null Beeld sbs
Beeld sbs

dossierbelspelletjes

‘Vannacht heb ik maar 46 keer gebeld, dat is niet veel’

13 jaar geleden werd het laatste Belspel uitgezonden op VT4 en Vijf tv. In de maanden voordien had Humo een Dossier Belspelletjes gepubliceerd waaruit bleek dat het om bedrieglijke praktijken ging. De reportage kunt u hieronder herlezen.

Staf Herten

(Verschenen in Humo 3524 op 18 maart 2008)

‘Zorg dat je meer dan één keer geregistreerd staat!’ - ‘Eén keer is maar één keer!’ - ‘Op één been kun je niet staan!’ Tot u - en helaas ook tot mij - spreekt Bart Van den Bossche, de presentator van ‘Puzzeltijd’ op de VTM, een mix van een puzzelspel met kandidaten in de studio en een belspel voor de kijker thuis.

Onophoudelijk spoort Van den Bossche de kijkers ertoe aan om te bellen en vooral te blijven bellen. Elke tiende beller wordt ‘geselecteerd’, en uit het bestand van alle tiende bellers kiest de computer straks één spelkandidaat uit.

Wat mag dat grapje kosten? Om de tiende beller te zijn, moet je - statistisch gesproken - tien keer bellen. Dat kost 10 tot 20 euro, al naargelang je een vast telefoontoestel of een gsm gebruikt. Van den Bossche raadt trouwens aan ze allebei te gebruiken.

Maar daar is hij niet tevreden mee: 'De lijnen, die zijn de hele uitzending open,' toetert hij. 'Dus probeer er alleszins bij te zijn van het moment dat je de opgave ziet, en dan twee, drie, vier keer tiende beller zijn, en dan euh, lacht het geluk je misschien wel toe. Veel succes!'

Als je de raad van Van den Bossche opvolgt en meteen als een bezetene begint te telefoneren, ben je - laten we niet op een euro kijken - al snel een volledig dagloon kwijt. Dat is opmerkelijk. Wou de overheid met het Koninklijk Besluit over de belspelletjes dat soort uitwassen nu net niet vermijden?

Spekneuker

De Kansspelcommissie merkte een paar jaar geleden op dat belspelletjes een dure grap kunnen zijn. De speler heeft er geen zicht op hoeveel geld hij verbrast: je speelt vandaag, maar de telefoonrekening valt soms pas weken later in de bus. Daardoor 'verzwakt de waakzaamheid' van de speler en kan hij in twee maanden tijd duizenden euro's verspelen.

Vandaar ook dat het systeem van de 'uitgestelde betaling' bij kansspelen uitdrukkelijk verboden is: je inzet moet je metéén betalen, boter bij de vis.

Een bijkomend probleem is, volgens de Kansspelcommissie, dat belspelletjes tijdens de daluren worden uitgezonden en vooral bekeken worden door 'kwetsbare personen': gehandicapten, ouderen, jongeren, werklozen... Maar dat spreken de tv-zenders tegen: ze gaan er prat op dat belspelletjes een veel ruimer publiek aanspreken.

Enquêtes in Nederland leveren uiteenlopende cijfers op: volgens het ene onderzoek heeft 20% van de 16-plussers weleens aan een sms- of belspel meegedaan, volgens het andere 36% of zelfs 51%. Uit een onderzoek in opdracht van het Nederlandse College van Toezicht op de Kansspelen blijkt dat 55% tot 69% van de bellers vrouw is.

Maar het cliché dat het vooral om lager opgeleide personen gaat, blijkt niet te kloppen: iederéén doet mee. Evenmin is gebleken dat de bellers vooral werklozen en andere thuiszitters zijn.

Hoe vaak bellen mensen zoal? Bij ons stelde de Kansspelcommissie vast dat 3% van de bellers verantwoordelijk is voor bijna 30% van de oproepen. Sommige mensen bellen meer dan honderd keer per uitzending. Daarom bepaalt het KB dat zogenaamde volumebellers - mensen die voor meer dan 50 euro per dag bellen - een waarschuwing moeten krijgen.

Het KB stipuleert ook nog dat de presentatoren niet tot 'overmatige deelname' mogen aansporen. Maar wat is 'overmatig'? Is dat meer dan 50 euro per dag verspelen? Ach nee, voor een miljonair is 50 euro twee keer niks.

De presentatoren moeten er ook voor waarschuwen 'dat aan overdadig spelen gevaren zijn verbonden, zoals verslaving en spelen boven de financiële mogelijkheden'. Woorden als 'verslaving' heb ik tijdens belspelletjes nog niet gehoord - die zouden de pret misschien al te zeer bederven.

De goede verstaander wordt er wel vaak op gewezen dat hij het 'leuk moeten houden voor zichzelf' - een eufemisme om aan te geven dat hij zijn uitkering niet helemáál moet vergokken. Over de 'financiële mogelijkheden' van de kijker hoor ik toevallig eens een grapje maken.

Op een nacht belt Laurent - blijkbaar een vaste klant - voor de zoveelste keer een fout antwoord door. 'Het was lang geleden,' zegt de presentatrice als hij heeft ingehaakt. 'Zou zijn geld op zijn?' Maar nee hoor, Laurent heeft nog wat pasmunt over, even later is hij er wéér: 'Met Laurent! Laatste poging: ELEKTRACOMPLEX en HALSBAND!' De vraag was, waar je zoal aan denkt bij seks. Aan SPEKNEUKER - een man die op dikke vrouwen valt - had Laurent niet gedacht, evenmin als ik trouwens.

Zo te horen zijn de spelletjesmakers niet van slechte wil: we krijgen mee dat 'overdaad schaadt' en om de gokduivel in te tomen, zeggen de presentatoren voor en na de geijkte bezweringsformules op. Dat voor wat de theorie betreft.

In de praktijk worden de kijkers er constant toe aangespoord te bellen. Dat is tenslotte de essentie van een belspel: mensen geld uit hun zakken slaan. Dat moet kunnen, vond de overheid, laten we daar maar eens een KB'tje voor bedenken!

Analfabeten

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, zijn belspelletjes niet voor analfabeten bestemd. Het mooiste bewijs is dat er op VT4 ooit een spelletje werd gespeeld met de opgave: 'Noem een letter uit het alfabet'.

Maar je moet natuurlijk wel bij de les blijven. Sommige bellers komen recht van de kroeg of van hun werk en wagen snel nog een gokje - een vorm van idiotie die niet strafbaar is. Meestal herhalen ze een dierennaam die al drie keer is afgekeurd, of puzzelen ze een automerk in elkaar met letters die niet op het bord staan. Moet je medelijden hebben met dat soort stoethaspels? Welnee, mijn buurman - een ingeweken Brusselaar - bedacht er een treffend motto voor: 'Compasse es dûûd!'

Schrijnender zijn de oudjes die zich 's nachts te pletter bellen om in de studio binnen te raken, met bevende stem een zorgvuldig in elkaar gecrocheteerd antwoord oplezen, en vergaan van spijt als ze te horen krijgen dat de vorige beller net hetzelfde heeft gezegd. Nu ja, ze konden de slaap toch al niet vatten.

Ook kinderen zijn in het holst van de nacht soms nog wakker, vooral in het weekend en in de vakantie. Ze worden zonder pardon van de lijn geflikkerd - zoals de wet het voorschrijft - en krijgen zelfs geen prijs als ze een juist antwoord geven. Arme kindertjes! Het vervolg laat zich raden: enkele weken later belt papa boos naar Belgacom, want waar komt die astronomische telefoonrekening zo ineens vandaan?

De meest fascinerende bellers zijn de vaste klanten: mensen die hartelijk met 'Ha, Odile!' of 'Dag Bartje!' worden begroet en vlot vijf keer per uitzending aan de bak komen. Soms worden ze lichtjes vermanend toegesproken, maar als ze vijf minuten later wéér bellen, worden ze met open armen ontvangen. Op een willekeurige avond gaat het zo: 'Yvo nog ne keer!' (Yvo krijgt een standje.) - 'Nog Bart is!' - 'Met Greet nog ne keer' - 'Tóch nog een keer met Yvo!' - 'Annickske, toch bedankt dat je nog eens terugbelt, hè!'

Ik vraag mij af wat ik mij bij zo'n semiprofessionele beller mag voorstellen. Krulspelden en geruite pantoffels? Of een opengeslagen Van Dale en een laptop?

Kutspel

Verstrooide professoren zijn er ook. 'Stripper!' roept een opgewonden beller. De presentatrice kijkt vreemd op. Het antwoord blijkt bestemd voor de concurrerende zender, waar op dat moment beroepen met een S worden gezocht (mocht het u interesseren: SCHOOLMAN, SCHOOLLEIDER, SETDRESSER). Om de haverklap geeft een beller op de VTM het antwoord op een spelletje dat bij VT4 loopt en omgekeerd. Een enkele keer neemt de verstrooidheid zorgwekkende vormen aan: 'Euh, de... Euh, godverdju... Ghô... Ik ben 't kwijt!'

Ik zou haast nog een categorie vergeten: de flauwe plezante. 'Hallo, ik vind dat u mooie borsten heeft,' zegt een beller tegen Caroline op de VTM. 'Ah, da's ook goed,' antwoordt Caroline. 'Maar heeft u ook een goed antwoord?' Een onverlaat heeft Gino Vandroogenbroeck, ook op de VTM, ooit voor 'Klootzak!' gescholden, beweert een ancien. Ik weet niet of het klopt, maar hij glundert erbij, alsof het een moment is dat door moegetergde belspelwatchers nog elk jaar in intieme kring wordt herdacht.

Wou u nog een klassieker? Tijdens een woordspelletje komt een zekere Rik de studio binnen: 'Ik dacht aan u, en ik dacht: SLOERIE!' Rik gebruikt zowaar de letters die op het spelbord staan! De presentatrice, een beetje van haar melk: 'Aaah... Hoho, oké. Dank u wel, Luc!'

Als ik zelf naar belspelletjes begin te kijken, hoef ik niet lang te wachten op een joker. 'Ik spuit nu over uw gezichtje!' gromt een neefje van Nonkel Van Grauwel tegen Caroline. De man is een volhouder, wat later wurmt hij zich wéér de studio binnen: 'Een paardenlul in je bek!' Caroline moet erom lachen.

Maar de Kristallen Schaal Rita Boelaert voor de meest excentrieke interventie gaat naar een man die zich op de Nederlandse televisie uitgaf voor presentator Matthijs van Nieuwkerk: 'Zal ik het gelijk maar zeggen? Ja? Ik zeg dat het een KUTSPEL is!' De letters die hij gebruikte, stonden alle zeven keurig in het gridje.

Volumebellers

Een jaar geleden telde Belgacom zo'n 120 tot 180 volumebellers per dag. Kennelijk sorteren de waarschuwingen tegen overmatig telefoongebruik toch enig effect - ofwel is het succes van de belspelletjes tanende: tegenwoordig zijn er nog maar 30 tot 70 heavy users per dag. Maar er zijn wel spectaculaire uitschieters.

Precieze cijfers kan Belgacom niet geven vanwege de privacy, maar één klant belt verschillende dagen na elkaar voor bedragen tussen de 500 en de 1.000 euro. Voor u in snikken uitbarst: de kans is niet totaal onbestaande dat een heavy user ook een heavy winner is.

Proximus telt zowat 45 zware bellers per dag, of misschien beter: per nacht - vooral tussen 1 en 3 uur staat de gsm roodgloeiend. Opmerkelijk is, dat de diehards vaak meer dan vijf keer per minuut bellen.

Ook Base, Mobistar en Telenet duikelen voor ons in hun boekhouding. Als we alle cijfers optellen, komen we aan zowat 225 personen per dag die de grens van de 50 euro overschrijden. 'Maar mogelijk zijn er ook nog heel wat bellers die bewust of onbewust net onder de limiet van 50 euro blijven,' zegt Jan Margot van Belgacom. 'Met die mensen nemen wij trouwens óók contact op, als hun rekening ineens abnormaal oploopt.'

Valt er ook iets te winnen met belspelletjes? Zeer zeker. Maar het is niet altijd een sinecure om erachter te komen wat precies. Geregeld wemelt het scherm van de bankbriefjes, minimumprijzen, maximumprijzen, jackpotprijzen en tutti quanti ('Zoek een Italiaans snoepmerk'). Zelfs na een week belspelwatchen zie ik er niet altijd klaar in.

De presentatoren zijn wel erg behulpzaam om je eraan te herinneren wat voor fortuin je kunt winnen: 'Niet minder dan 1.800 euro! Je moet maar even bedenken hoelang je daarvoor werkt!' Ze vogelen zelfs gratis voor je uit wat je met de buit kunt doen: 'De rest van je leven onder de zonnebank, een reisje naar de zon, gaan skiën!' Oké, doe mij maar de zonnebank.

Volgens woordvoerder Mark Van Lombeek heeft de grootste winnaar bij VTM/Kanaaltwee het voorbije jaar 78 keer gewonnen. Alles samen was dat goed voor 34.000 euro. De grootste winnaar bij VT4/VijfTV, weet Kristof Demasure, won alleen al in januari van dit jaar 36 keer, alles samen 17.775 euro.

Wie het meest heeft verloren, moeten we zelf zien te achterhalen.

De belspelkoningin

De meeste bellers gooien muntjes in een bodemloze put, maar niet Odile (51). Zij pakt de zaak professioneel aan en slaagt erin bijna dagelijks te winnen, vaak zelfs verschillende keren. Ondertussen is er geen presentator meer die haar naam niet kent. Maar wie is die belspelkoningin? Ik parkeer de Humo-koets voor haar paleis en maak kennis met Odile en haar gemaal Louis.

ODILE «Op een dag stond ik te strijken met de tv aan. Ik dacht: ik ga eens bellen. En ik won meteen 1.000 euro! Met welk antwoord weet ik niet meer, pas later ben ik alles gaan noteren. Vorig jaar in augustus ben ik écht beginnen te spelen. Sindsdien heb ik 28.544,06 euro gewonnen. In ongeveer zes maanden tijd, want ondertussen zijn we ook nog op vakantie geweest.»

HUMO En hoeveel houd je daarvan over na aftrek van je telefoonkosten?

ODILE «Die zijn er al af, dat is zuivere winst. Bruto heb ik 144.651 euro gewonnen, en aan Belgacom heb ik 116.106,94 euro betaald.»

LOUIS «Die telefoonkosten kun je zien als een investering waar ze 20% winst op haalt. Als ze voor 10 euro belt, haalt ze 12 euro binnen.»

ODILE «Op internet kijk ik elke dag mijn telefoonrekening na, want als je te veel naar 0905-nummers belt, worden die automatisch geblokkeerd. Ik kan dus niet rustig wachten tot ik een factuur thuisgestuurd krijg.»

LOUIS «Ze betaalt meteen online, zodat ze kan voortwerken.»

HUMO Hoe vaak bel je zoal per uitzending? Vannacht, bijvoorbeeld.

LOUIS «Vannacht niet, hè.»

ODILE «Nee, vannacht heb ik praktisch niet gebeld. Nu ja, 46 keer, maar dat is niet véél. Het hangt er maar van af welk spel er wordt gespeeld.»

HUMO Is er een speciale techniek om als laatste beller de studio binnen te komen en met de hoofdprijs aan de haal te gaan?

ODILE «Gewoon veel bellen de laatste twee minuten. Daar ben ik al een paar keer goed mee gevaren. In mijn draagbare telefoon heb ik de nummers van VTM en VT4 opgeslagen: om te bellen hoef ik maar één toets in te drukken. Als je niet binnenraakt, begint er een bandje te lopen. Zodra ik 'Spijtig...' hoor, is het boenk afsluiten en opnieuw beginnen. En als het erop aankomt, gebruik ik twee telefoons tegelijk.»

Louis «Ik heb al gezegd dat ik haar duimen ga laten verzekeren (lacht)

HUMO Hoeveel keer moet je zoal bellen om binnen te raken?

ODILE «Als ze bij de VTM met een 'continu open lijn' spelen, raak ik praktisch altijd binnen. Bij VT4 maken ze veel gebruik van een 'directe lijn': die gaat alleen maar even open als de regie dat beslist. Daar kom je veel moeilijker doorheen. Soms blijft een 'directe lijn' een uur lang potdicht.

»De hele tijd jagen ze de mensen op: 'Bel, bel, bel!' Maar ze laten niemand binnen. Dat moet je zo'n beetje aanvoelen

LOUIS «Ze selecteert ook de spelletjes waar ze aan meedoet.»

ODILE «Ja, het moet doenbaar zijn. Als ze bijvoorbeeld een automerk vragen, doe ik mee.»

HUMO Met welke auto's heb je al gewonnen?

Odile (opent een ellenlange Excel-file) «Hier, met de COBRA CRAFT. En met de DURYEA. En de BISACAR.»

HUMO Ik zie dat je verschillende lijsten met automerken van internet hebt geplukt.

LOUIS «Ja, en ze ontdekt ook snel uit welke lijst de antwoorden komen. Hoewel, soms mengen ze die lijsten. Zij is leep, maar die mannen ook!»

ODILE «Ik heb lijsten met beroepen, dieren, Belgische bieren... Dat zijn onderwerpen die vaak terugkomen. En is er eens iets nieuws, dan zoek ik het op internet op. Op een dag vroegen ze: 'Wat vind je in een frituur?'

»Ik ben meteen gaan googelen, en ik vond een frituur die haar hele prijslijst op het net had gezet. Toen heb ik gewonnen met GOELASJKROKET.»

HUMO Met welke moeilijke woorden ben je al in de prijzen gevallen?

ODILE «Met DARMBEEN bijvoorbeeld. Dat was in de categorie 'Noem een lichaamsdeel'.»

LOUIS «Ze heeft al veel bijgeleerd, hoor. En ik ook!»

HUMO Ik zie ook POLIZUSTER op je palmares staan. Wat mag dat wezen?

ODILE «Dat zal een beroep geweest zijn.»

LOUIS «Een zuster van de polikliniek!»

HUMO Op welk antwoord ben je het meest trots?

LOUIS «Die Braziliaanse hond, dat vond ik straf. Wat was dat weer, zoet?»

ODILE «De FILA BRASILEIRO.»

LOUIS «Hoe ze dát gevonden heeft... En dat was voor 1.500 euro!»

Snotneuzen

HUMO Voel je de adrenaline door je lijf razen als je tijdens de allerlaatste minuut van de uitzending binnenraakt?

ODILE «Ja, natuurlijk!»

LOUIS «Als ik hiernaast tv aan het kijken ben - ik kijk naar andere programma's - komt ze eens kijken en doet ze zó (maakt een triomfantelijk Yesss!-gebaar).»

HUMO Slaak je dan geen vreugdekreet, Odile?

ODILE «Ah nee, want dan sta ik hier met de telefoon aan mijn oor en ik kom rechtstreeks in de uitzending!»

HUMO Er zijn dagen dat je verbazend vaak de studio binnenraakt.

ODILE «Dan zeggen de presentatrices soms: 'Odile, hou het leuk voor jezelf!' Maar ik wéét wat ik doe.»

LOUIS «Het hadden haar dochters kunnen zijn, die snotneuzen! En er zijn erbij die soms heel persoonlijk worden.»

ODILE «Op een nacht had ik een paar keer gewonnen en de presentatrice zei: 'Odile, nu ga je het toch aan iemand anders laten, hè?'»

LOUIS«Dat zei ze toen de telefoon al aflag! Dat vind ik niet mooi.»

ODILE «Nee, want dan kan ik mij niet meer verdedigen. En daarna was ze bezig: 'Ah, ik hoor hier net dat Odile beloofd heeft dat ze niet meer gaat bellen: nu is het aan u!' Terwijl ik helemaal niets gezegd had.»

LOUIS «Dan durft ze meestal even niet meer te bellen.»

ODILE «Een andere presentatrice vroeg zich ooit af: 'Wat schuilt er achter Odile?' Ze zei dat ze nooit een praatje met mij kon slaan: 'Odile is zo vlug, ze legt zo snel af.' Maar toen was de lijn allang weer dicht!

»Soms trekken ze het in het belachelijke, of ze proberen mij een beetje te intimideren: 'Odile, je gaat het veel te ver zoeken!' Maar daar laat ik mij niet aan vangen.

»Nu ja, die commentaar komt niet van de presentatoren zelf: het wordt allemaal in hun oortje gezegd. Alles zeggen ze hun voor: soms staat het geluid zo hard dat je het gewoon zélf kunt horen.»


Pikant

LOUIS «Ze heeft ook eens een telefoontje gekregen van 'de regie'.»

ODILE «Een paar maanden geleden vroegen ze zich bij VT4 af hoe het kwam dat ik zo vaak won. Toen waren ze een beetje pikant.»

LOUIS «Ze zeiden het niet met zoveel woorden, maar ze insinueerden dat ze daar een mol had zitten.»

ODILE «Precies of ik met bedrog bezig was! Ze gingen dat onderzoeken, ze vonden het niet normaal dat ik met hun topantwoord weg was.»

LOUIS «Een keer of twee hebben ze daarover gebeld. Deze week was de presentatrice weer verbaasd dat ze een topantwoord had.»

ODILE «RACEABOUT was dat, weer een automerk.»

HUMO Vaak vragen presentatoren aan de winnaars wat ze met het geld gaan doen. Willen ze dat van jou ook nog altijd weten?

ODILE «Ik heb eens gezegd dat ik ermee op reis ging. Kort daarop zei een presentator: 'Hé, die is met ons geld naar Aruba geweest!'»

HUMO Ben je daar afgekickt of heb je er óók belspelletjes gespeeld?

LOUIS «Nee, maar toen we terugkwamen, moest ze wel afkicken van Aruba.»

HUMO Wat deed je eigenlijk vóór er belspelletjes bestonden? Kruiswoordraadsels oplossen?

ODILE «Nee. Ik deed wel gemakkelijk mee aan wedstrijden waar iets mee te winnen viel. Bij de plaatselijke zender hier heb ik ooit een diamant van 50.000 frank gewonnen.

»En de meeste jaren gingen we gratis naar de cinema - soms met ik weet niet hoeveel personen: ik won altijd wel ergens tickets.»

LOUIS «Voor premières en al!»

HUMO Ben je altijd al zo'n geluksvogel geweest?

LOUIS «Van sinds ze mij heeft leren kennen: dat was haar eerste winst (lacht)

HUMO Aan welk soort belspelletjes doe je niét mee?

ODILE «Aan rekenpuzzels als 'Hoeveel liter tel je?' en 'Hoeveel euro's tel je?' Dat is puur gokwerk!»

LOUIS «Zoet, met die euro's die je moest tellen, hoeveel mensen deden daar niet aan mee?!»

ODILE «Duizenden! Dan denk ik: hoe is dat nu toch mogelijk? Ze laten op het scherm een stapel euro's zien, die je op een rare manier moet optellen. Niemand weet hoe je dat precies moet doen, dus wordt er in het wilde weg gegokt.

»In zo'n spel is er maar één antwoord waar je geld mee kunt verdienen, maar het is wel véél geld: 3.000 euro vaste prijs. Aan dat hoge bedrag laten veel mensen zich vangen, ze denken: ik moest er zomaar eens op zijn!»

LOUIS «Maar als er zoveel te winnen valt, kun je het antwoord meestal niet op eigen kracht vinden. De laatste minuten geven ze dan tips, zodat je de oplossing van het scherm kunt aflezen. En terwijl iedereen daarop geconcentreerd is, veranderen ze de vaste prijs ineens in een Jackpot-prijs - mensen zien dat vaak niet! Als je dan het juiste antwoord geeft, moet je nóg een spel spelen.

»Op het scherm zie je dan achttien getallen; onder vier ervan zit een ster verborgen. En alleen als je de sterren er alle vier weet uit te halen, win je de volle pot!»

HUMO Hoe vaak heb je al een Jackpot zien winnen?

ODILE «Nog nooit.»

LOUIS «Dat vind ik klein, dat ze dat zo doen. Het verbaast me ook dat ze zo weinig uitbetalen: maar een heel klein deel van de inkomsten wordt als winst aan de spelers uitbetaald.»

HUMO Volgens de Kansspelcommissie gaat het om 1 tot 3%, terwijl het bij de klassieke loterij 40 tot 60% is en bij speelautomaten in het casino 84%. Waarom speel je dan niet op de Lotto of in een casino?

ODILE «Geloof het of niet, maar met de Lotto heb ik zoveel chance niet: ik doe al mee van sinds hij bestaat, en ik heb nog nooit iets gewonnen!»

HUMO Belspelletjes lijken mij anders nogal arbeidsintensief. Speel jij 's ochtends, 's middags...

ODILE «...en 's nachts, ja! Maar het vraagt niet altijd veel werk. Als ze bijvoorbeeld vragen wat er achter WATER- past, blijf ik constant meezoeken. Daarvoor heb ik de Van Dale op mijn laptop staan. Dan tik ik WATER in, en ik krijg meteen een lijst met alle samenstellingen.

»Hier en daar pik ik er dan een woord uit waarvan ik denk dat ze dat weleens op het bord zouden durven te zetten. WATERWALSTRO bijvoorbeeld - daar heb ik al eens mee gewonnen. En hier: WATERKRIMP, dat was ook raak. Ik moet dan ook blijven kijken, om te noteren wat er al gezegd is.»

LOUIS «Maar anders doet ze tussendoor haar huishouden. Ze neemt de spelletjes ook op. Aan het eind van elke uitzending laten ze de antwoorden zien die niet gevonden zijn. Maar dat gaat zó snel dat je het bijna niet gezien krijgt. Zo heeft ze eens een antwoord van 500 euro zien staan dat zij gegeven had, maar dat ze hadden afgekeurd.»

ODILE «Toen ik daarover mijn beklag deed, vroegen ze: 'Weet u nog hoe laat u dat gezegd heeft?' Daarom noteer ik nu, als ik iets zeg, meteen mijn uur erbij. Maar die keer hebben ze het zelf nagetrokken en ik heb het geld toch nog gekregen.»


Olifant

HUMO Ben je altijd al een nachtraaf geweest of blijf je nu speciaal op voor de belspelletjes?

ODILE «Dat ik 's nachts speel, is ook omdat ze dan de meeste prijzen weggeven. Op één nacht heb ik eens 2.700 euro verdiend, met twee antwoorden.»

HUMO Wat vinden je familieleden en vrienden van je nieuwe passie?

LOUIS «Vroeger kreeg ze weleens een sms'je: 'Wéér gewonnen?!' Nu doen ze dat niet meer, ze vinden het ondertussen normaal.»

ODILE «Mensen zeiden ook geregeld: 'Pas daar maar mee op!' Want belspelletjes hebben een slechte naam.»

LOUIS «In het begin raadde iederéén het haar af.»

ODILE «Maar ja, als het opbrengt... Je moet niet bang zijn om eens drie-, vierhonderd euro te verbellen als je er daarna duizend wint.»

LOUIS «In het begin zei ik ook: 'Doe daar niet aan mee!' Maar blijkbaar heeft zij er de feeling voor. Wat mij nog het meest verbaast, is dat ze de lichaamstaal van de presentatoren zo goed weet te interpreteren. Vaak geven ze misleidende tips, maar soms zijn die tips ook juist. En zij ziet bijna altijd het verschil.»

ODILE «Ik heb ook dagen dat ik er totaal naast zit, hoor. Dan geef ik ik-weet-niet-hoeveel antwoorden, en toch zijn ze niet juist. Daarom moet je een bufferzone hebben.»

LOUIS «De prijzen die je wint, worden meestal binnen dertig dagen uitgekeerd, maar je telefoonrekening moet je eerder betalen om te kunnen blijven spelen. Reken maar dat je 5.000 tot 7.500 euro opzij moet hebben staan.

»Zelfs onze eigen kinderen - ze zijn volwassen - geven wij de raad niet te spelen. Tenslotte hebben ze daar geen tijd voor: die mensen gaan werken! Ik denk dat dat de grote winst is van de organisatoren: nogal wat mensen komen thuis, zien dat er 'Dieren van de zoo' worden gezocht en ze bellen: 'OLIFANT!' Dat soort simpele antwoorden hoor je soms wel vijf keer per uur. En als ze automerken zoeken: 'FIAT-FIAT-FIAT...' Dat is je geld gewoon weggooien.»

ODILE «Ik ben een beetje verlegen dat ik aan belspelletjes meedoe, maar aan de andere kant... Als je wint, waarom niet? Meedoen en verliezen, dát is pas erg!»

Lees ook het eerste deel: ‘Blijf even aan de lijn, wij nemen u zo dadelijk in het ootje’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234