'Er zijn relaties kapotgegaan door corona, maar Dries en ik zijn opgebloeid. Best vervelend dat ik hem moest afgeven aan de nationale ploeg' Beeld rv
'Er zijn relaties kapotgegaan door corona, maar Dries en ik zijn opgebloeid. Best vervelend dat ik hem moest afgeven aan de nationale ploeg'Beeld rv

Kat Kerkhofs

‘Mijn klok begint nu toch te tikken. Ik wil zeker kinderen, zelfs veel harder dan vroeger’

Vincent Van Peer

(Verschenen in Humo op 21 juni 2021)

Het is 30 graden. Bij mijn eerste aanblik van Kat Kerkhofs (32) en Danira Boukhriss Terkessidis (30) vermoed ik twee bééldige fata morgana’s. Tot zij beurtelings mijn job als interviewer overnemen, en mijn overbodigheid in dit perfecte plaatje onderstrepen. Samen hebben ze het over hun belevenissen in de rand van Euro 2020 – te volgen in de vlogs ‘Katje voor de sfeer’ (goplay.be) en ‘De bankzitters’ (VRT NU) – en hun razendsnel ontluikende vriendschap. ‘Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, voelden we: bij elkaar zijn we veilig.’

HUMO Hebben jullie al alle matchen van het EK gezien?

DANIRA BOUKHRISS «Van de Rode Duivels: natuurlijk wel. Van de rest: natuurlijk niet.»

KAT KERKHOFS «Gek! Wie doet dat nu? (lacht)»

BOUKHRISS «Toen ik vorige week een avond thuis was, speelde Spanje tegen Zweden: dan laat ik die mannen graag gedijen op de achtergrond.»

KERKHOFS «Ik heb er echt geen tijd voor: ‘Katje voor de sfeer’ eist al mijn aandacht op, ook al omdat ik, waar mogelijk, de Rode Duivels achterna reis voor een sfeerverslag ter plaatse.»

HUMO Doet me eraan denken: ik heb nu pas, dankzij ‘Katje voor de sfeer’, het nummer ‘Atje voor de sfeer’ van René Karst leren kennen.

BOUKHRISS (enthousiast) «Ik ook! Dat had ik nooit eerder gehoord.»

KERKHOFS «Jongens, wablieft? Dat meen je toch niet? Zo’n klassieker.»

HUMO In Rusland vroegen de supporters je om voor de sfeer een halve liter te atten. Is dat gelukt?

KERKHOFS «Nee, ik kan dat echt niet. Toen ik op vakantie eens twee ad fundums na elkaar moest doen, heb ik die uitgekotst op de restaurantvloer (lacht).

»In ‘Katje voor de sfeer’ krijg je vanop de eerste rij én achter de schermen een beeld van de wedstrijden van de Rode Duivels. Ik breng één vlog in de aanloop en één vlog tijdens de wedstrijd. Zo heb ik me vorige week vermomd als Russische journaliste om een persconferentie van Dries (Mertens, haar vriend, red.) te verstoren (lacht). Mijn enige vraag: ‘How many goals you score?’ Waarop hij wel héél ongemakkelijk op zijn stoel begon te schuifelen.»

BOUKHRISS «Ik kan niet overal binnen – misschien had ik speciaal voor deze periode toch beter aangepapt met een Rode Duivel (lacht). Nee, ‘De bankzitters’ is eerder human interest, een beetje zoals ‘Iedereen beroemd’. Ik trek Vlaanderen rond met een turnbankje, omdat we als supporters allemáál bankzitters zijn. Ik probeer om de hartslag van het land te meten: hoe leeft het voetbal bij de mensen? Vorige week hebben we opnames in Bilzen gehad, de heimat van Thibaut Courtois, waar ik onder andere met zijn vroegere turnjuf heb gepraat.»

KERKHOFS «Wij vullen elkaar toch goed aan, hè? Ik bedoel: jij zorgt voor de sfeer in België en ik voor de sfeer ter plaatse.»

BOUKHRISS «Met de Duivelsgekte valt het voorlopig goed mee, behalve in Bilzen (lachje). Daar kun je geen straat passeren zonder het gezicht van Thibaut te zien. ‘Komaan, Thibaut!’ Alsof hij de klus op zijn eentje wel zal klaren. En in Vilvoorde supporteren veel mensen voor Yannick Carrasco: net als ik is hij daar opgegroeid.»

HUMO Je hebt hem weten te strikken voor ‘De bankzitters’.

BOUKHRISS «Via mijn Vilvoordse connecties! Hij is een sportcomplex voor jonge straatvoetballers aan het bouwen. De pleintjes in Vilvoorde zijn vijvers van talent. Er komen zelfs scouts van grote ploegen kijken.»

KERKHOFS «Yannick is superlief, al moet je hem een beetje kennen.»

BOUKHRISS «Ik was onder de indruk. En erg gecharmeerd dat hij zoveel tijd voor ons had vrijgemaakt.»

KERKHOFS «Hij geeft nochtans echt niet graag interviews, net zoals Dries. Ik heb hem nog nooit zo chill gezien als bij jou, Danira.»

BOUKHRISS «Hij was écht op zijn gemak. Twee uur later moest hij in Tubeke aansluiten bij de Rode Duivels. Tegen de middag vroeg ik of hij nog tijd had, en hij antwoordde: ‘Jaja, ik moet alleen nog naar de kapper.’ (lacht)»

KERKHOFS «Typisch! Dries laat ook altijd zijn haar knippen voor de match.»

HUMO Wat vindt Dries zo erg aan interviews geven?

KERKHOFS «Het eerste wat hij zegt in ‘Katje voor de sfeer’ is: ‘Ik haat vloggen.’ (lacht) Maar het is wel lief dat hij er speciaal voor mij toch aan meedoet. Ik begrijp hem wel. Soms bekijk ik de wereld door zijn ogen en denk ik: Kat, moet dat nu? Zoals die keer dat James Cooke in zijn rubriek ‘Bedgeheimen’ vroeg wat onze vreemdste sekslocatie was, en ik antwoordde: ‘Op een trein, toen we nog pubers waren’: dat werd in Italië een virale meme. Dan komt Dries zuchtend thuis: ‘Dank u, schat.’ (lachje)»

HUMO Danira, hoe zit het eigenlijk met jouw voetbalkennis?

BOUKHRISS «Voor een vrouw heb ik een bovengemiddelde interesse in het voetbal. Ik kan geen wedstrijd analyseren en ik weet amper wat een schwalbe is, maar ik vind het een fascinerende wereld en ik kijk wel graag. Ook naar ‘Extra Time’ – mijn goede vriend Aster Nzeyimana neemt volgend seizoen de presentatie over van de grote Frank Raes. En ik lees graag artikels over voetbal.»

HUMO Kan Kat soms je kennis bijspijkeren?

KERKHOFS «Wij praten wel over interessantere dingen (lacht)

BOUKHRISS «Met Aster heb ik het soms wel over voetbal, hoor. Ik kan hem dan urenlang vragen stellen. Hoe komt een transfer tot stand? Waar komt al dat geld vandaan?»

KERKHOFS «Voor mij zijn dat gewone huis-tuin-en-keukengesprekken met Dries, zoals het ook over mijn programma’s gaat.

»Ik merk dat de meeste mensen totaal geen idee hebben van hoe het dagelijkse leven van een voetballer eruitziet. Als ik zeg dat Dries maar een paar dagen per jaar in België is, dan geloven ze mij niet. Vriendinnen denken nog altijd dat Dries tijdens het EK ’s avonds naar huis komt. En in de Italiaanse competitie brengen de spelers de dag vóór een wedstrijd op hotel door.»

HUMO Nu kun jij je volledig op je werk focussen.

KERKHOFS «O, ja! Deze week zat ik laat op kantoor zonder dat ik, zoals collega’s, thuis een kwaad lief had. Ik zorg graag voor Dries, maar ik moet daar wel moeite voor doen, omdat ik van nature nonchalant ben. Nu kan ik dat even allemaal loslaten. Eens níét naar de winkel gaan, merken dat de tandpasta op is en dan maar voor de derde keer het laatste restje uit de tube persen: héérlijk!»

HUMO Hoeveel dagen per week zien jullie elkaar?

KERKHOFS «Vaak genoeg. Doorgaans is hij elke dag tegen twee à drie uur ’s middags weer thuis. We zijn veel samen én we hebben ook heel veel tijd voor onszelf.»

BOUKHRISS «Dat lijkt me de sleutel tot een gezonde relatie.»

KERKHOFS «Veel vriendinnen zijn daar jaloers op. Er zijn relaties kapotgegaan door corona, en koppels die er extra door zijn opgebloeid: Dries en ik horen absoluut bij die tweede categorie. Het was zelfs best vervelend dat ik hem moest afgeven aan de nationale ploeg. Nu moet ik altijd alleen slapen.»

BOUKHRISS «Je mag altijd bij mij komen slapen.»

Kat Kerkhofs: ‘De ondeugende moppen die Philippe Geubels of James Cooke aan de lopende band maken, worden van ons niet gepikt. Het lijkt wel een ijzeren wet: vrouwen mogen niet grappig zijn.’ Beeld Johan Jacobs
Kat Kerkhofs: ‘De ondeugende moppen die Philippe Geubels of James Cooke aan de lopende band maken, worden van ons niet gepikt. Het lijkt wel een ijzeren wet: vrouwen mogen niet grappig zijn.’Beeld Johan Jacobs

TERUG NAAR AFRIKA

HUMO Hoelang kennen jullie elkaar al?

KERKHOFS «Nog niet zo lang. Ik heb Danira altijd al een lieve, toffe, getalenteerde en mooie vrouw gevonden. Maar pas sinds de VRT-show naar aanleiding van dertig jaar ‘Samson & Gert’ hebben we écht een band gekregen.»

BOUKHRISS «We hadden allebei een gastrolletje. Ik zong een medley met onder anderen James Cooke en Nora Gharib

KERKHOFS «Toen ik aankwam, ben ik met Danira beginnen te babbelen. We hebben eigenlijk meteen onze ziel op tafel gegooid.»

HUMO Het zit nochtans niet in jullie natuur om iemand blindelings te vertrouwen.

KERKHOFS «Het was een openbaring: alle dingen waar ik mee worstel, daar bleek Danira ook mee te struggelen. Daarvoor had ik er nog nóóit met iemand over kunnen babbelen.»

BOUKHRISS «We zijn gelijkgestemde zielen. Als jonge vrouwen in de media hebben we al vaak voor onszelf moeten opkomen en tegen vooroordelen moeten opboksen. Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, voelden we: bij elkaar zijn we veilig.

»Herinner jij je nog de allereerste keer dat wij elkaar zagen, Kat? Dat was op Pukkelpop 2017, toen jij vroeg om mijn oplader te lenen.»

KERKHOFS «Toen was jij al keileuk.»

BOUKHRISS «We hebben nummers uitgewisseld, zodat Kat later mijn oplader kon terugbrengen, en dat heeft ze ook gedaan. Het vertrouwen was er toen al (lachje)

KERKHOFS «Er zijn niet veel jonge, kinderloze dertigers die doen wat wij doen: Danira is de enige in het tv-wereldje met wie ik mij helemaal kan vereenzelvigen.»

BOUKHRISS «Wij zijn ook allebei vrouwen die – hoezeer ik de uitdrukking ook haat – ‘niet op hun mondje zijn gevallen’. Kat heeft ook veel pit en durft al eens haar mening te geven.»

KERKHOFS «En daarvoor worden we ook afgemaakt. De ondeugende moppen die Philippe Geubels of James Cooke aan de lopende band maken, worden van ons niet gepikt. Het lijkt wel een ijzeren wet: vrouwen mogen niet grappig zijn.»

BOUKHRISS «En we mogen niet op onze strepen staan: dan zijn we diva’s. Terwijl mannen gewoon ‘weten wat ze willen’.»

KERKHOFS «Geïnstitutionaliseerd seksisme is nog altijd alive-and-kicking. Ik zat eens in een meeting met oudere mannen, voor wie het blijkbaar moeilijk te vatten was dat ik én ludieke foto’s op Instagram plaats en tegelijk serieuze tv-programma’s maak. Terwijl ik dat net onze kracht vind: dat we niet in hokjes geplaatst kunnen worden.»

BOUKHRISS «Ik heb altijd erg het gevoel gehad dat ik mij extra moet bewijzen. Toen ik als jonge vrouw – met een kleurtje dan nog – aan de Eén-talkshow ‘Vandaag’ begon, voelde ik een zekere scepsis in de lucht hangen: ‘Zal die dat wel kunnen?’ Af en toe gebeurde het weleens dat een oudere man die te gast was, een beetje meewarig naar mij toe kwam: ‘Allee, juffrouwke, zeg het eens.’ Dan dacht ik altijd, met opgetrokken wenkbrauw: juffrouwke? Oké, ik zál het straks eens zeggen. Na het interview zag ik meestal dat ze toch anders naar me keken.»

HUMO Tegen welke vooroordelen moest jij opboksen, Kat?

KERKHOFS «Ik ben blond én de vrouw van. Dus zeggen ze: ‘Ze wil alleen maar in de kijker lopen.’ Terwijl ik gewoon wil doen wat altijd al mijn grote passie is geweest: programma’s maken en presenteren.»

BOUKHRISS «Jij hebt toch ook communicatie gestudeerd? Mensen vergeten dat.»

KERKHOFS «Vrouwen die een relatie met een voetballer hebben om zelf in de aandacht te kunnen staan: ze bestaan, zeker in Engeland. Maar bij mij wéét je toch dat dat niet zo is? Dries en ik zijn jeugdliefjes!

»Ik zou ook weleens mijn werk willen kunnen doen zonder dat iedereen denkt: het zal wel zijn omdat ze met hém samen is. Weet je wat een droom is? Dat ze mij in een artikel eens omschrijven als ‘Kat Kerkhofs, presentatrice’, en niet als ‘Kat Kerkhofs, presentatrice en vrouw van’.»

BOUKHRISS (stellig) «Ondertussen, Katje, vind ik Dries Mertens de mán van.

»We zijn ook in zoveel geïnteresseerd. Ik kan de punten uitdelen op het Eurovisiesongfestival én Steven Van Gucht interviewen over de vaccinatiestrategie. Dat is eigen aan onze generatie, maar voor sommige mensen is dat blijkbaar verwarrend. Het is niet omdat ik vrijdag op Beyoncé sta te dansen, dat ik op maandag geen ernstig interview kan afnemen.»

HUMO Je kreeg voor het eerst in lange tijd weer racistische reacties over je heen tijdens het Eurovisiesongfestival.

BOUKHRISS (knikt) «‘Gaat zíj óns land vertegenwoordigen?’ ‘Is dát België?’ Ik ben het intussen gewend, ik laat het van mij afglijden. Weet je wat hét grote mysterie van racisme in deze tijd is? De Rode Duivels! Als er nu één groep mensen uit alle kleuren van de regenboog bestaat, zijn zij het wel.»

KERKHOFS «Je weet wat ze zeggen: ‘Vlamingen zijn racisten tot Lukaku scoort.’ (lachje)»

HUMO Er is heel wat te doen rond het knielen voor Black Lives Matter tijdens het EK. Vooral Lukaku blijft zich roeren.

KERKHOFS «En maar goed ook. Wat een woordvoerder is hij toch! Terwijl hij het in Italië moeilijk heeft, hoor. Dries zegt ook dat hij vaak supporters racistische verwijten hoort roepen.»

HUMO Heb je zelf al veel meegemaakt in Italië?

KERKHOFS (knikt) «In Zuid-Italië zeker. Maar ook elders: als je naar Lazio gaat kijken, vóél je die fascistische achtergrond in de lucht hangen. Ik was gechoqueerd toen ik drie jaar geleden in de tribune zat bij Juventus-Turijn, en Napoli er won. Ik zat tussen de thuissupporters en men had mij op voorhand gezegd dat ik me maar beter koest hield. Maar voor ik er erg in had, ging ik op in de match, en enkele omstanders begonnen me uit te schelden: ‘Ga terug naar Afrika!’ Waar dat op slaat? Voor die supporters is Napels bijna Afrika, omdat het er zo dicht bij ligt.

»Ik moet er meteen aan toevoegen dat de meeste supporters in Italië fantastisch zijn. In België heerst vaak een negatieve sfeer, wij zeuren graag. Maar in Italië kijken ze bewonderend naar wat Dries doet. Zijn heldenstatus is er vele malen groter dan hier.»

HUMO Begeef je je graag in supporterskringen?

KERKHOFS «Ja, fans zijn altijd zo lief. Het eerste wat ik in Sint-Petersburg hoorde, was: ‘Iese, de Kat, sè!’ (lacht) Dat zegt veel over hoe ik word ontvangen: ze kennen mij, en ze weten dat ik graag mee een pint drink. Voetballers zijn vrij onbereikbaar, dus als ik buitenkom, wordt dat enorm geapprecieerd. Supporters vertellen ook veel aan mij: zo had iemand zijn zoon verloren, en als eerbetoon was hij naar de wedstrijd in Rusland gegaan.»

PLAYBOY CHADLI

HUMO Hoe zit het binnen de spelersgroep? Hangen deze Rode Duivels beter aan elkaar dan ooit?

KERKHOFS «Ze hangen héél goed aan elkaar, maar dat was al zo. Het is een bende die altijd plezier maakt. Dries heeft zijn maatjes: Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, de oude garde. Al is die stilaan aan het verdwijnen.»

HUMO Vindt hij nog iemand om ‘Catan’ mee te spelen?

KERKHOFS «Nee, zelfs Jan ziet het niet meer zitten (lacht). Dries moet de slechtste verliezer van alle Rode Duivels zijn. Ikzelf vind hem alleszins de irritantste mens op aarde om spelletjes mee te spelen. Niet erg: dan moet hij op het EK maar een goeie winnaar zijn (lacht)

HUMO Danira, wie is jouw favoriete Rode Duivel?

BOUKHRISS «Lukaku... (Corrigeert zichzelf) Dries Mertens! Maar ná Dries is het dus Lukaku: wat een beest, wat een machine – altijd on fire

KERKHOFS «Ik voel me gerust met Romelu in de ploeg: met hem komt het altijd goed.»

BOUKHRISS «Vroeger was ik ook een heel grote fan van Nacer Chadli, ik weet niet goed waarom.»

KERKHOFS (fijntjes) «Dat hij een waanzinnig mooie man is, had er toevallig niks mee te maken?»

BOUKHRISS «Ah, is dat zo?»

KERKHOFS «Ik ken Nacer goed: toen Dries 19 of 20 was, is hij samen met Nacer naar Apeldoorn gegaan, en daar woonden wij met ons drieën in een appartement. Heel studentikoos: ik kon niet koken en de jongens zeker niet, dus we aten altijd bij McDonald’s. En omdat Nacer toen nog geen Nederlands kon, moest ik voor hem met meisjes praten op MSN Messenger. Zijn e-mailadres was iets met ‘playboy de rue’, als ik het me goed herinner (lacht)

BOUKHRISS «Ik zal nooit zijn winnende doelpunt tegen Japan vergeten, vooral omdat ik net naar Aster sms’te toen hij op het veld kwam: ‘Nacer gaat ons redden!’ Ik vind dat hij wordt onderschat.»

KERKHOFS «Zulke heldendaden vergeet je niet, hè? Toen Dries scoorde tegen Algerije op het WK in Brazilië, heeft dat ook de natie beroerd. Het is het mooiste moment in zijn carrière bij de Rode Duivels, het pakt hem nog altijd.»

HUMO Hebben ze zélf door wat voor impact zij hebben op het thuisfront?

KERKHOFS «Dries heeft al vaak gezegd: ‘Het ziet er allemaal zo tof uit: ik wou dat ik mee kon supporteren en pintjes drinken.’ (lacht) Tijdens een toernooi zijn zij compleet afgesloten van de buitenwereld. Wij beleven zo’n match in ultieme euforie, maar de spelers stappen op de bus en gaan naar hun kamer. In stilte kijkt Dries dan naar filmpjes van juichende menigtes. Ik kan mij voorstellen dat dat vreemd is.»

BOUKHRISS (peinzend) «Kevin De Bruyne vind ik trouwens ook een heel schattige jongen. Ik vond het erg om te zien hoe hij in de Champions League-finale van het veld werd gedragen.»

HUMO Daarna liep Timothy Castagne een dubbele oogkasbreuk op. En Christian Eriksen van Denemarken, moest na een hartaanval gereanimeerd worden.

BOUKHRISS «Verschrikkelijk. Ik kan niet naar die beelden kijken.»

KERKHOFS «Nadat Eriksen in elkaar was gezakt, kreeg ik plots veel berichten: ‘Gaat het? Ocharme!’ Zelf wist ik nog niets: ik was in Rusland aan het opnemen.»

HUMO De vriendin van Eriksen stond in paniek langs de zijlijn.

KERKHOFS «Daar breekt mijn hart van. Ik heb de beelden nog altijd niet gezien: ‘Vrouw van Eriksen ontroostbaar,’ heb ik ergens gelezen, dat was voldoende.

»Ik heb de voorbije dagen vaak teruggedacht aan de wedstrijd van België tegen Wales in 2014. Toen heeft Dries een Welshe kop tegen zijn schedel gekregen: hij was in de lucht al bewusteloos en viel als een lappenpop neer. Ik stond in de tribune te feesten, tot ik hem zag vallen: ik weet wanneer hij pijn heeft en wanneer hij overdrijft. Opeens leek het hele stadion zich naar mij om te draaien: ik krijg er nog altijd kippenvel van. Ik ben beginnen te wenen en ben naar voren gelopen, en de stewards waren zo lief om mij toe te laten langs de zijlijn. Ik zal het nooit vergeten: Gareth Bale van Wales kwam meteen naar mij om uit te leggen dat Dries alweer bij bewustzijn was en naar het ziekenhuis werd gebracht. Jan is mij toen komen vastpakken.

»(Lachje) Dries en ik waren verloofd en het eerste wat ik vroeg toen ik zijn kamer binnenkwam, was: ‘Je weet toch nog dat we gaan trouwen, hè?’ Waarop hij, met een knipoog: ‘En wie ben jij?’»

BOUKHRISS «Ik onthoud vooral dat Dries soms overdrijft.»

KERKHOFS «Toen hij tegen Rusland werd getackeld, draaide de dochter van Lieven Maesschalck zich meteen bezorgd naar mij om, waarop ik zei (schudt hoofd met getuite lippen): ‘Niks aan de hand.’ Ik ken hem.»

BOUKHRISS «Wat ik me nog afvroeg: voel jij na de wedstrijd goed aan wanneer je hem beter even met rust laat?»

KERKHOFS «Meestal zwijg ik beter (lacht). Ik moet naast hem zitten, want hij vindt het kut als ik er niet ben, maar verder laat ik hem doen.»

BOUKHRISS «En wat doet Dries om jóú te verzorgen?»

KERKHOFS «Met mij moet je juist wél praten. Dat heeft hij in de loop der jaren ook geleerd. Als ik getroost moet worden, pakt hij me vast en vraagt hij of het gaat. Hij is nu attenter dan vroeger.»

BOUKHRISS «Ik vind jullie een heel schoon koppel. Je merkt heel goed dat het goed gaat tussen jullie: jullie zijn precies weer twee verliefde pubers. Het is bemoedigend om te weten dat dat opeens kan terugkomen.»

HUMO Hoelang zijn jullie samen?

KERKHOFS «Ik was 15 en Dries 16. We zijn wel even uit elkaar geweest, toen we jong waren. Maar we zijn nooit uit elkaars leven verdwenen.»

BOUKHRISS «Goh, zó schoon. Kijk, daar kan ik jou om benijden, Kat.»

KERKHOFS «Tot een paar jaar geleden benijdde ik net het tegenovergestelde: single kunnen zijn en doen wat je wilt. Ik dacht: als je elkaar op latere leeftijd tegenkomt, moet je toch minder overwinnen dan wanneer je elkaar zo jong leert kennen. Maar nu ben ik héél trots.»

'Mannen ‘weten wat ze willen’, maar als wij op onze strepen staan, zijn we diva’s' Beeld Johan Jacobs
'Mannen ‘weten wat ze willen’, maar als wij op onze strepen staan, zijn we diva’s'Beeld Johan Jacobs

BABYFLUISTERAAR

HUMO Danira stelt graag vragen aan jou, Kat...

BOUKHRISS (lacht) «Sorry, beroepsmisvorming.»

HUMO Maar wat wil jij weten van Danira?

KERKHOFS (twijfelt) «Wil jij kinderen? Ik haat die vraag als ze van journalisten komt, maar zelf stel ik ze graag.»

BOUKHRISS «Ja! Sterker nog: dat is mijn enige wens in het leven – een vúrige, onhoudbare wens.»

KERKHOFS «Echt? Dat had ik niet gedacht.»

BOUKHRISS «Ik heb mezelf nooit een deadline opgelegd – ‘Op mijn 30ste moet ik een kind hebben!’ – want zo zit het leven niet in elkaar. Duidelijk (lachje). Onlangs vroeg iemand wat mijn grootste angst was, en mijn antwoord was: geen kinderen krijgen.»

KERKHOFS «Ben jij zelf in een groot gezin grootgebracht?»

BOUKHRISS «Helemaal niet, mijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen ik 4 was, ik heb dus nooit broers of zussen gekregen. Maar ik heb met allebei een fantastische band, en ze zijn ook nog de beste vrienden. Wij zijn héél close.

»Ik word weleens de baby whisperer genoemd. Ik kan heel goed met kindjes omgaan, of ze nu pasgeboren zijn of 3 jaar oud. Ze worden altijd rustig bij mij. Ik vermoed dat ik een geboren mamaatje ben.»

KERKHOFS «Ben je niet bang dat een kind je carrière in de weg zal staan?»

BOUKHRISS «Niet meer. Ik heb ondertussen genoeg opgebouwd om eens zes maanden out te kunnen zijn.»

HUMO ‘Vandaag’ is gestopt in het midden van de coronacrisis: vergis ik me, of zit jij op een kantelpunt in je leven?

BOUKHRISS «Toen ‘Vandaag’ was stopgezet, beleefde ik wel een soort catharsis. Ik moest vaststellen dat ik de laatste jaren voornamelijk voor mijn werk had geleefd. Je mag niet onderschatten wat zo’n talkshow met je doet – Lieven Van Gils had me nochtans gewaarschuwd. Alleen mensen die mee in dat ritme hebben geleefd, veertien uur per dag, zeven dagen per week, weten wat het is. Na elk seizoen moest ik een maand bekomen voor ik mentaal weer in orde was: elke pushmelding op mijn smartphone was goed voor een lichte paniekaanval.

»Voor de duidelijkheid: ik ben superblij en dankbaar dat ik ‘Vandaag’ heb mogen doen. Het programma mis ik nog elke dag, maar ik ben blij dat ik weer kan ademhalen.»

HUMO Zie jij jezelf ooit uit de media stappen?

BOUKHRISS «Het liefst van al doe ik voort tot aan mijn pensioen. Maar dat is geen krampachtige gedachte meer. Er zijn nog genoeg andere dingen. Ik laat mijn geluk niet meer van één facet van mijn leven afhangen. Ik weet wat ik kan, ik weet waar ik goed in ben. Als er een dag komt dat dat niet meer in de media is, weet ik dat ik wel op mijn pootjes terechtkom.»

KERKHOFS «Weet je wat ik alleszins denk? Dat jij de beste mama ter wereld zult zijn.»

BOUKHRISS «Hoe zit het bij jou? Jij hebt ooit gezegd: ‘Als ik van een hond kon bevallen, dan direct.’»

KERKHOFS (lacht) «Ik meende dat. Maar nu begint mijn klok toch te tikken. Ik ben 32, ik moet er maar eens rekening mee beginnen te houden. Dus ja, ik wil zeker kinderen, zelfs veel harder dan vroeger.»

BOUKHRISS «Wat zo mooi is aan een kind, als ik het hoor van vriendinnen die al moeder zijn, is dat het niet meer om jou draait. Je zorgt voor iemand anders, waardoor je al de rest veel makkelijker kunt relativeren. Thuiskomen van een drukke dag, dat schattige bundeltje zien liggen en weten: dát is belangrijk.»

KERKHOFS «Dries zegt vaak: ‘Ik ben blij dat we geen kinderen hebben gekregen toen ik in de bloei van mijn carrière zat.’ Maar hij weet ook van collega’s: als je thuiskomt van een slechte match en je kind loopt daar rond, dan ben je je verlies metéén vergeten. Nu duurt dat toch langer.»

HUMO Dries z’n carrière zal niet meer al te lang duren.

KERKHOFS «Voilà. En dan zien we wel.»

BOUKHRISS «Mijn mama was 32 toen ze mij kreeg en dat leek me altijd al een mooie leeftijd. Zo laat mogelijk, om daarvóór nog wat te kunnen leven. Nu heb ik het gevoel dat ik iets heb opgebouwd. Als je een kind hebt, moet je toch klaar zijn om een groot deel van dat leven op te geven en jezelf aan de kant te zetten.»

KERKHOFS «Ik weet niet of ik dáár al klaar voor ben.»

HUMO Worden die toekomstige kinderen dan supporters van de Rode Duivels, Danira? Jij supportert evengoed voor Griekenland en Marokko.

BOUKHRISS «Dat wordt een moeilijke keuze. Onlangs was ik blij toen het 1-1 bleef tegen Griekenland. Ik kan geen rangschikking geven, behalve qua kwaliteit: dan staat België bovenaan.»

HUMO Willen we afsluiten met een weddenschap? Wat als België de finale haalt?

KERKHOFS «We gaan onze borsten niet laten zien, als je dat bedoelt (lacht). Nee, een weddenschap is overbodig, want we wéten al dat de Rode Duivels gaan winnen. Ik geloof er echt in. En Dries ook, terwijl hij in zijn voorspellingen veelal nuchter en realistisch is. Ik zal het zo zeggen: in onze vakantieplannen houden we rekening met de EK-finale.»

BOUKHRISS «Vakantieplannen? Als ze winnen, mag ik dan in Napels komen vieren?»

KERKHOFS «Dan breken we samen de stad af.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234