‘Mijn pa en ik hebben een telepatio. Dit kan vreemd klinken, maar toen hij me onlangs opbelde vanuit Tenerife, was ik net van plan om naar hém te bellen!’
 Beeld VMMA
‘Mijn pa en ik hebben een telepatio. Dit kan vreemd klinken, maar toen hij me onlangs opbelde vanuit Tenerife, was ik net van plan om naar hém te bellen!’Beeld VMMA

Cherchez les femmesMarina en Mariette Wally

‘Mijn pa en ik hebben een telepatio. Toen hij me opbelde vanuit Tenerife, was ik net van plan om hém te bellen!’

Of Marina Wally, dochter van The Voice of Europe, over evenveel onontdekt culinair als muzikaal talent beschikt, kan u vanavond zelf beoordelen in ‘Komen Eten’ op Play 4. Helaas overleed Eddy Wally vijf jaar geleden, van zijn echtgenote Mariette moest hij vier jaar eerder al afscheid nemen. In 1994 sprak Humo nog met de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven, over wat het nu precies betekent om een Wally te zijn.

(Verschenen in Humo op 14 april 1994)

Eindelijk. Het was haar al dikwijls gevraagd. Maar Mariette Wally, de Ertveldse Priscilla Presley, bleef halsstarrig elk interview weigeren. Op onverhoedse vragen van journalisten repliceert deze sfinks al eeuwen met een raadselachtig: ‘Mmja’ of ‘Misschien.’ Ze is de dame met donkere bril, die zich altijd in de schaduw van de charme-zanger ophoudt. Ook van Marina Wally is weinig bekend. Dat ze, gehuld in veren en zilverpapier, danst in de show van haar vader, ja. Dat haar hobbelend heupwerk en lillende lendenen al menig oudje nieuw leven inbliezen. Dat ze getrouwd is met Rudy, studiemeester bij de Broeders van Liefde en garçon in zaal Paris-Las Vegas. En dat ze een gedreven zangeres is, even gedreven als Edith in ‘Allo Allo’. Maar verder: niks. Wie zijn die vrouwen achter De Stem? En wie is toch Eddy Wally? Karikatuur of van alle markten thuis? Cherchez les Femmes!

Onze zoektocht begint in zaal Paris-Las Vegas, Ertvelde. Het is zaterdagavond en de rook is te snijden. De zaal zit vol. Eén derde van het publiek zijn jonge mensen, schat ik. De ene helft komt voor de lol, de andere helft brengt de KWB-danscursus in praktijk. Oma danst de polka, opa de horlepiep. Er wordt Breugheliaans gedronken, gelachen en gedanst. Aan de muur hangen foto’s van de gastheer en een soort vloermat, met de tekst: ‘Als marktkramer is hy geboren EDDY WALLY zyn stem blyft my altyd bekoren.’

Om kwart over elf gaat naast de dansvloer het doek op. Achter het podium ontvouwt zich de skyline van Las Vegas. Een plechtige stem galmt: ‘Dames en heren, uw aandacht voor de Prins van het Vlaamse Lied!’ Niemand minder dan Eddy Wally treedt voor het voetlicht, getooid in een zwart pak met verrassend wit-zwart bolletjeshemd. Hij haalt meteen fors uit: ‘Váá-lenciááá... Komaan! Iedereen doet mee met de polonaise!’ In een mum van tijd ontaardt het beschaafde trouwfeest van daarnet in een vulkaan van polonaise-rupsen, walsen en polka’s. ‘En ook alle mensen van Bergen-op-Zoom daar: dansééé...’

Koppels vallen in elkaars armen, rijen mensen wiegen gearmd over en weer. Overal lachende gezichten: oud, jong, groot, klein, dik, dun, mooi, lelijk. Wally verenigt de uitersten. Alleen bij de kelners kan er geen lachje af. Zij laveren in hels tempo door de tafels. Marina, de blonde Wally-dochter, werkt het hardst van allemaal. Ze draaft af en aan met volle dienborden. ‘Alles komt hier op mijn rug terecht,’ zucht ze. ‘Ik ben verantwoordelijk voor de geluidsinstallatie en voor de keuken én ik werk als garçon tot half vier ‘s morgens. Als het niet te druk is, treed ik tussendoor ook nog op.’

Op eenvoudig verzoek zet ze haar dienblad weg, knoopt haar schort los en verdwijnt in een zijdeur van het podium. Eddy Wally werpt een blik in de coulissen en zegt verrukt: ‘Damesenerrren, ze is lief en charmant en ze is mijn dochter!’ Applaus. Marina komt armenwuivend op. ‘Ik zou willen dat U allen meezingt met het liedje ‘Woordeloos’, vraagt ze. Dat is natuurlijk een beetje moeilijk. Dus genieten we woordeloos van het benenspel van de Rubensiaanse ballerina. ‘Come on and plek your hands!’ Mariette, haar moeder, spoelt ondertussen glazen, schenkt ze opnieuw vol en drinkt zelf af en toe een biertje.

Wally van zijn kant verleent audiëntie in zijn achterkeuken. Een bejaarde groupie neemt er net met betraande ogen de persoonlijke verjaardagswensen van haar idool in ontvangst. ‘Eddy Wally gaat een toernee maken in China,’ zegt hij. ‘De eerrrste buitenlandse artiest, ge-wel-dig! En alle fans van Eddy Wally mogen mee: forrr-mi-dabel!!’

HUMO Wanneer is je carrière begonnen?

MARINA WALLY «Toen ik acht jaar was. Mijn ouders hadden een café met een zaaltje. Het eerste liedje dat ik zong was: ‘Wie heeft de sleutel van de jukebox gezien?’ Twee jaar later mocht ik een eerste duet met Eddy Wally zingen: ‘Papa, mag ik meegaan met jou?’ Dat was in het Sportpaleis, voor drieduizend mensen.»

HUMO Wat zong je nog meer?

MARINA WALLY «‘Ja, ik ben Lola. Zwarte Lola, ik ben Lola uit de stripteasebar!’ Annie Heuts (Zwarte Lola) en Jo Leemans kwamen nogal vaak bij ons thuis.»

HUMO Dus je vader heeft je...

MARINA WALLY «Leren zingen, ja. (Trots) Maar dansen heb ik zelf geleerd. Ik was al ballerina-danseres toen ik acht jaar was. Op mijn twaalfde danste ik in een show die zich in Parijs afspeelde en door mijn vader was samengesteld. ‘De Eddy Wally Show á Parijs’, heette hij. Ik zong ‘Tachtig rode rozen’ en deelde bloemen uit aan de mensen. De laatste bloem bewaarde ik voor mijn ma.»

HUMO Dat was heel mooi van je.

MARINA WALLY «Ja hé. Toen ik twaalf jaar werd mocht ik me voor het eerst in mijn leven schminken. ‘Vanaf nu mag je je gedragen als een jongedame’, zei mijn pa. Hij wist dat ik de show-business in mij had. Hij liet me daar ook vrij in: alleen tussen mijn zeventien en achttien jaar eiste hij dat ik mijn studies voorrang gaf op een showcarrière. Vier maanden voor de examens mocht ik niet meer optreden.»

HUMO Wat voor diploma heb je?

MARINA WALLY «A1 Handel. Ik heb dag- en avondonderwijs gevolgd aan het I.S.B.O. in Zelzate.»

HUMO Hadden je vader en moeder tussen de markten en optredens in tijd voor jou?

MARINA WALLY «Neen. Ik ben tot mijn achttien jaar opgevoed door mijn meter. Tijdens de vakantie ging ik mee naar de markt. In het weekend trad ik op in de show. Uitgaan zei me niets. Ik had overigens geen tijd: ik moest te hard werken in de zaak. Daar heb ik ook mijn man ontmoet. Ik was 23 jaar. We mochten alleen op zondagnamiddag uitgaan. Tegen de avond moest ik terug in de zaak zijn.»

HUMO Hoe gedraagt Eddy Wally zich als hij niet tevreden is?

MARINA WALLY «Mijn pa is altijd content.»

HUMO Kom kom, het is toch ook maar een mens?

MARINA WALLY «Als hij boos is, zegt hij geen woord. Maar dan eh,... kijkt hij met zijn ogen. Dan weet ik het wel.»

HUMO Met zijn ogen?

MARINA WALLY «Ja, met een blik die dwars door je heen gaat. Zo: (spert de ogen wijd open). Dan weet ik genoeg.»

HUMO Heb je ooit een pak slaag gehad?

MARINA WALLY «Niet één tik. Nooit.»

HUMO Toch wel eens een klets op je billen?

MARINA WALLY (bloost) «Wel eh, één keer. Ik was tien, elf jaar en wilde de straat overlopen. Ik had niet gemerkt dat er een bromfietser kwam aangereden. Mijn pa kon me nog net wegrukken. Hij gaf me een geweldige plets. De afdruk van zijn hand stond in mijn bips en mijn rug. Hij moet er zelf van geschrokken zijn, want hij vroeg bezorgd: ‘Heb je pijn?»

HUMO Heb jij hem altijd braaf gehoorzaamd?

MARINA WALLY «Ja. Nog altijd. Ik ben twaalf jaar getrouwd en toch ben ik hem nog altijd gehoorzaam. Dat heeft hij graag. Pas op hé, we zijn allebei kreeften.»

Mariette: ‘Marina is een goed meisje, ze zorgt voor ons. (Stil) We zouden graag nog meer kindjes gehad hebben. Een zoon. Maar het was al zo moeilijk.’ Beeld SBS BELGIUM
Mariette: ‘Marina is een goed meisje, ze zorgt voor ons. (Stil) We zouden graag nog meer kindjes gehad hebben. Een zoon. Maar het was al zo moeilijk.’Beeld SBS BELGIUM

HUMO Ja, het is hier warm.

MARINA WALLY «Ik bedoel: hij is geboren op 12 juni, ik op 25 juni, net als mijn man. Mijn pa en ik hebben een telepatio. Dit kan vreemd klinken, maar toen hij me onlangs opbelde vanuit Tenerife, was ik net van plan om naar hém te bellen! (Kijkt met haar ogen) Ik zweer het je: zulke dingen gebeuren. Maar hij moet zich dan wel in een vér land bevinden.»

HUMO Dus als hij je vanuit een café in Roeselare zou opbellen...

MARINA WALLY (beslist) «Neen, ik bel hem nooit op in een café.»

HUMO Wat gebeurt er nog meer qua telepathie?

MARINA WALLY «Dat ik in onze zaal CD’s en cassetten wil verkopen aan de klanten. Net op dat moment zegt hij: ‘Zou je niet eens wat CD’s en cassetten verkopen, meisje?’ Straf hé? Ja, het is alsof we elkaars gedachten kunnen lezen. Twee handen op één buik zijn we. Kreeften. Ik ben zijn oogappel.»

HUMO Dat zal wel. Niet alle vaders geven hun dochter een huis als bruidsgeschenk.

MARINA WALLY «Jamaar, je mag niet vergeten dat ik tot mijn 24 jaar thuis heb gewerkt. Dat heeft hij gewaardeerd. Hij heeft me een uniek trouwfeest gegeven. Op mijn receptie waren 2000 genodigden. (Dromerig:) Ik droeg een sleep van vier meter. De mis duurde twee uren.»

HUMO Twee uren: waarom zo lang?

MARINA WALLY «Omdat ik het zo gepland had. Mijn pa had gezegd: ‘Trek uw plan’.»

HUMO Heeft hij een liedje gezongen tijdens de mis?

MARINA WALLY «Neen, hij was te ontroerd. Hij heeft de hele mis zitten wenen.»

HUMO Twee uren!

MARINA WALLY «Na de mis ging het over. Hij is toen beginnen dansen en zingen met zijn fans en bedankte alle mensen die speciaal uit Brazilië, New York en Amerika waren gekomen. (Fier) Alle landen waren aanwezig op mijn huwelijk.»

HUMO Toch niet álle?

MARINA WALLY «Och, bijna allemaal. Rusland was er niet.»

Jaloezie

HUMO Wat was de schaduwzijde van de naam Wally?

MARINA WALLY «Dat ik ‘s maandags op school soms in slaap viel. Dan riep de leraar boos: ‘Op school is het niet Marina Wally maar Marina Van De Walle! Begrepen?’»

HUMO Waren de andere meisjes niet jaloers?

MARINA WALLY (na lang aandringen) «Het eerste jaar heb ik het kwaad gehad. Allerlei pesterijen, nijdige blikken, spottende opmerkingen. Ik heb er mee moeten leren leven. Ettelijke keren ben ik bij de directeur mijn beklag gaan maken dat ze me weer eens pestten. ‘Je moet geduld hebben, Marina,’ zei hij. ‘Mettertijd zullen ze je wel aanvaarden.’

»Maar het hield niet op.»

HUMO Misschien schepte je wel op met je beroemde vader?

MARINA WALLY «Neen, op school repte ik met geen woord over hem.»

HUMO Klasgenoten hebben me verteld dat jij ooit een 7V-toestel meesleurde naar school.

MARINA WALLY «Ja zeg, laat ik net avondles Engels hebben toen mijn vaders show op TV kwam! We hebben toen met de hele klas zitten kijken. lk moest achteraf wel in het Engels navertellen wat mijn vader had gezegd, maar dat had ik er graag voor over.»

HUMO Vertelde je vaak over je eigen zangcarriére?

MARINA WALLY «In liet begin zong ik wel eens een liedje uit mijn eigen repertoire. als ze me daar om vroegen. Maar ik ben er al gauw mee gestopt, want ze proestten het telkens uit. Het ging zover dat ik aan de juffrouw vroeg of ik mijn examen ‘zang’ in mijn eentje mocht afleggen.

»Toen elk meisje in de Engelse les een verhaaltje over haar vader moest vertellen, was het ook weer raak. Ik was nog maar begonnen en iedereen schaterde het al uit. Daar werd ik zo nijdig om dat ik mijn papieren weggooide. ‘Hierzie, ge moogt ze hebben,’ riep ik tegen de juffrouw. ‘Ik stop. Ze lachen me toch weer uit.’ De juf zei: ‘Maar Marina toch, kijk eens goed wat je opgeschreven hebt en zeg het nog een keer, maar dan zoals het er staat.

»Het was een misverstand. Ik had verteld dat mijn ouders in 1957 waren getrouwd en dat ik in ‘56 geboren was, in plaats van omgekeerd.»

HUMO Het is soms niet gemakkelijk.

MARINA WALLY «In de loop van het eerste jaar kwam ik bijna elke dag schreiend van school. Je mag dat niet onderschatten. Ik wil niet dat mijn dochter ooit zoiets meemaakt. Ik heb haar juffrouw al gewaarschuwd: ‘Als er ook maar met één woord over mijn vader wordt gerept, haal ik Vanessa van school.’ Ze heeft het haar al ingeprent: ‘Je moet niet over Pépé Wally praten.»

HUMO De tol van een beroemde opa.

MARINA WALLY «Of moeder. Zwarte Lola heeft nog verteld dat haar dochtertje werd uitgescholden voor ‘striptease’ en ‘seksbom’. Mij riepen ze ‘Sacoche’ na. Nu is dat voorbij. De laatste drie, vier jaar wordt er niet meer gelachen met mijn pa.»

‘Mijn vader is verzot op pluimen. Ik draag ze op mijn hoofd. En achter mijn rug. Ik draag een grote set omdat ik de hoofddanseres ben’ Beeld Digital Images
‘Mijn vader is verzot op pluimen. Ik draag ze op mijn hoofd. En achter mijn rug. Ik draag een grote set omdat ik de hoofddanseres ben’Beeld Digital Images

Dansende pluimen

HUMO Op je zestiende heb je samen met drie vriendinnen een dansgroepje gesticht: de Wally Sisters.

MARINA WALLY «lk heb namelijk een diploma jazzballet. Een danslerares heeft ons leren dansen op de muziek van mijn vader. (Blij) Binnenkort krijgen we nieuwe kostuums en nieuwe pluimen.»

HUMO Waar steek je die pluimen zoal?

MARINA WALLY «Op mijn hoofd. En achter mijn rug. Ik draag een grote set omdat ik de hoofddanseres ben.»

HUMO Het opperhoofd.

MARINA WALLY «Het opperhoofd, haha. Juist. Mijn vader is namelijk verzot op pluimen.»

HUMO Wat trekt Eddy Wally aan in pluimen?

MARINA WALLY «Hij geraakt er werkelijk niet op uitgekeken. We dragen ook ‘boa’s’, een soort bontstrengen, rond onze hals. Boa’s kosten stukken van mensen: achtduizend frank (200 euro). Maar ja, je kunt niet altijd pluimen dragen.»

HUMO Dat is waar. Staan er ook pluimen op je achterste?

MARINA WALLY «Ja hoor.»

HUMO Waar bevestig je die?

MARINA WALLY «Ik draag een soort halster rond mijn lichaam. Dat beperkt wel je bewegingen. Echt dansen gaat niet, heen en weer wiegen en paraderen lukt nog net.

»Bij uitzonderlijke gelegenheden draag ik een stel pluimen uit Rio de Janeiro. Het kost meer dan twintigduizend frank (500 euro). Ik heb het ooit aangetrokken voor een uitzending op VTM. Maar daaronder droeg ik dan wel een badpak. In bikini draag ik die dingen niet.»

HUMO Of met je borsten bloot, zoals in Rio?

MARINA WALLY (giechelt) «Neen, zo ben ik niet. (Bijt in een paling) Ge moet een beetje deftig blijven, hé.»

HUMO Hoeveel keer per week treden jullie zo op?

MARINA WALLY «Soms trekken we van vrijdag tot zondag op tournee door heel België. Onlangs waren we nog op een sterk carnavalbal in discotheek High Street in Hoogstraten.»

HUMO Heeft Eddy Wally nog veel werk?

MARINA WALLY «In maart treedt hij elke dag op. Van maandag tot donderdag zingt hij in Erwetegem voor bussen oudjes tussen demonstraties van kookpannen en zo. Het is er elke dag vollen bak. ‘s Vrijdags heeft hij elders verplichtingen en in het weekend zingt hij in zaal Paris-Las Vegas.»

HUMO Hoe oud is Eddy Wally?

MARINA WALLY « Hij wordt 62 jaar.»

Studentenheld

HUMO Heeft een man van zijn leeftijd succes in discotheken?

MARINA WALLY (kreetje) « Vraag dat maar eens aan Leopold III: hij heeft ons vorig jaar nog in actie gezien! (ze bedoelt Erik Goossens, mh) In de Carré in Willebroek had Eddy Wally veruit meest succes. Mieke was al aan het zingen en het publiek scandeerde nog altijd: ‘Ed-dy Wal-ly’. Ze hebben hem drie keer teruggeroepen. Maar het liefst treedt hij op voor de studenten.»

HUMO Meen je dat nu echt?

MARINA WALLY «Ja. Studenten zijn een goed publiek. Akkoord, ze kunnen wel eens zot doen: ze roepen en tieren als ik in mijn pluimenkostuum op het podium verschijn. Maar ja, ik sta daar dan ook half... eh, half...eh.»

HUMO Halfnaakt.

MARINA WALLY (geschrokken) «Dat zou ik nu ook niet zeggen.»

HUMO In badpak.

MARINA WALLY «In badpak, ja. Een beetje bloot. En dan worden ze zot, hé. Beginnen ze te gillen: ‘Marináá! Marináá’!»

HUMO Grijpen ze wel eens naar je?

MARINA WALLY «Soms wel. (koket) Ook in onze zaal heb ik veel ‘aantrok’, vooral als ik mijn mini-rokje draag of mijn zwarte jurk met split. Veel jonge mannen vragen me of ik al getrouwd ben. ‘Goed zo, Marina,’ zegt mijn vader dan geamuseerd. ‘Je moet je een beetje sexy kleden.’ Je moet daar natuurlijk wel geschikte benen voor hebben. Maar dat is geen probleem: Wendy Van Wanten heeft me gezegd dat ik mooie benen heb.»

HUMO Heeft je vader ook ‘aantrok’?

MARINA WALLY «Ja hoor, veel vrouwen vinden hem een knappe man. Hij heeft dat graag. Ooit is er zelfs een non, die nu in een ziekenhuis werkt, op hem verliefd geweest.»

HUMO Jij geniet zelf ook van de aandacht, hé?

MARINA WALLY «Heel veel. Mijn vriendin, de andere Wally Sister, stelt het minder op prijs. Dat komt omdat ze haar bril afneemt om te dansen. Zonder bril ziet ze bijna niets. Als ze uit de maat valt, ziet ze eigenlijk niet hoe wij verder dansen. Ze weet dus ook niet wat de jonge gasten allemaal uitspoken. Onlangs stond er heel de tijd een jongen smachtend naar haar te kijken. Maar ze zag hem niet. En hij wist dat niet.»

HUMO Er is een tijd geweest dat de studenten voor een optreden van Eddy Wally aan de ingang tomaten en eieren verkochten of uitdeelden.

MARINA WALLY (kordaat) « Maar ze hebben er nooit mee gegooid!»

HUMO Toch wel.

MARINA WALLY « Niet waar! Ik kan het weten, ik was erbij. (Kijkt met haar ogen) Waar jij over praat: dat was De Nacht van de Studenten in Kortrijk. Ik zie Bart Kaëll nog altijd van het podium stappen: drijfnat van het bier dat ze op hem hadden gekwakt. Hij moest zich uitstropen. Paul Severs: idem. Stonk als een brouwerij. Petra werd bedolven onder de rotte tomaten. En toen was het de beurt aan mijn vader. Ik zweer het u op het hoofd van mijn dochtertje: noch mijn pa, noch de danseressen liepen ook maar één bierspatje op. Het was wel een beetje moeilijk dansen in die bierplassen, maar de zaal zong wél alle liedjes mee. Bart Kaëll en Paul Severs, die in de coulissen wachtten op het salvo van bier en tomaten, stonden sprakeloos.

» Toen we van het podium stapten, tastten ze vol ongeloof aan de kleren van mijn pa. ‘Maar Eddy Wally, u bent poederdroog: hoe is dat mogelijk?’ vroegen ze. Hij had geen tijd om te antwoorden, want de zaal schreeuwde hem terug op het podium. Mijn pa greep opnieuw de microfoon en zei: ‘Lieve studenten, we gaan plezier maken!’ En nu begon het pas echt: ‘Vááálenciááá...’ Op de duur zijn Bart Kaëll en Paul Severs weggegaan. Ze moesten nog elders optreden en het publiek liet mijn pa niet meer los. Een uur aan een stuk heb ik moeten dansen! En geen spatje bier, hé. Niks tomaat.»

HUMO Misschien waren de tomaten op?

MARINA WALLY «Zeker niet. Ik zweer het op Vanessa: mijn pa heeft nog nooit een tomaat naar zijn hoofd gekregen.»

HUMO Ook niet in Leuven?

MARINA WALLY «Eh, ze zijn het één keer van plan geweest. Maar toen heeft mijn vader ermee gedreigd dat hij zijn gage zou verdubbelen. Wel. de studentjes hebben al hun tomaten netjes in de vuilbak gegooid.»

Marina: ‘Veel vrouwen vinden hem een knappe man. Hij heeft dat graag. Ooit is er zelfs een non, die nu in een ziekenhuis werkt, op hem verliefd geweest.’ Beeld Digital images
Marina: ‘Veel vrouwen vinden hem een knappe man. Hij heeft dat graag. Ooit is er zelfs een non, die nu in een ziekenhuis werkt, op hem verliefd geweest.’Beeld Digital images

Boze Eddy Wally

HUMO Je kunt toch niet ontkennen dat men wel eens de spot met hem drijft. Hoe reageert hij daarop? Boos? Verdrietig?

MARINA WALLY « Als er een artikel verschijnt met onwaarheden wordt hij kwaad. Dan belt hij mij op. ‘Marina, dit verdien ik toch niet?’ Ik zeg: ‘Natuurlijk niet. Reageer er dan op.’ Maar dat wil hij niet. En ik mag ook niet.»

HUMO Er deden de afgelopen maanden geruchten de ronde dat Eddy Wally op zwart zaad zat.

MARINA WALLY «Er is geschreven dat hij failliet was. Daar is niks van waar. Schrijf maar op dat de zaal nog altijd ONS eigendom is en zeker niet verkocht is. Mijn pa had de zaak overgelaten aan nieuwe uitbaters. Hij wilde afbouwen. Hij wou alleen nog optreden. Maar de zaak boerde achteruit omdat die nieuwe mensen niet vriendelijk waren voor de klanten. Na twee jaar, in mei vorig jaar, heeft hij alles opnieuw overgenomen. Hij kon het niet meer aanzien hoe zijn levenswerk aftakelde. Alles draait nu weer op volle toeren. Vooral sinds RTL4 een programma van een half uur aan hem heeft gewijd, wemelt het er van de Hollanders.»

HUMO Spijt het hem niet dat hij niet kan afbouwen?

MARINA WALLY «Och neen, hij kan toch niet zonder het publiek. En omgekeerd. VTM heeft al gebeld voor zijn nieuwe plaat. Binnenkort zien we hem nog eens in ‘Tien om te Zien’, dat is weer een reclame voor de zaal en zo zijn wij weer gelukkig. Dát is zijn leven.»

HUMO Eddy Wally is een gewiekste kerel.

MARINA WALLY «Hij heeft een hele scherpe kijk op wat er in de zaal gebeurt. Niets ontgaat hem. Terwijl hij op het podium zijn liedjes zingt, houdt hij alles en iedereen in de gaten. Zaterdag zaten er een paar honderd mensen in de zaal, maar hij haalde jou er wel meteen uit. Hij riep me hij zich en vroeg: ‘Wie is die man met zijn baard?’ Ik zei: ‘Een reporter van HUMO.’ Hij zei: Ik dacht het al.»

HUMO Eddy Wally kan ook hard zijn. Ooit heeft hij iemand die hem ‘soundmixte’ de mantel uitgeveegd.

MARINA WALLY « Terecht. Wij hoorden vertellen dat Eddy Wally in Harelbeke zou optreden, maar wisten zelf nergens van. Mijn pa stuurde er een fan naartoe. Het bleek om die imitator te gaan. Een tijdje later dook die kerel plots in Deinze op, weer als Eddy Wally. De fans vertelden het ons op de markt. (Snuift) Mijn vader heeft hem een proces aangedaan. Hij was boos én gekwetst. Zo is hij: als men iets achter zijn rug doet, ontploft hij. Die kerel begon zelfs mijn pa te vervangen op demonstraties van producten.»

HUMO Hij zat in Eddy Wally zijn zakken?

MARINA WALLY «Nog geen klein beetje. Mijn pa heeft gebeld naar de Soundmixshow. Hij heeft gezegd: ‘Bart Kaëll, ik wil niet dat iemand nog Eddy Wally soundmixt.»

Knappe Wally

HUMO Hoe blijft hij er zo goed uitzien? Slikt hij vitaminen?

MARINA WALLY «Neen, alleen nu en dan een slaappilletje.»

HUMO Ondergaat hij wel eens een facelift?

MARINA WALLY «Neen. Hij gaat wel graag naar de zonnebank. En een sauna neemt hij ook vaak.»

HUMO Verft hij zijn haar?

MARINA WALLY «Ja, natuurlijk. ‘t Is te zeggen: mijn ma kleurt het. Eddy Wally kan zich toch niet grijs laten worden, hé.»

HUMO Hij draagt altijd oogverblindende kleren. Waarom?

MARINA WALLY «Hij geniet daarvan. In de uitzending van RTL4 heeft hij twintig verschillende kostuums aangetrokken, onder andere zijn Liberace en zijn Elvis Presley. Zo is mijn pa: hij drinkt of rookt niet maar hij geeft graag geld uit aan schone kleren. Zo’n kostuum kost al snel meer dan 20.000 fr (500 euro). Als de klanten erom vragen, trekt hij het aan. Dan slaat hij met een wijds gebaar zijn armen om de schouders van de Wally Sisters en verschijnt in vol ornaat op het podium. En dan zingt hij zijn Engels nummer: ‘Lease me’ (ze bedoelt: ‘Release me’) terwijl ik hem langzaam van zijn mantel ontdoe. Zijn droom is later een Eddy Wally-museum te openen, waar al zijn kleren hangen.»

HUMO Hoeveel kostuums heeft hij?

MARINA WALLY «Wel dertig.»

HUMO Daar kun je maar een klein museum mee vullen.

MARINA WALLY «Dan zijn het er veel meer. Zeker twee kleerkasten vol.»

HUMO Jij bent zijn vertrouweling, hè?

MARINA WALLY «Ja. Onlangs was hij diep getroffen door de ernstige ziekte van zijn zus. Hij was fel vermagerd. Ik heb toen voor haar en haar man gezorgd. (Ontroerd) Van de week zei mijn pa: ‘Marina, ik ben zeer blij dat jij zo goed voor je tante zorgt.’ (Stilte) Mijn tante, mijn pa en ik: dat zijn drie handen op één buik. Zij noemt hem Eddy’tje, belegt zijn boterhammetjes en streek tot voor kort zijn kostuums... Het is zijn lievelingszus.»

HUMO Leidt die hechte band soms niet tot spanningen tussen jou en je moeder of je man?

MARINA WALLY «Waarom? Als mijn man thuis komt van zijn werk, staat zijn eten klaar. Ik ben er altijd. Tijdens het weekend helpt hij in de zaak. Het is een goede gamin

HUMO Wat doe je verder voor de kost?

MARINA WALLY «Niets. Ik werk uitsluitend in de zaak. Ik ken mijn stiel. Ik was nog maar tien jaar toen ik de lege pinten ophaalde en plaatjes van mijn vader verkocht. ‘Ocharme, dat kindeke,’ zeiden de klanten vertederd. Ze durfden niet weigeren. (Lach!) Ik was apetrots: ‘Pa, ik heb veel plaatjes verkocht hoor.’ Hij streek dan over mijn hoofd en zei: ‘Maar gij zijt toch een braaf kindje.’ Zo ben ik erin gegroeid. Mijn eerste eigen plaat heb ik huis aan huis verkocht.»

HUMO Hoe voelt het aan als middenin je optreden een groot gezelschap opstaat en de zaal verlaat, zoals vorige zaterdag?

MARINA WALLY (luchtig) «Vroeger heb ik me nog afgevraagd of dat gebeurde omdat ik begon te zingen. Nu denk ik: ‘Tiens, het begint wellicht laat te worden.’ Ik roep tussendoor in de microfoon: ‘Bedankt en tot ziens’.»

HUMO Je spreekt de hele tijd over je vader en zelden over je moeder. Hoe komt dat?

MARINA WALLY «Mijn ma staat achter de toog. Zij zorgt dat er bier uitgeschonken wordt. Dat mens doet dat graag. Ze drinkt graag een pint mee. Ze babbelt graag met de mensen.»

HUMO Maar niet met journalisten.

MARINA WALLY «Neen. Ze houdt zich liefst achter de achtergrond.»

* * *

 Mariette: ‘Eddy Wally is een hele eenvoudige, brave man. Hij stelt geen enkele eis wat het eten betreft. ‘ Beeld Michel De Sorte
Mariette: ‘Eddy Wally is een hele eenvoudige, brave man. Hij stelt geen enkele eis wat het eten betreft. ‘Beeld Michel De Sorte

Een paar dagen na het interview met Marina stemt mevrouw Wally dan toch toe in een gesprek, op voorwaarde dat het bij haar in de keuken gebeurt. De villa die de Wally’s huren is groot en luxueus. In de ruime woonkamer prijken glamourfoto’s en souvenirs van vader en dochter. De keuken is klein en sober. Zo’n 45 jaar geleden fluisterde een betoverende stem zoete liefdeswoordjes in het oor van Mariette Roegiers (63). En zij bezweek, zoals later zoveel fans, voor het charisma van het jonge zangtalent Edouard Van de Walle. Na zes jaar verloving trouwden ze. Met haar dochter Marina heeft zij gemeen dat ze altijd haar man zijn artiestennaam gebruikt.

De telefoon rinkelt al voor de derde keer in tien minuten. ‘Dat ding zwijgt niet,’ zegt ze. ‘De gazetten en TV-zenders weten dat Eddy Wally in het najaar naar China gaat. Ze bellen om de haverklap. Daarnet VTM weer.’ China is een ver land. Ze heeft daarom een speciaal aangepast stoomstrijkijzer gekocht en een uitschuifbaar strijkplankje om ‘s avonds in het hotel zijn pakken te strijken. ‘En Eddy Wally neemt morgenvroeg een paar Chinese platen op. (Trots) Onder andere: Cherie.’

HUMO Hoe zeg je Cherie in het Chinees?

MARIETTE «Eh, pea... pea pea poa. Cherie Cherie. (Vol bewondering) Je begrijpt soms niet hoe hij het doet. Eddy Wally zingt ook in het Russisch. En in het Spaans. Hij heeft al opgetreden in Benidorm, Playa de Aro, Tenerife. De laatste keer waren we uitgenodigd door ‘De Zoete Inval’, een programma van Radio Twee. Een prachtige reis was dat. Lekkere buffetten, schone shows. We zijn er zelfs ontvangen door de burgemeester.»

HUMO Zijn dat de hoogtepunten: de reizen?

MARIETTE «Ja. We zijn al naar Amerika geweest, naar Londen, Portugal... Ze vragen hem overal.»

HUMO Wat sprak je het meest aan?

MARIETTE «Disneyland. (Verrukt) En Las Vegas: on-ge-loof-lijk. Al die neonlampen en zoeklichten en felle kleuren en alles beweegt met den elektriek! We logeerden in een zessterrenhotel: The Golden Nugget. Volk! Wel vierduizend man sliep er daar. Elke kamer had een verschillende kleur. ln de roze kamers lagen roze bedlakens, roze handdoeken, roze zeep. In de gele: gele zeep. Onze aankomst in Hawaï was zo mogelijk nog mooier. Al die schone meisjes kwamen lachend naar Eddy Wally gelopen. Ze kusten hem en hingen bloemenkransen rond zijn nek.»

HUMO Waren er ook schone jongens?

MARIETTE «Ja hoor. En ‘s avonds moesten we onze beste kleren aantrekken voor een groot diner, met alles erop en eraan. Er waren 35 fans meegereisd: die mensen werden haast zot van contentement. Begrijpelijk: toen ze op hun kamer kwamen stond er een fles Vittel en een fles Coca-Cola voor hen klaar. Er was zelfs een koelkastje.»

HUMO Wat is de taak van uw echtgenoot op zo’n reis?

MARIETTE «Eddy Wally moet de hele tijd show geven en de TV-mensen gehoorzamen. Maar dat is zijn lang leven. Hij doet niets liever. In Hawaï was het net marktdag. Eddy Wally schoot spontaan achter een kraam en zei tegen die marktkramer: ‘Ik marker too’. Hij legde hem uit dat wij sakochen verkopen en begon die vent zijn koopwaar aan te prijzen. In een mum van tijd werd dat kraam overspoeld door kopers. De marktkramer deed gouden zaken. Hij smeekte Eddy Wally ‘s anderendaags terug te komen. (lacht)»

HUMO Hoe is Eddy Wally privé?

MARIETTE «Het is een hele eenvoudige, brave man. Hij stelt geen enkele eis wat het eten betreft. Soms kom ik thuis en zeg: ‘Eddy Wally, ik heb onderweg wat sla gekocht en koetong-in-de-tomatensaus, om op te warmen. Ik zal er wat frieten bij snijden en mayonaise draaien.’ En zie: kereltje zet zich tevreden neer en eet. Nog NOOIT heeft hij een negatieve opmerking gemaakt over het eten of gezegd dat hij iets niet lust. Integendeel: ‘Oooo, Mariette, wat heeft me dat toch weer gesmaakt!’ zegt hij.»

HUMO Wat is zijn lievelingsgerecht?

MARIETTE «Kreeft. En langoustines. Ik breng ze mee van de markt, speciaal geprepareerd, zodat ik ze kant-en-klaar in de oven kan stoppen. Eddy Wally is een fijnproever (lacht smakelijk). Toen we nog elke week op de markt van Blankenberge stonden, gingen we achteraf altijd naar een lekker visrestaurantje.»

HUMO Hoe brengen jullie thuis de avonden door?

MARIETTE «Een beetje naaien, een strijkje doen, TV-kijken: een vrouw heeft altijd wel iets omhanden. Eddy Wally verdwijnt meestal in zijn kamer, om nieuwe liedjes in te studeren. Er staat een cassettespeler en een bandopnemer: hij kan er in alle rust de nieuwe woorden en melodieën leren. Nu en dan steekt hij zijn hoofd wel eens binnen. Dan kijkt hij met mij naar ‘Familie’, ‘Jambers’ en zo.»

HUMO En allicht naar showprogramma’s?

MARIETTE (gooit armen in de lucht) «Oeh! Geen ènkele show willen we missen, op welke zender ook. Show en circus: daar is hij dol op.»

HUMO Vind je het een boeiend leven met je man?

MARIETTE «Ik ben hem dankbaar voor alles. Zeg me eens: welke andere vrouw zou al zoveel beleefd hebben en zoveel landen hebben bezocht als ik? De fans klampen mij aan: ‘Mariette, naar welk land reizen jullie van ‘t jaar? En mogen we weer mee?’ Wij zijn nog nooit alleen op reis geweest. Altijd zijn we in gezelschap, dikwijls van eenzame mensen: weduwen, weduwnaars. ‘Allé, ‘t is goed,’ zeg ik dan. ‘Hoe meer volk, hoe meer leute.” Wij hebben graag mensen rondom ons, we zijn dat gewoon.»

HUMO Werken ze nooit op de zenuwen?

MARIETTE «In het buitenland zeg ik: ‘Mensen, jullie hebben je reis betaald, dus van verplichtingen is geen sprake. Je gaat en staat waar je wilt. Maar wie er bij wil zijn: vanavond om dat uur gaan Eddy Wally en ik eten.’ Dan komen ze natuurlijk allemaal bij ons aan tafel zitten: om foto’s te nemen en video-opnamen. Zo zijn die mensen ook content, nietwaar?»

HUMO Heeft een charmezanger veel succes bij de vrouwen?

MARIETTE «In de Carré in Willebroek trokken de jonge meisjes in stoet naar Eddy Wally, elk met een rode roos, om toch maar een handtekening te krijgen. Ze ontblootten hun armen, hun buik en hun billen. Hij moest daar zijn handtekening op zetten. (Schatert) Ja. dat bevalt hem wel, hoor.»

HUMO Nooit jaloers geweest?

MARIETTE (verwonderd) «Wie, ik? Ik weet niet eens wat dat is, jaloezie. Thuis heb ik dat nooit van mijn moeder of vader gezien. Ik heb hem nog nooit gevraagd: ‘Wie was die vrouw?’ of ‘Wat vertelde je daar dat zij zo moest lachen?’ Hoe meer aantrok Eddy Wally van de vrouwen krijgt, hoe liever ik het heb. Het is toch maar normaal dat hij de vrouwen zoveel mogelijk probeert aan te trekken, zeker als je handtassen verkoopt. Stel je voor dat ik elke keer jaloers zou zijn, haha.»

HUMO Eddy Wally ziet er goed geconserveerd uit. Wat is, behalve een likje haarverf, zijn geheim?

MARIETTE «Hij jaagt zich nooit op. Hij is een harde werker, maar hij werkt op zijn gemak.»

HUMO Valt deze modelmens dan nooit eens uit de toon?

MARIETTE «In elk huishouden waait het wel eens. (Aarzelend) Het gebeurt wel eens dat ik boodschappen ga halen naar de winkel, maar onderweg snel even binnen wip in mijn stamcafé. Daar drink ik vlug een paar Pale Ale-kes. Als ik dan thuis kom kijkt Eddy Wally me bestraffend aan. Hij zegt: ‘Wel? Ben je weer op de wandel geweest?’ Dat heeft hij niet graag. Maar ik vind niet dat ik daarin overdrijf. Ik ga vrij snel weer naar huis want er moet toch iemand de telefoons beantwoorden.»

Spot en schimpscheuten

HUMO Hoe reageer jij op mensen die spotten met Eddy Wally?

MARIETTE «Och, in het begin stoorde me dat. Nu hebben we ons daar boven gezet.»

HUMO Begrijp jij waarom sommigen hem uitlachen?

MARIETTE «Uit domheid, zeker? ‘Zie ze daar staan met hun sakochen,’ roepen ze. Weet je wat ik antwoord? *Ja schatje, we hebben ze in alle soorten. Maarre... hebt gij wel de poen? Er zit misschien maar 500 fr. (12,5 euro) in uw portemonneetje.»

HUMO En Eddy Wally?

MARIETTE «Die knipoogt en laat het over zich heen gaan. Hij zei eens: ‘Zie je hoe die twee ons uitlachen? Volgende week komen zij een portefeuille bij ons kopen.’ En ja hoor: de week daarop gingen ze met een splinternieuwe portefeuille naar huis.»

HUMO Hoèven jullie eigenlijk nog te werken?

MARIETTE «Voor het geld niet. Maar we doen het graag. Als we door omstandigheden een dag niet naar de markt kunnen gaan, lopen we er verloren bij»

HUMO Marina vertelde dat jullie de markten wilden afbouwen.

MARIETTE « Knokke en Blankenberge hebben we laten vallen omdat we te vroeg moesten opstaan en te laat thuis kwamen. Eddy zou liever wat meer optreden. We worden ook een dagje ouder. Maar voor een markt in de streek moet je maar om half zes of zes uur opstaan. Dat is rijkelijk laat, tegen dan zijn we allang uitgeslapen. En rond de middag zijn we alweer thuis. Dus gaan we er weer een paar bijnemen.»

HUMO in je vrije weekend bliksemsnel pinten tappen: wat is daar leuk aan?

MARIETTE «Dat kun je alleen begrijpen als.je er mee vergroeid bent. Ik ben erin geboren: langs vaders en moeders kant hadden ze een café. Het is routine. Soms. als ik die garçons met volle dienbladen zie vertrekken, denk ik verbaasd: ‘Heb ik dat echt weer allemaal uitgeschonken?

»Als we stoppen zouden we allebei ziek worden, denk ik. Ik kan niet zonder dat menselijk contact. Voor ons is het een hobby: de markten, de zaal, de optredens. Praten met de mensen. Morgen (donderdag) komt er een bus met 180 gehandicapten carnaval vieren. Wel, ik vier mee. Ik dans rond met een zotskap en een feestneus. Het zijn mongooltjes. Als ik ze met hun schminkstiften zie rondlopen, roep ik: ‘Ga je een indiaan van mij maken?’ Dan hebben ze de grootste leute van de wereld.»

HUMO En jullie verdienen nog een aardige cent.

MARIETTE «Natuurlijk. Je weet maar nooit dat je in een bejaardentehuis terecht komt. Dan slinkt je spaarpot als sneeuw voor de zon. Wat we over houden is voor ons Marina.»

HUMO Marina, jullie enige dochter, is bij haar oom en tante opgevoed omdat jullie te weinig tijd hadden.

MARIETTE «Marina is een goed meisje, ze zorgt voor ons. (Stil) We zouden graag nog meer kindjes gehad hebben. Een zoon. Maar het was al zo moeilijk. We hadden een winkel, we deden de markten, hadden ook die zaal nog en Eddy zijn optredens. Gelukkig is Marina goed opgevangen door lrène en André. De school lag om de hoek.

»Als ze in de weekends naar huis kwam schreide ze wel veel. Ze wou hij ons blijven en dat kon niet. (Zucht) Op een dag heb ik gezegd tegen Eddy Wally: ‘Het zou misschien wel beter zijn dat er geen tweede meer kwam.’ Het was geen gemakkelijke keuze.»

HUMO Heb je anders iets gemist in je leven?

MARIETTE «Ik kan me anders niets voor de geest halen. Wat ons leven nog altijd zo mooi maakt, zijn die kleine verrassingen: Eddy Wally die bijvoorbeeld belt en zegt dat ik mijn schoon kleed moet aantrekken om met mensen te gaan eten.»

Het Zwartje

HUMO Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk Ieren kennen?

MARIETTE «Mijn ouders hadden een café waar veel jonge gasten kwamen. Ik hielp achter de toog. Het duurde heel lang - tot mijn achttien jaar - vooraleer ik zelf eens een namiddag de deur uit mocht. Samen met een zestal vriendinnen trok ik naar de kermis van Rieme, een buurgemeente, om er te gaan dansen in zaal De Lans. Vooraan stond een jongen een lied te zingen: ‘Ik zing voor de maan en de sterrennacht.»

HUMO Rara.

MARIETTE «Margriet, een dochter van café De Zestien Billekes, gaf me een stamp. ‘Zie je dat jongetje? Dat zwartje? Hij heet Edouard Van de Walle. Hij kan een aardig stukje zingen. En... hij loopt stapelzot van mij.’ Ik zei: ‘Het is een schoon jongetje.’ We mengden ons in de dans. Terwijl we aan het dansen waren keek ik nog eens naar Eddy. Hij... knipoogde naar mij. Ik dacht zo bij mezelf: ‘Wel, wel. Als Margrietje dit zou weten...»

HUMO Jaja.

MARIETTE «Na zijn laatste liedje nam het orkest over. En opeens stond hij voor mij: ‘Eens dansen, alstublieft?’ Kon dié jongen een stukje dansen! En er was nog geen dans tussen, of hij was daar al opnieuw: ‘Eens dansen. alstublieft?’

HUMO Wanneer heeft Edouard je voor het eerst gekust?

MARIETTE «Op de kermis van Kluizen, één week na onze eerste ontmoeting. Ja, ‘t was een rappe (schatert)

HUMO Wat sprak je in hem aan?

MARIETTE «Zijn ogen, zijn stem. Hij was ook de eerste die me echt liefde gaf. Dat gevoel... lk kan het niet onder woorden brengen. De andere jonge gasten in het café kregen nog wel aantrok van mij. Maar als Eddy binnen kwam, begon ik te blozen. ‘Ik heb het al in de mot,’ zei mijn vader na een viertal maanden. ‘Die zwarte komt voor jou.’ Ik knikte en vertelde hem alles, op voorwaarde dat hij me niet zou verklikken hij moeder.

»Maar Eddy kwam steeds dichter bij de toog zitten. Soms legde hij stiekem even zijn hand op mijn hand. Op een dag zag ze het. Ik kreeg huisarrest. ‘Waarom?’ vroeg ik. ‘Hoe oud was jij toen je trouwde?’ Lap! Een klets tegen mijn wang. Zij was achttien jaar toen ze moest trouwen. Ik was er al negentien. We wilden best nog vijf jaar wachten, omdat Eddy de steun van zijn moeder was - zijn vader stierf toen hij veertien jaar was. Zo is het uiteindelijk ook verlopen. lk was 25 toen we trouwden, hij 24. En we zien elkaar nog altijd even graag, nog liever zelfs dan vroeger.»

De koers

Het gesprek dijt langzaam uit. Eén vraag blijft nog open.

HUMO Van welke renner is die bloementuil aan de muur?

MARIETTE «Die is van mij. Ik heb nog gekoerst.»

HUMO Pardon?

MARIETTE «lk was zeventien jaar en weg van wielrennen. Mijn moeder verbood het. Te gevaarlijk, vond ze. Maar mijn vader, die een fietsenhandel had, kreeg van zijn leverancier een koersfiets voor mij. Ik heb toen gekoerst onder een schuilnaam: Liesbeth Lies. lk heb in Orembergen gekoerst, in Eeklo, Maldegem... Twee eerste plaatsen heb ik behaald, op een vijftal koersen. Na twee, drie ronden ging ik er meestal al vandoor. Ik had heel veel macht. Hadden ze mij laten doen...»

HUMO En die zegepalm is van jou?

MARIETTE (aarzelend) «Wel eh, eerlijk gezegd hebben ze die achteraf’ voor mij gekocht. als een soort van erkenning. In mijn tijd kreeg de winnares namelijk altijd levende bloemen.»

HUMO Wat vond Edouard Van de Walle daar van?

MARIETTE «Dat was een ander paar mouwen. Toen ik hem vertelde over mijn passie voor de wielersport, zei hij onmiddellijk: ‘Oeioei, daar ben ik niet zot van.’ Ik dacht: ‘Lap, het is om zeep.’ Maar Edouard zei: ‘Trek het je niet aan, Marietje. Dan gaan we naar een kermis waar er koers én muziek is!’ Zo gebeurde. Ik keek naar de coureurs en Eddy Wally ging ondertussen naar de danszaal, om naar het orkest te luisteren. Zo waren we allebei gelukkig en zo is het verder gegaan, met Eddy Wally en mij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234