null Beeld charliebard.com
Beeld charliebard.com

tussen hemel en helRoos Van Acker

‘Naar de wc gaan wanneer ik dringend moet, vind ik bijna even lekker als klaarkomen’

Roos Van Acker neemt in augustus de ochtend van Studio Brussel voor haar rekening. Twintig jaar geleden vertelde zij over haar hemel, hel en favoriete onenightstand. Als zij nog niet weet wat genieten is!

Diederik Van den Abeele

(Verschenen in Humo op 22 augustus 2000)

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

ROOS VAN ACKER «Voor de meeste mensen is dat blijkbaar seks, maar ik zeg: klaarkomen. Naar de wc gaan als ik heel dringend moet, komt op de tweede plaats. Als ik van een feestje kom en op weg naar huis dringend naar het toilet moet, kan het ongelooflijk veel deugd doen om aan de kant van de weg te stoppen en ergens in een tuin te gaan plassen. Dat vind ik bijna even lekker als klaarkomen.»

HUMO Wat is je hoogste culinaire genot?

VAN ACKER «Een marguerita drinken, bij voorkeur in Amerika of Mexico, want daar hebben ze een soort citroenlimonade die bijzonder goed bij de tequila past. Hier smaakt een marguerita nooit zo goed, maar dat zal ook wel iets met ons weer te maken hebben.

»Van eten kan ik ook heel erg genieten, vooral als ik niet zelf hoef te koken. Ik ga heel vaak op restaurant, meestal naar kleine gezellige restaurants. Ik eet het liefst ganzenlever, asperges en sabayon met aardbeien, en in een Chinees restaurant bestel ik bijna altijd Chinese garnalen op een ijzeren plaat met groenten.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste artistieke genot?

VAN ACKER «Luisteren naar goede muziek en kijken naar leuke videoclips. Goede muziek, dat is voor mij bijvoorbeeld de laatste cd van Moby, daar luister ik heel veel naar als ik alleen in de auto zit. Hoe die man moderne genres kan vermengen met oude negermuziek, dat vind ik pure kunst. Het is volgens mij de muziek van de toekomst. En qua videoclips vind ik bijvoorbeeld de laatste van Madonna, ‘Music’ heel erg goed. Ze speelt er een soort pooier in.»

HUMO Zelf muziek maken, is dat ook genieten?

VAN ACKER «Absoluut, vooral als we met Eden een beetje aan het jammen zijn en we komen opeens spontaan op een leuke tweestemmige melodie uit. De laatste tijd gebeurt dat jammer genoeg wat minder, omdat ik veel te weinig tijd heb om te repeteren.»

HUMO Op TMF heb je lang een filmrubriek gepresenteerd. Ben je zelf een filmliefhebber?

VAN ACKER «Ik ga heel regelmatig naar de bioscoop, maar ik vind dat er de laatste tijd weinig goede films worden gemaakt. Ik heb een paar dagen geleden ‘Mission Impossible 2' gezien, en dat vond ik dus kak. Vooral die ongeloofwaardige achtervolging met Tom Cruise op de motor, vond ik erover. In het begin van de film zit een scène met een paar Spaanse flamencodanseressen, en die vond ik wel prachtig, omdat ze heel knap gefilmd was. Volledige films vind ik meestal niet zo fantastisch, maar ik kan wel erg genieten van sommige scènes, zoals het moment in ‘Gone in 60 Seconds’ waarop ze met hun eerste gestolen Ferrari uit de garage rijden, of de meeste actiescènes in ‘The Matrix’.»

HUMO Wanneer geniet je intellectueel?

VAN ACKER «Ik heb Germaanse gestudeerd in Gent, en tijdens mijn laatste jaar heb ik het keuzevak ‘Het Christendom’ bij professor Vermeersch gevolgd. Ik vond het ongelooflijk boeiend hoe die man met logica en argumenten alles ontkrachtte wat er in de bijbel staat. Van alle vakken die ik aan de universiteit gevolgd heb, vond ik die cursus het interessantst. Ik ben ondertussen al een paar jaar afgestudeerd, en al mijn andere cursussen liggen ergens op zolder onder het stof, maar die ene cursus van Vermeersch ligt beneden bij mij in de kast.»

HUMO Weet je nog hoeveel punten je voor dat vak hebt gekregen?

VAN ACKER «Ja: 16 op 20. Als iets me interesseert haal ik veel punten. Maar het was een mondeling examen, misschien heeft dat ook meegespeeld (lacht).»

HUMO Waaraan heb je een bloedhekel?

VAN ACKER «Aan mensen met oogkleppen, die niet willen weten dat er ook nog andere meningen en ideeën bestaan. Ik hoop dat ik zelf nooit zo word. Daarom zeg ik geregeld tegen mijn vrienden: ‘Als ik opeens naast mijn schoenen zou beginnen te lopen en mezelf vreselijk interessant begin te vinden, trek dan alsjeblieft eens hard aan mijn oren.’

»Ik heb ook een grondige hekel aan wachten. Ik word heel zenuwachtig als mensen te laat zijn, als ik voor een loket moet aanschuiven, als de trein vertraging heeft, als ik moet wachten op een vliegtuig... Ik ben van nature heel ongeduldig. Ik heb al eens gitaar proberen te leren, maar dat lukt me gewoon niet, omdat ik geen geduld heb: ik wil het van de eerste keer perfect kunnen, en als ik merk dat dat niet gaat, heb ik geen zin meer.»

HUMO Wanneer voel je je volmaakt gelukkig?

VAN ACKER «Als ik me goed voel in mijn vel en niet geplaagd word door twijfels. Dat gebeurt meestal als ik ‘s nachts in mijn auto naar huis rijd, met de muziek van Moby in de cd-speler, bij voorkeur het nummer ‘Porcelain’.»

HUMO Wanneer ben je ongelukkig?

VAN ACKER «Als ik begin te twijfelen aan mezelf en me afvraag of ik wel goed genoeg ben in wat ik doe. Of als ik op de radio iets heb gezegd wat ik misschien beter niét had gezegd. Gisteren belde er bijvoorbeeld een meisje voor een T-shirt en ze wou een XL, en ik zei: ‘O, heb je zo’n grote boezem?’. Achteraf denk ik dan: Misschien had dat meisje wel een complex over haar borsten, en dan voel ik me even heel slecht. Maar echt ongelukkig heb ik me eigenlijk nog nooit gevoeld. Ik heb geen enkele reden om ongelukkig te zijn: ik ben gezond, ik heb nog nooit iemand uit mijn omgeving verloren, en ik doe alles wat ik graag doe. Ik heb op dit moment in mijn leven echt alles wat ik maar kan wensen.»

HUMO Je beklaagt je er op de radio toch altijd over dat je geen vaste vriend hebt?

VAN ACKER «Dat is waar: er zijn af en toe momenten dat ik iemand mis om vast te pakken. Maar dan heb ik gelukkig mijn vrienden nog.»

HUMO Wanneer in je leven ben je het gelukkigst geweest?

VAN ACKER «Gisterenavond, toen ik samen met een goede vriend bij mij thuis op de sofa naar de tv lag te kijken. Opeens voelde ik me helemaal roze vanbinnen, omdat alles rustig en in harmonie was.»

HUMO Stel dat je je eigen paradijs kon creëren, hoe zou dat er dan uitzien?

VAN ACKER «Ben je al in Lendas geweest? Nee? Dat is een klein stadje op Kreta, waar je maar met heel veel moeite geraakt omdat het zo afgelegen is. Er komen nauwelijks toeristen, en er is maar één restaurant en één café, maar ik vind het een fantastische plek. Het is vooral heerlijk om er naar de zee te zitten kijken terwijl de zon ondergaat. Zo stel ik me het paradijs voor: een idyllisch dorp op een Grieks eiland, dan liefst met nog wat wilde dieren; giraffen, zebra’s en zo.»

HUMO Hoe ziet je hel er uit?

VAN ACKER «Als een grijze stad met allemaal beton en geen groen, met veel rook en alleen maar norse mensen met oogkleppen. Een beetje zoals Cancun in Mexico.»

HUMO Over naar je vakantie dan. Heb je nog vakantieplannen dit jaar?

VAN ACKER «Ik zou graag in november op reis gaan. Ik ga meestal rond die periode, omdat het dan goedkoper is en er minder mensen op reis gaan. Ik trek heel graag naar landen die ik nog niet ken, want ik zou op het einde van mijn leven graag zoveel mogelijk van de wereld hebben gezien. Dit jaar ga ik ofwel naar Zuid-Afrika, ofwel naar Australië, ofwel naar Californië, waar ik dan wat rondtrek met de auto of de motor of gewoon met de rugzak. Ik boek zeker nooit op voorhand een hotel.»

HUMO Neem je doorgaans veel boeken mee op reis?

VAN ACKER «Nee. Ik neem weleens een boek mee van Anne Rice, zoals ‘Interview with a Vampire’ of ‘Queen of the Damned’, maar ik lees de laatste jaren heel weinig. Het laatste boek dat ik heb gelezen was ‘Kou van jou’ van Herman Brusselmans. Vroeger, toen ik studeerde, las ik veel meer, maar nu heb ik gewoon geen tijd meer.»

HUMO Onze beruchte slotvraag dan: wie is je favoriete onenightstand?

VAN ACKER «Als ik mocht kiezen zou ik er een trio van maken met Angelina Jolie, de actrice uit ‘The Bone Collector’ en ‘Gone in 60 Seconds’ - ik denk wel dat ze opgespoten lippen heeft, maar dat kan een voordeel zijn tijdens een onenightstand - en Edward Norton, mijn favoriete acteur uit ‘The Fight Club’ en ‘American History X’.»

(dvda)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234