'Als je de ene dag te gast bent in het Witte Huis, voelt het raar om de volgende dag een selfie in bikini online te plaatsen’

 Beeld
'Als je de ene dag te gast bent in het Witte Huis, voelt het raar om de volgende dag een selfie in bikini online te plaatsen’

interviewkim kardashian

Kim Kardashian wordt 40: ‘Je kunt ook té sexy zijn, zegt Kanye. En dan luister ik naar hem, hè’

Al sinds de eerste aflevering van de realityreeks ‘Keeping Up with the Kardashians’ in 2007 is Kim Kardashian, die vandaag 40 wordt, het ultieme voorbeeld voor de societyberoemdheden van deze planeet. De echtgenote van Kanye West (43), één van de invloedrijkste artiesten ter wereld, heeft bijna in haar eentje de essentie van beroemd zijn herschreven. Ze bespeelt als geen ander de sociale media, heeft schijnbaar moeiteloos de beauty-business een andere richting uitgestuurd en van haar naam een bijzonder winstgevend merk gemaakt.

New York Magazine

(Verschenen in Humo op 23 december 2019)

Kim Kardashian woont samen met Kanye West en hun vier kinderen – dochtertjes North (6) en Chicago (1) en zoontjes Saint (4) en Psalm (7 maanden) in een riante villa in Calabasas, Californië. Voor de deur is een klein leger druk in de weer met de kerstversieringen die in de bomen langs de oprijlaan gehangen moeten worden. In de hal moeten we onze schoenen uitdoen en worden we een lange, bijna eindeloze gang in geleid. Aan het einde daarvan belanden we in de keuken, waar mevrouw Kardashian aan een koffie verkeerd zit te nippen. Op het kookeiland staat nog steeds het bloemstuk dat ze op 21 oktober voor haar 39ste verjaardag heeft gekregen. Volgend jaar rond deze tijd zal Kimberly Noel Kardashian West een prille veertiger zijn.

KIM KARDASHIAN «Daar heb ik zelf ook al bij stilgestaan. Ik ben geboren in 1980, dus ik weet altijd meteen dat er een nieuw decennium aankomt.»

– Herinner je nog de dag dat je 30 werd?

KARDASHIAN «Heel goed zelfs. Op mijn verjaardag was ik met mijn zus in New York voor opnames van ‘Kourtney and Kim Take New York’. Ik was nog single, en we zouden mijn verjaardag in Las Vegas vieren – in die tijd deden ik en mijn zussen nog alles samen. Ik kreeg van hen een paar zilverkleurige Louboutins cadeau. Ik droomde al lang van die schoenen, maar ze waren zó duur. Ik droeg een zilverkleurige jurk zonder schouderbandjes, weet ik nog, en we hebben de avond in een nachtclub doorgebracht. Ook mijn kapsel herinner ik me nog goed. Het klinkt misschien belachelijk, maar ik onthoud de periodes in mijn leven door de stijl die ik telkens aanhing. In die jaren had ik altijd Louboutins aan, en m’n haar was gegolfd, met een scheiding in het midden.»

– In 2010 kwam je met je eerste parfum op de markt. Wanneer besefte je dat je ook in zaken een naam begon te krijgen?

KARDASHIAN «Ook dat was een droom die uitkwam. Een eigen parfum hebben leek me het hoogst haalbare. Mijn moeder dacht er net zo over. Zoals Elizabeth Taylor er één had, weet je wel? Als je je eigen parfum hebt, heb je het gemaakt. Maar wanneer precies ik in de gaten had dat mijn naam geld waard was, euh, dat moet ik even aan mijn moeder vragen. Mag ik? (neemt haar telefoon en belt Kris Jenner)

»Hey, mam, ik zit hier net in een interview en ze vragen me of er een specifiek moment was waarop ik besefte dat mijn naam iets waard was. Je weet wel, wanneer het iets begon uit te maken als ik zei: ‘Dit is goed!’ Of: ‘Dit is stom!’ Zoals toen Kylie (haar halfzus, red.) zei dat Snapchat nergens op leek en het aandeel plots in waarde daalde. Ik dacht eerst aan dat milkshakeding in Dubai, maar… Yeah. Yeah. Oké, wacht, ik zet de luidspreker aan.»

KRIS JENNER «Het was op de Super Bowl in Miami in 2010, waar we met het hele gezin naartoe waren gegaan. We konden nergens een stap zetten zonder de bescherming van een dozijn tot de tanden bewapende G.I. Joe-types. Waanzin was het. En overal om ons heen zagen we andere beroemdheden die naar de wedstrijd waren gekomen, maar het viel me op dat die geen enkele bescherming nodig hadden. Toen besefte ik: ons leven is definitief veranderd, en er is geen weg terug.»

KARDASHIAN (tegen de telefoon) «Ik zal anders ook nog iets zeggen over Dubai, want dat was het eerste waar ik aan dacht.»

JENNER «Oké, bye.»

KARDASHIAN «Mijn moment vond ook in 2010 plaats: ik had een acte de présence in een kleine milkshakebar in Dubai. Ik verwachtte er niet veel van, het was maar een kleine zaak, maar er daagden een kwart miljoen mensen op in dat winkelcentrum! Nog nóóit gezien. We moesten via een deurtje achteraan in het centrum op de vlucht slaan. Ik heb toen filmpjes gemaakt van die massa. Mijn moeder en ik keken elkaar verbaasd aan: ‘Holy shit, wat was dit? Al die mensen, voor een milkshake?’»

– Wat is er nog meer veranderd sinds 2010? Ik heb de indruk dat je je de laatste tijd minder sexy kleedt. Is dat een bewuste keuze?

KARDASHIAN «Die opmerking heb ik nog gehoord. ‘Wat is er aan de hand? Ze is zo gereserveerd? En ze heeft zoveel aan!’ (lacht) Omdat ik eens een trui met een hoge kraag droeg. Maar het was toen steenkoud. Nu, er zal wel iets van aan zijn. Misschien heeft het ermee te maken dat Kanye al eens heeft laten vallen dat je ook té sexy kunt zijn, en dat hij zich daar niet zo comfortabel bij voelt. Ik luister naar hem als hij zoiets zegt, en ik begrijp hem, maar ik heb de vrijheid om te doen en te zijn wie ik wil.

»Die opmerking heeft wel m’n ogen doen opengaan. Ik besefte op een gegeven moment dat ik niet meer door Instagram kon scrollen met mijn kinderen erbij zonder de ene na de andere naaktfoto tegen te komen. Daar heb ik aan bijgedragen, besefte ik. Eén van de bekendste covers waarop ik te zien was, was die van Paper Magazine, waarop ik volledig ingeolied mijn jurk aan flarden scheurde. Daar kwam wat naakt bij kijken. En tegelijk ziet mijn leven er nu anders uit. Als je de ene dag te gast bent in het Witte Huis, voelt het wat raar om de volgende dag een selfie in bikini online te plaatsen. Ik hoop maar dat ze dit niet zien in het Witte Huis, dacht ik de eerste keer, want ik moet er volgende week weer naartoe.»

– Je bent nu vijf jaar getrouwd met Kanye West. Is jullie relatie geëvolueerd?

KARDASHIAN «We amuseren ons nog altijd rot, hoor. Maar ik heb intussen geleerd dat het oké is om elkaar niet te begrijpen als man en vrouw, en dat het niet erg is als je niet de hele tijd hetzelfde voelt. Wat je je op zulke momenten moet afvragen is: welke les kunnen we hier nu uit trekken? Je moet elkaar de ruimte en de tijd gunnen om dat uit te zoeken.

»Je zou trouwens eens moeten zien waar Kanye op dit moment mee bezig is: hij ontwerpt huizen. Hij is gefascineerd door gebouwen en wil nu woningen voor mensen met een bescheiden inkomen tekenen die er mooi uitzien en toch betaalbaar zijn. Hij bewondert kunstenaars als James Turrell, en ze werken nu samen.»


In de dodencel

– Nadat het Amerikaanse Congres de Armeense genocide officieel had erkend, tweette politiek journalist Ben Jacobs: ‘Kim Kardashian heeft wellicht de grootste invloed op de regering-Trump.’ Het kan niet anders of dat compliment is jou ook ter ore gekomen.

KARDASHIAN «Ik heb de Armeense genocide eens ter sprake gebracht in het Witte Huis, ja. Maar dan vooral omdat ik me oprecht afvroeg waarom die erkenning er nooit eerder is gekomen. Waarom heeft geen enkele president behalve Ronald Reagan die genocide bestempeld als een genocide? Die kwestie is nochtans superbelangrijk voor Armenen als ik. Ik ben opgevoed als een echte Armeense Amerikaan, en een tijdje geleden ben ik naar Armenië gegaan. Ik heb er de premier ontmoet en gedineerd met de Armeense president, en daarna begon ik over de kwestie met Congreslid Jackie Speier. Ik stond zeker niet alleen met mijn mening, want in het Congres was het verschil tussen het aantal stemmen voor en tegen aanzienlijk.

»(Tegen de kok die het eten serveert) Is dit allemaal veganistisch? Alleen de kip niet? Dacht ik al, ze ziet er te echt uit.»

– Je bent van plan Rodney Reed een bezoekje te brengen, de gevangene die ter dood is veroordeeld voor de moord op een blanke vrouw.

KARDASHIAN «Ik kwam zijn zaak een paar maanden geleden tegen op het internet. Ik had net de film ‘Just Mercy’ gezien, over een man die ten onrechte veroordeeld was. Oh my God, dacht ik, dit is een teken: ik móét iets doen. Ik ontmoet hem heel binnenkort, mijn advocaten hebben al contact opgenomen met die van hem. Ik kan hem zonder veel problemen bezoeken omdat ik momenteel stage loop – ik studeer namelijk rechten. Ik bezoek Rodney als advocaat in spe, moet je maar denken.


'Ik heb intussen geleerd dat het oké is om elkaar niet te begrijpen als man en vrouw, en dat het niet erg is als je niet de hele tijd hetzelfde voelt.' (Foto: met echtgenoot Kanye West.)’ Beeld
'Ik heb intussen geleerd dat het oké is om elkaar niet te begrijpen als man en vrouw, en dat het niet erg is als je niet de hele tijd hetzelfde voelt.' (Foto: met echtgenoot Kanye West.)’

»Voor het gesprek zullen ze hem naar de dodencel brengen, waar je normaal pas vlak vóór de executie naartoe wordt gebracht. Ik ben eerder al eens in zo’n afdeling met terdoodveroordeelden geweest, maar nog nooit in die cel. Ik heb er alle hoop in dat het alsnog goed komt voor hem. Uitstel van executie wordt normaal gezien pas kort voor de terechtstelling verleend, soms zelfs luttele uren ervoor. Het kan nog op het allerlaatste moment verleend worden.»

– Je klaagt op die manier de Amerikaanse rechtspraak aan. Is je activisme mee ingegeven door het feit dat je de moeder van vier Afro-Amerikaanse kinderen bent?

KARDASHIAN «Natuurlijk heeft dat ermee te maken. Ik wil dat mijn kinderen in een rechtvaardige maatschappij kunnen leven, maar jammer genoeg speelt je ras nog altijd een grote rol in de VS. Je hoeft maar naar de cijfers te kijken: volgens de statistieken ziet één op de drie zwarte Amerikaanse mannen ooit de binnenkant van een cel. Dat vind ik best heftig. Als tiener heb ik veel gesprekken gevoerd met mijn vader (advocaat Robert Kardashian, die onder anderen O.J. Simpson heeft verdedigd, red.) over wat het betekent om advocaat te zijn, en over wat rechtvaardig is en wat niet. Misschien ben ik destijds erg afgeschermd, maar over die statistieken heeft hij me nooit iets verteld. Ik heb zelfs nooit iemand gekend die in de gevangenis had gezeten, dus wist ik ook niet hoe het er echt aan toegaat en hoe ze je er behandelen.»


'Ik wil dat mijn kinderen in een rechtvaardige maatschappij kunnen leven, maar jammer genoeg speelt je ras nog altijd een grote rol in de VS.' (Foto: met Kanye West, dochtertjes North (6) en Chicago (1) en zoontjes Saint (4) en Psalm (7 maanden)).’ Beeld
'Ik wil dat mijn kinderen in een rechtvaardige maatschappij kunnen leven, maar jammer genoeg speelt je ras nog altijd een grote rol in de VS.' (Foto: met Kanye West, dochtertjes North (6) en Chicago (1) en zoontjes Saint (4) en Psalm (7 maanden)).’

– Had je je tien jaar geleden kunnen inbeelden dat je vandaag zo’n grote politieke invloed zou hebben?

KARDASHIAN «Natuurlijk niet, ik ben even verrast als de rest van de wereld.

»Het is in het verleden wel vaker gebeurd dat iemand me aan een beweging probeerde te koppelen. Maar één en ander veranderde toen ik zelf bestolen werd. Die ervaring heeft een diepe indruk op me gemaakt, en ik besefte dat je alles in een oogwenk kunt kwijtraken: je auto, je handtas... Kort daarna heb ik me ingeschreven als rechtenstudent. Ik wil nu mensen helpen, en ik hoop dat ik over tien jaar niet bekend ben als Kim K., maar als advocaat.»

– Veel linkse politici schieten met scherp op miljardairs. Voel je je aangesproken?

KARDASHIAN «Ik denk dat mensen in het algemeen bozer zijn. Het is een rare tijd.»

– Oprah Winfrey heeft ooit geklaagd dat mensen haar aldoor vragen wie de volgende Oprah zal worden. ‘Er zal geen volgende Oprah zijn,’ antwoordde ze telkens. Ze bedoelde dat haar succes het gevolg was van een reeks toevalligheden. Zou iemand wel ooit jouw verhaal kunnen kopiëren?

KARDASHIAN «Het zal nooit echt helemaal hetzelfde zijn. Ik heb ook altijd het gevoel gehad dat alles van het juiste moment afhing. Mijn eigen show liep op tv en kort daarna werd ik bekend op sociale media, die toen nog nieuw waren: de oude en de nieuwe media vielen even samen, maar dat moment is alweer voorbij.

»Als ik destijds een product lanceerde, kwam ik er eerst mee op tv. Ik was toen meermaals te gast bij Jay Leno en David Letterman, maar toen ik daar onlangs over vertelde tegen Kendall (haar andere halfzus, red.) en Kylie, vroegen die: ‘Wie is Jay Leno?’ (lacht) Kendall kent iemand als Jay Leno natuurlijk wel, maar dan als autoverzamelaar. Bij talkshowhosts denkt ze aan Jimmy Fallon en zijn generatie.»


Mond vol taart

– Weet je nog wat je eerste tweet was?

KARDASHIAN «Ja, ik zat toen in Mexico. De producer van ‘Keeping Up with the Kardashians’ zei me dat hij een belangrijke persoon aan de lijn had. Ik had nog nooit met de bazen van de tv-zender gesproken, dus ik was best wel nerveus. ‘Je moet een Twitter-account aanmaken,’ zei de man aan de telefoon. Oké, als dat is wat de baas wil, dan doe ik dat, dacht ik. Dus tweette ik: ‘Hey, guys, dit is Kim Kardashian. Er zijn waarschijnlijk een heleboel fake accounts in mijn naam, maar dit is het enige echte.’

»Mijn eerste post op Instagram zal ik ook nooit vergeten: ik had een roze en wit gestreepte badjas van Victoria’s Secret aan, en ik droeg mijn haar in een paardenstaart – thuis loop ik 24 uur per dag rond in een badjas. Ik zat in mijn glam room en ik nam een foto met mijn BlackBerry. ‘Hey, guys, I’m on Instagram!’ Niets speciaals, eigenlijk.

»Ik had al vrij snel door dat sociale media goed van pas zouden komen voor mijn marketing. Het is bovendien een uitstekende manier om de mening van mijn publiek te vragen. Toen ik een flesje voor mijn parfum ontwierp, wist ik dat het roze moest zijn, maar welk roze? Dus vroeg ik het aan mijn Twitter-publiek. Ik postte een foto van een lichtroze flesje en één in een fellere tint. ‘Hey, welk flesje vinden jullie het mooist?’ Dágenlang stroomden de antwoorden binnen, uit de hele wereld. Uiteindelijk heeft het lichtroze flesje het gehaald. Dat waren de mensen die mijn parfum zouden kopen, dus was het maar normaal dat ze hun zegje konden doen.»

– Sluit je imago als succesvolle zakenvrouw aan bij wie je vroeger was, denk je?

KARDASHIAN «Ik vind het een logische evolutie. Als je me vroeger had gedwongen te kiezen tussen roem of rijkdom, zou ik nooit zomaar voor de roem gekozen hebben.

»Heb ik je ooit het Chanelverhaal verteld? Ik stond net op mijn eerste Met Ball, een heel prestigieuze bedoening, toen de bekende modejournaliste Carine Roitfeld naar me toe kwam. ‘Ik heb iets voor je,’ zei ze. ‘Zou je een fotoshoot willen doen voor CR Magazine? Ik zou je graag op de cover hebben. Karl Lagerfeld doet de shoot, en ik zal de styling voor mijn rekening nemen.’ Ik betekende toen nog niets in de modewereld, dus mijn mond viel open van verbazing: ‘Zeg me waar en wanneer en ik zal er zijn!’

»Ik dus naar Parijs, samen met mijn moeder. Daar zat ik te wachten en ik paste af en toe enkele kleren, en tussendoor zat ik vooral taart te eten – Olivier Rousteing, de creatief directeur van Balmain, had mijn favoriete taart laten komen omdat hij wist dat ik zwanger was. Ik zat er te vreten als een varken, en net op dat moment kwam Karl Lagerfeld binnen. Vreselijk! En het werd nog erger. Even later kwam mijn moeder binnen, van kop tot teen in Chanel: legging, laarzen, blazer, truitje, oorringen, handschoenen, zonnebril… Vollédig in Chanel uit de jaren 80. Karl zag haar en stopte de shoot. ‘Oh, my God, ben jij de moeder? Ik herinner me deze jas nog! En die oorringen! En die handschoenen!’ Ze fladderden allemaal om haar heen, en ondertussen werd ik straal genegeerd: ‘Hallo! Ik ben hier wel het model, hè!’ Ik weet nog dat ik mijn zussen een bericht stuurde: ‘Mama gaat hier met alle aandacht lopen! Op míjn eerste modeshoot!’

»Toen de shoot voorbij was, kwam Karl naar me toe met iets achter z’n rug. Eindelijk, de handtas, dacht ik. Hij geeft al z’n modellen na een shoot namelijk een handtas cadeau, moet je weten. Die tas zal ik ooit aan mijn dochter doorgeven, dacht ik met een brede glimlach op mijn gezicht. ‘Kim, dit was de beste shoot ooit,’ begon Karl. En toen draaide hij zich om naar mijn moeder en zei hij: ‘Kris, ik wil je graag deze tas cadeau doen.’ Hij gaf de fucking handtas aan mijn moeder! Een Lego Clutch van Chanel! Die dingen kosten 10.000 dollar, het is zo goed als onmogelijk om er één te pakken te krijgen, en het was er dan nog één die was ingelegd met Swarovski-kristallen. Ik vluchtte naar het toilet om er een potje te huilen. ‘Mijn mama heeft mijn mooiste dag gestolen! Mijn hele leven!’ Tot zover mijn memorabelste ervaring in de modewereld (lacht). Achteraf op mijn hotelkamer heb ik nog een heleboel dingen cadeau gekregen van Balmain, wat het wel een beetje goedmaakte. Maar toch. Mijn moeder heeft die tas nog altijd in haar kast staan. ‘Zolang je er maar voor zorgt dat die later naar North gaat,’ prent ik haar af en toe in. Die tas was voor mijn dochter bedoeld, hè. Snif (lacht).»


Wraakporno

– De laatste tien jaar wordt er anders gekeken naar plastische chirurgie. Wie aan zijn of haar lichaam heeft laten werken, verstopt dat niet meer per definitie voor het publiek.

KARDASHIAN «Ik hou ervan om op Instagram door de accounts van chirurgen te scrollen. Ik blijf graag op de hoogte van wat er zoal mogelijk is. Ik krijg namelijk voortdurend beroemdheden aan de lijn die een ingreep overwegen en eerst mijn advies willen inwinnen: ‘Kim, ik besef dat we elkaar niet echt kennen, maar jij bent nu eenmaal de experte. Ik wil dit en dat laten doen: wie zou jij aanraden?’»

– Tien jaar geleden was een gelekte seksvideo iets waarmee vrouwen in verlegenheid werden gebracht. Nu noemen we dat wraakporno.

KARDASHIAN «Ik snap wat je bedoelt, maar ik kan er niet echt iets over zeggen. Oké, er is ooit zo’n video van mij uitgelekt, maar mijn broer heeft een tijdje geleden pikante foto’s van zijn ex op het net geplaatst en is nu verwikkeld in een rechtszaak. Ik zou wel één en ander over mijn eigen ervaring willen delen, maar ik weet niet hoe ik dat het best verwoord zonder dat mijn broer zichzelf als the biggest piece of shit gaat voelen.

»Er is best wel veel veranderd op het vlak van intimiteit, hè? Kijk maar naar de #MeToo-beweging: plots worden bekende mannen overal geboycot en vervangen. Ik wil ook niet pretenderen dat ik kan spreken uit naam van mensen die seksueel misbruikt zijn, want zelf heb ik zoiets nooit meegemaakt. Ik bedoel maar: het is er ook niet makkelijker op geworden. Vroeger was de werkvloer zowat de enige plaats waar je nog iemand kon leren kennen – mijn ouders hebben bijvoorbeeld veel vrienden die destijds met hun secretaresse getrouwd zijn, en na veertig jaar nog samen zijn en kinderen en kleinkinderen hebben. Nu is dat niet meer vanzelfsprekend. De CEO van McDonald’s werd onlangs gedwongen ontslag te nemen nadat was uitgelekt dat hij met wederzijdse toestemming een relatie met een collega had gehad. Daar had ik het toch wel moeilijk mee.»

– Je hebt twee zonen en twee dochters die opgroeien in een wereld waarin iemands geslacht niet meer zo sterk afgelijnd hoeft te zijn als vroeger. Sta je daarbij stil?

KARDASHIAN «Voorlopig gedragen ze zich nog heel hard als jongens en meisjes (lacht). Ik duw ze niet in die richting, hoor: ik zal mijn kinderen altijd steunen, wat ze ook voelen of willen dragen, of waar ze ook mee willen spelen.

»Ik heb gezien hoe Bruce (Jenner, haar stiefvader, red.) met die gevoelens omging toen hij Caitlyn werd, en heb naar haar verhalen over haar kindertijd geluisterd. Haar transitie tot vrouw was een mijlpaal: we hebben toen zóveel berichten gekregen van mensen die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Ik ben nooit trotser geweest op ons programma. Ook op dat moment zijn we erin geslaagd om voor de camera te tonen hoe we ons voelden, ook als we boos of verward waren. Ik herinner me vooral nog dat ik erg zenuwachtig was in Caitlyns plaats: ik maakte me zorgen over de reacties die ze zou krijgen. ‘Ben je wel zeker dat je hiermee wilt doorgaan?’ vroeg ik haar op een bepaald moment. ‘Er zullen heel wat mensen zijn die lelijk reageren. Ze zullen het niet begrijpen.’ Maar zij was vastbesloten. ‘Oké, maar dan moet je er wel amazing uitzien,’ drukte ik haar op het hart.»

– Heb je ooit spijt gehad van al die momenten dat er een camera aanwezig was om je hele leven vast te leggen?

KARDASHIAN «Nee. Ik ben er net dankbaar voor, want nu kan ik die beelden herbekijken wanneer ik wil. Het is grappig om te zien waar ik me vroeger zorgen over maakte, en hoe wanhopig ik was om beroemd te worden (lacht). En te denken: oh my God, wat had ik áán?»

© New York Magazine / Vertaling en bewerking: Tom Raes

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234