null Beeld Marco Mertens
Beeld Marco Mertens

Cherchez La FemmeVeerle Hegge, de vrouw van Bart De Wever

‘Mijn grootmoeder heeft me gezegd: ‘Veerle, waarom zou je een knappe nemen? Daar heb je alleen maar miserie mee”

De voormalige Britse premier Tony Blair vroeg zijn vrouw ten huwelijk terwijl zij het toilet aan het schoonmaken was. ‘Schat, misschien moeten we trouwen?’ Cherie vond het - al was zij degene die op de knieën zat - een romantisch gebaar en zei ja. Ten huize van N-VA-voorzitter Bart De Wever in Berchem is de Grote Vraag nog altijd niet gesteld. Acht jaar is hij intussen al samen met zijn twee jaar jongere vriendin Veerle Hegge (34). Het koppel heeft zelfs al drie kinderen: Hendrik (6), Katrien (4) en Simon (2). En nummer vier is op komst. Een goede partijvoorzitter kijkt vooruit: als het kartel met de CD&V ooit op de klippen loopt, moet de N-VA weer op eigen kracht de kiesdrempel kunnen halen.

Manu Adriaens

(Elke dag diepen we een ‘legendarische Cherchez La Femme’ op. Dit interview verscheen eerder in Humo 3492 op 7 augustus 2007)

HUMO Toen de Nederlandse schrijfster Heleen van Royen in verwachting was van haar zoon, kwam ze twintig kilogram bij. Daar werd ze ‘bijna gek’ van.

VEERLE HEGGE «Zoveel ben ik toch nooit bijgekomen, en daarbij: ik weet dat die extra kilo’s tijdelijk zijn. Ik troost mezelf met de gedachte dat Bart altijd zoveel gewicht moet meeslepen (lacht).»

HUMO Mij is verteld: u wilde vijf kinderen, Bart drie, en het politieke compromis is vier geworden.

HEGGE «Met vier ben ik al tevreden, hoor: voor mij moesten het er gewoon meer dan twee zijn. Ik heb maar één broer, die bijna drie jaar ouder is. Op z’n twintigste was hij het huis al uit, en ik vond het toen heel jammer dat ik alleen overbleef.

»Toen Bart en ik ons derde kind kregen, heb ik mijn job opgegeven. Een bewuste keuze: ik zorg voor de kinderen en hij is de kostwinner. Ik werkte in de grafische sector: huisstijlen ontwerpen, advertenties, geboortekaartjes... Altijd graag gedaan, en ik mis toch wel de omgang met collega’s. Daarom weet ik nu al: als alle kinderen naar school gaan, probeer ik op z’n minst weer een deeltijdse job te vinden.»

HUMO Straks, als uw man minister of staatssecretaris wordt, zal hij behoorlijk goed de kost winnen. Al enig idee waar u die extra centen aan uit zult geven?

HEGGE «Zover is het nog niet, en ik denk ook niet dat ik anders zal gaan leven. Ik kom uit een gewoon milieu, en ik ben tevreden zoals het nu is. Dure kleren of zo hoef ik niet: ik ga maar zelden naar chique gelegenheden.»

HUMO Uw man heeft sinds kort een persoonlijke chauffeur.

HEGGE «Gelukkig! Er waren dagen dat hij om halfacht ’s ochtends vertrok en pas om halftwee weer thuiskwam. Dan belde ik hem ongerust op, terwijl hij aan het stuur zat: ‘Leef je nog? Zal ik je over een kwartier nóg eens bel-len, zodat je wakker blijft?’ Het was gewoon niet meer te doen.»

HUMO Welke plannen - behalve weer uit werken gaan - zou u graag realiseren zodra u wat meer tijd voor uzelf hebt?

HEGGE «Een kinderboek maken. Met de computer scan ik geregeld tekeningen van onze kinderen in, die ik dan verder bewerk. Daar kan ik me helemaal in uitleven. Mijn moeder heeft ook ooit een verhaal geschreven over een sterretje dat uit de lucht valt en in een paddenstoel verandert. Misschien moet ik dat ooit eens illustreren en er een boek van maken.»

HUMO Ervaringsdeskundige Johan Vande Lanotte signaleerde in 2000 in dit blad: ‘Wie denkt dat hij zowel een goed politicus als een goede vader kan zijn, vergist zich.’

HEGGE «Bart is maar weinig met de kinderen bezig, dat klopt, maar hij probeert die tijd wel zo goed mogelijk in te vullen. Ze zien hun vader vooral tijdens het ontbijt: hij vertrekt pas als de oudste twee naar school zijn. Kinderen van gescheiden ouders zien hun papa niet eens elke dag! Terwijl wij nog een traditioneel gezin zijn. Voor altijd, hoop ik.»

HUMO Hij heeft u nog geen officieel huwelijksaanzoek gedaan.

HEGGE (brede glimlach) «We hebben geen tijd om te trouwen.

»Hij is wél al eens op zijn knieën voor me gaan zitten, hoor. Ik woonde toen nog in mijn eigen appartement. We zouden samen een huis kopen, en we overwogen ook om een kindje te nemen. ‘Dan wordt het echt wel héél serieus,’ zei Bart. Toen is hij, met tranen in de ogen, op zijn knieën gevallen: ‘Denk goed na. Als we een baby maken, is het voor altijd.’ Naar de geest zou je dat een huwelijksaanzoek kunnen noemen (lacht).»

Bach en Madonna

HUMO Welke huishoudelijke taken neemt uw man op zich?

HEGGE «Als hij tijd heeft, doet hij de strijk. Dat vindt hij leuk, omdat hij ondertussen tv kan kijken. Al mag ik niet verwachten dat een bloesje met plooien perfect gedaan is. Dat is nog iets te moeilijk.

»Ik heb hem ooit één uur lang hetzelfde raam weten wassen. Tot het in zijn ogen ‘fatsoenlijk proper’ was. Die inzet typeert hem wel.

»In het weekend maken we graag een uitstapje met de kinderen. Als Bart thuis is, én als hij niet te uitgeput is. Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar heb ik hem op een zondagmiddag meegesleurd naar Planckendael. Vier keer is hij op een bank in slaap gevallen. Eén keer zelfs met zijn hoofd in de buggy van Simon – echt hilarisch. Sindsdien weet ik: als zijn werkweek echt zo hels is geweest, mag ik hem niet tot zulke dingen forceren.

»Een paar maanden geleden zijn we met z’n allen naar de zoo geweest. Bart werd aangesproken door een paar mensen, en Simon, onze jongste, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn hand los te laten. Bart had het zelf niet door, tot ik hem daar zo zag staan en riep: ‘Waar is Simon?’ We draaiden ons om, en zagen nog net hoe een man hem opviste uit een vijvertje voor het pinguïnverblijf (lacht).»

HUMO Welke waarden wilt u vooral aan uw kinderen doorgeven?

HEGGE «Ik probeer ze zich zoveel mogelijk te laten ontplooien: ze zitten hier van ’s morgens tot ’s avonds te tekenen, ze volgen allemaal zwemles en de oudsten gaan turnen.

»Ik ben 13 jaar naar de muziekschool geweest. (Wijst naar de hoek van de living) Daar staat mijn piano, maar ik heb nauwelijks nog tijd om te spelen. Ik zou graag hebben dat de kinderen allemaal een instrument leren.»

HUMO Voor opera, de grote muzikale liefde van uw man, is het nog te vroeg?

HEGGE «Ik ben eerlijk gezegd zelf ook geen operakenner. Bach is mijn favoriete componist.

»Ik herinner me dat ik tijdens een openbaar examen een stuk uit het hoofd moest spelen en dat ik erdoor viel. Ik kon niet meer verder, ze moesten de partituur voor mijn neus schuiven. Complete afgang, en vooral mijn moeder was heel erg teleurgesteld. Dat vond ik heel onterecht, ik zei: ‘Mama, ’t is maar een hobby, hè.’ Maar dat vond ze geen argument: ‘Wat je doet, moet je goed doen.’ Nú ben ik het helemaal met haar eens: als je ergens aan begint, ga er dan ook voor. Dat probeer ik mijn kinderen mee te geven.»

HUMO Bach was uw favoriete artiest, zei u, maar had u dan geen idool zoals alle tienermeisjes?

HEGGE «Madonna. Ik had al haar cassettes, en een plakboek met foto’s. Later heb ik nog meegezongen met het koor tijdens Night of the Proms. Heel plezant, die sfeer backstage. Je kon het meemaken dat iemand nonchalant ‘Hey!’ tegen je zei, en dat je pas vijf minuten later doorhad: ‘Amai, dat was Sting.’»

Eten en drinken

HUMO Een enquête heeft aan het licht gebracht dat Britse vrouwen liever 5 kilo lichter zijn dan 5 IQ-punten slimmer.

HEGGE «Ik zou kiezen voor de extra IQ-punten. Aan mijn gewicht valt toch niks te doen: ik zal nooit het ideale modelletje hebben. Dan liever wat meer verstand. Dat vind ik belangrijker dan het uiterlijk, bij vrouwen én bij mannen.»

HUMO Ik begin te begrijpen waarom u op uw man gevallen bent.

HEGGE (hilariteit) «Ik heb Bart voor het eerst ontmoet in de badmintonclub. Ik weet nog dat ik meteen naar mijn grootmoeder belde: ‘Nu heb ik iemand leren kennen! Hij kan ongelooflijk babbelen! Alleen: ’t is niet echt een schone. Maar als je je ogen dichtdoet en je hoort hem spreken, word je onmiddellijk verliefd.’ Mijn grootmoeder, met haar gezond verstand, heeft me toen geantwoord: ‘Veerle, waarom zou je een knappe pakken? Daar heb je alleen maar miserie mee.’

»En dat klopt ook, echte schoonheid komt van binnenuit. Hoelang blijf je onder de indruk van een mooie buitenkant? Drie weken? Ik heb het nooit erg gevonden dat Bart zwaar is, maar hij moet wel gezond blijven. Hij is nog maar 36 en ik wil nog vele jaren samen met hem zijn.»

HUMO Zou hij dan niet moeten leren om na middernacht de frietkoten in Vlaanderen links te laten liggen?

HEGGE «De journalisten, weten blijkbaar meer dan ik. (Denkt na) Voor Bart is eten en drinken een vorm van compensatie voor zijn harde werk. ‘Verslaving’ is een te zwaar woord, maar ’t is op z’n minst een slechte gewoonte.»

HUMO Waarmee kunt u hem het grootste plezier doen als u zelf kookt?

HEGGE «Met een spaghetti (lacht). Maar ik ben wel zo slim hem een gezonde maaltijd klaar te maken als ik daar de gelegenheid voor heb.

»Thuis drinkt hij geen druppel alcohol, ook niet bij het eten. Alleen als er bezoek is, halen we een fles wijn uit de kelder. En op feestjes buitenshuis is Duvel zijn lievelingsdrank.»

Niet lekker van Dedecker

HUMO Bart liep als driejarige al aan de hand van zijn vader in een betoging voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Was u ook zo vroeg politiek bewust?

HEGGE «De eerste keer dat ik mocht stemmen, heb ik voor Agalev gekozen. Toen Bart me nog maar pas kende, wilde hij weten waar ik stond qua politieke voorkeuren, en nadat hij over die Agalev-stem gehoord had, zag hij onze relatie plots niet meer zo zitten. Hij heeft me toen echt zitten uitvragen over mijn opvattingen, en op het einde zei hij: ‘Maar, meisje, jij hebt een centrumrechts profiel!’ Dat was al beter!»

HUMO Ik kan me niet voorstellen dat u wakker ligt van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

HEGGE «Wakker lig ik er niet van, nee. Maar mijn verstand zegt me wel dat het het meest vanzelfsprekende is wat er kan gebeuren. Bij Bart is het meer een kwestie van verstand én gevoel. Zoals veel dingen: als ik uit het buitenland ansichtkaarten naar familie en vrienden verstuur, zet ik er ‘België’ op. Bart schrijft dan automatisch ‘Vlaanderen’ - dat is het verschil.»

HUMO Cathy Berx, ondervoorzitster van CD&V, schildert hem af als ‘een onwaarschijnlijk hard, cynisch pantser, waarachter een warme mens zit’.

HEGGE «Goed gezien. Warm is hij zeker, maar een echte romanticus zal hij nooit zijn. Met Valentijn hoef ik geen gedichtjes te verwachten. Voor de doop van onze kinderen heeft hij wel iedere keer een mooie tekst geschreven, hoor.»

HUMO Was hij de eerste man in uw leven?

HEGGE «Ik heb nog wel een paar vriendjes gehad, maar niet overdreven veel. Ik had mijn bezigheden, hè: mijn pianolessen en zo. Dat hoop ik ook aan mijn kinderen mee te geven: als je een hobby hebt, moet je als zestienjarige niet uit verveling op straat rondhangen.»

Veerle Hegge, in verwachting van haar vierde kindje: ‘Die extra kilo’s zijn maar tijdelijk. Ik troost me met de gedachte dat Bart altijd zoveel gewicht moet meeslepen.’ Beeld Marco Mertens
Veerle Hegge, in verwachting van haar vierde kindje: ‘Die extra kilo’s zijn maar tijdelijk. Ik troost me met de gedachte dat Bart altijd zoveel gewicht moet meeslepen.’Beeld Marco Mertens

HUMO Hoe oud was u toen u uw eerste joint rookte?

HEGGE «Dat heb ik nog nooit van mijn leven gedaan! Ik zat in het kunstonderwijs, Sint-Lucas Antwerpen, en daar werd uiteraard veel geblowd. Maar als er een joint rondging, liet ik die passeren. Ik was een braaf meisje. Geen seut, dat is nog iets anders (lacht).

»Aan Sint-Lucas kregen we elke week opdrachten, je moest dus wel gedisciplineerd zijn. Ik kon het me niet permitteren tot Pasen te flierefluiten. Bart, die geschiedenis heeft gestudeerd, deed dat wel. En hij was er toch altijd door.»

HUMO Hij hoopt nog altijd ooit zijn magnum opus over de naoorlogse Vlaams-nationalistische partijvorming te schrijven.

HEGGE «Dat klopt, maar ik denk dat dat voor zijn pensioen zal zijn. Sinds hij gestopt is aan de universiteit, ligt zijn archief hier. Een paar kubieke meters papier, en wij hebben al zo’n gebrek aan ruimte! Ik zou die kamer graag voor andere dingen gebruiken. Daarom heb ik – nu ons vierde kind op komst is – Bart voorgesteld een ruimte te huren om dat archief in te stockeren. Ik heb de indruk dat hij overstag aan het gaan is.»

HUMO De grootvader van uw man heeft na de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis gezeten wegens collaboratie. Bart zei daarover: ‘Van jongs af was er bij ons thuis het idee: de wereld is vijandig en je moet je daartegen weren.’

HEGGE «Geen goeie uitgangspositie voor een gezin, hè. Daarom wil Bart die houding ook niet aan zijn eigen kinderen doorgeven. Wij leven hier voor de toekomst, níét met een trauma van het verleden.»

HUMO Toen de overstap van Jean-Marie Dedecker naar de N-VA eind vorig jaar uiteindelijk niet doorging, heeft Bart diep gezeten.

HEGGE (zucht) «Héél diep,ja. Omdat hij zich er persóónlijk zo voor had geëngageerd. Maar hij had blijkbaar een inschattingsfout gemaakt. Daarmee heeft hij het zeer moeilijk gehad. Hij maakt niet graag fouten.»

HUMO ‘Als ik toen geen houvast had gehad thuis, had ik misschien wel domme dingen gedaan.’

HEGGE «Tja, zulke zware uitspraken doe je dan. Maar hij stond niet alleen, hij had óns. En voor Bart blijft zijn gezin toch het allerbelangrijkste.

»Het ergerde me dat de media maar over die affaire bleven doorgaan. Wekenlang – het leek wel of er geen ander nieuws was. In die periode heb ik veel mails op onze computer onmiddellijk gedeletet. Dingen die ik hem wilde besparen.»

Teddybeer

HUMO Wat vindt u zijn leukste eigenschap?

HEGGE «Hij is zó gezellig. Op feestjes krijg ik vaak te horen: ‘Als Bart erbij is, vallen er nooit stiltes.’ Hij kan het goed uitleggen, je verveelt je nooit met hem. En hij is ook nooit te beroerd om te lachen met zichzelf. Ik heb hem ooit eens, toen hij op het strand naast een zwaarlijvige kennis lag, horen zeggen: ‘Straks komen die van Greenpeace ons terug in de zee duwen...’ Daar ben ik toen wel heel kwaad over geweest: over zichzelf mag hij dat zeggen, maar niet over iemand anders.»

HUMO Een uitspraak van een televisiejournaliste: ‘Ach, wat is ijdelheid? Als een arbeider liefst op het eind van de band staat omdat het leuk is het resultaat te zien, vindt iedereen dat normaal. Als wij het fijn vinden om op tv te komen, heet dat meteen ijdelheid.’

HEGGE «Ieder zijn job, hè.»

HUMO De naam van die tv-journaliste is Goedele Wachters.

HEGGE (lacht) « Ha, daar gaan we weer! (Bart De Wever meldde na een interview met de VRT-journaliste op zijn weblog: ‘Goedele Wachters is het soort dame die het voor mij aannemelijk maakt dat de Grieken destijds een oorlog ontketenden tegen Troje met een vrouw als inzet.’)

»Typisch voor Bart, zo’n uitspraak. Ik kan iedereen geruststellen: het heeft geen invloed gehad op onze relatie. Ik wéét dat ik me geen zorgen hoef te maken om Bart, en hij weet hetzelfde van mij.»

HUMO Wat is het laatste zware feit dat u Bart hebt vergeven?

HEGGE « Dat we onze zomervakantie naar Beieren moesten annuleren vanwege de regeringsonderhandelingen. Die reis hadden we al in de herfst van vorig jaar geboekt - ik keek er echt naar uit; we zijn daar al vaak geweest. In de bergen zingen we dan met het hele gezin liedjes als ‘Edelweiss’ - dan zijn we even de familie Von Trapp uit ‘The Sound of Music’. De kinderen lopen er zelfs in Beierse klederdracht.

» Ik héb het hem vergeven – ’t is tenslotte voor zijn job – maar het wringt wel. Ook al omdat ik vind dat hijzelf dringend aan vakantie toe is.»

HUMO Tot slot: op de website van de Vlaams Belanger Filip De Man wordt Bart consequent ‘Ward de Bever’ genoemd. Met welk dier mag u uw man graag vergelijken?

HEGGE «Hij is mijn teddybeer! (Pauze) Nu ja, als hij ’s nachts aan het snurken is, ben ik weleens geneigd te denken dat er een varkentje naast me ligt. Perfectie is niet van deze wereld, hè.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234