null

WIE WORDT DE MAN VANPHAEDRA HOSTE

‘Mannen zien mij als lustobject. Niet als mens’

Beeld vtm

Tijdens onze afdaling in de show-bizz blijven de fotograaf en ik dit keer steken in Antwerpen, meer bepaald in de bar van een etablissement dat LUX heet, en uitzicht biedt op aangemeerde cargo’s uit verre landen waar het de plaatselijke bevolking vermoedelijk niet voor de wind gaat. Zelf zullen wij hier weldra uitzicht krijgen op Phaedra Hoste (36), het ex-model naar wier hart met man en macht gedongen wordt in het natuurprogramma ‘Wie wordt de man van Phaedra?’

Rudy Vandendaele

‘Wat zie je in Phaedra Hoste?’ wil de fotograaf van me weten. Na een minutenlange, tamelijk ongemakkelijke stilte hang ik een verhaal op over sommige meisjes met wie ik, toen mijn geest nog net zuiver was, naar school fietste. Ik zeg hoe aangenaam ik hun gebabbel over sweet nothings wel vond, en hun gekir en gelach dat in de lentewind verwoei. Om de fotograaf een idee te geven van het landschap waar we in tempore non suspecto doorheen fietsten, put ik me uit in een natuurbeschrijving, waarbij ik geen bomenrij onvermeld laat. Ik laat er wolkengevaartes overheen jachten en verzin er om esthetische redenen een oude veerpont bij, waarop we soms wel een kwartier moesten wachten. Daarna vestig ik de aan-dacht weer op die meisjes, en op de kuise erotiek die hen onder het fietsen omwolkte. ‘Wel,’ besluit ik, ‘aan díé meisjes doet Phaedra Hoste me terugdenken – ik mag een stijve krijgen als het niet waar is.’ De fotograaf buigt zich naar me toe en fluistert: ‘Stel een vraag. Phaedra Hoste zit al tien minuten voor je.’

HUMO Phaedra, als je dan toch op zoek bent naar een man, en die niet op eigen kracht kunt vinden, waarom heb je dan geen gebruik gemaakt van een chique relatie-bemiddelingsbureau?

PHAEDRA HOSTE «Daar ben ik niet voor te vinden. Een oproep doen op de televisie is toch heel wat anders: je kunt voor het hele land open en bloot laten merken wie je bent, wie je familie is, enzovoorts. In de reacties dáárop heb ik meer vertrouwen dan in kandidaten die op goed geluk door zo’n bureau naar voren worden geschoven.»

HUMO Zo’n relatiebemiddelingsbureau is per definitie discreet: dáár heb ik het eigenlijk over. Waarom moest uitgerekend jij nu per se en plein public op zoek gaan naar een man?

HOSTE «Ik heb altijd gehoopt dat ik mijn liefdesleven privé zou kunnen houden, maar lees er de weekbladen van de afgelopen jaren op na: je zult zien dat BV’s geen privéleven meer wordt gegund. Je wordt gevolgd vanaf je eerste ontmoeting met een man – er is altijd wel ie-mand die je gezien heeft – en als het slecht gaat in je relatie, lees je daar alles over in die bladen, vaak nog vóór het slecht gaat. Dus: wat maakt het uit dat ik mijn privéleven zelf voor een deel openbaar maak? Dan kan iedereen zien hoe ik in werkelijkheid met mannen omga.»

HUMO Doordat je aan dat programma meewerkt, vindt de iets te populaire pers natuurlijk nog meer dan gewoonlijk dat je het zelf niet nauw neemt met je privéleven. En dat ze dus over je mogen schrijven wat ze maar willen.

HOSTE «Ach, dat deden ze daarvoor ook al. Als ze over me schrijven, schrijven ze over een persoon die ik totaal niet ben: ze kénnen me niet. Maar door dat televisieprogramma hebben mannen een ander idee van mij gekregen: ik merk dat ze me niet langer als een koude, afstandelijke vrouw zien, die zeer zakelijk is ingesteld en onbenaderbaar is.»

HUMO Ik vind je anders behoorlijk afstandelijk in ‘Wie wordt de man van Phaedra?’

HOSTE «Wacht maar.»

HUMO Onder het wachten heb ik me in ieder geval kostelijk geamuseerd toen je in de zogeheten villa een intimistische avond met de kandidaten had gepland. Het duurde niet lang of die venten zaten ver van de Vrouw van hun Dromen videogames te spelen, of op een pc te pielen...

HOSTE «Ja, er ging er ook eentje aan de huisbar zitten, en een ander was met zijn fiets bezig. Ik vroeg aan één van die mannen: ‘Waar is de rest?’ En het antwoord was: ‘De rest komt niet.’ En samen naar een film kijken op de televisie vonden zij merkwaardig genoeg niets méér dan naar een film kijken, terwijl het mij meer om de gezelligheid en de intimiteit ging.»

HUMO Denk je van jezelf dat je een hartstochtelijke vrouw bent?

HOSTE «Sommige van mijn exen vonden dat toch, ’t is te zeggen: vooral Emilio, mijn Spaanse ex-vriend – een goeie ex, zal ik maar zeggen. Die man had een Spaans temperament, hij kon heel hevig reageren, en hij vond dat ik aan hem gewaagd was. We hebben nog wel contact, en ’t is alsof we elkaar nu beter begrijpen dan toen we nog een relatie hadden. De druk is weg, hè, en dat lijkt de gesprekken te vergemakkelijken. En hij heeft een vrouw die begrijpt dat wij af en toe nog eens bellen. Ik vorm geen bedreiging meer.»

HUMO Over bedreigingen gesproken: in de iets te populaire pers las ik dat je een echtbreekster zou zijn.

HOSTE «Een professionele echtbreekster. Juist is juist, hè? Ik ben benieuwd welke gezinnen ik zoal gebroken heb. Veel kans dat ik ze niet of nauwelijks ken. Een bewijs dat ik die huwelijken gebroken heb, zou ik op prijs stellen.

»Men heeft me ondertussen ook al een callgirl genoemd die drieduizend euro per uur aanrekent, en men heeft me van belastingfraude beticht. Ik heb daardoor een belastingcontrole gehad, en alles was in orde: geen vuiltje aan de lucht. Die betichtingen komen allemaal uit één en dezelfde bron, een onzekere vrouw die waarschijnlijk zware relatieproblemen heeft en naar een schietschijf verlangt: moi. Want door dat televisieprogramma sta ik in de belangstelling. Ik heb wel een paar keer moeten slikken, hoor, vooral omdat mijn ouders en mijn broer ook bij die vuilspuiterij betrokken werden. Het heeft me ge-raakt, voilà.»

HUMO Heb je al een paar minuutjes spijt gehad van je deelname aan ‘Wie wordt de man van Phaedra?’?

HOSTE «Totaal niet. Maar de emotionele rollercoaster waarop ik terecht ben gekomen heb ik volledig onderschat. Ik bleek het, zeker naar het einde toe, toch wel hard te vinden dat ik mensen naar huis moest sturen, om puur intuïtieve redenen dan nog wel. Ik heb nooit geloofd in de band waarover de deelnemers van ‘Big Brother’ het altijd hadden, maar nu weet ik dat zoiets echt bestaat.»

HUMO Als je noodgedwongen met mensen samen zit, is bonding de beste oplossing.

HOSTE «’t Wordt ook heel snel emotioneel, heb ik gemerkt, want iedereen vertelt in zulke omstandigheden nogal snel een persoonlijk verhaal. ’t Was voor mij één grote hormonenschommeling, zal ik maar zeggen (lacht). En ’t is ook moeilijk om iemand in zo’n korte tijd – vier weken – te leren kennen. Maar goed, ik heb altijd gedacht: ‘Wat heb ik te verliezen? Ik kan het maar beter proberen. ’t Is bij Wendy Van Wanten gelukt, waarom zou het bij mij niet lukken?»

HUMO Nu zeg je impliciet dat jij en Wendy Van Wanten tot dezelfde categorie vrouwen behoren.

HOSTE «Wij zijn totaal andere vrouwen. Ik bedoel alleen maar: bij haar is het gelukt, punt uit. ‘Phaedra, maak je niet te veel illusies,’ heb ik vooraf te horen gekregen. ‘Weet dat je een kans hebt, maar hoop niet voor de volle honderd percent dat de ware uit dat programma tevoorschijn zal komen.’ De kans dat het niks wordt, is minstens even groot.»

HUMO Zou dat je teleurstellen?

HOSTE «Een beetje misschien. Maar er zijn nog meer mannen op deze wereld, hè? Ik zie dit programma niet als mijn laatste kans.»

HUMO Ik geloof nooit dat jij wanhopig op zoek bent naar een man.

HOSTE «Neen, maar mijn vorige partners werden na verloop van tijd allemaal jaloers. Ik denk dat ze onzeker werden, en daar kan nooit een stabiele relatie uit voortkomen. Plus: hun onzekerheid escaleerde altijd. En dan begonnen ze meestal wrede spelletjes met mij te spelen. Ze maakten mij met opzet jaloers: ‘Ik weet honderd percent zeker dat je dit of dat gedaan hebt met die of die,’ terwijl ik helemaal niks had gedaan. En dan bleken zij achter mijn rug op stap te zijn geweest met een vrouw, omdát ze mij van alles verdachten. Zo van: ‘Jij doet dat toch ook? Jij hebt een andere vent!’ Wraakacties. Constant.

»Door mijn uiterlijk zien veel mannen mij als een puur lustobject, of anders als iemand die fundamenteel onbenaderbaar is, iemand over wie je alleen ‘Wauw!’ kunt zeggen, een droombeeld dat meteen afstand schept. Of erger nog: als een barbie, iets synthetisch. En ooit zei een man mij vlakaf dat ik nooit de moeder van zijn kinderen kón worden, omdat ik in P-Magazine had gestaan. Ik heb veel te danken aan mijn uiterlijk, maar in relaties is het tot nog toe geen zegen geweest. In ‘Wie wordt de man van Phaedra?’ kunnen ze zien hoe ik er ’s ochtends zonder make-up uitzie, en dat ik soms evenveel eet als zij: dat ik dus menselijk ben.»

HUMO Heeft de producent zich moeten uitsloven om je te strikken?

HOSTE «Enkele jaren geleden, nog vóór ‘Wie wordt de man van Wendy?’ bestond, heb ik in een gezelschap van televisiemensen gezegd dat er iets als ‘Idols’ zou moeten bestaan voor vrijgezellen die op zoek zijn naar een geschikte partner. Ik zei dat al lachend, en ik was toen vrijgezel. Een paar maanden later vertelden die gasten mij dat ze het idee in een format hadden gegoten. Of ik nog geïnteresseerd was? Maar ik had toen net een relatie met Pieter (Loridon, red.). En een tijd later las ik dat Wendy toegehapt had.»

GEVOELIG MEISJE

HUMO Nu zeg je mij dat jij de kiem van dan programma bedacht hebt, al lachend dan nog wel.

HOSTE «Ik kan niet zeggen dat het exclusief mijn idee is, want uiteindelijk is het ook maar een variant op bijvoorbeeld ‘The Bachelor’. Maar goed, na ‘Wie wordt de man van Wendy?’ kwam dat productiehuis opnieuw bij mij aankloppen, want ze wisten dat ik weer alleen was. Ik moest daarover nadenken. Ik vertelde het mijn broer, mijn vader en mijn moeder, en die bleken er al met al geen bezwaar tegen te hebben: ‘’t Is een kans,’ vonden ze.»

HUMO Keuzes in de liefde zijn genetisch gestuurd en erg persoonlijk. Jij hebt zogenaamde raadgevers. Waarom zou iemand in godsnaam naar raadgevers luisteren als het om de liefde gaat? Wat baat het?

HOSTE «Ik ben 36, bijna 37, en al mijn relaties zijn misgelopen. De juiste man heb ik al die tijd niet ontmoet. Ik ben blijkbaar niet zo goed in dat soort keuzes.»

HUMO Een aantal van je exen waren sportgevallen.

HOSTE «Ja, maar ik ben nooit bewust naar een sportman op zoek gegaan, wel naar gasten met discipline. Ze dronken niet, ze rookten niet, en zwaar uitgaan was er ook niet bij.»

HUMO Ik begrijp niet waarom dat soort discipline per se aantrekkelijk is.

HOSTE «Als model moest ik een vergelijkbare discipline zien op te brengen. En sportmensen zijn ook gedreven en gefocust.»

HUMO Je zocht dus een mentaliteit die als het ware het spiegelbeeld van jouw mentaliteit was.

HOSTE «Ik kan niet samenwonen met een stevig drinkende kettingroker die avond aan avond voor de televisie zit te suffen. Maar ik wil wel dat ik iets kan leren van mijn partner, en dat hij me bijvoorbeeld attent maakt op iets in mezelf waar ik me nog niet bewust van was. En uit ‘Wie wordt de man van...’ blijkt toch dat ik me ook kan vinden in mannen met wie ik niet veel raak-punten heb: er zitten bijvoorbeeld fervente vleeseters tussen, terwijl ik vegetariër ben – ik vond het totaal niet erg dat ze een biefstuk zaten te eten. En de rokers gingen buiten roken. Dat was een vereiste.»

HUMO Over je mislukte relaties zei je ooit dat je vaak het gevoel had dat jij de man in huis was.

HOSTE «Ja, na verloop van tijd moest ik altijd weer het initiatief nemen – ik dróég de relatie. ’t Was raar: ze leken altijd onder de indruk van de publieke figuur Phaedra Hoste, en ook daarom lieten ze het initiatief aan mij over. En tegelijk gingen ze een soort competitie met me aan: die sportmannen dachten waarschijnlijk dat ze nog altijd in een wedstrijd zaten. En als ik al eens emotioneel was, en even een dipje had, dan waren ze verwonderd dat ik ook maar een gewoon meisje was. Dat leken ze me dan weer een beetje kwalijk te nemen: ‘Wat ben jij gevoelig, zeg.’»

HUMO ’t Is nooit goed. Hoe lang heb je ooit met een man samengewoond?

HOSTE «Eén keer vier jaar, en een andere keer drie jaar. Kijk, ik heb iemand nodig die thuis niet op me zit te wachten vanaf vijf uur ’s avonds, zo van: ‘Waar blíjft ze?’ Iemand die ertegen kan dat ik wegens mijn activiteiten vaak pas om middernacht of zelfs nog later thuiskom.»

HUMO Heb je er ooit één seconde rekening mee gehouden dat je in de loop van de opnames van ‘Wie wordt de man van...’ echt verliefd zou kunnen worden? Ik ga ervan uit dat iemand die een serie slechte ervaringen in de liefde achter de rug heeft extra op zijn hoede is voor verliefdheid.

HOSTE «Ik zie mijn vorige relaties niet louter als negatieve ervaringen, ook al zijn ze dan slecht afgelopen. Maar inderdaad: na een aantal tegenvallers word je toch een beetje bang voor verliefdheid.»

HUMO Zou het niet kunnen dat je een geboren vrijgezellin bent?

HOSTE «Dat geloof ik niet. Ik voel een heel sterke drang naar een gezin en naar kinderen. Ik zou er niet van doodgaan als ik dat allemaal niet zou hebben, maar ik zou het toch als een mislukking zien, denk ik. ‘Je zál kinderen krijgen,’ hou ik mezelf voor, al ben ik al eens in de buurt van de wanhoop gekomen, ook omdat mensen je bang maken, hè? Zo van: ‘Na je vijfendertigste nog kinderen krijgen? Ik zou het je niet aanraden. Op die leeftijd ben je ook niet één-twee-drie zwanger, en dan is er ook nog het syndroom van Down.’ Maar gelukkig ken ik vrouwen die rond hun veertigste nog een perfect gezonde baby ter wereld hebben gebracht. Daar trek ik me aan op.»

HUMO Je hoeft niet noodzakelijk een partner te hebben om een kind te krijgen.

HOSTE «Ja, maar ik zou toch liever een betrokken man hebben. Ik ben niet in de mannelijke soort teleurgesteld, hè, maar ik denk dat ik ondertussen wel weet welke mannen ik absoluut niet meer wil.»

HUMO Stel, stél dat je iemand aan ‘Wie wordt de man van...’ overhoudt, dan zal die relatie toch vanzelf een showbizzrelatie zijn?

HOSTE «Daar ben ik nog niet zo zeker van. Er komt in ieder geval geen vervolg op dit programma. Ik wil geen cameraploeg in huis die vastlegt hoe ik met iemand samenleef. Ik zal ook nooit kussen voor de camera. Zover krijgen ze me niet.»

HUMO Je houdt vol dat je de ware Phaedra laat zien in dat programma, maar jij bent wel iemand die vanaf haar zestiende ervaring heeft met allerlei soorten camera’s. Uit ervaring weet je heel goed hóé er naar je gekeken wordt, en volgens mij heb je jezelf voortdurend onder controle.

HOSTE «Wait and see! Ik kan geen acht uur per dag een rol spelen, en als de cameraploeg ’s ochtends om zes uur binnenvalt, denk je dan dat je meteen gefocust bent?»

DE ZIEL VAN HET MODEL

HUMO Toen je dertig was, ben je gestopt als model. Waarom moest dat? Voor vrouwen die niet meer zo piep zijn, moeten er toch ook modellen zijn met wie ze zich kunnen identificeren?

HOSTE «Dat is waar, maar ineens, echt van de ene dag op de andere, kon ik het niet meer opbrengen. Ze mochten zoveel geld op tafel gooien als ze wilden, het gíng niet meer. Niemand is geïnteresseerd in de ziel van een model, want alles draait om het uiterlijk, maar het was mijn ziel die niet meer meewilde. Een model is een ding, hè, en zo word je ook behandeld. Ik was daar lang tegen bestand geweest, maar ineens niet meer.»

HUMO Had je toen je stopte als model al een idee van wat je met de rest van je leven zou aanvangen?

HOSTE «Neen, maar ik wist wel dat ik altijd aan het werk zou blijven: ik ben ambitieus en ik wíl werken. Ook al moest ik in de GB aan de kassa zitten of als winkelbediende achter een toonbank staan.»

HUMO Laat me niet lachen, Phaedra Hoste.

HOSTE «Twee jaar geleden heb ik een weekend in een kledingwinkel in Knokke gewerkt, als verkoopster.»

HUMO Dat heet een acte de présence. In Knokke dan nog wel.

HOSTE «Niets van. Ik heb gewerkt van negen tot zes, en ik verdiende wat een verkoopster doorgaans verdient. Bovendien heb ik in die winkel meer geld opgedaan dan ik er verdiend had.»

HUMO Wat voor werk doe je in deze tijd, behalve dan begeerd worden in ‘Wie wordt de man van...’?

HOSTE «Ik heb collecties van accessoires voor honden en katten.»

HUMO O ja, de Baziellijn, genoemd naar je keeshond.

HOSTE «En ook nog de Foundationlijn, en de Blanchelijn, genoemd naar mijn nieuwe hondje, een dwergkeeshond. Ik heb Blanche in Miami gekocht. Ik heb er ter plek-e voor gezorgd dat zij al de juiste spuitjes kreeg, ze was zo clean als wat, maar wat gebeurde er toen ik met haar in een vliegtuig van British Airways plaatsnam? Ik werd er meteen uitgestuurd. De purser zei: ‘Als u toch op dit vliegtuig blijft zitten, dan zal uw hond kort na de landing in Londen vernietigd worden.’ Hij had het echt over to destroy! Ik heb een ander ticket naar huis moeten kopen, bij een andere luchtvaartmaatschappij.»

HUMO Ja, de Britten zijn beducht voor hondsdolheid, maar door de bank vind ik ze toch een prima volk, hoor. Maar waar was ik gebleven? O ja: de Bazielcollectie is mij niet onbekend. Ik werd vooral getroffen door de Bazielbandana.

HOSTE «Ja, fantastisch, hè?»

HUMO Ik zou ’m zelf wel willen dragen, op bepaalde avonden. Ik weet dat je ook iets met liefdadigheid te maken hebt: er is de Phaedra Hoste Foundation en de Phaedra Hoste Animal Foundation.

HOSTE «De winst van de Baziel-collectie gaat naar de Phaedra Hoste Animal Foundation: we hebben al zesduizend kilo voeding aan dierenasielen gedoneerd. We doneren ook aan honden die gehandicapten begeleiden. We zorgen ervoor dat ze al het nodige hebben om bij die gehandicapten in te trekken: voeding, hondenmand, enzovoorts.»

HUMO Sta je op de loonlijst van die Foundations?

HOSTE «Komaan zeg! Ik kan toch moeilijk inkomsten overhouden aan mijn charity? Ik ben natuurlijk onbezoldigd. Trek het maar na bij de KBC.»

HUMO Je Foundations worden gesponsord door onder andere het automerk Jaguar, en ook door de Millionaire Fair, die handelsbeurs voor de betere inkomens. Die zaten zeker om aftrekposten voor de belastingen verlegen?

HOSTE «Millionaire Fair doneert niet: ze hebben er wel voor ge-zorgd dat een schilder een kunst-werk heeft gemaakt, dat daarna ten bate van de Foundation is ge-veild. En Jaguar heeft onder ande-re een tombola georganiseerd: wie het winnende lot had, kreeg een weekend lang een Jaguar tot zijn beschikking. De Foundation kreeg de opbrengst van die tombola.»

HUMO De Phaedra Hoste Foundation helpt mensen die evengoed door offi ciële instanties geholpen kunnen worden.

HOSTE «Ik ken mensen die niet meteen bij het OCMW terechtkunnen. En zolang ze op de wachtlijst staan, kunnen ze bij mij terecht. We helpen nu ook alleenstaande ouders van autistische kinderen: ik ken een alleenstaande vrouw die drie autistische kinderen heeft. Schrijnend, hoor.

»Ik heb naam gemaakt, en ik vind dat ik iets nuttigs moet doen met die naam, en met de marktwaarde ervan. Ik doe dat niet uit schuldge-voel, integendeel: ik voel me er fan-tastisch bij. Maar lees je veel over mijn charity? Hoor je er veel over in de media? Neen, hè?»

HUMO Je hebt wel bezigheden, maar heb je ook een beroep?

HOSTE «Ik ben een soort pr, ook voor mijn eigen zaken: samen met een partner, die zich met de logistiek en al het papierwerk bezighoudt, heb ik een cosmeticalijn.»

HUMO Als je dan toch in zaken zit: wat is de unique selling proposition van je cosmeticalijn?

HOSTE «Not tested on animals maar tested on models. Als ex-model weet ik wat werkt en wat niet. Als ik voor een shoot gekrulde haren moest hebben, gingen er eerst krulspelden in mijn haar, en één keer werd er zelfs bruin bier over mijn hoofd uitgegoten. Onmiddellijk had ik dan een wilde bos krullen. Maar bruin bier in je haren is niet aangenaam, hè.»

HUMO Iedereen die al eens het carnaval heeft meegemaakt, zal dat beamen. We moeten het nog even over dieren en hun welzijn hebben.

HOSTE «En nu ga je over Pelsland beginnen, zeker?»

HUMO Ik móét. Je hebt als dierenvriendin je naam en je uiterlijk aan een bedrijf verbonden dat volgens de reclame ‘de grootste specialist in bont, leer en mouton retourné’ is. Je argument is dat je alleen bontjes draagt van dieren die niet om hun vacht gefokt worden: konijnen, bijvoorbeeld. Er bestaat toch ook imitatiebont, waar geen dieren aan te pas komen?

HOSTE «Luister, ik maak reclame voor bijvoorbeeld konijnenbont om de productie van nerts, zilvervos en zeehondjesbont naar beneden te krijgen.»

HUMO Is dat volgens jou een goed argument? Pelsland drijft handel in al die bontsoorten.

HOSTE «Trek mijn steekkaart bij het modellenbureau New maar eens na: wat staat daar in rode letters op? ‘No fur’. En dat staat er al sinds mijn achttiende. Met leer en daim heb ik geen probleem, want de meesten van ons dragen leren schoenen, hè, en de binnenbekleding van auto’s is ook vaak van leer. Het zou hypocriet zijn om daar aanstoot aan te nemen.»

HUMO Maar is het in psychologisch en strategisch opzicht toch geen verkeerde keuze dat een zelfverklaarde dierenvriendin zich met een bedrijf als Pelsland verbindt?

HOSTE «Oké, maar wat heb ik tot nog toe gedaan voor Pelsland? Geposeerd voor een paar foto’s waarop ik leren jassen droeg. Als je zou weten hoeveel ik daaraan verdien, dan zou je zeggen: ‘Riskeer je dáár-voor al die kritiek?’ En ik blijf erbij: ik heb er al voor gezorgd dat ze bij Pelsland jaskragen van bijvoorbeeld nerts door konijnenbont hebben vervangen. Dat zie ik als een overwinning.»

ONGESCHOOLDE ARBEIDSTER

HUMO In welke mate interesseert geld je?

HOSTE «Ik zou schijnheilig zijn als ik zei dat het me niet interesseert.»

HUMO Heb je zelf onderhandeld over het bedrag dat je voor ‘Wie wordt de man van Phaedra?’ wou krijgen?

HOSTE «Ik heb me simpelweg afgevraagd: ‘Hoeveel tijd die ik niet aan mijn andere werk kan besteden, zal dit programma in beslag nemen?’ Daaruit heb ik een bedrag afgeleid. Ik heb dan aan mijn advocaat gevraagd: ‘Kan dit?’ Hij vond het schappelijk, en dat vonden ze bij VTM ook. Na drie dagen waren de onderhandelingen rond. Dus: zo moeilijk kunnen die niet geweest zijn, hè?»

HUMO Laten we het eens over de beroepen van de overgebleven deelnemers aan ‘Wie wordt de man van...’ hebben: een brandweerman, een onafhankelijk projectontwikkelaar, en een senior product manager bij De Post, wat volgens mij postbode van middelbare leeftijd betekent.

HOSTE (lacht) «Jan. Een heel toffe jongen, hoor.»

HUMO Ja?

HOSTE «Ja.»

HUMO Zijn status en inkomen factoren waarmee je rekening houdt bij je partnerkeuze?

HOSTE «Neen, want anders waren bepaalde mannen nooit door de selectie geraakt, hè.»

HUMO Maar stel dat het inkomen van zo’n man povertjes is in vergelijking met wat jij verdient. Zou dat je hinderen?

HOSTE «Uit ervaring weet ik dat zoiets vooral voor mannen een belemmering is. De meeste mannen wíllen niet dat hun vrouw meer verdient: een typisch machotrekje. Eén van mijn exen nam het mij zelfs kwalijk dat ik een televisietoestel met een groot scherm had. Ja, sorry hoor, ik heb daar keihard voor gewerkt.»

HUMO Maar je stelt luxe wel op prijs, hè. Je rijdt bijvoorbeeld met een Jaguar, of is dat een auto die je van de sponsor te leen hebt gekregen?

HOSTE «Neen hoor. Het is míjn auto. Met Jaguar heb ik andere afspraken: presentatiewerk, fabrieksbezoeken leiden.»

HUMO Voel je je op je gemak op zo’n Millionaire Fair?

HOSTE «Die beurs is zo over the top dat het komisch wordt. Ik denk nu aan een gsm die helemaal met robijnen bezet was – honderdveertigduizend euro, een toestel dat een jaar later al achterhaald zal zijn. ‘Wie koopt dat nu?’ vroeg ik, en het antwoord was: ‘Het verkoopt, want anders zou het niet gemaakt worden.’ Maar ik erger me daar niet aan, want het luxesegment stelt heel veel mensen te werk.»

HUMO Doordat je zo vroeg model werd, en succes had, heb je de middelbare school niet afgemaakt.

HOSTE «Ik ben in het midden van het laatste jaar gestopt, ja.»

HUMO Technisch gezien ben je een ongeschoolde arbeidster.

HOSTE «Uiteindelijk wel, ja, maar een ongeschoolde arbeidster kan het nog behoorlijk ver schoppen. Als je maar wíl. En ik heb veel geleerd terwijl ik model was – ik heb bijvoorbeeld in het buitenland gewoond: in New York, in Parijs, in Hamburg, in Milaan en in Athene.

»Maar nu ben ik opnieuw aan het studeren. Ik volg een opleiding voor helikopterpiloot: zware stof, heel veel fysica. Door dat televisieprogramma had ik geen tijd om naar de les te gaan, zodat ik dit jaar zal moeten overdoen. Ik heb al vijftien uur gevlogen.»

HUMO Je bent nu wel op de televisie, maar dan in een heel andere rol dan die van bijvoorbeeld presentatrice, wat je overigens zo nu en dan geweest bent.

HOSTE «Van televisiewerk heb ik nooit mijn hoofdberoep willen maken, en ik heb me ook nooit zwaar ingespannen om bij de televisie te werken. En trouwens, op een bepaalde leeftijd word je ook bij de televisie aan de deur gezet.»

HUMO Er schiet mij iets te binnen: toen ik je een aantal jaren geleden in je appartement in Brugge interviewde, zag ik dat daar grote foto’s van de Kennedyclan aan de muur hingen.

HOSTE «Die hangen nu in mijn appartement in Antwerpen.»

HUMO Zijn die Kennedy’s misschien jouw ideale mannen?

HOSTE «Neen, ’t gaat mij meer om Jackie Kennedy, die ook op die foto’s staat, en later Jackie Onassis werd. Van haar ben ik een fan: een sterke, stijlvolle vrouw. Ze is geen rolmodel voor mij: haar leven was niet bepaald vrolijk. Maar de clangeest van de Kennedy’s interesseert me wel. En het waren geen brave jongens, hè.»

HUMO Wat vind je het kwalijkste aan mannen?

HOSTE «Onverschilligheid, denk ik. Onverschilligheid in combinatie met een groot ego heb ik altijd pijnlijk gevonden. En dan mannen die geen lief woord kunnen uitspreken, die bijna onpasselijk worden als je ze vraagt, of bijna smeekt, om eens ‘I love you’ te zeggen.»

HUMO Waar kies je op je zevenendertigste voor: voor een passionele relatie of voor een uitgebalanceerde verhouding?

HOSTE «Passionele relaties lopen meestal slecht af, en daarom kies ik nu voor een uitgebalanceerde verhouding. Ik vind dat je in een relatie vooral tot rust moet kunnen komen, en dat sluit vurigheid niet uit. Je moet kunnen denken: ‘Ik ben van jou, en jij bent van mij – alles wat met jou gebeurt, belangt ook mij aan.’»

HUMO Wist jij vooraf dat het productiehuis zelf vier mannen in ‘Wie wordt de man van Phaedra?’ heeft gedropt?

HOSTE «Neen. Ik heb dat later gehoord, en ik schrok daarvan. So what: denk maar niet dat die meer kans maakten, of een stempel droegen. Ik weet ook wel dat veel mensen er heel veel voor overhebben om op de televisie te komen, maar in dat programma was ik niet gefocust op mannen die daar misschien om de verkeerde reden, en dus puur uit eigenbelang, zaten. Ik vroeg me alleen af wie de man van Phaedra zou kunnen worden.»

HUMO Niemand in het bijzonder, heb ik gehoord.

HOSTE «Waar heb jij dat gehoord?»

HUMO In de wandelgangen, waar het barst van de mensen die hun mond niet kunnen houden.

HOSTE «Tiens.»

HUMO Wat voor straf riskeert een afgewezen vrijer die zijn mond voorbijpraat?

HOSTE «Ze hebben allemaal een geheimhoudingscontract getekend: de straf is een geldboete ten belope van de kostprijs van het programma. Santé!»

HUMO Tegen mij mag je het wel zeggen, Phaedra: vind je mannen die aan zo’n programma deelnemen niet een tikje zielig?

HOSTE «Dan zou ik mezelf ook zielig moeten vinden. Ik vind juist dat ze lef hebben. Als ze tenminste niet deelnemen om zelf in het middelpunt van de belangstelling te staan.»

HUMO Sommigen worden echt verliefd – dat heet dan: ‘Gevoelens krijgen’. ‘Heb jij al gevoelens?’ vraagt de ene dan aan de andere.

HOSTE (lacht) «Eigenlijk zijn ze rivalen, maar als het erop aankomt, ontstaat er toch mannelijke solidariteit. Die gasten zijn vrienden geworden.»

HUMO Stel, stél, Phaedra, dat je toch een man aan ‘Wie wordt de man van...?’ overhoudt. En stel dat Baziel, je keeshond en op dit ogenblik de man in je huis, het altijd weer op een vervaarlijk grommen zet zodra hij die vrijer in de gaten krijgt. Zou je daar conclusies uit trekken?

HOSTE (lacht) «Ik zou de situatie in ieder geval goed observeren, en me afvragen waarom Baziel zich zo gedraagt. Maar mocht die man Baziel een klap of een trap geven, dan heeft hij een probleem. Ik zou daar onmiddellijk nijdig om worden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234