‘Het moet heerlijk toeven zijn bij Dina: ze is erg knap, heeft een prachtige lach, en ik vermoed dat ze goed koffie kan zetten' Beeld HUMO
‘Het moet heerlijk toeven zijn bij Dina: ze is erg knap, heeft een prachtige lach, en ik vermoed dat ze goed koffie kan zetten'Beeld HUMO

tussen hemel en helJoris Hessels

‘In slaap vallen na het vrijen is het allerhoogste genot. Maar niet terwijl je nog op je partner ligt, hè’

Acteur, Gentbrugge-inwoner en ‘Radio Gaga’-helft Joris Hessels spreekt af in een bruin café, maar in tegenstelling tot het vol overtuiging pils hijsende vaste cliënteel houdt hij het bij een Gini en een bruiswatertje.

Noud Jansen

(Verschenen in Humo op 31 juli 2018)

JORIS HESSELS «Ik hou het sober vandaag, want ik ben gisteravond nogal in de drank gevlogen. Mijn lief – ze is verpleegkundige op de afdeling kinderoncologie – had enkele vrienden en collega’s uitgenodigd op een barbecue. Ik had ook een paar van mijn vrienden gevraagd. Om in de context van dit interview te blijven: de hemel op aarde was het moment waarop ik het eerste vlees van de barbecue naar de tafels droeg, en zag dat onze gasten al allemaal door mekaar zaten en zich klaarblijkelijk goed amuseerden. Wanneer de mensen rondom mij het goed hebben, ben ik de koning te rijk.»

HUMO Maar je bent dus wel in de drank gevlogen?

HESSELS «Ja. Gezelligheid gaat voor mij gepaard met alcohol, ik vind die roes geweldig. Lange tijd heb ik elke dag gedronken – dat was een evidentie – maar onder impuls van mijn lief probeer ik het in de week niet meer te doen. Ik geef grif toe dat het moeilijk is: na een theatervoorstelling beland je toch in de foyer, hè? En op het einde van een lange draaidag wil ik mezelf al eens graag belonen. Het blijft bij mij ook zelden bij één drankje – ik moet echt wel opletten voor problematisch drinkgedrag. Met Dompi (Dominique Van Malder, red.), mijn goeie vriend en ‘Radio Gaga’-collega, maak ik om de twee jaar een voorstelling met psychiatrische patiënten. Ik heb in de psychiatrie de keerzijde gezien van alcohol: daar wil ik ver weg van blijven.»

HUMO Wat is je culinaire top?

HESSELS «Stoofvlees met frietjes is een winnaar op elk gebied. Al maakt een tavernespaghetti me ook altijd blij. Net als kalfszwezeriken. En spruitjes. En zelfgemaakte steak tartaar.»

HUMO Hoe ziet jouw hel op aarde eruit?

HESSELS «Kaal worden zou voor mij de hel op aarde zijn. Maar haar wordt dunner en dat maakt me erg onzeker.

»Een marathonsessie van ‘De buurtpolitie’ zou ook aardig in de buurt komen.»

HUMO Zo’n prachtserie!

HESSELS «Alle respect voor de mensen die erin meespelen en de héél vele mensen die ernaar kijken, maar ik word daar boos van. Acteren is een vak, maar daar merk je in ‘De buurtpolitie’ niet veel van. Zó slecht dat erin gespeeld wordt! Ik vrees de dag dat dat de maatstaf wordt in fictie. En dat zou zomaar eens kunnen hè, want het is supergoedkoop en toch heeft het succes.»

HUMO Waar heb je nog meer een hekel aan?

HESSELS «Aan arrogantie en pretentie, en aan mensen die zichzelf te serieus nemen. Gelukkig loopt er zo niemand rond in de theaterwereld (lacht).

»Mensen vragen me soms of ik weet waarom ‘Radio Gaga’ zo goed werkte. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat het niet over ons ging, maar over de mensen die we in onze caravan voor de micro kregen. Onze ego’s deden er niet toe, en dat voelden de kijkers. Het is ook maar televisie, hè. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik mijn werk niet ernstig neem.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

HESSELS (knikt) «Er zijn televisieregisseurs die niet meer met mij willen werken omdat ik te druk ben op de set. Enfin, ik overdrijf: via via weet ik dat over één regisseuse, van wie ik de naam niet zal noemen.

»Thuis loop ik ook weleens humeurig rond, wat niet leuk is voor mijn zwangere lief. Op die momenten lijk ík degene die zwanger is (lacht). Ik kan het nu eenmaal weleens somber inzien – dan geloof ik niet meer in de goedheid van de mens en zo. Ik kan ook echt van slag zijn als ik kritiek krijg. Toen De Standaard tot drie keer toe een negatieve recensie schreef over ‘Radio Gaga’ vond ik dat heel pijnlijk. Je wil dat iedereen je graag ziet, maar euhm... (kijkt op) Nu moet jij zeggen: ‘Dat gaat niet, Joris’.»

HUMO Dat gaat niet, Joris.

HESSELS (lacht) «Dankjewel.»

HUMO Voor wanneer is jullie kind?

HESSELS «Voor begin oktober. Mijn lief heeft al twee kinderen uit een vorige relatie, en ik eentje. Dit wordt dus nummer vier. Ik weet al of het een zoon of een dochter wordt, maar mijn lief wil dat pas weten bij de geboorte. Ik moet nu dus al mijn acteerkwaliteiten bovenhalen wanneer we het over voornamen hebben: we steken evenveel moeite in jongens- als in meisjesnamen.»

HUMO Je neemt je werk dus mee naar huis.

HESSELS «Inderdaad. Het is wel toevallig dat je dat zegt, want ik neem mijn werk altíjd mee naar huis: ik vind het heel moeilijk om de knop om te draaien, om te ontspannen en te genieten. Zelfs op vakantie lukt me dat amper. Om je een idee te geven: op reis neem ik altijd drie of vier boeken mee – ik ben een fervent lezer – maar die móét ik dan ook uitgelezen hebben wanneer ik terug naar huis ga.»

HUMO Welke boeken neem je zoal mee?

HESSELS «Ik lees vooral romans, van pakweg Dimitri Verhulst, A.F.Th. van der Heijden en Jeroen Brouwers. Boeken over psychiatrie en de psyche van de mens intrigeren me ook – wat Paul Verhaeghe schrijft, bijvoorbeeld.

»En een paar jaar geleden heb ik een rol gespeeld in ‘Coppers’, een VTM-reeks die helaas maar één seizoen gekregen heeft. Om me in te werken, heb ik toen alles gelezen van Toni Coppers, de Limburgse misdaadauteur op wiens boeken de serie gebaseerd was. Dat is me zo goed bevallen dat ik hem ben blijven volgen. En de laatste jaren is hij alleen maar beter geworden. Donkerder en melancholischer ook, een beetje à la Henning Mankell

HUMO Hou je van kunst?

HESSELS «Dat ligt eraan wat je onder dat woord verstaat. Ik ga graag en vaak naar het theater.

»Er is een Nederlandse regisseur, Jetse Batelaan, die kindertheater maakt dat ook voor volwassenen uitermate geschikt is. Zijn voorstelling ‘De man die alles weet’ is van het fijnste, geestigste en meest verfrissende dat ik ooit gezien heb. Hij zet alle wetmatigheden van het theater op losse schroeven: briljant, gewoon.

»Hedendaagse kunst zegt me doorgaans minder, omdat ik het niet begrijp. Tenzij iemand me erin ‘meeneemt’, zoals Johan Heldenbergh me ooit de beginselen van het wielrennen heeft bijgebracht toen we bij hem thuis naar de Ronde van Vlaanderen zaten te kijken. Tot dan toe was ik er altijd vanuit gegaan dat het de bedoeling was om 200 kilometer lang zo hard mogelijk te trappen: hoe dwaas kun je zijn? Nu weet ik dat er veel meer bij komt kijken: kopgroepen, een peloton, treintjes, aflossingsbeurten... Boeiend, hoor.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

HESSELS «Slapen. Ik ben een ongelooflijk slechte slaper, wat geen goeie invloed heeft op mijn humeur. Ik zou er véél voor over hebben om eens een paar nachten na elkaar vast te kunnen slapen, en me uitgeslapen en ontspannen te voelen wanneer ik opsta. Wanneer ik wakker word, gaan er meestal meteen al vier, vijf lampjes aan in mijn hoofd: dit moet je doen, dat moet je doen. Die onrust weer, hè?

»In slaap vallen nadat je gevreeën hebt, is misschien nog wel het allerhoogste lichamelijke genot. Maar niet terwijl je nog op je partner ligt, hè.»

HUMO Ik voel dat de tijd rijp is voor je favoriete onenightstand.

HESSELS (schraapt de keel) «Internationaal zweer ik al sinds ‘Lost in Translation’ bij Scarlett Johansson. Haar zal ik dan wel moeten delen met Dompi, maar dat is geen probleem. Hij wist me trouwens vorige week al te vertellen wie ik volgens hem op nummer één zou zetten. En hij had gelijk: bij mij staat Dina Tersago helemaal bovenaan. Het moet ’s nachts heerlijk toeven zijn bij Dina: ze is niet alleen erg knap, ze heeft ook een prachtige lach. En ze ziet er me iemand uit met wie je lol kunt maken. Ik vermoed dat ze ook goed koffie kan zetten, dus dat maakt de onenightstand compleet.

»Katrien Vanderlinden, de vrouw van Steven Van Herreweghe, mag me ook altijd bellen. Toen Katrien en ik mekaar eens kruisten op een trap tijdens ‘Music for Life’, zei ze me dat ze ‘Radio Gaga’ zo mooi vond. Ik hoop dat ze niet gezien heeft hoe rood ik ben geworden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234