null Beeld Photo News
Beeld Photo News

HUMO SRPAK METKEVIN DE BRUYNE

Kevin De Bruyne: ‘Voetbal is entertainment. Het is big business. Hoe groot het allemaal is, dat kunnen mensen zich niet voorstellen’

Kevin De Bruyne (26) promoveerde bij Manchester City tot best verdienende Belgische voetballer ooit. Dat hij bezig is aan misschien wel zijn succesvolste seizoen? Akkoord. Maar prijzen winnen, dáár draait het om. En dus trekt het brein van de Rode Duivels aan de alarmbel: ‘De kans is groot dat we sneller dan ons lief is geen topploeg meer zijn.’

jan hauspie

Eigenlijk had dit interview begin december moeten plaatsvinden. Net dat weekend pakte De Bruyne zijn vijfde gele kaart, was hij een speeldag geschorst en stuurde zijn coach Pep Guardiola hem naar de zon. In plaats van een interview met Humo werden het vier dagen Dubai.

HUMO Bij zo’n coach verleng ik ook graag mijn contract.

KEVIN DE BRUYNE (lacht) «Het gebeurt niet vaak, hoor. Maar het is wel één van Peps sterke kanten. Ons schema is zo druk dat we, als het even kan, ook écht vrij krijgen. Anders kom je nooit tot rust. Die enkele dagen in de zon hebben ons enorm veel deugd gedaan.

»Daarom ben ik ook blij dat we in maart maar één oefeninterland spelen met de nationale ploeg. Die paar extra vrije dagen maken een groot verschil, vooral mentaal. Wij zijn van in juli bezig. Wanneer het WK begint, zijn dat elf en een halve maand, non-stop. Elke mens heeft af en toe nood aan rust, ook een voetballer.»

HUMO Bij de ondertekening van je nieuwe contract zei je: ‘Ik kan niet beter zitten dan hier.’ Bedoelde je dan de club, de stad, of het land?

DE BRUYNE «De club én de stad. Iedereen bij Manchester City is ongelooflijk behulpzaam, en de spelers en het voetbal zijn top. De stad is bij veel mensen wat onbekend, maar onze vrienden en familie vermaken er zich altijd uitstekend. Wij wonen hier graag, Manchester is nu mijn thuis. In België kom ik alleen nog voor de nationale ploeg.»

HUMO Je moeder werd geboren in Burundi, verhuisde na enkele weken met haar ouders naar Ivoorkust, en daarna als 7-jarige naar Londen. Haar vader, jouw grootvader, woont er nog steeds. Was Engeland altijd al een tweede vaderland voor jou?

DE BRUYNE «Totaal niet, ik voel mij 100 procent Belg. Zelfs mijn grootvader voelt zich niet Engels, terwijl hij hier nu toch al zowat 40 jaar woont. Mijn mama spreekt Nederlands, de taal die ze thuis hoorde. Maar haar school liep ze in het Engels, en dat is haar basistaal. Ook met Mason (zijn bijna 2-jarige zoon, red.) praat ze meestal Engels.

»Nu, hij wordt sowieso tweetalig opgevoed. Wij spreken Nederlands met hem, maar met de poetsvrouw, de nanny en de zwemlerares verloopt alles in het Engels. Volgend jaar gaat hij naar school, ook dat zal in het Engels zijn. Als we hier lang zullen wonen, zal zijn Engels beter zijn dan zijn Nederlands. Máár: hij is een Belg.»

HUMO Over enkele jaren is hij schoolplichtig, kan dat een reden zijn om naar België terug te keren?

DE BRUYNE «Ik zie het me de volgende 5 à 7 jaar niet doen. Misschien zeg ik over 3 of 4 jaar wel dat ik nog eens naar Spanje wil. Dan zal hij Spaans leren, kleine kinderen pikken snel een taal op.

»Kijk, Manchester is waar ons kind opgroeit en waar hij bij de nanny en naar de playgroups gaat. Voor hem is het zijn thuis. Het leven van een profvoetballer is niet erg standvastig, maar we zijn hier ondertussen tweeënhalf jaar en het ziet ernaar uit dat we hier nog wel een tijdje blijven. We huren ons huis niet, we hebben het gekocht. We zijn volop aan het verbouwen om er echt onze thuis van te maken.»

HUMO Is het denkbaar dat jullie definitief in Engeland blijven wonen?

DE BRUYNE «Nu zeg ik nee. Maar wanneer mijn contract afloopt, zal Mason 8 of 9 zijn. Misschien zegt hij wel: ‘Mama, papa, ik wil graag in Engeland blijven.’ We zien wel. Zowel Michèle (Lacroix, zijn vrouw, red.) als ik willen graag nog eens in Amerika wonen. Alles kan dus.»

HUMO Dat zei je moeder ook al eens: ‘Kevin wil ooit in Amerika spelen.’

DE BRUYNE «Eén van mijn beste vrienden zat op uitwisseling in Los Angeles. Zo ben ik er als 19-jarige op vakantie gegaan. Ondertussen ben ik er een keer of vijf geweest en heb ik er veel vrienden gemaakt – één van hen werkt zelfs voor LA Galaxy (voetbalclub in Los Angeles, red.).

»Weet je, het is daar het hele jaar mooi weer. Hoe zalig zou het niet zijn om ergens twee jaar lang elke dag te kunnen genieten van de zon en te doen wat je graag doet? Uiteindelijk zal ik wel terug in België belanden, maar ook dan: als de kinderen oud genoeg zijn, zie ik me er niet het hele jaar door blijven. Normaal gezien zal ik me ook elders in de wereld een plek kunnen veroorloven. Waarom zou ik dan niet profiteren van datgene waarvoor ik nu zo hard werk?»

HUMO Het was altijd mijn indruk dat het je weinig uitmaakt waar je woont, als het voetbal er maar goed is.

DE BRUYNE «Dat is minder waar geworden. Wolfsburg was goed voor mij om na Chelsea weer aan voetballen toe te komen. Maar we zouden er nooit meer willen wonen. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik een kind opvoed in Wolfsburg. Wat zou ik met dat jongetje moeten doen, er ís daar niks. Elke week reed ik op en af naar België, autoritten van 5 uur. Als een soort vlucht: ‘We móéten terug!’ In Manchester hebben we dat gevoel niet.»

HUMO Drieënhalf jaar geleden, na een middag aan jullie keukentafel in Wolfsburg, schreef ik: ‘Twee jonge mensen, onwennig in hun grote, kale huis.’

DE BRUYNE «Er is veel veranderd sindsdien. (denkt na) Manchester heeft mijn leven veranderd, maar niet mijn persoonlijkheid. Ik ben nog altijd dezelfde persoon, alleen een beetje slimmer – hoop ik (grijnst). Ik heb al redelijk wat meegemaakt in mijn carrière, daar leer je uit. Ik ben verantwoordelijker geworden, door het vaderschap, maar ook op het veld. Door mijn veranderde status ben ik dat ook verplicht: status brengt aanzien mee, maar ook aansprakelijkheid. Dat probeer ik allemaal een plaats te geven.»


Kunnen loslaten

HUMO Wat is belangrijker in je leven: het voetbal of je kind?

DE BRUYNE «Mijn kind. Daar hoef ik niet over na te denken (lacht). Op de club hebben we nu het perfecte voorbeeld, met David Silva (Spaanse ploegmaat bij Manchester City, red.). Zijn eerste kindje is drie maanden te vroeg geboren. Elke week vliegt hij op en af naar Spanje, en ondertussen probeert hij te voetballen: héél moeilijk, dat zien wij ook. Soms zien we hem een hele week niet, of slaat hij een wedstrijd over. Dan weten we dat hij in het ziekenhuis is, bij zijn kindje. Dat gaat voor alles.»

HUMO Had je enig idee van wat het vaderschap zou brengen?

DE BRUYNE «Een beetje, maar helemaal weet je dat nooit. Vooraf vertelt iedereen je hoe vermoeiend een kind is. Tot het daar echt is, dan blijkt het nóg vermoeiender (lacht).»

HUMO Had Masons komst invloed op je prestaties?

DE BRUYNE «Dan toch alleen maar een positieve invloed. Behalve als er een probleem is, zoals bij David, denk ik niet dat een kind je prestaties negatief kan beïnvloeden.»

HUMO Topsporters leven in een bubbel en zijn vaak compromisloos en egoïstisch. Dan is het niet evident om je aandacht te verdelen.

DE BRUYNE «Klopt, en eerlijk gezegd: vaak is het ook frustrerend. In het begin was Mason enorm hard gehecht aan zijn mama. Normaal, want zij is er altijd. Toch denk je: ‘Kom ook eens naar papa.’ Dat gaat beter nu. Hij begrijpt stilaan dat ik ook terugkom als ik wegga, al is het soms pas anderhalve dag later. En dan ben ik de speelse papa.»

HUMO Maak jij je zorgen over de wereld waarin Mason zal opgroeien?

DE BRUYNE «Michèle wel, ik minder. Vorig jaar was er hier die aanslag in de O2 Arena. Daar waren wij al naartoe geweest, net zo goed was het dán gebeurd en bleef ons kind achter zonder ouders. Daar sta je wel even bij stil, maar niet te lang, anders leef je niet meer.

»Wij weten ook wel dat we geprivilegieerd zijn en Mason normaal gezien meer zullen kunnen nalaten dan veel andere mensen kunnen. Maar we willen hem niet als een verwend nest laten opgroeien: geld is niet de echte waarde van het leven.»

HUMO Je nieuwe contract met City loopt tot 2023 en is naar verluidt het beste wat een Belgische voetballer ooit tekende.

DE BRUYNE «Weet je, toen ik 17 was, had ik al voor het geld kunnen kiezen. Dat deed ik niet, ik koos voor de weg waarvan ik dacht dat het de beste was om te groeien. Het geld volgt dan wel, niet omgekeerd. Met mijn eerste contract bij Racing Genk verdiende ik een paar honderd euro. Daar loop je niet ver mee. »Voetbal is entertainment, het is big business. Hoe groot het allemaal is, dat kunnen mensen zich niet voorstellen. Hoeveel mensen werken er niet rond één voetbalwedstrijd? City heeft 30, misschien wel 40 man personeel, ook dat is een wereld op zich. Dat wij zoveel kunnen verdienen, betekent dat de club nóg meer geld genereert.»

HUMO Wéét jij eigenlijk hoeveel je verdient?

DE BRUYNE «Ja. Dat móét toch? Nu, het is ook niet allemaal zo duidelijk, met al die tabellen. Ook daar leer ik van. Vroeger had ik totaal geen benul van zulke zaken. Nu gebeurt het dat ik naar Patrick (De Koster, zijn makelaar, red.) stap en dat hij zegt: ‘Dat zou je vroeger nooit gevraagd hebben.’»

HUMO Waarom is opslag zo belangrijk als je – volgens Football Leaks – al 7,2 miljoen euro bruto verdient per jaar?

DE BRUYNE «Omdat er vertrouwen van de club uit spreekt. Het gaat er niet om of je al dat geld opkrijgt of niet. Het móét ook niet op. Wat overblijft, gaat naar mijn kinderen en eventueel naar volgende generaties. Volgens wat ik verdien, gedraag ik me in mijn ogen nog vrij normaal. Het belangrijkste waar ik graag geld aan uitgeef, is vakantie. Omdat dat het enige moment in het jaar is dat ik rust heb. Dan heb ik graag dat alles mooi en in orde is, en schuw ik de luxe niet.»

HUMO Beschouw je het als smartengeld voor de permanente druk op je schouders?

DE BRUYNE «Zo heb ik het nog nooit bekeken.»

HUMO Tast het geld je plezier aan?

DE BRUYNE «Nee, ik stap nog altijd met plezier het veld op. Hoe groot het businessgehalte ook is, het blijft maar voetbal. Als ik een slechte match speel, betekent dat het einde van de wereld niet. Thuis zit het hooguit nog een halfuurtje in mijn hoofd. Dan is het weg en telt alleen nog mijn gezin.»

HUMO Geld zet soms ook relaties onder druk. Je moeder zei al eens in een interview: ‘Ik voel mij een buitenstaander geworden.’

DE BRUYNE «Dat vind ik niet. Thuis komt er behalve dichte vrienden en familie niemand over de vloer.»

HUMO Bel je nog met haar na elke wedstrijd?

DE BRUYNE «Minder. Ik ben getrouwd en heb mijn eigen gezin. Nu bel ik naar mijn vrouw.»

HUMO Denk je wel eens terug aan je jeugd?

DE BRUYNE «Weet je, Michèle herinnert zich letterlijk elk detail uit haar kindertijd. Ik bijna niets meer, ik kijk liever vooruit.»

HUMO Je ging vroeg weg thuis, je was pas 14. Denk je er soms aan hoe dat was voor je ouders, nu je zelf een kind hebt?

DE BRUYNE «Ik weet dat het zwaar is geweest voor hen. Maar als je ziet waar ik nu sta, is het de beste keuze geweest. Als ouder moet je kunnen loslaten, ook al is dat niet makkelijk. Veel ouders zullen het niet doen, zij wel. Zij hebben mij de kans gegeven om mijn droom na te jagen.»

'De kans is groot dat Michèle niet naar het WK in Rusland zal komen. Het is niet vanzelfsprekend om daar met een kind van 2 jaar rond te lopen’ Beeld
'De kans is groot dat Michèle niet naar het WK in Rusland zal komen. Het is niet vanzelfsprekend om daar met een kind van 2 jaar rond te lopen’

Populairste speler

HUMO In een recente online bevraging door de BBC stelden 115.000 mensen hun ‘Team van het jaar’ samen. 90 procent koos voor jou, niemand deed beter. Jij bent de populairste speler in de Premier League.

DE BRUYNE «Daar ben ik trots op (lachje). Weten dat de mensen appreciëren wat je doet, is prettig. Maar je mag er niet te lang bij stilstaan, want net dat zou je kunnen veranderen als persoon. Dat wil ik niet, ik ben gelukkig met wie ik nu ben.»

HUMO Zou jij ooit naast je schoenen kunnen lopen?

DE BRUYNE «Nee. Ik heb genoeg zelfreflectie om te weten dat het nooit zal gebeuren.»

HUMO In de eerste maanden van dit seizoen kon Pep Guardiola jouw naam niet uitspreken zonder in dezelfde zin die van Lionel Messi te laten vallen. Wat doet dat met jou?

DE BRUYNE «Niks. Ik probeer de best mogelijke speler en persoon te zijn, voor de ploeg, voor mezelf, voor mijn familie. Ik weet dat ik daar alles voor doe, en dat bezorgt me al een gevoel van voldoening. Weet je, soms kán je gewoon ook niet hoger. Misschien wordt dit wel mijn beste jaar ooit, dat zou zomaar kunnen. Als ik er dan alles voor heb gedaan, zal ik daar vrede mee hebben.

»Ik denk dat ik beter speel dan ik ooit heb gedaan, maar dat geldt ook voor de ploeg. Het gaat een stuk makkelijker met spelers als Raheem Sterling, Leroy Sané, David Silva en Fernandinho naast mij. Dat zijn er in mijn ogen al vijf die een topseizoen spelen. Nu, uiteindelijk word je als speler beoordeeld op wat je wint. Dat maakt een carrière pas áf.»

HUMO Prijzen winnen, daar heb je nog werk mee.

DE BRUYNE «Klopt. We zitten in de finale van de League Cup, dat is al iets. In de competitie staan we er goed voor, maar dat we zo dominant zouden zijn, had ik niet verwacht. Zelfs Pep niet. Nu, als ik kon kiezen, won ik alle vier de titels (Champions League, Premier League, FA Cup en League Cup, red.). En daarna ook nog de wereldbeker (lacht).»

HUMO Guardiola won alles met Barcelona, maar kon met Bayern München de Champions League niet binnenhalen. Wil hij met Manchester City bewijzen dat hij het wél kan — niet met de echte Messi, maar met jou?

DE BRUYNE (lacht) «Zo voel ik het echt niet. Ik ben Messi niet.»

HUMO Kan jij uitdrukken wat Guardiola voor jou betekent?

DE BRUYNE «Mijn grote geluk met Pep is dat we precies hetzelfde denken over voetbal. Dat maakt het zó makkelijk om het goed met hem te kunnen vinden. Vanaf de eerste training wist ik het. Ik wil niet opscheppen, maar één van mijn grootste kwaliteiten is volgens mij dat ik veel nadenk over tactiek. Vaak vraagt hij iets wat ik puur op instinct zelf ook zou doen. Hij hoeft het mij niet eens te zeggen, met een simpel teken weet ik wat hij bedoelt.»

HUMO In december was je twee keer het slachtoffer van een brutale tackle. Guardiola reageerde bijzonder boos. Jij was laconieker: ‘Dat hoort nu eenmaal bij het voetbal.’

DE BRUYNE (glimlacht) «Wij zeggen ook niet altijd wat we denken, hé. Volgens mij was een rode kaart in beide gevallen terecht geweest. Bij de tweede had ik echt het gevoel dat ik geluk heb gehad. Nu, zolang het niet gebeurt met de intentie om iemand pijn te doen, is er voor mij geen probleem. Anders word ik wél kwaad. Voetbal draait om schoonheid en fairplay, niet om tegenstanders van het veld trappen.»

HUMO Oud-speler en analist Alan Shearer zei na die tackle van Tottenham-speler Dele Alli dat die als jonge, naar boven geschoten ster de pedalen was verloren, en dat dit zo’n drieste aanslag verklaart.

DE BRUYNE «Soms wordt er naar ons gekeken alsof we machines zijn, maar dat zijn we niet. Wij zijn 22 mensen op een voetbalveld, die een spel spelen waar veel van afhangt, waar winnen of verliezen een wereld van verschil maakt, en waar iedereen zijn emoties heeft. Ik vind dat mooi, ik speel ook met heel veel passie. Wij waren die dag veel beter dan Tottenham. Dele Alli speelde een mindere match, en dan kan je gefrustreerd raken. Hij zal zoiets niet doen als hij zich goed voelt.»

'Mason wordt tweetalig opgevoed. Wij spreken Nederlands met hem, maar met de poetsvrouw, de nanny en de zwemlerares verloopt alles in het Engels’ Beeld
'Mason wordt tweetalig opgevoed. Wij spreken Nederlands met hem, maar met de poetsvrouw, de nanny en de zwemlerares verloopt alles in het Engels’

Nestwarmte

HUMO Bij de seizoensstart vorige zomer verspreidde je via sociale media een filmpje met je hoogtepunten van het vorige seizoen, op de tonen van ‘Watch Me’ van The Phantoms. Was die muziekkeuze een statement?

DE BRUYNE «Niet echt. Mijn social media team heeft daarover nagedacht, en ik heb gezegd: ‘Oké!’ (lacht) De bedoeling was simpel: iedereen warm maken voor het nieuwe seizoen, net zoals ik er zelf naar uitkeek. Ik had sinds lang nog eens een prima vakantie gehad. Vier, vijf weken helemaal weg hadden me mentaal opgeladen. Na de voorbereiding zei ik tegen iedereen hoe goed ik me wel voelde. Ik ben er meteen heel scherp ingevlogen.»

HUMO ‘Watch Me’ leek erop te wijzen dat je je wilde profileren als een leider. Op vraag van Guardiola werd je afgelopen zomer ook opgenomen in de spelersraad van City. Wat wil dat zeggen?

DE BRUYNE «Dat hij veel vertrouwen in mij heeft? Het hoefde niet als ik niet wilde, zei hij, maar ik voelde me vereerd. Ik heb meteen toegezegd. Het is ook weer iets waaruit ik veel kan leren.»

HUMO Guardiola noemt je ‘bescheiden en timide’. Dat is het beeld dat van je bestaat, maar ben je dat ook echt?

DE BRUYNE (denkt lang na) «Wat voor de één verlegen is, vindt de ander misschien arrogant. Ik heb veel vertrouwen in wat ik kan als voetballer. Dat moet ook, want het straalt af op de ploeg én naar de buitenwereld. Soms zeggen we bij City dat we al gewonnen hebben in de spelerstunnel. Omdat we uitstralen: ‘Wíj gaan beslissen wie deze match wint!’

»Zolang het over mijn werk gaat, praat ik heel makkelijk. Maar een ander soort gesprek, met mensen die ik niet ken, dat gaat me minder goed af. Misschien zou ik wat opener moeten zijn, maar zo zit ik niet in elkaar.»

HUMO Als je praat, is het meestal goed raak. Zoals na de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Mexico in november, toen je scherp uithaalde naar bondscoach Roberto Martínez.

DE BRUYNE «Ik wilde geen kritiek geven, wel een signaal: ‘Wij als ploeg en iedereen errond kunnen nog veel beter.’

»Ik wil op het WK in Rusland niet nog eens meemaken wat er op het EK in Frankrijk is gebeurd. Mijn gevoel zegt me dat dit de beste ploeg is die de Rode Duivels al gehad hebben. Maar sommige spelers worden al wat ouder en zullen in de nabije toekomst misschien afhaken. Vooral in de verdediging. Daar denk ik over na, want ik zie geen jonge, talentvolle verdedigers van hetzelfde niveau om hun plaats in te nemen.

»Wij zijn ook maar België, een klein land, met een kleinere poel van spelers om uit te vissen dan in Duitsland of Frankrijk. De kans is groot dat we sneller dan ons lief is geen topploeg meer zullen zijn. En dan worden we weer een subtopper. Natuurlijk kan het over vier jaar weer helemaal anders zijn, maar ik kijk naar nú.»

HUMO Je zei dat we ‘een tactisch plan’ nodig hebben, en dat we nog altijd ‘spelen op basis van talent.’

DE BRUYNE «Zo voel ik het aan, ja. Op dit topniveau kan iedereen goed voetballen. Het verschil zit in de details. Als je 100 kleine dingen één procent beter doet, zal je verder komen dan door één ding 100 keer beter te doen.»

HUMO Waar staat de ploeg nu?

DE BRUYNE «Eerlijk gezegd, daar ben ik nu helemaal niet mee bezig. Ik ben gefocust op wat ik hier in Manchester moet doen. Tot de volgende afspraak zal ik 4 maanden niet bij de nationale ploeg geweest zijn en misschien wel 30 wedstrijden gespeeld hebben met City. Ik heb genoeg aan mijn hoofd.»

HUMO Maar je maakt je zorgen.

DE BRUYNE «Ja. Ik wil in Rusland niet naar de kwartfinale, maar naar de finale, en ik wil die nog winnen ook. Met een ploeg als de onze moet je die ambitie durven uitspreken: ‘Wij willen dat WK winnen!’ Maar er zijn misschien wel twaalf landen die hetzelfde willen. Dus mag je niets aan het toeval overlaten: je zal top moeten zijn.»

HUMO Schrok je van de weerklank die je woorden kregen?

DE BRUYNE «Helemaal niet, het gebeurde allemaal heel bewust. Meteen na dat interview heb ik mijn makelaar gewaarschuwd: ‘Pas maar op, ze gaan je beginnen te bellen.’ Ik wist perfect wat de gevolgen zouden zijn, maar ik vond dat het goede moment. Ik heb geen spijt – dat heb ik trouwens nooit van iets wat ik heb gezegd.»

HUMO Zijn er mensen die het jou kwalijk hebben genomen?

DE BRUYNE «Misschien, maar dat hebben ze dan toch niet tegen mij gezegd. Ik vond de reacties erg meevallen.»

HUMO Thomas Meunier zei een dag later precies het tegenovergestelde.

DE BRUYNE «Dat weet ik niet.»

HUMO Het geeft wel de indruk dat er meningsverschillen zijn in de spelersgroep.

DE BRUYNE «Bij City hebben we die ook, daar moet niet zo zwaar aan getild worden. Geloof me maar, er is géén probleem bij de nationale ploeg. Ik hoop gewoon dat we klaar zullen zijn wanneer het WK begint. Ik heb gezegd wat ik meende te moeten zeggen, nu is het aan de technische staf. Ik begrijp dat een bondscoach dingen wil testen, maar ik wil winnen op een veld, geen dingen proberen.»

HUMO Het is inmiddels van mei 2016 en een oefeninterland tegen Zwitserland geleden dat je nog eens scoorde voor de Rode Duivels. Sommigen zien daarin een aanwijzing dat je niet meer zo goed in je vel zit bij de nationale ploeg.

DE BRUYNE «Dat is niet zo. Ik speel veel meer op verdediging dan vroeger. Bijna als verdedigende middenvelder. Bij de nationale ploeg heb ik vijf spelers voor mij lopen, die veel meer kans hebben om te scoren dan ik. Dat betekent nog niet dat ik slecht speel, integendeel, volgens mij doe ik juist veel goeds voor de ploeg.

»Sommige mensen kijken alleen maar naar de statistieken. Die stellen vast dat ik vaker scoorde toen ik op de flank speelde. Maar ik trek het mij al lang niet meer aan. Voetballen bij City of bij de Rode Duivels is ook helemaal niet te vergelijken. Bij City weten we perfect wat er van ons verwacht wordt. Wij zijn zó gedrild dat iedereen van zichzelf én de anderen weet wat hij moet doen. Het vertrouwen in mekaar is bijzonder groot. Maar dat vraagt heel veel training, vooral in de voorbereiding. Daar plukken we nu de vruchten van.»

HUMO Je recente kritiek lijkt niet zomaar uit de lucht te komen vallen. Ook op het EK in Frankrijk liep je er al misnoegd bij.

DE BRUYNE «Als het over voetbal gaat en iemand vindt dat ik een slechte match heb gespeeld: geen probleem. Maar nu moest ik lezen dat ik heimwee had. Terwijl ik er zelf voor gekozen had om mijn vrouw niet te laten overkomen op de dagen dat het mocht. Waar halen ze dat? Het klopt gewoon niet, maar ik krijg er wel een slechte naam door. Dat stoort mij, eerlijkheid is voor mij het hoogste goed.»

HUMO ‘Kevin heeft nestwarmte nodig’, klonk het.

DE BRUYNE «Dat zeggen ze dan over iemand die al van zijn 14 jaar van thuis weg is. En die het hele jaar door vaker niet dan wél thuis bij zijn gezin is. Dat zegt toch genoeg? De kans is trouwens groot dat Michèle ook niet naar Rusland zal komen. Misschien voor één wedstrijd, maar zeker niet de hele tijd. Het is niet zo vanzelfsprekend om met een kind van 2 jaar in Rusland rond te lopen.»

HUMO Tot slot, Kevin: je had het daarstraks een paar keer over ‘kinderen’. Moet je ons nog iets vertellen?

DE BRUYNE (lacht) «Nee, echt niet. Na de ondertekening van mijn contract hebben we een flesje champagne gekraakt. Ik heb één slok gedronken – de volgende ochtend moest ik weer vroeg op – en Michèle een paar glaasjes. Zolang ik dat zie, weet ik dat het nog niet voor meteen zal zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234