Laurence Van Tongerloo: 'Ruben is heel kwetsbaar. Nu ja, misschien zijn de grootste macho’s altijd wel kwetsbaar vanbinnen.' Beeld Geert Van de Velde
Laurence Van Tongerloo: 'Ruben is heel kwetsbaar. Nu ja, misschien zijn de grootste macho’s altijd wel kwetsbaar vanbinnen.'Beeld Geert Van de Velde

cherchez la femmeLaurence, de vrouw van Ruben Van Gucht

‘Misschien zijn de grootste macho’s altijd wel kwetsbaar vanbinnen’

In maart sprak Humo nog uitgebreid met Laurence Van Tongerloo (37), mevrouw Ruben Van Gucht (34), naar aanleiding van ‘Snoep Dog’, haar kookboek voor hondenliefhebbers. Vandaag maakte de sportjournalist bekend dat ze gaan scheiden, na zeven jaar huwelijk.

Evelien Roels

(Verschenen in Humo in maart 2021)

Laurence twijfelde over dit interview. Eerst zei ze nee, dan misschien, en uiteindelijk deed ze het toch. ‘Ik ga snel in de schaduw staan. Veel vrouwen doen dat: zichzelf klein maken. Ik heb het een tijdje te vaak gedaan. Ik hecht veel belang aan anonimiteit, maar ik voelde me daar op den duur niet meer gelukkig bij. Met mijn boek stap ik nu een béétje in het licht. Ik ben er trots op, Ruben ook. Hij is de eerste die me aanmoedigt om mijn passie te volgen.’

HUMO ‘Snoep Dog’ is een kookboek voor hondenliefhebbers, met gezonde desserts voor je viervoeter.

LAURENCE VAN TONGERLOO «De perfecte combinatie van al mijn interesses: dieren, gezondheid en dessertjes (lacht).

»Ik had nooit verwacht dat ik een boek zou uitbrengen. Schrijven was niks voor mij – op school haatte ik het als we een opstel moesten maken – maar in 2017 veranderde alles: mijn hond Odette werd vergiftigd. Ze at gif tijdens onze dagelijkse wandeling. Ze kreeg diarree, begon te schuimbekken en met haar pootjes te slepen. Ze zag verschrikkelijk af. Drie uur later was ze er niet meer.»

HUMO Was dat gif daar bewust neergelegd?

VAN TONGERLOO «Ongetwijfeld. Misschien niet voor honden: de kans is groot dat het voor vossen bestemd was. Buiten het jachtseizoen mag er niet geschoten worden, en dan leggen ze gif om die dieren te doden. Wie zoiets doet, heeft volgens mij geen hart.

»Odette was voor mij als een kind. Ik had veel verdriet, en om dat een plaats te geven, begon ik te mediteren. Ik volgde een cursus NLP (neurolinguïstisch programmeren, red.) en ik las veel over persoonlijke ontwikkeling. Het zette iets in gang. Ik voelde dat er meer in me zat, ik wilde iets doen vanuit mijn passie. Net zoals Pascale Naessens, één van mijn inspiratiebronnen. Het was Ruben die zei: ‘Waarom schrijf je zélf geen boek?’ Zo is het idee gegroeid. Naast de recepten schrijf ik in ‘Snoep Dog’ over mijn filosofie, over mijn ideeën over een gezonde planeet waar dier en mens goed kunnen leven. Die boodschap wil ik verspreiden. Zo is Odette niet voor niets gestorven.»

HUMO Er komen ook bekende dierenliefhebbers aan het woord.

VAN TONGERLOO «Mensen als Niels Destadsbader, Kat Kerkhofs en Dieter Coppens zijn ontzettend begaan met hun dieren. Staf Coppens zet zich enorm in om broodfokkers te stoppen. Ze waren allemaal meteen bereid om mee te werken – het waren mooie gesprekken.»

HUMO Zat de liefde voor dieren er bij jou van kindsbeen af in?

VAN TONGERLOO (knikt) «Mijn ouders zeggen dat ik als peuter al bij de hond ging liggen. Als we op bezoek gingen bij mensen met een huisdier, was ik dáár te vinden. Dat is nog steeds zo: bij mijn schoonouders zit ik bij de hond, tot Ruben me aanmaant om bij hen te komen zitten. Ik hou gewoon heel veel van dieren. Toen ik een jaar of 2 was heeft de hond van mijn grootouders me gered: ik wilde de straat oplopen en Bobby pakte me bij mijn mouw en trok me terug.»

HUMO Hoe was je als kind?

VAN TONGERLOO «Heel braaf. Mijn ouders beseffen dat nu pas, denk ik, ook door de verhalen van Ruben. Zij waren thuis met drie jongens, en die hebben wat uitgestoken.

»Ik maakte mijn huiswerk, ik hielp met het afruimen van de tafel, ik ging niet uit, ik dronk geen alcohol, ik rookte niet. Pas op, ik was geen seut: ik heb mijn karakter, en heb een groot rechtvaardigheidsgevoel – als dat gekrenkt wordt, kan ik best pittig zijn. Op dat vlak hebben mijn ouders misschien wel afgezien (lachje)

HUMO Ben je streng opgevoed?

VAN TONGERLOO «Eerder wel, ja. Ik ging niet vaak uit, maar als ik eens wegging, zat papa te wachten of ik op tijd thuis was. Het zal wel meegespeeld hebben dat hij in zijn jeugd zelf een varkentje is geweest: hij weet wat een tiener kan uitspoken.

»Ik vond die strenge opvoeding niet erg. Ik ben nooit een typische tiener geweest. Mijn vriendinnen hadden hun eerste liefjes, droegen Buffalo’s of probeerden een sigaretje, maar mij zei dat allemaal niets.»

HUMO Wat hield jou dan bezig?

VAN TONGERLOO «Mijn studies. En sport. Ik speelde heel veel tennis. Op mijn 11de stond ik in de top 10 van de jongeren in België, ik heb zelfs overwogen om naar de tennisschool te gaan. Ik had het talent, maar mijn passie was niet groot genoeg. Op vakantie boekte papa bijvoorbeeld een hotel met tennisvelden zodat ik kon trainen, maar ik maakte daar amper gebruik van. Ik had niet de mentale rijpheid om het in de topsport te maken. Achteraf ben ik blij dat het zo is gelopen. Ik heb sowieso niet snel spijt van beslissingen, ook niet als ze minder goed uitdraaien. Ik geloof dat alles gebeurt om een reden, en dat alles een leerschool is.»

HUMO Wat deed je na je middelbaar?

VAN TONGERLOO «Ruben wist op zijn 6 jaar dat hij sportjournalist wilde worden, hij heeft alles in functie daarvan gedaan. Ik had daarentegen geen idee. Ik overwoog LO, maar wilde geen leerkracht worden en dacht dat je met dat diploma niets anders kon doen. Uiteindelijk koos ik voor vertaler-tolk Frans-Spaans. Ik heb twee jaar in het buitenland gestudeerd: een jaar in Alicante in Spanje, en een jaar in Frankrijk.»

HUMO Dat waren vast fijne jaren.

VAN TONGERLOO «Eigenlijk was ik daar niet zo gelukkig. Ik ben blijkbaar nogal honkvast. Ik miste mijn thuis, mijn sport, mijn omgeving, mijn toenmalige vriendje. In Alicante woonde ik samen met drie Spaanse meisjes die in het weekend naar huis gingen, en dan zat ik helemaal alleen. De stress en het verdriet bezorgden me gordelroos. Maar ik beet wel door, en ik klaagde niet. Ik denk zelfs dat mijn ouders niet weten dat ik me toen zo voelde. Ik klampte me vast aan de woorden van mijn sportleraar: ‘Afzien is tijdelijk, opgeven is voor altijd.’ Het is nog altijd mijn leuze.

»Na die vier jaar vertaler-tolk deed ik nog een jaar management en communicatie. En nóg wist ik niet wat ik wilde. Ik vond een job als management trainee en mocht meedraaien op verschillende afdelingen, maar nergens zat ik op mijn plek. In 2016 stapte ik dan over naar de sector van de dierenvoeding, een functie op de buitendienst. Dat ging meteen beter. Ik begon voltijds, en heb recent afgebouwd naar drie dagen per week, zodat ik tijd overhoud voor mijn andere projecten, zoals mijn boek. Ik voel dat ik stilaan op mijn pad kom.

»Gek eigenlijk: had ik Odette niet verloren, dan had ik misschien niet op dit punt gestaan. Je ziet dat nog: mensen die iets ingrijpends meemaken en dan van CEO plots yogaleraar worden. Ons wordt ingeprent dat je iets moet doen met je verstand of je diploma’s, maar door na Odettes dood zoveel na te denken, heb ik ingezien dat je ook vanuit je hart kunt leven. Het is niet omdat je een bepaald IQ hebt dat je zo’n job móét doen. Ik hoef niet meer zo nodig hoog op de maatschappelijke ladder te klimmen. Wat betekent dat ook, die ladder? Ik ben enkel ambitieus als het gaat over gelukkig zijn, over doen wat ik graag doe, over goed zijn voor mijn medemensen en voor de natuur. Ik wil mijn steentje bijdragen, zodat ik op het einde van mijn leven iets zal betekend hebben.»

HUMO Vind je geld belangrijk?

VAN TONGERLOO «Ja. Niet voor het aanzien of om dure spullen te kopen. Kleding, handtassen, juwelen: het interesseert me totaal niet. Maar ik wil wel een zekere vrijheid. Als ik een boek interessant vind, wil ik het kunnen kopen. Geld ís belangrijk: als je elke maand moet tellen om te zien of je rondkomt of genoeg overhoudt om je kind te voeden, dan kún je niet gelukkig zijn.»

‘Op mijn 11de was ik in het tennis top 10 bij de jongeren in België, ik heb zelfs overwogen om naar de tennisschool te gaan. Ik had het talent, maar mijn passie was niet groot genoeg.' Beeld Geert Van de Velde
‘Op mijn 11de was ik in het tennis top 10 bij de jongeren in België, ik heb zelfs overwogen om naar de tennisschool te gaan. Ik had het talent, maar mijn passie was niet groot genoeg.'Beeld Geert Van de Velde

GEEN CHEMO

HUMO In ‘Snoep Dog’ schrijf je over gezondheid van dier én mens. Ook dat laatste houdt je bezig.

VAN TONGERLOO «Ik let heel erg op mijn voeding. Voor ik iets koop, lees ik het etiket. Ik hou van onbewerkte producten met een ziel: geen light maar echte boter, producten die met de hand zijn gemaakt of die zijn gerijpt onder de zon. Ik eet ook steeds vaker vegetarisch, of zelfs veganistisch. Vlees van kippen die met honderden op elkaar zijn opgekweekt en vol antibiotica zitten: dat is niet gezond én veroorzaakt veel dierenleed.

»Ruben en ik zagen onlangs ‘The Game Changers’, een documentaire over topsporters die veganistisch leven. Het heeft ons de ogen geopend. Ik bespaar je de technische uitleg, maar een mens heeft geen vlees nodig: plantaardige voeding is veel beter.

»Ook over medicatie denk ik heel hard na voor ik iets neem. Ik ga nooit naar een gewone dokter, ik heb nog nooit antibiotica genomen en ik neem geen pijnstillers.»

HUMO En als je opstaat met barstende hoofdpijn?

VAN TONGERLOO «Ik heb hooguit heel af en toe wat lichte hoofdpijn. Ik word gewoon niet snel ziek. Ruben heeft corona gehad. Omdat hij de eerste dagen geen symptomen had, ben ik ruimschoots met het virus in contact geweest, maar ik heb het niet gekregen.

»Mocht ik toch ziek worden, dan zou ik thee drinken, rusten, en misschien iets homeopatisch nemen. Als je ziek bent of pijn hebt, wil je lichaam je iets duidelijk maken. Medicatie zal dat net verdoven. Dat kan niet gezond zijn. Je moet naar de oorzaak kijken. Als je die niet aanpakt, zullen je klachten blijven terugkeren.»

HUMO Een enge vraag, maar stel dat ze morgen bij jou kanker vaststellen.

VAN TONGERLOO «Dan zal ik niet meteen chemo nemen. Ik geloof echt dat een ziekte niet voor niets in je lichaam komt, en dat je naar de oorzaak moet kijken. Ik besef dat dat makkelijk gezegd is. Ik zit niet in die situatie, en ik hoop er nooit in te zitten – misschien praat ik dan wel totaal anders. Maar sowieso zal ik eerder naar alternatieve geneeswijzen zoeken.»

HUMO En wat met het coronavaccin?

VAN TONGERLOO «Dat neem ik niet. Het zal misschien betekenen dat ik op bepaalde plaatsen niet binnen mag, maar dat is dan maar zo.»

HUMO CD&V-voorzitter Joachim Coens zei in ‘De afspraak’ dat een vaccin weigeren mogelijk gevolgen zal hebben voor je tewerkstelling, deelname aan grote manifestaties of buitenlandse reizen.

VAN TONGERLOO «Tja, jammer dan. Zulke zaken laat ik me niet opleggen. Ik vind dat een extreme vorm van manipulatie, van mensen beknotten: wie niet luistert, wordt iets verboden. Dat is geen manier om de wereld te leiden. Nee, daar ga ik niet in mee.»

HUMO Dit gaat toch om de gezondheid van iedereen?

VAN TONGERLOO «Dat snap ik. Maar het zou anders kunnen. Het coronavirus is er niet voor niets. Het is een teken: we zijn onze planeet en onszelf om zeep aan het helpen. We zijn met te veel en putten alles op chemische wijze uit. We vermoorden onze weerstand. Zo krijgt een virus vrij spel. Dus waar moet de overheid beginnen? Met de mensen terug naar de basis te leiden: gezond eten, bewegen. Laat de natuur haar gang gaan, laat gewassen rustig groeien in plaats van ze vol te spuiten met pesticiden.

»Ik zie wel een kentering. Meer en meer mensen kiezen voor een gezonder leven, eten minder vlees, beginnen te mediteren, verkiezen geluk boven geld en status. Ze beginnen voor zichzelf te denken, in plaats van als een schaap de overheid te volgen. Ik erger me enorm aan onze politici. Ze handelen zo vaak uit eigenbelang, en het zijn altijd dezelfde ego’s die van zich laten horen.»

HUMO Is de aanpak van de coronacrisis…

VAN TONGERLOO (onderbreekt) «Pure bangmakerij. Een slimme zet: als je mensen bang maakt, hou je ze makkelijker onder controle. Dat is in de geschiedenis altijd zo geweest. Tot er een opstand of een revolutie kwam, of tot er meer en meer mensen voor zichzelf begonnen te denken. Dat gebeurt nu. We mogen ons niet onder de knoet laten houden. We zijn geen robots. We moeten eruit stappen en zeggen: ‘Ho, wacht eens even!’

»Mijn opa is anderhalf jaar geleden overleden. Ik prijs me bijna gelukkig dat het gebeurde vóór de coronaperiode. Ik heb hem gesteund tot de laatste snik. Wat als hij nu ziek was geworden: had hij dan alleen moeten sterven? Dat had ik niet toegelaten, corona of geen corona.»

HUMO Waarom zouden politici ons onder de knoet willen houden?

VAN TONGERLOO «Het komt hen goed uit. Als alles weer open mag, zullen zij de helden zijn: dankzij hún aanpak en hún vaccin is alles goed gekomen. Dan krijgen zij de stemmen en kunnen ze minister worden of blijven. Dan kom je weer bij dat eigenbelang. Pas op, ik beschuldig hen niet – ik weet zeker dat sommigen het goed met ons voorhebben. Of dat toch dénken, want wat ze doen, ís niet goed.»

HUMO Er doen meerdere complottheorieën de ronde: corona zou gefabriceerd zijn, het vaccin zou een chip bevatten om mensen te volgen. Wat denk jij?

VAN TONGERLOO «Ik zou dat kunnen geloven. Ik zeg niet dat die theorieën waar zijn, maar het zou me niet verwonderen mocht uitkomen dat er inderdaad meer achter zit.»

HUMO Peter Van den Begin en Tine Reymer vertelden in Humo ook dat ze geen vaccin willen. Ze moesten een storm van reacties doorstaan.

VAN TONGERLOO «Je stelt me de vraag, dus geef ik je mijn visie. Ik ben heel direct en ik denk veel na, maar iedereen moet uiteraard voor zichzelf beslissen.

»Ik neem kritiek zelden persoonlijk. Ik weet dat die voortkomt uit iets dat je bij jezelf mist en bij anderen wel herkent – iets waar je jaloers op bent. Als iemand kritiek op mij heeft, zegt dat dus vooral wat over hem of haar. De kans dat ik die reacties zal lezen, is klein. Ik maak weinig gebruik van sociale media. Ik word er niet gelukkig van om constant te checken waar anderen mee bezig zijn. Ik heb pas sinds de verschijning van mijn boek een account op Instagram: Planet Lolo. Dat beschouw ik als een platform om mijn ideeën te delen, en een manier om in contact te komen met mensen die mijn boek hebben gelezen. Ik krijg er geregeld vragen – vooral over hondenvoeding, maar het gaat breder.

»Onlangs vroeg een vrouw me hoe ik mijn nagels zo mooi natuurlijk houd. De vraag verraste me, maar ik vond ze wel boeiend. Ik lak mijn nagels inderdaad nooit: ik wil geen chemische stoffen op mijn lichaam. Ik bak er trouwens ook niets van (lacht). Ik heb ook geen gaatjes in mijn oren. Ons lichaam zit vol verbindingen – onder andere de voetreflexologie werkt daarmee – en wie weet waar je met zo’n gaatje een storing veroorzaakt. Ik zal nooit een tatoeage laten zetten: ik wil geen inkt in mijn bloed. Ik gebruik geen gewone zeep of shampoo, mijn dagcrème en make-up zijn mineraal. Ik besef dat sommige lezers nu zullen denken: jézus, mens. Ik weet dat ik extreem ben, maar ik voel me er goed bij.

»Die vrouw verontschuldigde zich trouwens voor de vraag. Ik heb haar geantwoord dat ze dat niet mag doen. Vrouwen maken zichzelf veel te klein. Ze duwen zich weg, of leven in functie van hun man.»

‘Als morgen kanker bij me wordt vastgesteld, zal ik niet meteen chemo nemen. Ik zal sowieso eerder naar alternatieve geneeswijzen zoeken.’ Beeld Geert Van de Velde
‘Als morgen kanker bij me wordt vastgesteld, zal ik niet meteen chemo nemen. Ik zal sowieso eerder naar alternatieve geneeswijzen zoeken.’Beeld Geert Van de Velde

HUMO Net als je mama.

VAN TONGERLOO (knikt) «Zij is gestopt met werken. Vooral omdat mijn vader als zelfstandige lange dagen maakte. Het is een keuze die zij en papa hebben gemaakt, maar ik vind dat ze zich misschien te veel heeft weggecijferd. Ik zou het niet kunnen, toch niet heel mijn leven. Dat heb ik ook geleerd in NLP: je bent niet één rol. Je bent én moeder én zus én partner én werknemer én vrouw én... Het is niet gezond als je te veel vergroeit met één van die rollen.

»Er beweegt wel iets: meer en meer vrouwen gaan werken, ze beginnen later aan kinderen. Maar er is nog steeds ongelijkheid. Er lijkt wel een minderwaardigheidsgevoel verankerd te zitten in het collectief bewustzijn van vrouwen. Dat wil ik graag helpen doorbreken»

BLONDE GOD

HUMO In de sport valt een goede evolutie op. Vroeger was er amper aandacht voor de vrouwencompetitie, nu worden de uitslagen besproken in het nieuws.

VAN TONGERLOO «Ruben doet vaak verslag van de vrouwencompetitie, en hij staat daar heel erg achter: hij vindt ook dat de wedstrijden van pakweg het vrouwenvoetbal of -wielrennen evenveel aandacht moeten krijgen als die van de mannen. Hij is ook de eerste om tegen mij te zeggen dat ik niet in de schaduw moet gaan staan. Hij is absoluut niet de man die zegt: ík ben de ster.»

HUMO Wordt hij vaak aangeklampt?

VAN TONGERLOO «Dat valt mee. Hier kennen de mensen ons. En we gaan niet zo vaak naar feestjes of gelegenheden. Als we toch ergens zijn, hoor je weleens iemand fluisteren: ‘Is dat niet dienen van tv?’ Of ze vragen een foto. Ik ben dan de eerste om die voor hen te maken. Ruben koos deze job niet om bekend te worden, maar hij beseft dat het erbij hoort. Het is ook niet dat ze hem voortdurend rond de nek vliegen: hij is Koen Wauters niet, hè.»

HUMO Nee, maar wel ‘de blonde God’.

VAN TONGERLOO «Voor mij is hij gewoon Ruben – ik sta daar niet bij stil. Misschien omdat ik zelf nooit idolatrie voor BV’s heb gevoeld, tenzij voor mensen als Kim Clijsters, een powervrouw die verschillende rollen kan combineren.»

HUMO Ben je jaloers als de vrouwen naar hem kijken?

VAN TONGERLOO «Ik heb niet het gevoel dat dat vaak gebeurt. Of ik wil het niet zien, dat kan ook (lacht). Nee, ik heb daar geen probleem mee. Dat komt ook door de manier waarop hij ermee omgaat. Ik heb geen reden om jaloers te zijn.»

HUMO Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

VAN TONGERLOO «Op een netwerkavond. Er kwamen meerdere sprekers, onder wie Ruben. Ik had een lijstje gemaakt van wie ik wilde spreken – hij stond er niet op (lacht). Ik was er met een vriendin, en net toen we opstonden om naar huis te gaan, kwam hij binnen. Er gebeurde iets, het was chemie. Ik zag hem ook kijken. Ik passeerde hem, hij zei: ‘Hallo’, en ik dacht: shit, als ik nú vertrek, zie ik hem nooit meer weer. Ik ben teruggekeerd, las zijn naambordje, nam mijn blad erbij en zei: ‘Sorry, je staat niet op mijn lijst’.»

HUMO Originele openingszin!

VAN TONGERLOO (lacht) «Hij heeft alleszins gewerkt: we raakten aan de praat, wisselden contactgegevens uit, en spraken nog eens af. Zo is het gegroeid. Hij kwam toen nog niet op het scherm en dat is een geluk – de BV-wereld is niks voor mij. Was hij al bekend geweest, dan waren we wellicht geen koppel geworden.»

HUMO Wat trok je in hem aan?

VAN TONGERLOO «Ik vond hem een mooie jongen. En ik merkte dat we veel dezelfde interesses hebben.

»Volgens mij val je op iemand die jouw tekortkomingen aanvult. Misschien was het dat hij écht wist wat hij wilde – sportjournalist worden – terwijl ik nog steeds zoekende was. Hij heeft me op dat vlak veel bijgebracht. De meeste mensen gaan louter werken om hun gezin te onderhouden. Hij toonde me dat het anders kan, dat je ook je passie kunt volgen, waardoor je opstaat en denkt: yes, ik mag gaan werken. Dat vind ik heel aantrekkelijk.»

HUMO Hij werkt vaak ’s avonds en in het weekend.

VAN TONGERLOO «In het begin vond ik dat vervelend. Als we een date hadden, belde hij vaak op het laatste moment af. Maar nu heb ik er geen moeite meer mee, ik zie het als tijd voor mezelf. Al moet ik wel zeggen dat we tijdens de lockdown hebben gemerkt hoe fijn het is als hij meer thuis is, en dat willen we toch een beetje behouden. Hij zat in een ongezonde rush, met soms dagen van vijf uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts.»

HUMO Gaat hij zich laten vaccineren?

VAN TONGERLOO «Geen idee. We hebben het daar nog niet over gehad.»

HUMO Vooral tijdens de eerste lockdown lag de sportwereld volledig stil. Maakte hij zich zorgen?

VAN TONGERLOO «Ruben wordt niet zo snel bang, of hij laat het alleszins niet merken. Ook dat trok me in hem aan: hij gelooft altijd in een goede afloop. Wat niet wil zeggen dat hij het niet moeilijk heeft gehad: als je uit zo’n rush komt en ineens stilvalt, is dat mentaal zwaar. Hij heeft zijn draai moeten vinden. Maar angst heeft hij volgens mij niet gevoeld. Ik heb hem nog nooit echt zien stressen.»

HUMO Ik wel, hoor.

VAN TONGERLOO «Ah? (Denkt na) Wanneer dan?»

HUMO Toen hij tijdens de opnames van ‘Op de man af’, het VRT-programma waarin Saartje Vandendriessche het in verschillende sporten opnam tegen mannen, zijn trouwring verloor.

VAN TONGERLOO «O ja! Zo had ik hem inderdaad nog nooit gezien. Ocharme. Hij heeft dat pas een paar dagen na zijn thuiskomst durven te vertellen, hij voelde zich daar zo slecht over. Terwijl hij er niets aan kon doen. We hebben een nieuwe ring laten maken. Maar hij zat toen inderdaad wel in de stress, zeg. Zijn mama zei dat ook na de uitzending: ‘Amai Ruben, zo vloeken!’»

HUMO Saartje zei in Humo dat hij, samen met Wesley Sonck, de grootste macho is van alle deelnemers.

VAN TONGERLOO «Serieus? Ruben? Dat heeft ze vast als grap bedoeld, want hij is totaal geen macho. Hij is net heel kwetsbaar. Nu ja, misschien zijn de grootste macho’s altijd wel kwetsbaar vanbinnen.»

HUMO Wat zijn de kleine kantjes van Ruben?

VAN TONGERLOO «O, makkelijk: hij komt áltijd te laat. Dat zit in zijn familie, op één broer na. Ik kan daar niet tegen. Het bedrijf waar mijn vader werkte, was superstreng: een minuut te laat en je werd ontslagen. Hij heeft dat er bij ons in gedrild: op tijd komen is een vorm van respect. Als Ruben en ik ergens moeten zijn, weet ik al dat ik voor hem moet plannen. Dan lukt het om op tijd te komen – af en toe.»

HUMO Hij krijgt weleens de kritiek dat hij te ijdel is, of alles doet voor het geld.

VAN TONGERLOO «Ach. Ik trek me dat meer aan dan hij, omdat ik niet tegen onrechtvaardigheid kan. Die mensen kennen hem niet. Hoe kunnen ze dan een oordeel over hem vellen? Maar ervan wakker liggen, doen we allebei niet. Wat in de boekjes verschijnt, is vaak de halve waarheid. Mensen lezen dat, en vormen hun mening. We weten dat we het niet persoonlijk moeten nemen.»

HUMO Vorig jaar had hij een stevig financieel dispuut met Jacques Vermeire over diens zaalshow, waarin Ruben aangever was. Het geschil kwam voor de rechtbank, en die gaf Ruben ongelijk. Hij kreeg veel negatieve reacties.

VAN TONGERLOO «Dat is niet leuk, maar de kunst is er niet op in te gaan. Je kunt je toch niet verdedigen. Dat ligt niet alleen aan de mensen die reageerden, maar ook aan hoe de tegenpartij het gespeeld heeft. Maar goed, dat zegt meer over hen dan over Ruben. Voor ons is dat hoofdstuk afgesloten. We hebben het er sinds de rechtszaak geen seconde meer over gehad.»

HUMO Iets helemaal anders: hoe beu zijn jullie de vraag wanneer er kinderen komen?

VAN TONGERLOO «Ach. Het is wat de maatschappij verwacht, en iedereen lijkt hetzelfde te moeten doen: huisje, boompje, beestje. Wij laten ons geen druk opleggen.»

HUMO Je voelt de klok niet tikken?

VAN TONGERLOO «Eigenlijk niet. Ik hou ontzettend veel van mijn metekindje van 1,5 jaar. Maar op de één of andere manier denk ik zelfs als ik bij haar ben niet: je zou zelf een kindje kunnen hebben. Misschien leef ik mijn moedergevoelens te veel uit op mijn dieren.

»Ik weet dat je niet eindeloos kunt wachten om aan kinderen te beginnen, maar ik ben niet bang dat het ineens ‘te laat’ zal zijn. Dan komen er misschien andere dingen. Het leven zal ons brengen wat het moet brengen.»

HUMO Je klinkt als een gelukkige vrouw.

VAN TONGERLOO «Dat ben ik. Ik heb mijn vrijheid, een leuke job, een goede man, mijn diertjes en familie. Natuurlijk zijn er mindere dagen, het leven is niet één roze wolk. Maar over het algemeen ben ik absoluut gelukkig, ja.»

EXTRA TIME KOERS, Canvas, woensdag 24 maart, 21.20

SPORZA: GENT-WEVELGEM, Eén, zondag 28 maart, 13.30

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234