‘Er zijn nog altijd vrouwen die me naaktfoto’s opsturen, vergezeld door een briefje waarin ze in detail beschrijven wat ze allemaal met me zouden willen doen. Daar moet ik altijd heel erg om lachen.’ Beeld VRT
‘Er zijn nog altijd vrouwen die me naaktfoto’s opsturen, vergezeld door een briefje waarin ze in detail beschrijven wat ze allemaal met me zouden willen doen. Daar moet ik altijd heel erg om lachen.’Beeld VRT

Vanavond in 'Het Huis'Marco Borsato

Marco Borsato: ‘Ik heb geen enkele keer geprofiteerd van vrouwen die zich uit zichzelf kwamen aanbieden. Dat was te gemakkelijk’

Vanavond vertelt Marco Borsato, de hitmachine die recent geteisterd werd door een faillissement, een tumultueuze echtscheiding en een burn-out, over zijn lijdensweg in ‘Het Huis’. In mei 2005 nam Humo De 7 Hoofdzonden af van de zingende Nederlander. De toen 38-jarige Borsato bereidde zich op dat moment voor een reeks van dertien – der-tien! – optredens in het Sportpaleis. «Ik hoef niet meer te werken, maar als ik het niet meer zou doen zou ik doodongelukkig worden.»

Diederik Van den Abeele

(Verschenen in Humo 3374 op 3 mei 2005)

De meeste dromen zijn bedrog, maar niet voor Marco Borsato. De Italiaanse Nederlander begon ooit als kok, maar hing vijftien jaar geleden zijn schort aan de haak om z’n jongensdroom waar te maken: zanger worden. Inmiddels is hij tussen Groningen en Maastricht wereldberoemd: verkocht bijna zes miljoen cd’s, singles en dvd’s, trad negen keer op in de Kuip (voor telkens 50.000 man), en werd wegens zijn verdiensten zelfs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. En ook in Vlaanderen wordt Borsato (38) steeds populairder: vorig jaar verkocht hij tien keer het Sportpaleis uit, en vanaf 13 mei staat hij er opnieuw, dertien avonden ditmaal, voor in totaal meer dan 150.000 fans - en daar heeft zijn gastoptreden als jurylid in ‘Star Academy’ niet eens zó-veel mee te maken. Faut le faire, om het eens in goed Hollands te zeggen.

Hoogmoed

MARCO BORSATO «Ik wou dat ik kon zeggen dat ik alleen maar fijne collega’s had, maar helaas kom je in dit vak nogal wat mensen met kapsones tegen - meestal mensen die het nét niet hebben gemaakt.

»Ik neem graag een voorbeeld aan de jongens van Clouseau: die hebben in Vlaanderen alles bereikt wat je in ons vak kunt bereiken, maar het zijn heel gewone jongens gebleven. Ik zie mezelf als het Nederlandse equivalent van Koen en Kris Wauters

HUMO Ben jij nooit gaan zweven door je succes?

BORSATO «Als zoveel mensen je verheerlijken, is de verleiding groot om te gaan geloven dat je heel bijzonder bent. Gelukkig heeft mijn broer, die al van in het begin bij me werkt, er altijd voor gezorgd dat ik niet naast mijn schoenen ben gaan lopen. En anders houden de rest van mijn familie en mijn vrienden me wel met de voetjes op de grond.

» Dat is ook de enige manier om aan de top te blijven: beseffen dat je succes van vandaag geen enkele garantie biedt voor morgen. Ik ben al vijftien jaar bezig, maar ik moet elke dag opnieuw bewijzen wat ik waard ben.»

HUMO Heeft het succes je veranderd?

BORSATO «Het heeft me minder naïef gemaakt. In het begin wou ik door iedereen aardig worden gevonden. Ik was ervan overtuigd dat dat wel zou lukken, als ik maar hard genoeg mijn best deed. Nu weet ik dat er mensen zijn die me nooit goed zullen vinden, wat ik ook doe. Dat is, denk ik, de belangrijkste les die ik de voorbije vijftien jaar heb geleerd.»

HUMO Ga jij over het algemeen graag met anderen om?

BORSATO «Ja. Ik ben een mensen-mens: ik doe niks liever dan een café binnenstappen en me onder het volk begeven. Andere mensen geven mij energie en inspiratie.»

HUMO Kan jij dan nog gewoon een café binnenstappen zonder door iedereen te worden lastiggevallen?

BORSATO « In Nederland is dat wat moeilijker, maar in Vlaanderen is het meestal geen enkel probleem. Er zijn natuurlijk altijd wel een paar fans die me goeiedag komen zeggen of me om een handtekening vragen, maar de meeste mensen laten me met rust.

»Sommige artiesten beweren in interviews dat ze zo bekend zijn dat ze niet meer op straat kunnen komen. Dan denk ik altijd: ‘Mijn God, wat maak je jezelf toch belangrijk.’ Ik ben één van de populairste artiesten van Nederland, maar ik heb daar allemaal geen last van.»

HUMO Heeft het succes je een andere kijk op mensen gegeven?

BORSATO «De meeste vrienden van vroeger zijn nog altijd mijn vrienden. Maar er zijn ook mensen met wie ik gebroken heb, omdat ze alleen maar in mijn buurt hingen om een graantje te kunnen meepikken. Dat kan ik ze niet echt kwalijk nemen - succes oefent nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht uit - maar ik heb wél een onderscheid leren maken tussen praatjesmakers en mensen die echt om me geven.»

HUMO Aan welk type mens heb jij een hekel?

BORSATO «Aan opscheppers. Ik kom uit een eenvoudig gezin. Mijn moeder stond er na de scheiding van mijn vader alleen werken voor: ze heeft haar drie kinderen in haar eentje moeten opvoeden, zodat wij het thuis absoluut niet breed hadden. Daarom heb ik de grootste bewondering voor mensen die erin slagen zich vanuit een kansarme omgeving omhoog te werken. Maar ik vind het ongepast als ze hun succes gaan etaleren. Met dat pocherige gedrag willen ze eigenlijk alleen maar zeggen: ‘Ik ben geslaagd in het leven, en wat jullie doen stelt allemaal niet veel voor.’»

HUMO Ben jij dan niet trots op wat je hebt bereikt?

BORSATO «Jawel, maar ik zal daar nooit op zo’n manier mee uitpakken. Ik probeer andere mensen juist aan te moedigen zelf ook iets van hun leven te maken. Mijn motto is: ‘If you think you can, you can. If you think you can’t, you’re right.’ Als je ervan overtuigd bent dat je iets niet zult kunnen, heb je al bij voorbaat verloren. In jezelf geloven is de sleutel tot succes: daar ben ik het beste voorbeeld van. Ik heb wellicht iets minder talent dan veel andere artiesten, maar dankzij mijn doorzettingsvermogen en mijn geloof in mezelf sta ik waar ik nu sta.»

Traagheid

BORSATO «Ik begrijp niet dat je kunt zeggen: ‘Ik ga bij de telefoon zitten wachten, en ik zie wel.’ Wat is dat voor een houding? Ik pak de koe graag bij de horens. Zo compenseer ik de talenten die ik niet heb.»

HUMO Traagheid betekent ook: geen oog hebben voor de noden van anderen. Jij bent in Nederland ambassadeur van de stichting War Child, die kinderen uit oorlogsgebieden helpt bij het verwerken van hun ervaringen. Wat doe je precies?

BORSATO «Bij die kinderen zijn de lichamelijke gevolgen vaak heel duidelijk zichtbaar: ze missen bijvoorbeeld een hand of een arm. Maar het verborgen psychische leed zit minstens even diep. Oorlogsslachtoffertjes worden heel teruggetrokken, of juist extreem hyperactief. Dankzij creatieve therapieën - onder meer met behulp van drama, sport, spel, muziek en tekenen - leren ze met hun ervaringen omgaan.

» Ik weet wat muziek met mensen kan doen; hoe 50.000 man in een vol stadion ontroerd kan raken of uit de bol kan gaan, gewoon door een liedje te horen en mee te zingen. Dat geldt ook voor kinderen met een oorlogstrauma: door zelf muziek te maken, bouwen ze aan hun zelfvertrouwen en verwerken ze hun oorlogsverleden.

» Dat ambassadeurschap is mijn manier om iets terug te geven. Ik krijg zoveel liefde, erkenning en respect: het zou gewoon niet kloppen als ik dat allemaal voor mezelf hield en niets teruggaf aan mensen die helemaal niets hebben, in Kosovo of Afghanistan of Eritrea. The only love we can keep, is the love we give away: daar geloof ik sterk in.

»Ik wil mijn rol niet overschatten, maar ik denk wel dat ik de naamsbekendheid van War Child heb kunnen vergroten. Ik heb kunnen uitleggen wat de organisatie precies doet, ik heb meegewerkt aan documentaires, geldinzamelingen, benefietconcerten... Uiteraard doe ik dat allemaal gratis: ik betaal alles zelf, ook mijn reiskosten naar de gebieden waar War Child actief is.»

HUMO Wat heeft je tijdens die reizen het meest aangegrepen?

BORSATO «Vorig jaar heb ik een tentenkamp bezocht in Ingoesjetië, een deelrepubliek van Rusland die grenst aan Tsjetsjenië. Opeens kwam er een vrouw naar me toe. Ze dacht dat ik één van de hulpverleners was. Ze omhelsde me, wees naar haar dochtertje en zei: ‘Kijk, mijn kind kan weer spelen.’ Dat meisje had gezien hoe soldaten haar huis in brand hadden gestoken, haar buren hadden vermoord en de hele buurt vanuit helikopters hadden beschoten. Ze had drie maanden geen woord gezegd, maar na tien weken in het programma van War Child was ze weer aan het touwtjespringen. Dat vond ik zo mooi om te zien.

» Het meest schrijnende verhaal heb ik gehoord in Sierra Leone, in West-Afrika. Een jongetje van twaalf zei me dat hij kindsoldaat voor de rebellen was geweest. Die hadden hem gedwongen zijn beste vriendje dood te schieten - anders hadden ze hem zelf doodgeschoten. Hij zei dat hij altijd heel bang was als het avond werd, omdat hij in het donker het gezicht van zijn vriendje zag dat hem aankeek en smeekte: ‘Niet doen!’ Hij durfde zelfs niet naar het schoolbord te kijken, omdat hij ook op dat zwarte bord het gezicht van zijn vriendje zag. Dat verhaal heeft me geweldig aangegrepen - het kost me nog altijd moeite om het te vertellen zonder dat ik tranen in mijn ogen krijg.»

Guzligheid

BORSATO «Eten is voor mij geen kwestie van energie en bouwstoffen naar binnen werken; het is elke keer opnieuw een plezier. Dat is één van de redenen waarom ik zo graag naar Vlaanderen kom: bij jullie kun je overal, op elk moment van de dag, goed eten. In Nederland is dat een stuk lastiger.»

HUMO Eet je vaak te veel?

BORSATO « Die neiging heb ik, ja, omdat ik alles zo lekker vind. Ik moet goed opletten, anders word ik te dik. Maar overgewicht is niet mijn enige probleem. Ik dans en spring veel tijdens mijn optredens, en als ik dan te veel gegeten heb, begin ik te gisten: dan borrelt het er bij wijze van spreken langs alle kanten weer uit. Géén prettig gevoel.»

HUMO Hoe hou je je gewicht onder controle? Volg je een dieet? Doe je aan sport?

BORSATO «Ik heb een persoonlijke trainer met wie ik drie of vier keer per week anderhalf uur lang train: afhankelijk van het seizoen is dat fitnessen, tennissen of hard-lopen. Ik sport dus vijf á zes uur per week, en dat kost me behoorlijk wat moeite, maar het is nodig, anders heb ik de conditie niet om op te treden. Mijn trainer geeft me ook voedingsadvies, zodat ik me energiek en gezond voel. Een gezonde geest in een gezond lichaam: daar streef ik naar.»

HUMO Hoe ijdel ben je?

BORSATO «Ik zou het vreselijk vinden om onverzorgd of met een dik uitgezakt lijf op het podium te staan, maar ik ben geen slaaf van mijn uiterlijk. Ik ben geen fashion victim, en ik loop ook niet de hele dag te denken: ‘Zie ik er wel goed uit?’ Ik vind mezelf op dit moment bijvoorbeeld wat te bleek, maar ik zal niet mijn hele agenda overhoopgooien omdat ik per se onder de zonnebank wil.»

HUMO Hoe gulzig ben je met drank?

BORSATO «Ik ben een groot liefhebber van Italiaanse wijnen: Barolo, Barbera, Amarone, Brunello... Een goede wijn vind ik vaak nog lekkerder dan een goede maaltijd. Maar je zult mij nooit dronken over straat zien zwalpen. Ik vind dronken zijn gewoon geen prettig gevoel - zeker niet als ik moet gaan slapen, want dan begint alles te draaien en word ik misselijk. Als ik een glaasje te veel opheb, blijf ik wakker tot ik weer nuchter ben.»

HUMO Heb je ervaring met drugs?

BORSATO «Nee, ik heb nooit pillen geslikt, nooit cocaïne gesnoven en nooit een stickie gerookt. Ik heb zelfs nog nooit een gewone sigaret gerookt. Ik ging vroeger vrij veel uit, en in het uitgaansmilieu heb ik nogal wat mensen van dichtbij aan drugs kapot zien gaan. Dat heeft mij heel bang gemaakt.»

HUMO Zijn er dan andere genotsmiddelen waaraan je verslaafd bent?

BORSATO «Waterijsjes! Als kinderen hadden we geen geld om softijs te kopen, dus maakten we zelf waterijsjes. Op één of andere manier ben ik daar verslaafd aan geraakt. Ik heb altijd twee of drie pakken in de diepvriezer liggen, en de zon hoeft maar even te schijnen of ik heb zo’n ding in mijn mond.»

HUMO Hoe ontspan jij je?

BORSATO «Ik maai het gras rond mijn huis, of ik ga diepzeeduiken - af en toe in Nederland, maar het liefst in Egypte of Curaçao. Geweldig rustgevend vind ik dat. Voor een tropische vis maakt het niet uit of ik Marco Borsato ben of iemand anders: onder water is iedereen gelijk.»

HUMO Je bent van opleiding kok. Sta je nog weleens achter het fornuis?

BORSATO «Ja, ik kook vaak voor mijn vrouw en kinderen: ook dat is voor mij ontspanning. Leontine (Ruiters, zelf actrice en presentatrice, red.) maakt meestal Nederlandse kost, zoals gehaktballen in tomatensaus; ik neem de pasta’s en andere Italiaanse schotels voor mijn rekening.»

Gramschap

BORSATO «Ik heb een Italiaans temperament: ik kan behoorlijk opvliegend zijn.»

HUMO Wanneer? Wat maakt je kwaad?

BORSATO «In dit vak krijg je vaak te maken met roddels, jaloezie, mensen die hun werk niet goed doen, mensen die hun afspraken niet nakomen... Ik heb elke dag wel hónderd redenen om me kwaad te maken, maar dat probeer ik bewust niet te doen. Het ergste wat mij kan overkomen, is dat ik mezelf zo opvreet dat ik niet meer functioneer - die les heb ik de voorbije jaren geleerd. Als mensen hun werk niet goed doen of mij op een andere manier schade berokkenen, zal ik proberen in de toekomst niet meer van hen afhankelijk te zijn.»

HUMO Maar eerst scheld je ze wel de huid vol?

BORSATO «Ik verwacht 100 procent inzet. Als ik merk dat één van mijn muzikanten of medewerkers het zich gemakkelijk maakt, kan ik ontzettend boos worden. Dat gebeurt geregeld tijdens repetities, als we een nieuwe show voorbereiden. Veel mensen vinden het confronterend als ik hun kordaat op hun fouten wijs, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En naderhand kan ik weer verder, zonder rancune.»

HUMO Word je weleens agressief?

BORSATO «Ik ben niet gewelddadig, maar ik weet wel: als ze mijn drie kinderen iets aandoen, ben ik in staat het recht in eigen hand te nemen. Er hoeft bij manier van spreken maar iemand naar mijn kinderen te wijzen en ik breek zijn vinger. Ik sta niet in voor de gevolgen als één van mijn kinderen ooit het slachtoffer zou worden van een moordenaar of een andere misdadiger.»

HUMO Ben je zelf ooit al het slachtoffer van geweld geweest?

BORSATO «Niet echt, nee. Dat komt, denk ik, doordat ik niet veel weerstand oproep. Veel vrouwen houden sowieso van de liedjes die ik zing, en voor de meeste mannen vorm ik geen bedreiging, omdat ik niet het prototype van de mooie jongen ben. Bovendien spreekt mijn muziek mensen van alle leeftijden en uit alle rangen en standen aan.»

HUMO Ben je ooit gestalkt?

BORSATO «Ja. In het begin van mijn carrière ben ik een paar keer gestalkt door dames die ik blijkbaar het hoofd op hol had gebracht. Maar in die tijd kwamen er vooral vrouwen naar mijn optredens, en bovendien was ik toen nog niet getrouwd. Nu weten mijn vrouwelijke fans heel goed dat ze geen enkele kans maken: ik ben een brave huisvader en een trouwe echtgenoot.»

HUMO Beveilig jij je tegen lieden met slechte bedoelingen?

BORSATO «Uiteraard. Ik woon in een groot huis dat hermetisch van de omgeving afgesloten is en bewaakt wordt door middel van videocamera’s en een alarmsysteem. En op tournee laat ik me begeleiden door een paar bodyguards die geen moment van mijn zijde wijken, en die ook mijn hotelkamer bewaken.»

HUMO Ben je voorzichtiger geworden na de moord op Theo van Gogh?

BORSATO «Sinds die aanslag besef ik heel goed dat er maar één gek nodig is om je leven om zeep te helpen. Gelukkig hoef ik me, denk ik, niet zoveel zorgen te maken. Ik ben helemaal niet zo radicaal en provocerend als Theo van Gogh. Mijn doel in het leven is mensen te vermaken. De kans dat iemand mij van kant wil maken, is dus niet erg groot - hoewel ik er in mijn achterhoofd toch wel rekening mee houd.»

Jaloersheid

BORSATO «Vroeger kon ik erg jaloers zijn als ik verkering had. Ik twijfelde geweldig aan mezelf, en ik voelde me onmiddellijk bedreigd als mijn vriendin met andere mannen omging. Nu ik wat ouder ben, heb ik daar veel minder last van. Ik weet nu veel beter wat ik waard ben, en ik heb van mezelf leren houden. Ik heb aanvaard dat anderen best meer talenten mogen hebben dan ik: dat hoef ik helemaal niet erg te vinden.»

HUMO Wie zijn jouw muzikale helden? Naar welke collega’s kijk je op?

BORSATO «Ik ben een grote fan van Koen en Kris Wauters: ze staan al jaren aan de top in Vlaanderen, en ik denk dat daar voorlopig niet veel verandering in zal komen.

»Ik heb ook veel bewondering voor Robbie Williams. Die jongen is begonnen als tieneridool bij een boysband, maar hij is erin geslaagd een popster met street credibility te worden, één van de beste ter wereld. Dat doet niemand hem na.»

HUMO Naar welke muziek luister jij tegenwoordig?

BORSATO «Ik heb een heel brede smaak, van Clouseau tot U2, van Pavarotti tot Kane, van Sting tot Trijntje Oosterhuis. Het hangt een beetje van mijn stemming af waar ik naar luister. Als ik zin heb om te dansen, zet ik een cd van DJ Tiësto op, maar als ik me wil ontspannen, hoor ik liever iets klassieks.»

HUMO Is er ook muziek die je niet om aan te horen vindt?

BORSATO «Experimentele jazz: als ik daar te lang naar moet luisteren, word ik bloednerveus. Voor mij moet muziek een vorm en een structuur hebben. Als iedereen zomaar wat op eigen houtje begint te spelen, raak ik de kluts kwijt.»

HUMO Is muziek je grootste passie?

BORSATO «Nee, dat is mijn gezin.

»Dat is wel ooit anders geweest. Helemaal in het begin van mijn carrière kwam mijn werk op de eerste plaats. Ik had er alles voor over om de top te bereiken. Dat vergde veel van mezelf, maar ook van mijn toenmalige vriendin. We zijn toen ook uit elkaar gegaan. Achteraf heb ik beseft dat zij zich erg eenzaam moet hebben gevoeld. Dat is nooit mijn bedoeling geweest, maar ik kón niet anders: als ik nu opnieuw in die situatie stond, zou ik waarschijnlijk net hetzelfde doen.»

HUMO Van wie heb jij het meeste geleerd?

BORSATO «Van mijn moeder: zij heeft mij geleerd te zijn wie ik ben en op de juiste manier in het leven te staan.»

HUMO Welk talent mis je het ergst?

BORSATO «Ik vind het zo jammer dat ik geen instrument kan bespelen - drie akkoorden op een gitaar, daar houdt het op. Als ik dan de jongens in mijn band loos zie gaan... Dat is een gave, én een uitlaatklep, die ik niet heb.»

HUMO Je stem verliezen, is dat - persoonlijke drama’s even buiten beschouwing gelaten - het ergste wat je zou kunnen overkomen?

BORSATO « Het lijkt me vrij lastig om zonder stem door het leven te moeten, maar het zou zeker niet het einde van de wereld zijn. Dan ga ik fotograferen, want dat doe ik heel graag. Of misschien ga ik wel andere artiesten begeleiden. Mogelijkheden zat. Het gaat om wat je hebt, niet om wat je niet hebt. Ik ben niet bang voor het zwarte gat.»

Hebzucht

BORSATO «Geld is nooit een drijfveer voor mij geweest.»

HUMO Mensen die dat zeggen, zwemmen meestal in het geld.

BORSATO «Weet ik, maar toch meen ik het. Ik heb vijfentwintig jaar bijna geen cent gehad, en nu heb ik genoeg: ik kan dus vergelijken.

»Vroeger dacht ik: ‘Als ik eenmaal miljonair ben, zijn al mijn problemen voorbij.’ Maar dat klopt dus niet. Geld maakt het leven natuurlijk een stuk makkelijker, maar je krijgt er ook een hoop zorgen bij. Als je veel verdient, ga je automatisch ook meer uitgeven. Dat moet je allemaal goed in de gaten houden, anders stort het kaartenhuisje in elkaar.

»Ik weet nog goed dat ik mijn eerste platencontract tekende. Opeens hoefde ik me financieel geen zorgen meer te maken, en toch voelde ik me niet veel gelukkiger dan de dag ervoor. ‘Hoe kan dat nou?’ vroeg ik me af: ‘Hier heb ik altijd van gedroomd!’ Eigenlijk was het een desillusie.»

HUMO Wat ben jij financieel waard?

BORSATO «Daar doe ik liever geen concrete uitspraken over: ten eerste omdat ik het niet precies weet, en ten tweede omdat de buitenwereld me er toch alleen maar op zou aankijken. Laat ik het erop houden dat je geen medelijden met mij hoeft te hebben.»

HUMO Hoef jij nog te werken?

BORSATO «Nee, maar ik zou doodongelukkig worden als ik niet meer zou werken.»

HUMO Je zei al dat je moeder moeite had om de eindjes aan mekaar te knopen. Heeft dat je houding tegenover geld bepaald?

BORSATO «Absoluut: ik heb geleerd spaarzaam te zijn, en dat ben ik in wezen nog steeds. Ik woon in een groot huis en ik ga vaker en verder op vakantie, maar ik smijt het geld niet over de balk. Ik ben geen big spender, ik heb geen zeven auto’s in mijn garage staan.»

HUMO Met welke auto rijd je?

BORSATO« Een Renault Espace, dat vind ik een degelijke en veilige gezinswagen. Ik zou makkelijk een Ferrari of een Lamborghini kunnen kopen, maar dat vind ik zonde van het geld.»

HUMO Hoe groot is de kans dat je kinderen opgroeien tot verwende nesten?

BORSATO « Ze komen niets te kort - heel anders dan ik vroeger. Maar we verwennen ze heus niet. We proberen hun juist de waarde van geld bij te brengen, en duidelijk te maken dat ze met anderen moeten delen.»

Onkuisheid

HUMO Je hebt een massa vrouwelijke fans, van wie velen ongetwijfeld zeer vereerd zouden zijn om met jou in bed te belanden. Hoe moeilijk is het om de verleiding te weerstaan?

BORSATO «Ach, ik weet wat het is om niet in het middelpunt van de belangstelling te staan. Als jongen van vijftien was ik erg verlegen, en moest ik alle moeite van de wereld doen om een meisje te versieren. In die tijd dróómde ik ervan de hotshot of the town te zijn en met iedere vrouw in bed te kruipen. Maar toen ik een beetje bekend begon te worden en steeds meer vrouwen zich uit zichzelf kwamen aanbieden, vond ik dat te gemakkelijk. Ik heb daar geen enkele keer van geprofiteerd. En daar heb ik nooit spijt van gehad, want ik had me er toch niet goed bij gevoeld.»

HUMO Krijg je nu nog weleens oneerbare voorstellen?

BORSATO « Tuurlijk, maar je beslist zelf wat je daarmee doet. Er zijn nog altijd vrouwen die me naaktfoto’s opsturen, vergezeld door een briefje waarin ze in detail beschrijven wat ze allemaal met me zouden willen doen. Daar moet ik altijd heel erg om lachen.»

HUMO Je vrouw ook?

BORSATO «Leontine zit zelf in het vak, en ze krijft hetzelfde soort fanmail als ik. Ze kent de nevenverschijnselen van de roem.»

HUMO Je bent kennelijk gelukkig getrouwd. Waaraan ligt dat denk je?

BORSATO «We hebben begrip voor elkaar en voor elkaars ambities, maar daar moeten we elke dag aan werken. Zolang je maar blijft vertellen wat je bezighoudt, anders vervreemd je van elkaar. Tussen haakjes: het is vandaag op de kop acht jaar geleden dat ik Leontine ten huwelijk heb gevraagd.»

HUMO En, nog altijd verliefd?

BORSATO «Jazeker. Onze relatie heeft ups en downs, zoals elke relatie, maar Leontine is de vrouw van mijn leven: dat gevoel is sterker dan wat dan ook. En ze is natuurlijk de moeder van mijn kinderen: wat er ook gebeurt, we zullen de rest van ons leven met elkaar te maken hebben. En daarom moeten we met respect met elkaar omgaan. Maar nogmaals: daar heb ik geen enkel probleem mee.»

HUMO Ben je tijdens je huwelijk ooit eens verliefd geworden op een ander?

BORSATO «Af en toe voel ik me weleens aangetrokken tot een andere vrouw, maar dat is zeker geen verliefdheid en zéker geen gevaar voor mijn huwelijk. Ik zeg het ook meestal tegen Leontine. Weet je, ik ben meer een vrouwenman dan een mannenman. Dat komt, denk ik, doordat ik grotendeels door mijn moeder ben opgevoed: dat heeft me geleerd vanuit het perspectief van een vrouw te denken. Maar dat ik geen macho ben, betekent daarom nog niet dat ik een nicht ben, hè. Dat wil ik wel even duidelijk zeggen. Voor je het weet, roept half Vlaanderen ‘flikker’ tegen me (lacht).»

Diederik Van den Abeele

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234