null Beeld

Kijktip'De Columbus'

Rick de Leeuw vanavond in ‘De Columbus’: ‘Zonder dromen wordt het leven een armetierige bedoening’

Vanavond is de Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator en acteur Rick de Leeuw te gast bij Wim Lybaert in ‘De Columbus’ op Eén. Humo stelde de man in 2014 een paar vragen over het Lieve Leven. Herlees hier de beste passages.

Wilfried Hendrickx

Verschenen in Humo op dinsdag 21 januari 2014.

En als het leven nu ‘ns absurd was? En de eenzaamheid totaal? Dat is alleszins de mening van Rick de Leeuw (52), zanger, producer, dichter, schrijver, televisiemens maar boven alles legendarische, charismatische, fantastische frontman van het al even legendarische Nederlandse bandje Tröckener Kecks.

Aan de andere kant van mijn werk, van alles wat ik doe, zit een gat, een soort leegte, die je nog het best kan omschrijven als: ‘Het leven is zinloos en eigenlijk ben je grenzeloos alleen.’’ Deze harde filosofie zal de boomlange de Leeuw ons zo meteen als zijn credo meegeven.

Schijn bedriegt. Meestal toch. De dingen zijn vaak het tegengestelde van wat ze op het eerste gezicht lijken. Bij de Kecks ging van Rick de Leeuw een gevoel van onoverwinnelijkheid uit: viriel, koninklijk, meedogenloos, vol lef, wijdbeens, met verve de microfoonstandaard heen en weer zwaaiend. De ultieme incarnatie van het woord frontman. En toch zal deze rots van zelfverzekerdheid in de loop van het gesprek verklaren ‘dat angst zijn sleutelwoord is’.

Rick de Leeuw «Ik ben geboren in Haarlem, als een gelukkige jongen in een welgesteld gezin van intellectuelen met een drukke sociale kring. Maar toen ik elf was, stortte die wereld in: mijn moeder is plotseling overleden, hartinfarct. Mijn vader, een advocaat, heeft zich vervolgens van verdriet het graf in gedronken. Op mijn zestien was ik wees.

»In de week zat ik op kostschool en als ik op vrijdagavond naar huis mocht, lag mijn vader meestal nog in bed. En het huis was een chaos – ik begon altijd eerst met opruimen. Toch stoorde mij dat nauwelijks: als kind ben je zeer loyaal aan je ouders.»

***

HUMO Muziek en voetbal: twee dingen die voor de jonge Rick wél de moeite waard bleken. Je meet bijna twee meter en je bent zeer snel: de ideale linksbuiten.

de Leeuw «Was ik ook, hoor. Voetbal werd een reddingsboei. Het was zowat het enige wat ik op kostschool echt graag deed. Maar op mijn zestien had ik inmiddels wel door dat een carrière bij Ajax er niet in zat. Mijn afgod in die jaren was Johan Cruijff: ik praatte met Johan, hij verscheen in mijn dromen en tenslotte ook op klaarlichte dag. Hij troostte en moedigde mij aan: ‘Je kunt het, Rick.’ Op kostschool zitten zonder droom is geen optie. Levensles: je kunt je dromen maar beter vasthouden, zelfs tegen beter weten in. Zonder dromen wordt het leven een armetierige bedoening.

»Ik fantaseerde op kostschool een soort radiofonisch commentaar bij alles wat ik deed: ‘Rick de Leeuw aan de bal… de Leeuw rukt op… Gaat de Leeuw schieten? Jàààà! En gooooooooal!’ Maar ook: ‘Rick de Leeuw trok zijn jasje wat strakker en liep vervolgens zelfbewust de eetzaal binnen.’ Voortdurend werd ik door een fictieve cameraploeg gevolgd. Ik dacht in de derde persoon over mezelf: ‘Hier in dit bed, in deze chambrette, sliep Rick de Leeuw vroeger. En daar stond zijn boekentas.’ Ik was de hoofdrolspeler in mijn eigen leven en creëerde daarmee een onneembare vestingmuur tussen mezelf en de werkelijkheid.»

***

HUMO Welke levenslessen zou je na al die emotionele en andere avonturen willen doorgeven aan de jonge generatie?

de Leeuw «Ken je het gedicht ‘De grijsaard en de Jongeling’? (declameert) ‘Groots en meeslepend wil ik leven/ Hoort ge dat, vader, moeder, wereld, knekelhuis!’ Het is van Marsman. Oude man geeft een jongen wijze lessen. Een hele lijst van goede raad passeert de revue. Maar de jongen slaat het allemaal vrolijk in de wind, vastbesloten zijn eigen fouten te maken: ‘Zonder zich te beraden/ stapt hij de deur uit, helder en zonder vrees’. Schitterend!

»Waarmee ik zeggen wil: de beste raad van een vader aan zijn zoon is: ‘Zoek het zelf maar uit en probeer daarbij een vriendelijk mens voor je omgeving te zijn.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234