMY «Dat wordt ons ten laste gelegd! Dat wordt beweerd! Maar dat is helemaal niet zo. Ik heb daar twee jaar geleden voor in voorarrest gezeten. Ze hebben mij moeten loslaten omdat ze donders goed wisten dat ik er niets mee te maken had. Het is heel makkelijk om altijd met een beschuldigende vinger in onze richting te wijzen. Maar bewijzen, ho maar. Nu ook weer: de hardste aanklachten tegen ons komen van anonieme getuigen.»

HUMO Volgens alle mogelijke politierapporten is intimidatie het wapen bij uitstek van de Hell’s Angels. Jullie zouden gespecialiseerd zijn in activiteiten als afpersing en knokploegverhuur, en jullie komen daar vaak ongestraft mee weg omdat het potentiële getuigen afschrikt.

TOMMY «Te veel slechte films gezien, zeker? Wij zijn helemaal niet actief op dat vlak. Het is een hersenspinsel.»

SVEN «Probeer je eens te verdedigen tegen anonieme getuigen. Daar kun je je niet tegen verdedigen! Als wij zeggen dat het allemaal niet waar is, zeggen ze: je liegt. Zo kun je bezig blijven.»

TOMMY (fluistert) «Kijk eens naar die kerel daar aan de bar. lk geloof dat ie ons aan het filmen is.»

HUMO Als dat een BOB’er is, is het niet de slimste van het korps. Hij heeft zijn videocamera uitgepakt op de toog!

SVEN (niet op zijn gemak) «Ik schrik nergens meer van. De rijkswacht is perfect op de hoogte van onze handel en wandel. Jongens, wat een apenland.»

HUMO Laten we eens over jullie liefde voor de club en voor de Hell’s Angels praten. Hoe moet ik dat zien? Als een jeugddroom die werkelijkheid is geworden?

TOMMY «Bij mij is dat inderdaad zo gegaan.»

SVEN «Het begint als een droom, maar zodra je erin zit, is het veel meer dan dat. Je krijgt zoveel terug.»

HUMO Zijn de Hell’s Angels het belangrijkste in je leven?

SVEN «Absoluut. Voor iets anders ga ik geen twee maanden in de bak zitten!»

HUMO Wat is de essentie van Hell’s Angel zijn?

TOMMY «De broederschap! Laten we eerlijk zijn: in de maatschappij van vandaag zijn de mensen niet echt meer eerlijk tegenover elkaar. Als je niet oplet, word je bedrogen en bestolen hij het leven. Wij doen dat niet. Dat is een heel fijn gevoel. Wij zijn een groep mensen die elkaar kunnen vertrouwen. Waar vind je dat nog tegenwoordig?»

HUMO Je bent in de ban van de mythe van de Hell’s Angels, je koopt een motor. En hoe gaat het dan verder?

TOMMY (toont een tatoeage op z’n linkerarm met het opschrift: Harley-Davidson) «Dit heb ik laten zetten toen ik 16 was. Toen had ik nog helemaal geen motor.»

SVEN «Toen ik 16 was, had ik twee dromen. Een: ooit met een Harley rijden. En twee: Hell’s Angel worden. Ik was 22 toen ik mijn eerste Harley kocht.»

HUMO Hebben jullie vroeger in andere clubs gezeten?

TOMMY «De meesten van ons wel, ja.»

SVEN «Toen ik 18 jaar was, heb ik drie maanden in een club gezeten. Die kerels deden niet veel meer dan naar het dichtstbijzijnde café rijden en drinken tot ze omvielen. Dat was niks voor mij. lk weet niet of je die reportage van ‘Jambers’ over de motorrijders gezien hebt. Dat was een blamage voor de motorrijders! Het was alsof alle motards ’s zaterdags tegen middernacht in hun broek beginnen te pissen van zattigheid. Ik was beschaamd.»

HUMO Dat is het cliché: motorrijders zijn krachtpatsers en zuiplappen. Clichés kloppen vaak.

SVEN «Dat is niet waar. Heeft Jambers een motorrijder gefilmd die langs de kant van de weg in panne staat, en die spontaan wordt geholpen door een collega die passeert? Natuurlijk niet, dat is niet sensationeel genoeg.»

TOMMY «Oké, ik wil hier ook niet de padvinder uithangen. Er hangen bij ons heus wel jongens rond die al eens een klap uitdelen of dit en dat. Maar van georganiseerde misdaad, het verhaaltje dat de rijkswacht graag verkoopt, is absoluut geen sprake.»

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De mot in de mythe

HUMO Hoe kan ik bij de Hell’s Angels komen? Wat moet ik daarvoor doen?

TOMMY «Het duurt wel een tijdje, hoor. Er is een lange aanloopperiode, precies om een sterke broederband te smeden. Wij willen er zeker van zijn dat jij net zo eerlijk bent tegenover ons, als wij tegenover jou. Want als we morgen iedereen zomaar gaan binnenlaten, is het in no time kapot. De politie zegt dat je van alles moet doen om Hell’s Angel te kunnen worden: stage lopen, proeven afleggen, een ellenlang strafblad hij elkaar meppen. Waanzin!»

SVEN «Ik heb die zogezegde stage doorlopen. Ik ben nu full member van de Hell’s Angels. Ik heb geen strafblad. En zoals je ziet: ik ben geen Schwarzenegger, hè. Het zijn allemaal verhaaltjes. jong. Zo heeft de rijkswacht ook heel rare ideeën over de vrouwen van de Hell’s Angels.»

HUMO Er zijn de sheep - letterlijk: schapen, vrouwen die ten dienste staan van de hele club - en de old ladies - vrouwen die aan één lid toebehoren. Zo staat het in de literatuur.

SVEN (kwaad) «Laat me niet lachen. Als een broeder een vinger uitsteekt naar mijn vriendin, wil dat zeggen dat hij mij niet respecteert, dus is hij vanaf dat moment geen broeder meer.»

TOMMY «Ik zit hier met vrouw en kind aan tafel. Dat zegt toch genoeg? Heb jij nu het gevoel dat je in een macho-wereldje terecht bent gekomen, waar de vrouwen moeten opkrassen als de grote mensen praten?

»Ons clubhuis in Ranst, dat in de kranten werd beschreven als een versterkte burcht opgetrokken uit kogelvrije materialen, was voor iedereen toegankelijk. Wij zaten daar op zondagmiddag met de kinderen! Hartstikke gezellig. En de buren en de scouts kwamen er af en toe een pintje drinken. Zo ging het eraan toe in dat zogenaamde militaire hoofdkwartier van de harde kern.

»Wij zijn het slachtoffer van een mythe. Wij worden om de oren geslagen met zowat alles wat er de afgelopen veertig jaar in de verschillende Hell’s Angel-chapters over de hele wereld is fout gelopen. Alsof wij daarvoor verantwoordelijk zijn. Wij zijn geëvolueerd.»

HUMO Maar jullie schrijven je wel nadrukkelijk in een gewelddadige traditie in. Wie zich vandaag in Palermo aansluit bij de maffia, laadt ook een geschiedenis van bommen en bloed, van moord en doodslag op z’n nek.

SVEN «Dat vind ik een ongelukkige vergelijking. Sommige kranten hebben geschreven dat er in Italië geen Hell’s Angels zijn, omdat we daar gauw in conflict zouden komen met de maffia. Er is wel een club in Italië: de chapter Milaan.»

HUMO Goed, maar ik hoor jullie de broeders uit de jaren 50 en 60, of de jongens die de oorlog in Scandinavië hebben uitgevochten, niet verketteren.

TOMMY «De brothers uit de jaren 50 zijn nu 60 jaar! Dat zijn oudere, gesettelde mensen met gezinnen.»

HUMO Zijn die er nog bij?

TOMMY «Ja, hoor. Het zijn grootvaders! Weet je wat het is? Ik zal het uitdrukken met een Amerikaans gezegde: ‘What we do right, no one remembers; when we do wrong, no one forgets.’ Dat is het.»

Het zit in je hart

HUMO Kost het veel geld om Hell’s Angel te zijn?

TOMMY «Niet meer dan lid zijn van een gemiddelde voetbalvereniging. Dus geen 1,8 miljoen, zoals diverse kranten hebben geschreven.»

HUMO Hooguit een paar honderd euro?

TOMMY «Correct.»

HUMO De specialisten van de rijkswacht denken dat het veel meer is, en dat de clubs zo veeleisend zijn tegenover de leden dat die haast gedwongen worden om bij te klussen in de criminaliteit, met name in de drugshandel.

TOMMY «Onzin. 80 procent van onze leden werkt voor de kost.»

HUMO Ik ga even verder met mijn lange lijst beschuldigingen en verwijten: strakke interne discipline, zoals in een echte misdaadorganisatie. Meneer de president?

TOMMY «Waar slaat dat nu weer op? Als er iemand ongedisciplineerd is, ben ik het wel! In elke club - weze het nu een voetbalvereniging, een hondenclub of een damclub - heb je een voorzitter, een ondervoorzitter, een penningmeester en een secretaris. Nou, wij hebben dat ook.»

SVEN «En in tegenstelling tot veel andere clubs is bij ons de stem van Tommy evenveel waard als de mijne. Ondanks het feit dat hij de president van onze chapter is.»

HUMO Jullie zouden uit zijn op de hegemonie over de motorwereld; jullie zouden hardhandig de plak zwaaien op meetings.

TOMMY «Ik neem aan dat je nu verwijst naar het feit dat wij nogal streng toekijken op het gebruik van de naam en de insignes van de Hell’s Angels. Hoe komt dat? In de eerste plaats omdat wij het copyright en het patent op die dingen hebben.Ten tweede is het in het verleden vaak zo geweest dat anderen T-shirts en zo verkochten met onze naam erop. Daardoor zat men in onze portemonnee, want merchandising is onze belangrijkste bron van inkomsten. Bovendien is het een paar keer gebeurd dat mensen met zo’n T-shirt aan een café binnengingen, ruzie stookten en vechtpartijen uitlokten, waarna de schuld in onze schoenen werd geschoven. Dus hebben wij gezegd: nee, je draagt die dingen alleen als je Hell’s Angel bent, want wij willen niet opdraaien voor het gedrag van andere mensen.»

HUMO Het Belgische gerecht stuurt er duidelijk op aan jullie als een privémilitie te kunnen brandmerken en veroordelen. Als dat lukt, wordt het verboden om in België nog langer de colours, de symbolen en de emblemen van de Hell’s Angels te dragen. Zou dat een ramp zijn voor jullie?

SVEN «We hebben nu al niks meer! Alles wat naar de Hell’s Angels verwijst - motoren, colours, noem maar op - is in beslag genomen.»

TOMMY «En toen er T-shirts werden gedrukt om onze verdediging te bekostigen, werden die ook aangeslagen. Terwijl het woord Hell’s Angels er niet eens op stond. Het feit dat we er iets aan zouden kunnen verdienen om onze advocaten te betalen was blijkbaar genoeg. Ik vind dat hiermee het grondwettelijk recht op vereniging op de helling wordt gezet. Als ze ons op die basis kunnen verbieden, welke van de andere 650 motorclubs in België zal dan de volgende zijn?»

HUMO Is een Hell’s Angel die geen colours en symbolen meer mag dragen, zijn identiteit kwijt?

TOMMY «Nee, want het zit in je hart. Vergelijk het met een pastoor die geen boord en geen kruis meer zou mogen dragen. Hij blijft wel een pastoor, hè. Zo behouden wij ons geloof in de club.»

SVEN «Zwijg, Tommy, want straks gaan ze ons vervolgen als een sekte.»

HUMO Nu, het grote punt is natuurlijk dat er bij een aantal van jullie grote partijen drugs en wapens zijn gevonden. Daarom vindt de rijkswacht dat jullie een privémilitie zijn.

TOMMY «Klopt. Correct. Maar wat zijn drugs en wapens? Bij mij zijn er zogezegd ook wapens gevonden: messen. Ik verzamel messen. Messen bezitten is in dit land niet verboden. Ze hebben mij nog nooit betrapt op verboden wapendracht. Voorts hebben ze bij mij ook een antiek pistool in beslag genomen. Het duurt ongeveer een halfuur om het ding te laden, dus ik loop daar niet mee over straat, laat staan dat ik het daadwerkelijk zou gebruiken. Dat pistool is twee jaar geleden al een keer in beslag genomen. Het is mij achteraf terugbezorgd, maar ondertussen is de wet veranderd en is het een verboden wapen geworden. Sorry, ik ben geen advocaat en ik ben niet geabonneerd op het Staatsblad.»

HUMO Goed, maar het verzamelen van wapens is iets anders, en minder onschuldig, dan het verzamelen van postzegels.

SVEN «Wij geven grif toe dat er jongens in de fout zijn gegaan. Maar is de hele club daarvoor verantwoordelijk? Bij mij thuis hebben ze zes messen van de schouw gehaald. Die hingen daar als souvenirs. Ze hebben ook een traangasbusje van mijn vriendin meegenomen. Ik woon in een afgelegen boerderij, mijn vriendin voelt zich veiliger met zo’n busje in huis. Sommige voetbalsupporters hebben ’s zondags hun zakken vol traangas. En 70 kilometer van mijn deur, in Noord-Frankrijk, zijn ze vrij te koop.

»Bij een ander clublid hebben ze een Toledo-zwaard meegepakt: een sierzwaard, meegebracht uit Spanje, dat aan de muur hing, met een spot erop gericht. Aanklacht: verboden wapendracht. Nog iemand anders had handboeien, niet eens politiehandboeien...»

TOMMY (lacht) «Ze lagen in zijn nachtkastje, dus je kunt je afvragen waarvoor hij ze gebruikte.»

SVEN «Maar het wordt hem wel aangerekend als verboden wapenbezit.»

TOMMY «lk wil die vondsten absoluut niet minimaliseren. Maar laten we nu eerst eens uitzoeken wat van wie was. Ik weet een ding zeker: van de club was het pertinent niet. Dat gigantische arsenaal in Waregem was niet van clubleden, maar van iemand die weleens over de vloer kwam. En hij had er blijkbaar een vergunning voor.»

HUMO Komaan: vlammenwerpers, gestolen uit een munitiedepot van het leger, opgeslagen bij een woonwijk, op enkele tientallen meters van een kinderdagverblijf. Een tijdbom, zeiden de specialisten.

TOMMY «Ik schrok erg toen ik dat hoorde, dat kan ik je wel zeggen. Ik heb zelf kinderen, dus zoiets verfoei ik gewoon.»

SVEN «We zaten in de Nieuwe Wandeling, de gevangenis van Gent, toen dat werd bekendgemaakt. Ik viel uit mijn bed. Ik dacht: wat is dat allemaal? Ik ben het daar in elk geval niet mee eens.»

HUMO Van dat arsenaal werd gezegd dat het waarschijnlijk bestemd was voor Scandinavië, om de oorlogvoerende brothers daar te bevoorraden.

TOMMY «Er is geen oorlog meer in Scandinavië.»

HUMO En jullie zouden betaald worden met drugs.

SVEN «En van de andere kant beweert men dat wij drugs naar Scandinavië smokkelen! Het gerecht spreekt zichzelf tegen. Ik ben heel achterdochtig geworden. Elke keer als wij voor de raadkamer of de Kamer van Inbeschuldigingstelling moesten verschijnen, pakte de rijkswacht uit met dat soort spectaculaire vondsten. Wij zouden ook de burgemeester van Gent hebben bedreigd...»

HUMO Ja, Frank Beke ging prompt rondfietsen in een kogelvrij vest.

TOMMY «In godsnaam: waarom zouden wij zoiets doen? Denk je nu echt dat wij zo achterlijk zijn? De raadkamer besliste over het al dan niet verlengen van onze voorhechtenis. Er was elke keer opnieuw een kans dat we vrijkwamen. Dat ga je het toch niet zelf verbrodden? Iedereen kan de telefoon nemen en zeggen: ‘Er ligt een bom voor je deur, met de groeten van de Hell’s Angels.’»

Witwasoperatie

HUMO En de drugs?

SVEN «Bij mij heeft men een zakje weed gevonden. Ik heb toegegeven dat ik af en toe een joint rook. In mijn auto heeft men sporen van cocaïne gevonden. Ik heb toegegeven dat ik dat eens geprobeerd heb. Ik hoor nu dat het gebruik van softdrugs nog wel strafbaar is, maar dat je er niet noodzakelijk meer voor vervolgd wordt.»

HUMO Laagste prioriteit van vervolging, zo heet dat.

SVEN «Wel, wij genieten om die reden, omdat er bij ons drugs zijn gevonden, blijkbaar de hoogste prioriteit van vervolging. En weet je wat men voor de raadkamer heeft gedaan? Men heeft van dat zakje weed een zakje speed gemaakt. Echt waar! Ik gebruik geen speed.»

HUMO Er is meer dan een zakje speedweed gevonden.

TOMMY «Bij mensen, niet bij de club. Kan ik elke member bij het handje nemen en voorschrijven wat hij in zijn vrije tijd mag gebruiken en wat niet?»

HUMO Die mensen hebben de Hell’s Angels in diskrediet gebracht. Als je geloofwaardig wilt overkomen, moet je zeggen dat je hen uit de club zult verwijderen.

TOMMY «Wij zullen een hartig woordje met ze wisselen. Maar ik wil daar nu niet in m’n eentje over beslissen. Ik wil eerst hun uitleg horen.»

HUMO Bij de rijkswacht vinden ze het onderzoek tegen jullie een schoolvoorbeeld van een zogenaamd preventief, proactief onderzoek. Men wil voor de verandering eens voorkomen dat er eerst doden moeten vallen voor er iets gebeurt.

SVEN «Ik vind dit een witwasoperatie van de rijkswacht. De rijkswacht wil zijn stommiteiten uit het recente verleden doen vergeten door die grootscheepse acties tegen ons. En dat lukt alleen maar als ze de bevolking kunnen wijsmaken dat wij levensgevaarlijke, moorddadige criminelen zijn. ’t Is gemakkelijk, hè: hard roepen dat wij wapen- en drugsdealers en moordenaars zijn. Goed, er is voorlopig weinig dat daarop wijst, maar wij grijpen alvast in. Zo kan ik het ook.

»Hoe zit het nu eigenlijk in België? Ben je onschuldig zolang je schuld niet bewezen is? Of ben je schuldig zolang je je onschuld niet kunt bewijzen? lk dacht het eerste, maar ik heb het tweede ervaren. Ik heb drie maanden in de bak gezeten, ik ben mijn werk kwijt, ik zit financieel aan de grond, ik heb niks meer. En ik ben niet de enige.»

HUMO In een kluis die toebehoort aan een member, zijn papieren gevonden: dossiers, zelfs uittreksels uit het rijksregister, over de rijkswachters die het onderzoek tegen jullie voeren en journalisten die over de zaak schrijven. Die vondst werd opgevat als een bedreiging, ja zelfs als een doodsbedreiging. Moet ik nu bang worden?

TOMMY «Men heeft die papieren onder mijn neus geduwd tijdens een ondervraging. Ze waren mij volledig onbekend. Mensen bedreigen, wat heeft dat nou voor zin? Dat levert ons alleen maar nog meer negatieve publiciteit op. Dus ik denk dat we nu even moeten uitzoeken of die papieren werkelijk in die kluis hebben gelegen.»

HUMO Ook dit is dus weer geen clubaangelegenheid?

TOMMY «Die kluis was niet van ons. Maar ze wordt wel aan de club toegeschreven. Er zou ook een belangrijke som geld in hebben gelegen. Heel vreemde zaak, vind ik.»

HUMO De rijkswacht heeft blijkbaar wel een schrik gepakt. De officieren die zich met de Hell’s Angel-zaak bezighouden, mogen geen interviews meer geven.

TOMMY «Ze spelen een spelletje. Ze proberen ons op alle mogelijke manieren gevaarlijker voor te stellen dan we zijn.»

Dikke boel

HUMO Bij de huiszoekingen bij jullie zouden ook extreemrechtse parafernalia - vlaggen, wimpels en dergelijke - zijn aangetroffen. Klopt dat?

TOMMY «Bullshit, man! Niks mee te maken!»

SVEN «Ik ben eerder links, en ik ben in elk geval radicaal antinazi. Ik heb twee jaar geleden met mijn vriendin het concentratiekamp van Auschwitz bezocht. Andere jongens hebben misschien rechtse ideeën, maar dat heeft niks met de club te maken. Vergelijk het met het voetbal: op het veld spelen de politieke overtuigingen van de spelers toch geen rol?

»De rijkswacht kan wel beweren dat ze van alles gevonden hebben, maar tot nader order weet ik niks van extreemrechtse spullen. Ik weet wel dat ze bij een member een videofilm van de bevalling van zijn vrouw hebben meegenomen. En dat ze bij mij vakantiekiekjes in beslag hebben genomen, onder meer foto’s van mij en mijn vriendin in bad, ergens in Engeland. Dat hebben ze allemaal wel, maar daar zwijgen ze over. Terwijl dat gewoon grove inbreuken op de privacy zijn.»

TOMMY «Weet je wat ze ons tijdens de verhoren allemaal hebben gevraagd? Of een zwarte badge betekent dat je het met een zwarte vrouw hebt gedaan. Of een rode badge betekent dat je een vrouw die ongesteld is hebt gebeft.. Al dat soort waanzin.»

HUMO De rijkswacht heeft de geschiedenis en de anekdotiek van de Hell’s Angels blijkbaar grondig bestudeerd, tot in de kleinste details.

SVEN «Nog zo’n gerucht dat de rijkswacht verspreidt: op de clubavonden zijn onze vrouwen niet welkom, want dan doen we het met een hoop hoeren. [k heb daarover dikke boel gekregen met mijn vriendin, hè. Ik ben al vijf jaar met haar samen: na het proces willen we trouwen. Maar ik kon het gaan uitleggen! Terwijl het volledig uit de lucht gegrepen is.»

TOMMY «De rijkswachters hebben blijkbaar zo hard gestudeerd, dat ze in hun hoofd een vijandbeeld hebben ontwikkeld dat totaal niet meer in verhouding staat tot de realiteit. De Hell’s Angels in België, dat is een klein groepje mensen. Zie ons hier zitten: zijn wij nu het kruim van de georganiseerde misdaad in dit land?»

HUMO Nog een glas karnemelk, jongens?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234